استارتاپ‌های ایرانی انتخاب سردبیر گفتگو

معرفی استارتاپی با ارائه خدمات منتورینگ و بیزینس کوچینگ در ایران

گفتگو با شاهین دارابی و هانی دیناری، هم‌بنیانگذاران الوکوچ

استخدام منتور و بیزینس کوچ در ایران با الوکوچ _ هفته نامه شنبه

اگر بین آگهی‌های استخدام استارتاپ‌ها و کسب‌و‌کارهای به‌روزشده نگاهی بیندازیم، حتما اسم استخدام منتور و بیزینس کوچ را به چشم می‌بینیم. در ترجمه‌‌ فارسی این دو کلمه شاید تفاوت زیادی برای نقش کسی که به عنوان منتور و کوچ در یک کسب ‌و‌ کار شروع به انجام وظیفه می‌کند، نباشد. ولی در مفهوم اجرا و انجام کار تفاوت زیادی بین این دو نقش وجود دارد.

شاهین دارابی و هانی دیناری با تجربیات زیادی در کسب ‌و‌ کارهای مختلف به نتیجه رسیده‌اند برای موفقیت یک کسب ‌و ‌کار به تلفیق علم منتورینگ و کوچینگ نیاز است و این روزها مشغول انجام کاری هستند که تلفیقی از علم منتورینگ و کوچینگ است. الوکوچ مبدع اجرای منتوکوچینگ در ایران است.

تعریف منتور و بیزینس کوچ چیست؟

منتوکوچینگ تلفیقی از علم بیزینس منتورینگ و علم بیزینس کوچینگ است.  کوچینگ علمی است که شما باید با توجه به سوالات قدرتمند، مراجع را به باور برسانید که خودش از درون به جواب سوالاتش برسد. منتورینگ علمی است که شما با توجه به راهکارها، تجربه‌ها و علمی که دارید و پیشنهادی که می‌توانید در آن مسیر بدهید، به مراجع راهکار و پیشنهاد ارائه می‌دهید.

چه فرقی بین منتور و کوچ است؟

منتور به عنوان کسی است که در یک مبحث خاص راهکار ارائه می‌دهد. مثلا شما در تبلیغات چهره موفقی هستید، یک شرکت تبلیغاتی شناخته‌شده‌ای دارید و کسانی که می‌خواهند وارد این صنف بشوند، سراغ شما می‌آیند و از شما برای شروع و اجرای کارشان راهنمایی می‌گیرند. با یک مثال کمی واضح‌تر، مثلا شما می‌خواهید کسب ‌و ‌کاری راه بیندازید. دوست‌تان به شما می‌گوید به فلانی زنگ بزنید و از او کمک بگیرید، فلانی در این کار بوده و تجربیات ارزشمندی دارد. آن شخص منتور است‌‌. علم منتورینگ به صورت جدا تدریس می‌شود و من در فرادرس هم این دوره را به صورت جدا آموزش داده‌ام.

ولی کوچ به فردی گفته می‌‍‌‌شود که طبق صلاحیت‌های دوازده‌گانه ACF دوازده مهارت را یادگیری و تمرین کرده باشد؛ مهارت‌هایی شامل گوش‌شنوا، بازخورد اثربخش، پرسیدن سوالات قدرتمند و… و این مهارت کوچینگ را در جلسات به اجرا می‌گذارد و با توجه به سوالات قدرتمند کاری می‌کند که طرف به جواب برسد.

در واقع کوچ مراجع را به جواب می‌رساند ولی منتور شخصا راهکار ارائه می‌دهد.

‌طبق نتیجه‌گیری ما بهترین علم برای رشد کسب‌ و‌ کار، همزمانی منتورینگ و کوچینگ است. کاری که ما در این 2 سال انجام دادیم. یک سوال قدرتمند می‌پرسیم، وقتی سوال را پرسیدیم، یک راهکار قدرتمند ارائه می‌دهیم نه راهکار قطعی بلکه به عنوان پیشنهاد و البته همیشه پیشنهاد برای ما جواب داده است.

استخدام منتور و بیزینس کوچ برای کدام بیزینس‌ها و استارتاپ‌ها ضروری است؟

تمام بیزینس‌های جهان به کوچ و منتور نیاز دارند؛ چه در سطح ماهی 100میلیارد درآمد و چه در سطح ماهی 1میلیون. همیشه باید یک نفر وجود داشته باشد که کسب ‌و کار شما را از بیرون ببیند. چه‌بسا که این کار با علم  باشد و دستاورد داشته باشد.

آیا آمار و گزارشی از بیزینس‌هایی که از منتور و کوچ در کار استفاده کردند و اثرش را اعلام کردند دارید؟

آمار جهانی‌‌ معتبر و بسیار زیادی در سایت‌های تخصصی موجود است. افرادی همچون بیل گیتس و برایان ترایسی هم  نمونه‌های جهانی زیادی را بیان کرده‌اند. برایان تریسی از جمله مشهورترین و حرفه‌ای‌ترین‌ها‌ست و به‌صورت کاملا آماری در سایت ACF اعلام کرده‌اند 93‌درصد از کسانی که از علم منتورینگ و کوچینگ استفاده کرده‌اند، رضایت دارند.

به طور تقریبی بعد از چند وقت از استخدام منتور و بیزینس کوچ کنار یک تیم تاثیرش محسوس می‌شود؟

پاسخ این سوال کاملا تقریبی است. برای مثال یک  شرکت است  که ماهیانه 500 میلیون درآمد دارد و ما 6 ماه است که  همکاری می‌کنیم و پله‌سازی و سیستم‌سازی می‌کنیم.  سیستم‌سازی کسب ‌و‌ کار‌ یکی از بهترین علم‌های دنیا برای رشد کسب‌و‌کار است. یک کسب‌و‌کار هم بوده که ما در طول 2 ماه 40 درصد درآمدش را افزایش دادیم و یا با شرکتی هم در طول 3 جلسه کار کردیم. بستگی به نیاز مخاطب و هدف دارد. ممکن است مخاطب هدف داشته باشد سال بعد به درآمد 4 برابری برسد، خب باید برنامه یک‌ساله بچینیم‌. بستگی به خود مراجع دارد و اینکه  چه چیزی از ما می‌خواهد.

این‌که شخصی از بیرون سازمان و تیم نقش منتور و کوچ را اجرا کند، کار سختی نیست؟

نه، اصلا کار سختی نیست. یک کوچ و یک منتور وقتی با یک سازمانی قرارداد می‌بندد، جزئی از سازمان می‌شود و دغدغه و مشکلات سازمان برای این شخص مشکل شناخته می‌شود. ما در کسب‌و‌کارهایی که کار می‌کنیم هیچ تفاوتی نمی‌بینیم و مشورت می‌کنیم. یک شخص بیرون سازمان اگر کوچ‌نما نباشد، حتما به راحتی از عهده انجام این کار برمی‌آید.

من 8‌ تا کسب‌و‌کار داشتم و شکست خوردم. 2 بار سابقه ورشکستگی داشتم در سنین پایین. این‌ها همه آزمون و خطایی بوده است که حالا در این کار به کمک من می‌آید. برای استخدام منتور و بیزینس کوچ باید شخصی انتخاب شود که صلاحیت و دستاوردش تایید‌شده باشد  نه صرفا چندتا دوره دیده باشد.

یک تجربه‌‌ خوب و بد که در این مدت و همکاری با بیزینس‌ها داشتید بفرمایید؟

در شهر آباده شیراز یکی از مشتریان ما با خواست اینکه  بعد از 2 ماه کارکردن 40 درصد افزایش درآمد داشته باشد، همکاری با ما را شروع کرد و بعد از 2 ماه انبارش از منفی 20، 30 میلیون  به مثبت 20، 30 میلیون رسید. و یک تجربه خوب دیگر هم این بود که 4 برادر در یک تولیدی ترازو  کار می‌کردند و راهکار ما برای شرکت این دوستان کاهش هزینه‌ها و پیداکردن مشتریان اصلی بود که منجر به  افزایش درآمد شد. تجربه بد خدا را شکر نداشتیم ولی یک مراجعی داشتیم که در لندن شرکت طراحی سایت داشتند.

ما یک قرارداد 3 ماهه سیستم‌سازی برای آنها طراحی کردیم. بعد از 3 ماه بازخوردی که خود ایشان در آخر اعلام کردند، گفتند آقای دارابی من به 50‌ درصد سیستم رسیدم و به 100 نرسیدم ولی نقص کار مربوط به عدم اجرای درست از سمت ما بوده ‌و معترف بودند که اگر همه‌‌ راهکارهای پیشنهادی را انجام می‌دادند، حتما نتیجه بهتری عایدشان می‌شد.

به نظرتان متد منتوکوچینگ فقط در استارتاپ‌ها و سازمان‌های آی‌تی‌محور قابل اجراست ‌یا در سایر شرکت‌ها هم مورد استفاده است؟

خیر، ما با شرکت‌های پخش کشوری مثل شرکت پیمان الکتریک کار می‌کنیم که یک شرکت وارد‌کننده انحصاری از آلمان است‌ و با سازمان‌های دولتی و خصوصی زیادی سابقه‌ ‌همکاری داریم.

از شکل‌گیری تیم استارتاپ منتوکوچینگ و اهداف آینده الوکوچ بفرمایید

من و آقای دیناری در چند کسب ‌و ‌کار با هم شریک بودیم و شکست خوردیم و در آخر وقتی که شروع به فعالیت در حوزه فروش لباس کردیم، به این فکر افتادیم که برای کسب‌و‌کارهای مشابهی که خودمان تجربه منجر به شکست داشتیم، هدایتگر باشیم.

من با سمینارهای برایان تریسی شروع کردم و مشغول گذراندن دوره‌های مربوط در خارج از ایران شدم.  دوره‌‌ سیستم‌سازی را با آقای سم کارپتنر ‌گذراندم که از بنیانگذاران و فعالان در آمریکا هستند. نویسنده کتاب کاربردی سیستم‌سازی. پس از طی دوره‌ها با مبحث کوچینگ شروع کردیم. در دورانی که رایگان کار می‌کردیم و‌ شروع کار ما بود، متوجه شدیم که  کوچینگ به‌تنهایی نمی‌تواند و موفقیت ندارد، یک جایی باید مسیر و راهکار بدهیم و به صورت همزمان و تلفیقی اجرای منتورینگ و کوچینگ را شروع کردیم.

هدف ما این است که افراد بتوانند همیشه باصرف هزینه پایین، کوچ داشته باشند. الو کوچ رسالتش این است که اجازه ندهد هیچ کسب‌و‌کاری در ایران و خارج از ایران در کارش ورشکسته ‌شود و با کمترین هزینه افراد بتوانند کوچ بگیرند. اپلیکیشن الوکوچ را ساختیم  که با یک کانال وی‌آی‌پی همچنان طبق خواست و تصمیم ما رایگان خدمات ارائه می‌دهد.  حتی با صرف هزینه‌های بسیار برای ساخت اپلیکیشن و تبلیغات و نبود سرمایه‌گذار همچنان این برنامه به صورت رایگان در دسترس است.

یکی از خدمات قابل ارائه الو‌کوچ تست عیب‌یابی تحلیل  کسب‌و‌کار در 30 دقیقه است‌. باانجام این تست 30 دقیقه‌ای کسب‌و‌کار شخص را تحلیل و عیب‌یابی می‌کنیم و قطعا خود شخص به باور می‌رسد که چه مشکلی دارد.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *