وقتی اسم کار تیمی میآید بیشتر آدمها ذوقزده می شوند و حس مثبتی از درگروه بودن دارند. اگر بخواهیم به تعریف کار گروهی تیمی موفق اکتفا کنیم، باید بگوییم که تیم از جمع ۲ نفر و بیشتر تشکیل شده است؛ اما آیا میتوان کار گروهی را اینگونه، ساده، تعریف کرد؟ در این مقاله برآنیم که شما را با چندوچون کار تیمی آشنا کنیم.
یک سازمان یا یک مجموعه روی اعضا و یا به اصطلاح تیم میچرخد. اعضای مجموعه مثل یک چرخدنده در یک سیستم مکانیکی بزرگ هستند. اگر یکی از این چرخ دندهها خوب کار نکند کار سیستم مختل میشود. اینجاست که اهمیت کار تیمی موفق در سازمان و یا مجموعه به چشم میآید. کار تیمی موفق میتواند یک مجموعه را قدرتمندتر و حرفهایتر جلو ببرد. مشکلات را کمتر کند و مسیر رشد مجموعه و اعضای آن را هموارتر کند.
اما کار تیمی موفق چیست؟ اصلا تعریفی برای آن وجود دارد؟ چگونه میتوان کار تیمی در سازمان را رواج داد تا اعضا بتوانند راحتتر و هدفمندتر فعالیت کنند.
مطلب پیشنهادی: از کار تیمی که حرف میزنیم از چه حرف میزنیم؟
تعریف کار گروهی چیست
در بوم کسب و کار بخشی به نام فعالیتهای سازمان وجود دارد. این فعالیتها شامل تمام کارهایی است که در یک مجموعه انجام میشود تا مجموعه را به هدفهایش نزدیک کند. هر کسب و کاری اهداف خاص خودش را دارد. کار گروهی در حقیقت به این معناست که این فعالیتها به صورت منظم و هدفمند توسط اعضای مجموعه انجام شود. دقیق مثل چرخ دندههایی که چرخش هر کدام از آنها باعث چرخش دیگری میشود و سیستم به کار میافتد.
به زبان سادهتر کار تیمی یعنی همکاری چندجانبه از سوی اعضای سیستم برای رسیدن به یک هدف مشخص. به جرات میتوان گفت کار تیمی یکی از مهمترین بخشهای سازمان است؛ اگر هر کدام از اعضا به صورت منزوی و جداگانه کار کنند هرچقدر هم که در کارشان حرفهای باشند عملا رشدی صورت نمیگیرد.
مطلب پیشنهادی: کار گروهی و موفقیت، چگونه در کار گروهی موفق باشیم؟
چرا کار تیمی برای استارتاپها یک ضرورت محسوب میشود!
چه قبول کنید چه نه شما به عنوان فردی که ایدههای خوب و خلاقانه زیادی دارد و قصد راه اندازی یک استارتاپ را دارد، نمیتوانید به تنهایی همه کارها را به دوش بکشید و همه مهارتهای لازم برای پیشبرد کارهایتان را به دست آورید. تیم کاری شما میتواند تنها از ۲ نفر تشکیل شود و یا از مجموعه افرادی با تواناییهای مختلف باشد که هر کدام کاری را مطابق با تواناییهای خودشان انجام میدهند، در هر صورت باید بدانید که هماهنگی و هم بستگی تیم شما اهمیت زیادی دارد.
مطلب پیشنهادی: بررسی فرآیندهای کار گروهی در ۴ کمپانی بزرگ دنیا
هر یک از افراد تیم باید از هدفی که همگی به دنبال آن هستید آگاه باشند و با تمام قوا در مسیر رسیدن به آن هدف تلاش کنند. از مهمترین عوامل موثر در موفقیت کار تیمی این است که افراد گروه شما منسجم و هماهنگ باشند و در محیطی سرشار از صمیمیت و آرامش مشغول به کار شوند.
از طرف دیگر کار تیمی به افراد یک گروه این امکان را میدهد تا تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهند و بتوانند نوآوریهای بیشتری را تجربه کنند.
مطلب پیشنهادی: افزایش تقاضای برخورداری از مهارت نرم در پیشنهادهای استخدام
هدف از کار گروهی چیست
همانطور که پیشتر ذکر شد از عوامل موفقیت در استارتاپها این است که افراد به جای اینکه تک نفره همه کارهای یک کسب و کار را به دوش بکشند، اقدام به تیم سازی کنند و مجموعه افراد با استعداد و با پشتکار دیگری را نیز به عنوان هم گروهیهای خود وارد کار کنند. برای موفقیت در کار گروهی قبل از هر چیزی باید بدانید که برای پیشبرد کارهایتان به چه افرادی و با چه خصوصیاتی نیاز دارید و این افراد باید چه تواناییها و خصوصیاتی داشته باشند.
مطلب پیشنهادی: براساس نیازهایتان استخدام کنید
در ابتدای کار به جای اینکه به اضافهکردن چندین فرد به اعضای تیمتان فکر کنید، بهتر است روی افرادی سرمایه گذاری کنید که چندین کار و مهارت را یکجا دارند. سعی کنید به نیروهایی که به عنوان هم تیمی انتخاب میکنید، به خوبی آموزش دهید و سطح مهارتهای آنها را ارتقا دهید. وظایف هر فرد را مشخص کنید و سعی کنید برای هر هدف کوتاه مدتی در تیمتان یک برنامه ریزی زمانی داشته باشید و زمانیکه هر کس به خوبی به وظیفه خود عمل کرد برای او پاداشی در نظر بگیرید و انگیزه تیم را هر لحظه بیشتر و بیشتر کنید این کار اثر بخش در عوامل موفقیت در استارتاپ شما خواهد بود.
مطلب پیشنهادی: کارکنانتان را مقدم بدارید نه خودتان را
مهمترین چالش کار گروهی
اینکه یک کسب و کار یا سازمان چگونه کار گروهی را وارد فرهنگ سازمانی کند بسیار مهم است. کار تیمی مهمترین بخش فرهنگ سازمانی است. ارتباطی که بین اعضا شکل میگیرد ایدههای جدیدی را وارد کار میکند. بحثها، گفتگوها و جلسات، مشکلات و گرههای سازمان را باز میکند و به زبان سادهتر مسیر رسیدن مجموعه به اهدافش را هموارتر میکند.
در ادامه مهمترین چالش کار گروهی را نام میبریم و به بررسی هر یک میپردازیم و تاثیر روحی و روانی آنها را بر فضای کار تشریح میکنیم.
مطلب پیشنهادی: مدیریت استرس کارمندان در زمان شیوع ویروس کرونا
-
ارتباطات
ارتباط موثر مهمترین چالش در کار گروهی است. چرا که اطلاعات و دادههای افراد به اشتراک گذاشته میشوند. هیچ دو نفری در دنیا مثل هم فکر نمیکنند. حتی دوقلوهای همسان. کار و مخصوصا کارهایی که با تکنولوژیهای جدید در ارتباطند به مهارتهای مختلفی نیاز دارند. هر کدام از اعضای تیم مهارتهای خودشان را دارند. این مهارتها در ارتباط با هم معنا پیدا میکنند. از این جهت اگر افراد یک مجموعه با هم در ارتباط باشند راحتتر میتوانند کارها را مدیریت کنند.
نکته بعدی در ارتباط موثر، ایدهها و ساختارهای جدید کاری است. هر کس نقطه نظرات خاص خودش را دارد. هر کس از دریچهی خاصی به موضوعات نگاه میکند. این نگرشهای مختلف باعث میشوند ایدههای جدیدی شکل بگیرد. ایدههایی که باعث رشد کسب و کار میشود. این رشد لزوما به معنای بالا رفتن درآمد و سود نیست (هر چند به صورت غیرمستقیم تاثیر زیادی دارد). روتینهای جدید در مدیریت کسب و کار، جریان بخشیدن به فرایند کاری، مدیریت صحیح منابع انسانی، استفاده از استعدادهای پنهان در کسب و کار و … از دل این گفتگوها و ارتباطات پیدا میشوند.
مطلب پیشنهادی: نکتههایی که کمک میکنند با همگروهی خود مهربانتر باشیم
ارتباط یک فرهنگ سازمانی است. فرهنگی که مبتنی بر احترام است. وقتی افراد حرفهایشان را میزنند و سایر اعضای مجموعه این حرفها را گوش میدهند و نظرات خودشان را بیان میکنند احترامی بین اعضای گروه ایجاد میشود. این احترام فرهنگ سازمانی را ارتقا میدهد و کارکنان شرکت را نسبت به اهداف شرکت دغدغهمند میکند.
-
مدیریت صحیح منابع انسانی
کار گروهی موفق خودبخود شکل نمیگیرد. مدیران کسب و کارها هستند که این فرهنگ را وارد کار سازمان میکنند. اگر منابع انسانی یک کسب و کار که مهمترین داراییهای شرکت هستند به خوبی مدیریت شوند کار گروهی هم به عنوان نتیجه کار روی یک روال و روتین میافتد.
اما مدیریت صحیح منابع انسانی به چه معناست؟
- اصل اول که بسیاری از مدیران فراموش میکنند استفاده از استعدادهای افراد است. برخی اعضای مجموعه مهارتهای خاص خودشان را دارند. علایق مشخصی دارند و دوست دارند در یک بخش یا زمینه بخصوص کار کنند. اگر به این استعداد و علایق بهایی داده نشود شور و شوق اعضای مجموعه تا حد زیادی افت میکند. افراد از کارشان لذت نمیبرند و کار تیمی هم به سختی در سازمان جا میگیرد.
- شیوهی دیگر مدیریت صحیح، ایجاد کردن امکانی برای ارتباط موثر است. برخی کسب و کارها جلسات طولانی چندساعته دارند. آیا این کار درست است؟ جلسه جایی برای ارتباط موثر است. اما نه به شیوهای که در حال حاضر اجرا میشود. ارتباط موثر تنها در جلسات شکل نمیگیرد. ایجاد محیط کاری فعال و پویا و حتی جای نشستن افراد در یک محیط هم میتواند در ایجاد ارتباط کلامی موثر باشد.
- باز کردن فضا برای نقد به نحوهی مدیریت
- داشتن رابطهی صمیمی با اعضای گروه
- و …
این نوع از مدیریت منابع انسانی به طور مستقیم روی بازده و کارایی گروه تاثیر میگذارد.
رادیو شنبه: پادکست اهمیت فرهنگ سازمانی
-
بازده و کارایی
زمان مسئلهی مهمی است. مخصوصا برای کسب و کارهایی که حجم کاری زیادی دارند. کار تیمی موفق مستقیما روی این زمان تاثیر میگذارد. اینکه افراد به چه شکل و با چه مکانیزمی با هم کار کنند زمان اجرای پروژهها و فعالیتها را بالا و پایین میبرد.
کار تیمی موفق یعنی توسعهی یک سیستم کاری برای فعالیت موثر و با بازده و کارایی بالا. هر تیمی به یک ساختار منسجم نیاز دارد تا فعالیتها روی یک روال کاری مشخص اجرا شوند. چیزی که به آن روند کاری یا Workflow میگویند. اینکه دادهها به چه شکل بین افراد رد و بدل شوند بسیار مهم است. اگر سیستمی به صورت متوالی کار میکند و اطلاعات یک بخش در اختیار بخش دیگر قرار میگیرد باید این جریان به یک نظم برسد. این نظم را خود اعضای گروه میسازند.
رادیو شنبه: افزایش بهرهوری کار تیمی در تیم های بزرگ
کار گروهی موفق به معنای اجرا کردن کامل فعالیتها در زمان مشخص و با نظم و دقتی بالاتر است.
-
ایدهها
کار گروهی موفق زمانی شکل میگیرد که همکاران مجموعه در فضای کاری احساس راحتی داشته باشند تا بتوانند ایدهها و پیشنهاداتشان را بیان کنند. احترام اولین عنصر در ایجاد چنین فضایی است. هر فردی در یک مجموعه رفتارهای خاص خودش را دارد، برخی خجالتی هستند، برخی اضطراب دارند، برخی از بیان حرفهایشان میترسند و برخی هم از تحقیر شدن توسط همکاران احساس بدی پیدا میکنند.
چنین برخوردهایی فضای کار را مسموم میکند. این مسمومیت باعث میشود تا هیچ ایدهی جدیدی وارد کسب و کار نشود. کسب و کاری که ایده ندارد مرده است. مثل یک باتلاق که ایستا و بدون هیچ حرکتی باقی مانده است.
ایجاد فضای اعتماد هم مسئلهی مهمی است. اگر بیاعتمادی در فضای کاری وجود داشته باشد مستقیما روی خلاقیت اعضای مجموعه تاثیر دارد. اعتماد حس امنیت ایجاد میکند، در محیط امن و فضای امن همیشه خلاقیت وجود دارد. اما در محیطی که تنش وجود داشته باشد بیشتر نیروی مجموعه صرف برطرف کردن تنشها میشود. به هیچ وجه نباید اجازه دهید این حس بیاعتمادی به بدنهی تیم رخنه کند.
رادیو شنبه: صرف وقت و انرژی; تنها راه رسیدن به خلاقیت
و نکتهی مهم اینکه شوق به یادگیری چیزهای جدید باید در میان اعضا وجود داشته باشد، این شوق باید به نحوی تزریق شود. اکثر ماها دوست داریم چیزهای جدید یاد بگیریم و مهارتهای جدیدی را خودمان ایجاد کنیم. این احساس کشف چیزهای ناشناخته در درون همهی ما وجود دارد. (قاره امریکا همینجوری کشف شد) فقط نیاز به یک جرقه دارد.
حالا به این فکر کنید اگر تمام اعضای مجموعه به فکر یادگیری و کشف چیزهای ناشناخته باشند چه اتفاقی میافتد؟ ایدههای تازه به وجود میآیند. ساختارهای جدید ایجاد میشوند و کسب و کار در مسیر رشد و پیشرفت قرار میگیرد.
احتمالا فکر میکنید کارگاههای آموزشی میتوانند در این زمینه موفق عمل کنند. اما کارگاه این حس کشف کردن را ندارد. بیشتر شبیه یک کار اجباری است اما وقتی این حس کشف و یادگیری را به اعضای مجموعه تزریق کنید خود اعضا، حتی در تایم غیرکاری سعی میکنند مهارتهایشان را ارتقا دهند، یاد بگیرند و رشد کنند.
مطلب پیشنهادی: بهترین ایده های پولسازی در ایران
-
پشتیبانی و حمایت
چالشهای زیادی در کسب و کار وجود دارند. اعضای مجموعه مشکلات خاص خودشان را دارند. مشکلات شخصی که میتوانند مستقیما روی عملکرد آنها تاثیر داشته باشد. به همین دلیل اعضای مجموعه و مخصوصا مدیران باید نقش حامی و پشتیبان را داشته باشند. این پشتیبانی لزوما به معنای کمک مالی نیست.
برخی اعضای مجموعه به حمایت عاطفی نیاز دارند، مشکلات روحی و روانی در دنیای امروز بیشتر از مشکلات مالی گریبانگیر افراد میشود. حل کردن این مشکلات و دغدغهها باعث میشود تا افراد با انرژی و ایدههای جدیدتری سر کار حضور پیدا کنند.
کمک کردن به یکدیگر در حل مشکلات یک فضای تعاملی و مبتنی بر احترام ایجاد میکند. هر چقدر پیوند میان اعضای مجموعه قویتر باشد کار تیمی هم با قدرت بیشتری اجرا میشود حتی افراد میتوانند به هم کمک کنند تا مهارتهای کاریشان را ارتقا دهند. بسیاری از مدیران کسب و کارها و یا مدیران میانی که یک بخش از مجموعه را میگرداند به فکر ارتقای مهارتهای اعضای مجموعه نیستند در حالی که پیشرفت اعضا مستقیما در راندمان کار تاثیر دارد.
با توجه به پیچیدگی که یک تیم دارد، انجام فعالیت مؤثر ممکن است با چالشهایی همراه باشد، اما با شناخت تک تک اعضای گروه و توانایی و ضعفهایی که هر کدام دارند میتوان به راحتی یک کار گروهی موفق راه انداخت.
هر تیم یک سری نیاز را در درون خود احساس میکند که اگر این نیازها برآورده شود قدرت کار تیمی معنا میابد. روشهایی برای موفقیت در کار تیمی وجود دارد که باید تمام اعضای تیم به خصوص رئیس تیم به آن واقف باشد.
-
شفافیت مأموریت کار تیمی
عوامل موثر در موفقیت کار تیمی همکاری و تعامل اعضا، سنگ بنای ایجاد تیم کارآمد و پربازده است. اولین اصلی که در این بین وجود دارد و باید به آن دقت شود، اهداف تیم است. تیم باید هدف اصلی خود را درک کند و برای دستیابی به آن متعهد باشد و برای شروع کار باید هر کدام از اعضا این هدف را به طور کامل بشناسد و مأموریت کلی معرفی شده باشد.
شفافیت تیم زمانی تقویت میشود که سازمان، انتظارات روشنی برای کار تیم، مسئولیت پذیری، اهداف و نتایج تیم داشته باشد و هم چنین در این بین باید زمان رسیدن به اهداف کاملاً مشخص باشد و بازه زمانی رسیدن به هر سطح از هدف تعیین شده باشد.
-
تشویق انتقادات معقول
تیم باید بتواند محیطی را ایجاد کند که اعضا به خوبی بتوانند در برقراری ارتباط، دفاع از مواضع خود و انجام فعالیتهای ریسک پذیر معقول اقدام کنند. اعضای تیم باید به همدیگر اعتماد داشته باشند و بتوانند در مواقعی که نیاز است از هم کمک بگیرند.
اعضای تیم نباید به علت عدم توافق با همدیگر یا اختلافات سلیقهای توبیخ شوند بلکه کار درست این است که اختلاف نظرها مورد قدردانی واقع شود. زیرا در اکثر مواقع همین اختلاف نظرها است که باعث رشد یک تیم میشود و اعضا با قرار دادن اختلافات رفتاری و فعالیتی، در کنار هم یک تیم کامل میسازند.
رادیو شنبه: نگاهی به پدیده همرنگی و همنوایی در کار گروهی
یکی از عوامل مؤثر در موفقیت کار تیمی ارتباط محترمانه است
رابطه بین افراد تیم باید صادقانه و با احترام باشد. مردم زمانی که عقاید، راه حلها و افکار خود را به راحتی بیان میکنند احساس آرامش بیشتری دارند در این شرایط افراد احساس میکنند که از طرف اعضای تیم که در تلاش برای درک شرایط هستند، مورد حمایت هستند.
برای این کار باید اعضای تیم در طی جلساتی سؤالاتی را برای شفاف سازی بپرسند و زمانی را برای گوش دادن به مسائل، مشکلات و کمبودهای کاری و حتی شخصی افراد در نظر گرفته شود تا اعضای تیم بتوانند این مسائل را به صورت بهینه برطرف کنند و آنها را سر و سامان دهند؛ در این صورت دیدگاه همدیگر را بهتر درک میکنند و ارتباط محترمانهتری با هم خواهند داشت و کارها با برنامه ریزی بهینهتری به افراد محول میشود.
بهتر است هر یک از اعضا تکنیکهای ارتباطی در کارهای گروهی را آموزش ببینند و آنها را در موارد متعدد مورد استفاده قرار دهند.
مطلب پیشنهادی: 8 راه سریع و آسان برای اعتمادسازی در محیط کار
-
احساس تعهد گروهی
افراد باید تعهد عمیقی نسبت به تصمیمات و اقدامات گروه احساس کنند. هنگامی که تیم وقت خود را صرف هنجارهای تیمی یا دستورالعمل روابط کند، قطعاً حس تعلق تقویت میشود.
اعضای تیم هر کدام دارای یک شخصیت منحصر به فرد است که باید با هم مشارکت کنند جادوی کارگروهی در این است که میتواند افراد مختلف را با وجود تمام تفاوتها کنار هم قرار دهد بخاطر داشته باشید زمانیکه که احساس تعهد در گروه وجود داشته باشد هر کس وظیفهای که بر عهده دارد را به طور کامل انجام میدهد.
-
شناسایی عادتهای سالم و مخرب
رهبر گروه باید با توجه به رفتارهای تک تک اعضا یک سری عادتهای مفید یا مخرب را شناسایی کند. عادتهای فردی ممکن است در شبکه تیمی گسترش پیدا کند. از این رو با تقویت عادتهای خوب در اعضا و تشویق این عادتها باعث میشوید تا به مرور ارتباط اعضا گروه با یکدیگر پیشرفت کند و روز به روز ارتقا پیدا کند.
بشر به صورت ذاتی به سمت راحت طلبی پیش میرود از این رو عادتهای غلطی که ممکن است ناشی از راحت طلبی باشد در عدم موفقیت در کار گروهی مؤثرند. این عادتها به مرور فراگیر میشوند برای جلوگیری از سرایت این رفتار باید در همان ابتدای بروز توبیخ شود تا به دیگر اعضا نیز سرایت نکند. در این هنگام هر کس خود را موظف میداند که رشد فردی خود را در اولویت قرار دهد.
-
خلاقیتها و نوآوریها
ممکن است یک روش بارها توسط افراد قدیمی گروه امتحان شده باشد اما عضو جدید باز هم ترجیح دهد با خلاقیتهایی که دارد این روش را امتحان کند؛ باید دقت داشته باشید که با گفتن اینکه بارها این روش را امتحان کردیم اما کار نمیکند فقط باعث میشوید که کار تیمی در همان سطحی که قبلاً بوده است بماند.
اعضای تیم باید بدانند که قدرت یک تیم در این است که هر یک اعضا بتواند تلاش خود را برای حل یک مشکل، رسیدن به یک هدف یا بهبود یک روند انجام دهد و یک نتیجه هر چند اندک به دست آورد. این نتیجه ممکن است فقط در حد یک تجربه باشد ولی باز هم به پیشرفت کار گروهی کمک شایانی میکند.
مطلب پیشنهادی: خلاقیت و نگاه متفاوت جوزف گوردون لویت
-
به صورت مداوم در کار گروهی به دنبال بهبود نتایج باشید
یک تیم باید به طور مداوم عملکرد خود را مورد بررسی قرار دهد و روندها، تعاملات اعضای تیم را بهبود دهد، بهتر است هر چند وقت یک بار جلساتی با حضور اعضای گروه برگزار شود و کاملاً واضح هنجارهای تیم و دلایلی که مانع از پیشرفت تیم میشود، استعدادها و استراتژیها و عوامل مؤثر در موفقیت کار تیمی به صورت جز به جز مورد بررسی قرار گیرد.
مدیریت تیم باید جلسات را هدایت و تیم را ارزیابی کند همچنین پیشرفت و روند انجام مأموریت را به اعضا گوشزد کند. هر مرحله باید نسبت به مرحله قبلی ارزیابی و درصد موفقیت کار گروهی نیز بررسی شود. با این کار دلایل کاهش عملکرد یا افزایش آن شناسایی میشود و میتوان برنامه ریزیهای آینده را بر همین اساس انجام داد تا به موفقیت بیشتر نائل آمد.
مطلب پیشنهادی: مدیران فروش عالی از کجا میآیند؟
-
حل مشکلات و درگیریهای احتمالی
عوامل موثر در موفقیت کار تیمی رفع مسائلی است که مانع از ارتباطات قوی بین افراد میشود. تیم باید رویه مشخصی برای حل مشکلات و اختلافات بین اعضا داشته باشد.
تیم نمیتواند با وجود درگیری بین اعضا به خوبی جلو برود و نباید یک اختلاف نظر جزئی راهی برای صدمه زدن به بدنه یک تیم بزرگ شود. از این رو اختلافات بهتر است در همان زمان ایجاد، رفع شوند.
اعضا در جهت حل متقابل مشکلات و اختلاف نظرها باید تلاش کنند و اجازه ندهند مسائل جزئی روز به روز بزرگتر و پیچیدهتر شوند. قطعاً موفقیت در کار گروهی باعث موفقیت تک تک اعضا خواهد شد و شکست آن به شکست تمامی افراد منجر میشود.
مطلب پیشنهادی: چطور کشمکشهای محیط کار را کنترل کنیم؟
-
رهبری مشارکتی
رهبری مشارکتی در جلسات تیمی، تعیین تکلیف برای هر فرد، ثبت تصمیمات و تعهدات، ارزیابی پیشرفت، مسئولیت پذیری اعضای تیم و فراهم کردن ابزار و خدمات مورد نیاز تیم عمل میشود. این بدان معنی است که هر شرکت کننده در تیم باید به طور فعال در هدایت تیم به نتایج مشارکتهای موفقیت آمیز کمک کند.
در یک کار تیمی فقط نتیجه عاید رهبر اصلی نمیشود اگر هر کدام از اعضا خود را یک رهبر و صاحب کار بداند قطعاً احساس مسئولیت بیشتری دارد و روز به روز موفقیت بیشتری به سراغ تیم و اهداف آنها میآید.
مطلب پیشنهادی: چگونه رهبران الهامبخش میشوند؟
-
تصمیمات با کیفیت بالا
اعضای تیم با توجه به مسئولیتهایی که دارند باید سعی کنند همیشه بهترین تصمیمها را بگیرند. حمایت سایر اعضا از تصمیمات فرد باعث میشود تا موفقیت در کار تیمی بدست آید و ارتباط مؤثر بین افراد تصمیم گیرنده ایجاد شود همچنین ارائه گزارش و روند کار باعث میشود تا این تصمیمات عملی شوند.
البته باید دقت داشته باشید که تصمیمات نباید خودسرانه گرفته شوند و حتی جزئیترین تصمیم باید در جلسات مورد ارزیابی قرار گیرد و در صورت تأیید به مرحله اجرا برسد.
مطلب پیشنهادی: کار را ساده کنید Simplify Work!
-
توانمندسازی کارمندان
رشد فردی هریک از اعضا سبب میشود تا به صورت کلی تیم نیز پیشرفتهایی را در خود احساس کند. از این رو بهتر است هر چند وقت یک بار پروسههایی برای توانمند سازی اعضا انجام گیرد.
اعزام افراد به کارگاههای افزایش مهارت در حیطه کاری آنها یکی از بهترین عوامل مؤثر در موفقیت کار تیمی است؛ هنگامی که توانمند سازی گروه انجام شود رسیدن به اهداف نیز سریعتر و با موفقیت بیشتر انجام میگیرد.
۸ استراتژی برای عملکرد بهتر قدرت کار تیمی شما!
شما به هر نحوی و با هر مهارتها و خصوصیتهایی که ترجیح میدادید، اقدام به انتخاب هم تیمی برای خود کردید، اما حال باید بدانید که هدف از کار گروهی چیست و چه استراتژیهایی برای پیشبرد کارتان لازم است.
-
خودتان الگوی خوبی باشید!
اگر واقعا به دنبال این هستید که اعضای گروه شما با یکدیگر به خوبی ارتباط برقرار کنند، سخت کار کنند و نتایج بهتری از کارتان به دست آورید، بهتر است که همانطوری رفتار کنید که دوست دارید بقیه افراد باشند، نقش خود را به خوبی اجرا کنید، مسئولیتهای خود را به خوبی انجام دهید و از طرفی ارتباط خوبی با اعضای گروه خود برقرار کنید و درست همانطوری باشید که دوست دارید سایر افراد دیگر در گروه شما رفتار کنند.
مطلب پیشنهادی: ۸ الگو از کارفرمایان بسیار موفق
-
اعتماد و احترام را فراموش نکنید!
اگر بین کارمندان و واقع هم گروهیهای شما اعتماد و احترام متقابل وجود نداشته باشد، یقینا هیچ کاری نیز به درستی انجام نخواهد شد. یکی از مهمترین عوامل موفقیت در استارتاپ داشتن اعتماد به هم تیمیها و همکاران است و اینکه افراد بتوانند به سرپرستان گروه نیز اعتماد کنند و پذیرای راهنماییهایی که میشوند، باشند.
مطلب پیشنهادی: ریشه اعتماد کارکنان به مدیریت کجاست؟
-
هم تیمیهایتان را به معاشرت با هم تشویق کنید!
اعضای گروه شما قرار است ساعتها در کنار هم کار کنند و با هم باشند و موفقیت در کار گروهی نیز بدون احساس راحتی و امنیت خاطر امکان پذیر نخواهد بود. بهتر است شرایطی را فراهم کنید تا هم تیمیهای شما زمان بیشتری را با هم صرف کنند و بیشتر از هم شناخت پیدا کنند و به آنها امکان دهید تا بتوانند بیشتر با هم صحبت کنند و تعامل داشته باشند.
به علاوه یکی دیگر از عوامل موثر در موفقیت کار تیمی تشویق اعضای تیم به آزادانه صحبت کردن و اشتراک گذاری نظرها و پیشنهادات است. خودتان نیز باید سعی کنید تا ارتباطی دو طرفه و دوستانه با هم تیمیهایتان داشته باشید و به آنها این اطمینان را بدهید که دوستانه به حرفهای هم تیمیهای خود گوش میدهید.
-
اهداف و مسئولیتها را به وضوح مشخص کنید!
از عوامل موثر در موفقیت کار تیمی این است که همه اعضای گروه از وظایف و عملکردهای خود درک خوبی داشته باشند و بدانند که هر یک از افراد هم تیمی چه مسئولیتهایی بر عهده دارند. این موضوع به هم تیمیهای شما کمک میکند که کار خود را نیز بهتر مدیریت کنند و بتوانند با خیالی آسوده روی مسئولیت خود تمرکز کنند و در صورت نیاز از هم تیمیهای خود کمک بگیرند. از طرفی تعیین نقشهای روشن هر فرد، فرآیندهای کاری هر فرد را مشخص میکند و روال کار را تسریع میبخشد.
به علاوه شما باید به همه هم تیمیهای خود اعلام کنید که به دنبال چه هدفی هستید و موفقیت در کار گروهی نیز زمانی حاصل میشود که همگی در راه رسیدن به هدفی مشخص در مدت زمانی محدود تلاش کنید. برای هر بازه زمانی هدفی کوتاه مدت مشخص کنید و تعیین کنید که هر فرد برای دستیابی به این هدف چه مسئولیتی دارد و اینگونه انگیزه افراد را برای داشتن همکاری و پیشرفت کاری بیشتر کنید.
مطلب پیشنهادی: تیم برنده تیم بازنده
-
از هم تیمیهای خود تقدیر کنید!
از مهمترین عوامل موثر در موفقیت کار تیمی انگیزه دادن به هم تیمیهایتان است و اینکه با تشویق و ستایش آنها اعتماد به نفس و روحیه بیشتری به تیم دهید و آنها را برای انجام بهتر کارها ترغیب کنید. به هم تیمیهای خود اجازه دهید تا در مورد تصمیمات مهم با شما هم فکری کنند و با این کار ارتباط خود را با سایر هم تیمیها تقویت کنید و اجازه دهید آنها نیز بدانند که بخشی از این پازل هستند و بدون آنها کار شما ناکامل است.
فراموش نکنید که از عوامل موفقیت در استارتاپ این است که همه افراد گروه احساس خوبی داشته باشند و از انجام کارها و محیطی که در آن کار میکنند احساس رضایت کنند، پس سعی کنید که به ایجاد انگیزه و حس رضایت در میان هم گروهیهای خود اهمیت زیادی دهید.
مطلب پیشنهادی: انگیزههای تیمکاری اینگونه از بین میرود!
-
برای مدیریت تیم از یک نرم افزار مدیریتی استفاده کنید!
شرح وظایف و زمان بندی کارها، میزان پیشرفت و مهلت هر فرد برای رسیدن به هر یک از اهداف و همچنین به روز رسانی همه این اطلاعات نیاز به یک نرم افزار مدیریتی دارد که با وجود نرم افزارهای زیادی که در این زمینه وجود دارد بهتر است بهترین گزینه را با توجه به نوع کارتان انتخاب کنید و فراموش نکنید که موفقیت در کار گروهی بدون برنامه ریزی دقیق و مطمئن امکان پذیر نخواهد بود.
مهمترین و رایجترین این نرم افزارها عبارتند از Notion، Trello، Basecamp، Azendoo، Asana.
مطلب پیشنهادی: مدیریت با نرمافزارهای هوشمند
-
مرتبا با هم تیمیهای خود جلسه برقرار کنید!
برگزاری جلسات مکرر و هم فکری با اعضای گروه یکی محسوب میشود. هدف از برگزاری این جلسن اتلاف وقت نیست اما موجب میشود تا روند پیشرفت و اهداف اعضا نیز بررسی شوند و ایدههای جدیدی برای پیشبرد بهتر کارها ارائه شود و هر کس در مورد روال کاری خود اطلاعاتی در اختیار سایر هم تیمیها قرار دهید و پیشنهادات خود را برای بهبود کارها اعلام نماید.
-
تیمی با توجه به نیاز خود تشکیل دهید!
داشتن تیمهای بزرگ و کوچک هر کدام مزیتها و مضرات خاص خودش را دارد. تیمهای بزرگتر معمولا از نیروی انسانی بیشتری تشکیل شدهاند و تیمهای کوچک معمولا افرادی با مسئولیتها و مهارتهای بیشتر را برای انجام امور انتخاب میکنند. شما باید با توجه به شرایط شرکت و نوع کارهایی که با آن سر و کار دارید، اندازه تیم خود را تعیین کنید و از این موقعیت به نفع خودتان استفاده کنید.
فراموش نکنید که از عوامل موفقیت در استارتاپ ایجاد هماهنگی و یک دستی بین افراد گروه است و زمانی که فرد جدید به تیم شما اضافه میشود باید مهارت، نگرش، اخلاق و خصوصیات او را در نظر بگیرید و بدانید که رفتار او میتواند روی سایر افراد تیمتان نیز تاثیر بگذارد به همین دلیل باید افرادی متناسب با گروهتان را برای هم تیمی شدن انتخاب کنید.
مطلب پیشنهادی: نیاز (Need)، خواسته (Want) و تقاضا (Demand)
مهارت کار تیمی موفق چگونه تعریف میشود
بیشتر کارفرمایان با کارکنانشان در موقعیتهای مختلفی کار میکنند. آنها میتوانند محیط را برای کارمندانشان سرشار از صمیمیت و دوستی کنند یا اینکه به هیچ یک از آنها اجازه نفسکشیدن ندهند. امروز، با مطالعه کسبوکارهای مختلف در مییابیم که قلههای مطرحشدن را آنهایی فتح میکنند که فضای گرم و دوستانهای را در محیط کار مهیا کردهاند.
کار تیمی در عمل برقراری تعامل میان کارکنان یک سازمان است. مفهوم تعامل هسته اصلی کار تیمی است. تعامل باید در عین رعایت روابط حرفهای کارکنان را به هم نزدیک کرده، کار هر کارمند بستر را برای کار دیگری مهیا کند.
کار تیمی عبارت است از کمکرسانی به همتیمی برای کامیابی در راه هدفی مشترک.
در کار گروهی موفق نقش آدمها مشخص است و مهارتهای ارتباطی گسترش و توسعه مییابد و افراد نقششان را بهتر ایفا میکنند. اهمیت کار تیمی به قدری است که میتوان گفت تا حدی ضامن انجام تکلیفهای گروه است.
تیم ورک ها چند دستهاند؟
مدیران باید گروه موردنظرشان را با توجه به نوع مجموعه و نیازهای آن در ذهن مجسم یا روی کاغذ طراحی کنند و بعد به اجرای طرح بپردازند. مسئولیت مدیر پیادهسازی صرف الفبای کار تیمی نیست، او باید روند تیم ورک را بیوقفه بررسی و بر اجرای آن نظارت کند و درصدد رفع هر گونه نقصانی برآید.
عدم نظارت بر کار تیم به این معنی است که بخشی از فرایند مزبور چنان که باید کارآمد نبوده یا فشار کار روی بخشی از گروه بوده و بخش دیگر وظایفش را انجام نداده است. فقدان عدالت در تقسیم وظایف موجب فرسودگی برخی از اعضای تیم و فروپاشی آن و همچنین از دست دادن اعضا ضربهای کاری به تیم وارد میکند.
مطلب پیشنهادی: آقای مدیر تو باید فکر هم بکنی!
تیم های سنتی در مقابل تیم های غیررسمی و صمیمی
مبنای طراحی بیشتر تیمهای غیررسمی اهداف اجتماعی است، در حالی که برنامه تیمهای سنتی یا رسمی بر اساس هدف مشخصی ریخته شده است. مثلاً اعضای گروههای غیررسمی حین صرف غذا درباره مشکلات کاری تبادل نظر میکنند.
چنین تیمی بر مبنای ساختار واضح و مشخصی تأسیس نشده است؛ ولی ظرفیت بسیاری در حرکت به سوی هدف دارد. در مقابل، تیمهای رسمی و سنتی با ساختاری سفتوسخت طراحی شدهاند. در تیمهای رسمی هدف پیش از تفویض وظایف مشخص شده است و همه قدمها در جهت رسیدن به آن برداشته میشود که می توان گفت فرهنگ کار تیمی را نوع تیم مشخص میکند.
مطلب پیشنهادی: ۱۰ درس که استارتاپ ها به شرکتهای سنتی میدهند
تیم های شخص محور
تیم های شخص محور هدف را شناسایی میکنند و همه کارکنان در راستای نیل به آن دست به تلاش میزنند. اعضای چنین تیمی با اشتیاق بیشتری کار میکنند و نسبت به تیمهای سنتی متعهدترند. اعضای تیمهای شخصمحور مسئولیتپذیرتر و وفادارترند. این گروهها نوآور و خلاقاند.
در اینگونه تیمها روابط رئیس و مرئوسی به چشم نمیخورد و از هرگونه پیشنهاد نو و خلاقانهای استقبال میشود و اعضا احساس میکنند که مجموعه متعلق به خودشان است.
گروههای رهبری و گروههای حل مسئله
در کارهای تیمی از نوع رهبری دو گروه رهبری و حل مسئله وجود دارد. تیمهای رهبری را گروهی از مدیران یا رهبران سازمان تشکیل میدهند که با هدف تشویق کارکنان به کار تیمی دور هم جمع شدهاند. تیمهای حل مسئله نیز به تیمهای رهبری شباهت دارند، چرا که اعضای مختلف را بهمنظور حل مسائل سازمان دور هم جمع میکنند.
عملکرد مؤثر تیمهای رهبری و حل مسئله در گرو این است که به کارکنانشان بقبولانند هزینه کنارهگیری از تیم بیش از هزینه مشارکت گروهی است.
مطلب پیشنهادی: مدل رهبری مبتنی بر مغز و تاثیرگذاری بر دیگران
گروههای مجازی
استفاده از تکنولوژی روز (نرمافزارها و گزینههای چندرسانهای) بسیار افزونتر شده است. به همین دلیل، سازمانها از این پلتفرمها بیشتر بهره میگیرند و همین موجب افزایش گروههای مجازی شده است. شاید گروههای مجازی سنتی، غیررسمی یا شخصمحور باشند. این گروهها با چالشهای زیادی دستوپنجه نرم میکنند. مثلاً افراد از فضاها به یک اندازه استفاده نمیکنند یا اعضایی که با یکدیگر ملاقات نمیکنند در برقراری ارتباط مؤثر ناتوانند.
مدیریت صحیح کار تیمی حرکت افراد گروه را در جهت رسیدن به هدف مشخص تسریع میکند.
مطلب پیشنهادی: راهکارهایی برای استخدام غیرحضوری
و در آخر…
همانطور که پیشتر ذکر شد، نوع گروه را فعالیت و کسبوکار آن تعیین میکند. استارتاپها بالذات پرچمدار کاری نو و بکرند و بقایشان در گرو حلوفصل گروهیِ امور است.
مطالعه کسبوکارهای استارتاپی روشن میکند که گروه انتخابی آنها برای کار گروهیشان آمیختهای از گروههای غیررسمی، شخصمحور و مجازی است. آنها کسبوکارهای استارتاپیشان را به یُمن استفاده از ابزارهای اینترنتی و شبکههای مجازی معرفی میکنند و بقای بسیاری از این مشاغل به اینترنت مربوط است.
کمتر استارتاپی در فضای گروههای سنتی حضور دارد. بنیانگذاران استارتاپها غالباً جوان هستند و به دنبال فضایی که در آن حس بهتر و خیال آسودهتری داشته باشند.
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”هدف از کار تیمی چیست؟” answer-0=”عوامل موفقیت در استارتاپ ها این است که افراد به جای اینکه تک نفره همه کارهای یک کسب و کار را به دوش بکشند، اقدام به تیمسازی کنند.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”مهمترین چالش کار تیمی موفق چیست؟” answer-1=”ارتباطات – مدیریت صحیح منابع انسانی – بازده و کارایی – ایدهها – پشتیبانی و حمایت – شفافیت مأموریت کار تیمی – تشویق انتقادات معقول – احساس تعهد گروهی – شناسایی عادتهای سالم و مخرب – خلاقیتها و نوآوریها و…” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”برای عملکرد بهتر قدرت کار تیمی چه استراتژیهایی پیشنهاد میشود؟” answer-2=”خودتان الگوی خوبی باشید – اعتماد و احترام را فراموش نکنید – هم تیمیهایتان را به معاشرت با هم تشویق کنید – اهداف و مسئولیتها را به وضوح مشخص کنید – از هم تیمیهای خود تقدیر کنید – برای مدیریت تیم از یک نرمافزار مدیریتی استفاده کنید و…” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]
1 دیدگاه