آرمانشهر اقتصادی قابل رقابت در بازار بین‌المللی می‌سازیم

مزیت‌های رقابتی فینوپیا در اکوسیستم بلاکچینی

0

نیازهای روز جامعه، همیشه با محصولی جدید و خدماتی نو است که پاسخی شایسته دریافت می‌کنند. امروزه بحث‌های مربوط به ارزهای دیجیتال و دنیای بلاکچین، پررنگ شده و وجود کسب‌وکاری که خدماتی امن و آسان به مشتریان ارائه بدهد، یک نیاز ضروری است. پلتفرم فینوپیا دقیقا به همین دلیل راه‌اندازی شده است.

با گسترش ارزهای دیجیتال و حوزه بلاکچین، کسب‌وکارهای فراوانی در حوزه مبادله و معامله این ارزها شروع به کار کرده‌اند‌ یا از زیرساخت‌های بلاکچین استفاده می‌کنند؛ فینوپیا شاید در نگاه اول پلتفرمی شبیه به دیگر صرافی‌های دیجیتال باشد اما وجوه تمایز عمیقی با آنها دارد!

فینوپیا با امیدها و برنامه‌های فراوانی برای گسترش فعالیت خود به بازار آمده است و می‌خواهد نیازهای افراد فعال در این حوزه را از طریق پلتفرم خود پاسخ بدهد. مدیران ارشد این پلتفرم اکوسیستمی یعنی آقایان امیرعباس امامی، آرش فروزان علا، محمود محمدزاده، حمیدرضا هنرکار، احسان فیض‌اللهی، علی آبادی و آرمان رحیمی در گفت‌وگو با «شنبه» از اهداف و برنامه‌هایی که به راه‌اندازی پلتفرم فینوپیا منجر شده و نقشه راه آینده آن گفته‌اند.

برای شروع گفت‌وگو، از خودتان و پلتفرم فینوپیا برای‌مان بگویید.

امامی: فارغ‌التحصیل مهندسی صنایع و دانشجوی دکترای اقتصاد هستم. نزدیک به ۱۵سال است که در حوزه مشاوره تامین مالی مشغول به کار و تقریبا از سال‌۹۶ به صورت متمرکز در حوزه بلاکچین و استارتاپ‌های بلاکچینی، سبدگردانی، مدیریت سرمایه و بخش‌های دیگر فعالیت می‌کنم. تقریبا از چند ماه پیش روی راه‌اندازی فینوپیا متمرکز شدیم. فینوپیا یک پلتفرم برای خدمات مالی غیرمتمرکز است. خدمات گام اول آن مبادله و صرافی است ولی در گام‌های بعدی قرار است خدمات دیگری را در این حوزه توسعه دهیم؛ از پلتفرم ان‌اف‌تی گرفته تا پرداخت، اینشورتک، لندتک و … .

با توجه به اینکه این حوزه، حوزه جدیدی است، روند طی‌شده در این چند سال چگونه بود و چطور به ایده این کسب‌و‌کار رسیدید؟

امامی: سال‌۹۵ برای اکوسیستم ایران به نوعی روزهای آغازین این حوزه بود و من هم تقریبا در آن زمان با این حوزه آشنا شدم. شاید قدیمی‌ترین افراد این حوزه، ۲ یا ۳سال قبل از این تاریخ با این فضا آشنا شده بودند. در ابتدا طبیعتا خود این تکنولوژی جذابیت‌های زیادی داشت و گل سرسبد آن هم بیت‌کوین بود.

به‌مرور افراد به خرید‌و‌فروش، معامله و سرمایه‌گذاری علاقه‌مند شدند. ابتدا افرادی که در حوزه‌های بورس و فارکس و‌… بودند، جذب این فضا شدند. بعضی از دوستان هم روی بحث‌های فنی و تکنولوژیکی این حوزه متمرکز بودند. در آن زمان تصمیم ما بر این بود که وارد حوزه ترید نشویم و سعی کردیم که از خود تکنولوژی بلاکچین برای حل مسئله‌ای در فضای استارتاپی استفاده کنیم. این موضوع به ایده کارچین منتهی شد. البته مشکلات متعددی بر سر راه کارچین بود و هنوز هم هست، ولی خوشبختانه هنوز بخشی از انرژی من و دوستانم معطوف به این پروژه است. به هر حال در ابتدا پتانسیل‌های بستر غیرمتمرکز شناخته شده نبود؛ برای مثال، در چند سال اخیر است که می‌بینیم روی حوزه دیفای سرمایه‌گذاری‌هایی اتفاق افتاده است.

در مورد دیفای بیشتر صحبت کنید.

امامی: دیفای حوزه مالی غیرمتمرکز و یکی از پارادایم‌های جدید این حوزه است. روند غیرمتمرکز‌شدن بحث‌های مالی، هنوز در ابتدای راه قرار دارد. ما فکر می‌کنیم که این حوزه در آینده توسعه شگرفی پیدا خواهد کرد و سهم فین‌تک‌های غیرمتمرکز، بعد از حوزه فین‌تک رشد زیادی می‌کند. برای همین احساس کردیم باید وارد این حوزه شویم و محصولی یکپارچه ارائه کنیم.

این یکپارچگی به چه معناست؟

امامی: یعنی یک نفر که وارد اکوسیستم ما می‌شود، بتواند از همه انواع سرویس، از خرید‌و‌فروش گرفته تا بیمه و پرداخت و قرض‌دهی و قرض‌گیری استفاده کند. در کل طیف وسیعی از خدمات مالی غیرمتمرکز را در یک پلتفرم یکپارچه دریافت کند. ایده اصلی هم همین است. اسم فینوپیا هم ترکیبی از فایننس و اتوپیا‌ست؛ یعنی فایننشال اتوپیا، که برای ما تداعی‌کننده یک آرمان و مسیر بی‌نهایت است.

آقای فروزان، شما به عنوان عضو هیات مديره فینوپیا چه نگاهی به این حوزه دارید؟

فروزان: ایده فینوپیا از فایننشال و اتوپیا با معنای آرمانشهر اقتصادی ایجاد شد؛ آرمانشهر اقتصادی به واسطه فناوری‌های غیرمتمرکزی که به هیچ نهاد یا هیچ حاکمیتی وابسته نیستند، اما در نسخه ابتدایی ما تماما فینوپیا را مبتنی بر قوانین و مقررات کشور بنا کردیم.

رسالت فینوپیا توسعه زیرساخت‌های بلاکچینی به منظور توسعه بازارهای مالی و پولی، صنایع خلاق و نهایتا ارزآوری و افزایش GDP کشور از طریق ابزارهای خود خواهد بود.

ایجاد یک آرمانشهر اقتصادی، نیازمند ایجاد یک پلتفرم اکوسیستمی در قالب فناوری غیرمتمرکز است؛

یک اکوسیستم کامل از محصولات فین‌تکی همچون Lendtech، wealthtech ، paytech، insurtech  و نهایتا یک NEO BANK به صورت متمرکز در زمان لانچ و غیر‌متمرکز در بازارهای بین‌المللی را خواهیم ساخت که البته تمرکز خاصی روی ابزارهای بلاکچینی در حوزه‌های NFT و قراردادهای هوشمند داریم. این بدان معناست که ما ابزارهای توسعه صنایع خلاق را در دسترس عموم قرار خواهیم داد.

ما توانستیم اولین بستر معاملاتی ان‌اف‌تی مبتنی بر ریال را راه‌اندازی کنیم. برای اینکه بخواهیم یک پلتفرم اکوسیستمی بسازیم، نیاز داشتیم که هم مبادله و هم مفهوم‌های مختلفی از کسب‌و‌کارهای بلاکچینی را داشته باشیم و در نهایت سراغ لند‌تک رفتیم که محصول آن در سطح ملی افتخاری خواهد بود. به‌زودی پروژه‌های دیفای، پروژه‌های اینشورتکی، بیمه‌گری دیجیتال و بلاکچینی خاصی را رونمایی خواهیم کرد. همچنین قرار است مشاوره و مدیریت دارایی انجام دهیم که هم‌اکنون در دسترس عموم است که در قالب قراردادهای حقوقی و در آتی روی قراردادهای هوشمند خواهد بود.

در حقیقت این پروژه‌ها، آینده‌ای را می‌سازند که برای فینوپیا متصور هستید؟

فروزان: در نهایت قرار است پلتفرم فینوپیا به یک اکوسیستم پولی مالی فراملی تبدیل شود که شبیه به نئوبانک‌های غیرمتمرکز رفتار می‌کند. نئوبانک به نظر ما بانک دیجیتال نیست. ما به دنبال این هستیم که به طور گام‌به‌گام فناوری مالی غیرمتمرکز را به نئوبانک برسانیم. این اتفاقی است که در ۳سال آینده در فینوپیا رخ خواهد داد. هم اکنون فینوپیا، صرافی ارز دیجیتال، مدیریت دارایی و سرمایه‌گذاری، NFT و البته پروژه‌های متعددی در قراردادهای هوشمند را دارد و پروژه‌های لند‌تکی هم تا ماه‌های آتی محقق می‌شوند. در کنار این موضوع بحث آکادمی در سطح ملی را داریم که از مهر ماه کلید خواهد خورد.

بنیانگذاران پلتفرم فینوپیا

ولی چنین آینده‌ای نیازمند رخ‌دادن اتفاقاتی در سطوح بالاتر است. درست می‌گویم؟

فروزان: در مورد موضوع محدودیت قانونی، بیشترین حساسیت روی موضوع سکوهای تبادل، یعنی صرافی‌های رمزارزها‌ست. به نظر من بازار در حال رسیدن به بلوغ است. به هر حال ما می‌خواهیم به یک آرمانشهر اقتصادی غیرمتمرکز بین‌المللی  تبدیل شویم و تمام پلتفرم فینوپیا همواره در قالب قوانین کشور جمهوری اسلامی ایران ساخته شده است.

وجه تمایز شما چیست؟

آرش فروزان: فینوپیا در مفهوم، خود یک تمایز است، آرمانشهر اقتصادی که نه‌تنها با محصولات اصلی بلکه از باندلینگ خدمات ارزش افزوده فین‌تکی خود در تمامی محصولات پلتفرم فینوپیا، به دنبال کسب حس تعلق از سوی مشتریان خود خواهد بود. تعبیر ذهنی ما این است، ما حتی مشتری نداریم ما یک اکوسیستم خواهیم ساخت فارغ از هر نوع تفسیر بازاری.

چیزی که فکر می‌کنم کمی ما را از بقیه تمیز می‌دهد، این است که ما در هر چیزی به دنبال مفهوم هستیم. ما به دنبال نئوبانک‌زدن به عنوان یک بانک دیجیتال نبودیم، ما دنبال نئوبانکی بودیم که بر بستر بلاکچین ساخته شود. ما به دنبال لند‌تکی بودیم که به مردم سبد ارزشی که بتواند همگام با تورم و اتفاقات اقتصادی دنیا و کشور خودمان رفتار کند، ارائه دهیم. در بحث آگاهی دغدغه اصلی ما دادن آگاهی مالی و آگاهی سرمایه‌گذاری به مردم است. این موضوع رسالت ما‌ست.

در حوزه صرافی نه‌تنها بحث‌های کارمزدی، بلکه امنیت، تجربه کاربری و البته آگاهی مالی و سرمایه‌گذاری و سرویس‌های خدمات ارزش افزوده ما، نه‌تنها تمایز بلکه وجه رقابتی ما در ابعاد برند تاثیرگذار در سطوح ملی است.

محصولی مثل فینوپیا چگونه می‌تواند روی اقتصاد تاثیر بگذارد؟

فروزان: دغدغه بعدی ما دقیقا بحث اقتصاد و بازرگانی و کمک به اقتصاد واردات و صادرات است. هدف ما تاثیرگذاری فینوپیا در اکوسیستم بازرگانی است که به GDP کشور کمک کند. بحث اقتصاد گردشگری و سلامت را از طریق بحث‌های پی‌تک یعنی اتصال بین پی‌تک و بلاکچین از طریق رمزارزنیز از دیگر اهداف ما‌ست.

 

فینوپیا کارت چیست؟

فروزان: کارتی است که به بازرگانان، گردشگران داخلی و خارجی و گردشگران سلامت کمک می‌کند.

پلتفرم NFT  فینوپیا چیست؟

در موضوعات ان‌اف‌تی روی موضوع اقتصاد هنر و اقتصاد خلاق تمرکز داریم و البته با قراردادهای هوشمند آن سعی خواهیم کرد به آن تنوع ببخشیم.

 اکنون مجهز به بستری هستیم که به هنرمندانی که در این حوزه فعالیت اقتصادی انجام می‌دهند، سرویسی ارائه کنیم که بتوانند به بازار بین‌المللی نزدیک شوند. این دغدغه‌، رسالت‌های اصلی فینوپیا خواهد بود که از نظر مسئولیت اجتماعی برای ما اهمیت دارد البته از نظر کسب‌و‌کاری هم برای ما اهمیت دارد که این تمایز را با دیگر صرافی‌ها داشته باشیم.

به نظر شما با توجه به تورمی که در جامعه وجود دارد و با توجه به مشکلات مربوط به نقدینگی و مشکلات اقتصادی، تعداد پلتفرم‌هایی که این خدمات را ارائه می‌دهند، کمی زیاد نیست؟

فروزان: در بلاکچین ما فقط ارتباط سرمایه‌گذاری نداریم، ارتباط کسب‌و‌کاری هم داریم. همه چیز رمزارز و خرید‌و‌فروش نیست.

زیرساخت‌های بلاکچین برای توسعه کسب‌و‌کار جذاب است.‌ فینوپیا پلتفرمی است که علاوه بر خدمات B2C که برای سال جاری برنامه‌ریزی شده است، زیرساخت‌های B2B و B2G خوبی هم دارد. ما به دنبال توسعه زیرساخت‌هایی هستیم که ‌نه تنها به کسب‌و‌کارهای خصوصی که به نهادهای عمومی و دولتی نیز کمک کنند.

لزوما بحث فروش رمزارز دلیلی بر اینکه ما بخواهیم سهم بازار را بگیریم، نیست. ما به لطف خدا در حوزه رمز‌ارز و خرید‌و‌فروش سهم خوبی از بازار خواهیم گرفت ولی تمرکز فینوپیا توسعه زیرساخت است که باعث می‌شود سهم بازار خود را در ۳ سال آینده به رقم قابل توجهی در مجموع اکوسیستم بلاکچینی برساند.

می‌دانیم که مسیر بلندمدتی داریم. نگاه ما یک نگاه بین‌المللی است که می‌تواند برای ما یک مسیر اقیانوس آبی را رقم بزند. ادعای ما این است که می‌توانیم بهترین باشیم و زیرساخت‌های کارآمد بدهیم؛ نه زیرساختی که لزوما سرویسی در انتظاراستفاده کاربر است. ‌تلاش ما این است که خلق ارزش کنیم و نیاز بازار را مرتفع می‌کنیم.

ما نیازی را در این حوزه احساس کردیم. مثل لند‌تک، مثل پرداخت، هیچ ادعایی در این‌باره که در چیزی اولین هستیم، نداریم ولی سعی ما بر این است که حداقل برای خودمان بهترین باشیم و خودمان رقیب خودمان هستیم.

امامی: فکر می‌کنم وظیفه ما این است که بازار جدیدی بسازیم و بازار فعلی را توسعه دهیم؛ یعنی اگر ۷ تا ۸‌میلیون فعال این حوزه کمابیش در کشور هستند، خود ما به این سهم بازار اضافه کنیم. این رسالتی است که برای خودمان قائل هستیم. به علاوه نگاه ما تنها به داخل نیست و دنبال این هستیم که فرصت‌هایی را برای ورود سرمایه و جذب کاربران بین‌المللی فراهم کنیم.

نکته بعدی این است که افراد بدون آگاهی، تجربه و دانش معامله می‌کنند و پول خود را از دست می‌دهند. در همین راستا یکی از سرویس‌هایی که به‌زودی معرفی خواهیم کرد، بحث مدیریت دارایی است.

این حوزه از لحاظ مالی خیلی متفاوت نیست بلکه بازاری است که افراد خبره باید در آن مدیریت دارایی انجام دهند. بحث نهایی این است که رویکرد قانونگذار در کشور به این سمت است که بتواند از ظرفیت رمزارزها برای توسعه کسب‌و‌کار با توجه به شرایط خاص کشور استفاده کند. رمزارزها راه‌حل مشکلات تحریمی نیست و نباید اینطور به موضوع نگاه شود؛ اما بالاخره ما ابزارهای مختلفی داریم که بتوانیم تجارت خارجی را توسعه دهیم. یکی از آنها هم رمزارزها‌ست. خوشبختانه قانونگذار هم این را درک کرده و در حال ریل‌گذاری مناسبی است.

امیدواریم با توسعه این فضا، بتوانیم نقش مفیدتری را برای کمک به بازرگانان داشته باشیم. هدف ما فقط این نیست که در پلتفرم ما عده‌ای معامله کنند بلکه هدف توسعه کسب‌و‌کار در سایر حوزه‌ها نظیر حوزه‌های دیفای، اینشورتک و پرداختی است که در حال کار روی آن هستیم.

هنرکار:‌ ما این تجربه را قبلا یک بار در کشور داشتیم؛ زمانی فکر نمی‌کردیم که استارتاپ‌هایی در حوزه بیمه داشته باشیم. حالا هم بخش‌هایی در کشور وجود ندارد و فکر‌کردن به آن کمی سخت به نظر می‌رسد؛ ولی قطعا در ۴ یا ۵ سال آینده این بخش‌ها‌ توسعه پیدا خواهد کرد.

فکر می‌کنم فضای کار یک اکوسیستم بلاکچینی که می‌خواهد در فضای مالی و پولی فعالیت کند و خدمات بدهد، خیلی بزرگ‌تر از یک صرافی است.

نکته مهمی که در بحث آموزش وجود دارد، این است که این حوزه در تمام جهان بسیار نوپاست. همین باعث می‌شود که منابع خیلی زیادی برای ورود علم از بیرون وجود نداشته باشد. سوال من این است که از لحاظ تولید علم چقدر جلو هستیم و چقدر ممکن است پیشرو باشیم؟

امامی: یک بخش آموزش، سمت کاربر است؛ مثل اینکه کاربران بتوانند خرید و فروش کنند، بحث‌های امنیتی موضوع را رعایت کنند، آشنایی با کلیات داشته باشند و پتانسیل‌ها و ظرفیت‌ها و ریسک‌ها را بدانند.

در این حوزه باید کار زیادی انجام شود و کاستی‌های زیادی هم وجود دارد. ما برنامه‌های خیلی متنوعی برای آشنایی کاربرها با این حوزه داریم. اما از جهت ایجاد پلتفرمی در سطح جهانی باید عرض کنم. هرچند ما از لحاظ نیروی انسانی مستعد و توانمند در کشور حقیقتا غنی هستیم؛ یعنی افراد توانمندی در ایران در حوزه فنی بلاکچین کار کرده‌اند که اگر به خارج از کشور بروند، از بهترین تیم‌های توسعه‌‌دهنده دنیا می‌شوند، اما اینکه در کل کشور بتوانیم پلتفرم‌هایی در این سطح ایجاد کنیم، می‌تواند محل بحث باشد و نیازمند وجود افراد توانمند با تجربه‌های جهانی است.

البته باید توجه داشت که این فضا ذاتا یک فضای غیرمتمرکز است؛ یعنی ما نمی‌توانیم بگوییم که بلاکچین عمومی ایرانی راه انداخته‌ایم. هر چند تمرکز توسعه کسب‌و‌کار یک بلاکچین می‌تواند یک کشور یا یک منطقه خاص جغرافیایی باشد اما ذات این فضا غیرمتمرکز است. در واقع در اغلب پروژه‌ها افراد تیم‌های توسعه‌دهنده، افرادی بین‌المللی و چند‌ملیتی هستند. در رابطه با منابع فنی این حوزه و بحث‌های آموزشی آن، خوشبختانه فرهنگ این فضا و ذات این فضا غیرمتمرکز است و تمام کدها، منابع و بحث‌ها به صورت آزاد وجود دارد.

بنابراین، از این جهت هم مانند بعضی از دانش‌ها نیست که فرمول‌های محرمانه‌ای داشته باشد و به آن دسترسی نداشته باشیم. از این جهت خلأ خاصی احساس نمی‌کنم و فکر می‌کنم که اگر در  کشور بستر مناسبی برای توسعه پلتفرم‌های بلاکچینی و محصولات بلاکچینی وجود داشته باشد، هم ظرفیت نیروی انسانی داخلی وجود دارد و هم می‌توانیم نیروهای مناسبی را در این فضا جذب کنیم. به خصوص که دیگر دورکاری جا افتاده و یک تیم می‌تواند ۱۰۰نفر باشد و هرکدام از افراد آن در یک کشور باشند.

آقای هنرکار، شما تجربه زیادی در حوزه بانکداری داشتید و اکنون نایب رئیس هیات مدیره و معاون عملیات فینوپیا هستید. چرا فکر می‌کنید فضای ایران به چنین چیزی نیاز دارد؟

هنرکار: من حدود ۱۴ یا ۱۵‌سال است که در بخش‌های مختلف سیستم‌های مالی کشور فعال هستم. در سیستم بانکداری و در بحث اعتباری بانک‌های مختلف چند‌سالی فعالیت داشتم و سپس در فضاهای مشاوره‌ای و آموزشی سیستم‌های مالی بودم. در چند سال اخیر روی بحث سرمایه‌گذاری خطرپذیر در حوزه نوآوری و در بخش نوآوری در حوزه مالی تمرکز داشتم. این فعالیت‌ها باعث شد که شناخت خوبی نسبت به فضای مالی و فضای نوآوری داشته باشم. در نهایت با دوستان تصمیم گرفتیم که در این فضا حرکتی را آغاز کنیم که به شکل‌گیری فینوپیا منتهی شد.

واقعیت این است که اقتصاد کشور به‌عنوان یک اقتصاد در حال توسعه، نیاز دارد که در بخش‌های مختلف تکنولوژی‌محور رشد کند. راه گریزی نداریم جز اینکه سیستم‌های مالی را توسعه دهیم. به نظر می‌رسد سیستم‌های مالی که در دنیا به نام دیفای شناخته می‌شوند، در آینده سهم زیادی از سیستم‌های مالی را به دست آورند و ما هم باید به این سمت حرکت کنیم.

در ذهن ما این نیست که کارمان محدود به مبادله باشد، بلکه می‌خواهیم در بخش‌های مختلف خدمات مناسبی را فراهم کنیم. به‌زودی و به‌مرور زمان در کشور، بحث‌های قانونگذاری و ساختار فعالیت در این حوزه مشخص خواهد شد. ما هم در همین چارچوب به مرور حرکت می‌کنیم و در قالب ساختارها و چارچوب‌هایی که قانونگذار تعیین خواهد کرد، فضای مالی اتوپیایی خود را توسعه خواهیم داد.

فینوپیا دقیقا چه خدماتی را در چه بخش‌هایی ارائه می‌دهد؟

هنرکار: فینوپیا یک صرافی ارزدیجیتال امن و متصل به شبکه‌های بلاکچینی است و اولین پلتفرم NFT ایران را در خود جای داده است و در حال توسعه محصولات متفاوتی برای رقابت در بازار بین‌المللی و تحقق اهداف خود هستیم و فینوپیا همواره بر بستر غیرمتمرکز‌بودن، گرایش پیدا می‌کند.

ما در حال حرکت به این سمت هستیم ولی زمان ارائه محصولات به موارد زیادی بستگی دارد؛ از جمله بخش‌های قانونگذاری. ما قصد نداریم کاری خارج از چارچوب‌ها انجام دهیم بلکه قصد داریم در چارچوب موجود، یکی از مجموعه‌های پیشرو باشیم.

در حال حاضر مسائل قانونی بیشتر در کدام قسمت‌ها ضعف دارند یا توسعه نیافته‌اند؟

هنرکار: برای کشورهای مختلف مهم است که فعالیت‌هایی که در بخش‌های مختلف مالی آنها انجام می‌شود، در نهایت قابل‌ ردیابی و شفاف باشند. مجموعه‌هایی هم که در این حوزه کار می‌کنند، طبیعتا باید در این چارچوب‌ها و ساختارها قرار بگیرند. فکر می‌کنم موضوع مهم برای قانونگذار موضوع پولشویی است. سیستم‌های مالی باید مشخص‌تر و شفاف‌تر شود. تا جایی که بنده اطلاع دارم قوانین این حوزه در حال تدوین هستند. مشخصا رسالت ما کمک به فضای مالی و پولی کشور است و تمام زیرساخت‌ها و محصولات مبتنی بر این موضوع است.

 آقای فیض‌اللهی، به‌عنوان معاون فنی، از روند فنی ساخت چنین محصولی بگویید.

فیض‌اللهی: موضوع در این اکوسیستم کاملا شفاف و ساده است؛ یعنی شما برای فراگرفتن شیوه استفاده از یک تکنولوژی نیاز ندارید که حتما در یک کلاس خاصی شرکت کنید یا شخص خاصی آن علم را منتقل کند. همه چیز متن‌باز است. از نظر نیروی انسانی هم بسیار غنی هستیم ولی می‌تواند بهتر باشد؛ انتقادی که خود من به کل اکوسیستم، نه فقط ایران، بلکه دنیا داشتم، این بود که دنبال این هستیم که چرخ را از اول اختراع کنیم.

چرا فقط باید همان راه قدیمی را برویم؟ ما در فینوپیا خیلی سعی کردیم به مسائل دیگری بپردازیم، محصول داشته باشیم، مردم را نسبت به این مسائل آگاه کنیم و به لطف خدا تعدادی از محصولات ما قبلا ارائه شده است. ذات موضوع شبیه به درکی است که از اینترنت در سال‌۱۹۹۵ وجود داشت. در سال‌۱۹۹۵ اینترنت استفاده خاصی نداشت. بلاکچین الان در همین شرایط است.

 اگر بیت‌کوین نداشته باشیم، اگر ان‌اف‌تی‌هایی که در حال حاضر وجود دارند، نداشته باشیم، هیچ اختلالی به زندگی ما وارد نمی‌شود. ولی ماهیت این موضوع، خیلی فراتر از چیزی است که ما درحال‌حاضر درحال استفاده از آن هستیم و درباره آن صحبت می‌کنیم. به‌عنوان مثال، ان‌اف‌تی‌ها را به عنوان کالاهای کلکسیونری و بلاکچینی می‌بینیم اما این یکی از هزاران استاندارد ساختن ان‌اف‌تی است.

استانداردهای دیگر آن به چه دردی می‌خورد؟

فیض‌اللهی: کسی هنوز به سراغ آنها نرفته در حالی که ما می‌توانیم املاک را ان‌اف‌تی ‌یا مجهز به قراردادهای هوشمند کنیم. می‌توانیم ان‌اف‌تی‌های تجزیه‌پذیر داشته باشیم. می‌توانیم ان‌اف‌تی‌هایی داشته باشیم که خود آنها مجموعه‌های موضوعی باشند که قرارداد هوشمند نیز خواهند داشت. می‌توانیم ان‌اف‌تی‌ها را اجاره بدهیم و حتی اجاره‌دادن ان‌اف‌تی را تبدیل به یک ان‌اف‌تی کنیم و بفروشیم؛ یعنی ان‌اف‌تی مال من است و حق اجاره آن دست یک نفر دیگر است و او می‌تواند اجاره بدهد. کمی تأمل لازم ‌‌است که کدام صنایع بهره‌بردار این تیپ قراردادهای هوشمند هستند. این وجه تمایز تیم فنی ماست.

می‌توانیم کمی از محدودیتی که در جهان وجود دارد، خارج شویم و محصولاتی را توسعه بدهیم که به عنوان نیاز روزمره، از آنها استفاده کنند؛ نه اینکه به‌عنوان سرگرمی برویم و یک ان‌اف‌تی بخریم یا ایجاد کنیم. به نظر من این باید به‌زودی اتفاق بیفتد و یکی از اهداف مجموعه فینوپیا این است که ابزارهایی روی بلاکچین داشته باشیم و خدماتی را مثل نئوبانک و توضیحاتی که درمورد ان‌اف‌تی دادم، ارائه بدهیم.

یعنی بلاکچین می‌تواند به درجه اهمیتی برابر با خود اینترنت برسد؟

فیض‌اللهی: بله. ببینید شما اگر کارت عابر بانک خود را از دست بدهید، در طول روز احساس خلأ می‌کنید، موبایل خود را از دست بدهید در طول روز احساس نیاز می‌کنید. ولی در لحظه‌ای که ما در حال صحبت هستیم، بلاکچین به این شکل نیست؛ در صورتی که ظرفیت آن را دارد. صرفا باید کارهایی روی آن انجام شود و به مردم این آگاهی را بدهیم که این ابزار می‌تواند این کار را برای شما انجام بدهد. در واقع راه‌حلی است که تا الان وجود نداشته است.

از نگرانی‌های فنی و امنیتی این مسیر بگویید؟

فیض‌اللهی: فینوپیا اولین تجربه ما نیست. شخصا فکر می‌کنم فینوپیا هفتمین صرافی باشد که به آن کمک می‌کنم. حتی سابقه کار‌کردن با دوستان در صرافی‌های دیگر هم داشتم که اینجا دوباره همکاری می‌کنیم. از همین رو می‌توانم بگویم که ما آزمون و خطاهای‌مان را کرده‌ایم. اگر اشتباهی در پروسه توسعه ما وجود داشته، ۴ یا ۵‌سال پیش به آن برخورده بودیم. اگر راهی وجود داشته که ما نتوانستیم امنیت را تضمین کنیم، ۵‌سال پیش آن را دیده و تجربه کرده‌ایم.

این مسائل باعث می‌شود که امروز چالش زیادی نداشته باشیم. با شرایطی که بر جامعه حاکم است، وقتی مردم سرمایه‌ای را وارد صرافی می‌کنند، بنده به عنوان معاون فنی، به عنوان یکی از اعضای فینوپیا مسئول هستم. باید ببینم چه اتفاقی قرار است برای آن بیفتد، کجا نگه داشته می‌شود، در چه شرایطی اجازه خرج‌شدن دارد، در چه شرایطی ممکن است به آن آسیب برسد. خط قرمز تیم فنی فینوپیا امنیت است.

نکته‌ای که ما سعی داریم در فینوپیا اجرا کنیم و حداقل تا به الان در آن موفق بوده‌ایم، این است که مکانیسم‌های امنیتی را طوری طراحی کنیم که هیچ تهدیدی اعم از درونی یا بیرونی نتواند به دارایی کاربران دسترسی داشته باشد و فقط شخص کاربر این اجازه را داشته باشد که درباره دارایی خود تصمیم بگیرد. در فینوپیا صرفا زمان برای ما تعیین‌کننده است. ما همواره با تیم مارکتینگ در ارتباط هستیم که چه ابزاری را چه زمانی به دست کاربران خود برسانیم. از نظر پیاده‌سازی و امکان‌سنجی طبق تجربه، سواد و دانش‌مان سعی کرده‌ایم که یک محصول امن در اختیار مردم قرار بدهیم که نگرانی و دغدغه‌ای به جز کاری که خود انجام می‌دهند، نداشته باشند.

آقای محمدزاده، شما به‌عنوان معاون مالی این مجموعه تا چه اندازه ‌روی شفافیت محصول‌تان تاکید دارید؟

محمدزاده: در مجموعه فینوپیا، در بحث قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی، تلاش می‌کنیم که قوانین و مقررات را رعایت کنیم. من هم اعتقاد دارم که فضای کسب‌وکار بلاکچین هنوز در مراحل ابتدایی خود است. در حوزه‌های رمزارز در این چند وقت اتفاق خوبی نیفتاده و به خاطر مسائل جهانی، رکود و تورمی که وجود دارد، بازار در حال پوست‌اندازی است؛ اما فضای ارزهای دیجیتال کمک خیلی زیادی به مبادلات بین افراد و اشخاصی که در سطح جهانی حضور دارند، می‌کند. بلاکچین می‌تواند این مبادله را ایمن کند. البته این همان جایی است که فینوپیا کارت راه‌حل ارائه داده است.

فضای بلاکچین و رمزارز، فضایی است که می‌تواند بسیاری از معادلات را سهل، آسان و امن کند. در مبادلات جهانی فعلی، بلاکچین می‌تواند سهم خیلی زیادی داشته باشد؛ اما فعلا در ابتدای کار است و ضوابط آن برای دولت‌ها، کشورها و موسسات مالی از طریق روش‌های سنتی قابل درک نیست.

آینده این کسب‌و‌کار و آینده صنعت بلاکچین به نظر من ‌خیلی روشن است و مجموعه فینوپیا هم می‌خواهد سهمی از این موضوع در کشورمان داشته باشد. به آینده امیدواریم و ان‌شاءالله که بتوانیم در این مسیر قوانین و مقررات را رعایت کنیم و خدمات خوبی به مجموعه افرادی که از این خدمات استفاده می‌کنند، ارائه بدهیم.

 آقای آبادی، به‌عنوان معاون محصول و فردی با تجربه ۷‌ساله در این فضا، از فینوپیا بگویید.

آبادی: فینوپیا از اسمش تا ساختش بر اساس تجربه و ایده آینده‌پژوهی محقق شد، حتی اسم آن نیز برای ما چندین هفته اتاق فکر به همراه داشت، روزی که تیم هیات مدیره و معاونین مجموعه شکل گرفت، اهداف نوشته شد، مسئولیت محصولات آن و البته کیفیت آن، اولویت قرارگرفت، ما یک اکوسیستم را تصور کردیم و آن را خواهیم ساخت؛ یک اکوسیستم پولی و مالی که روزی غیرمتمرکز خواهد بود، یک اکوسیستم با محصولات فین‌تکی تمام‌عیار که گاهی محصول اصلی و گاهی ارزش افزوده محصول دیگر خواهد بود.

ما یک رویای آرمانشهری داشتیم، پلتفرم فینوپیا ابزار اقتصادی این آرمانشهر خواهد بود که تیم پروداکت، تیم فنی و آزمایشگاه تحقیق و توسعه فینوپیا، ایدئولوژی‌ها، ابزارها، طراحی‌ها، مدل فکری‌ها، کارکردها و در نهایت محصولات آن را خواهند ساخت.

شما سابقه چند‌ساله در حوزه مدیریت محصولات متفاوت و البته صرافی‌ها را داشته‌اید، تمایز فینوپیا چیست؟

آبادی: تمایز برگ برنده نیست، برگ برنده مفهوم و مدل فکری فینوپیاست. یکپارچگی، امنیت، توجه به جزئیات، تجربه کاربری جذاب، ارزش افزوده و محصولات متنوع، اینها الزام رقابت در بازار است اما آنچه در تیم مدیران ارشد پلتفرم فینوپیا تمایز تلقی می‌شود، مفهوم آرمانشهر اقتصادی و ساخت یک پلتفرم برای اکوسیستم پولی و مالی غیرمتمرکز است که نهایتا یک NEO BANK ( البته نه نسخه‌ای از بانک‌های دیجیتال) خواهد بود.

آقای مهندس فروزان و آقای دکتر امامی، ایدئولوژی‌ها را به‌گونه‌ای تبدیل به محصول، خدمت و عرضه عمومی می‌کنند که تیم‌های محصول و فنی، استانداردهای جدیدی را حتی خلق کردند.

فینوپیا یک محصول نیست، یک ابزار تمام‌عیار برای تحقق آرمانشهر اقتصادی است و خط‌مشی و رسالت پلتفرم فینوپیا برای تیم محصول در همین جمله خلاصه می‌شود.

 آرمان رحیمی، معاون توسعه بازار فینوپیا:

رسالت فینوپیا، فرهنگ‌سازی است

 بحث آموزش برای پلتفرم فینوپیا بسیار حائز اهمیت است؛ چرا‌که افراد برای ورود به هر حوزه‌ای، به‌ویژه حوزه‌های مالی، ابتدا باید دانش عمومی و سپس تخصصی خود را به‌دست بیاورند. در حال حاضر اقدامات گسترده‌ای در حوزه آموزش رمزارزها صورت گرفته، ولی متاسفانه اغلب هدفمند، قابل اتکا و به‌روز نیستند.

آموزش در نگاه فینوپیا، آموزش اجرایی‌محور است؛ یعنی علاوه ‌بر پوشش جنبه‌های تئوریک، تمرکز اساسی بر جنبه‌های فنی نیز دارد که در نتیجه این نوع از آموزش، افراد توانایی ورود به بازار رمزارزها و انجام معاملات در سطح حرفه‌ای را خواهند داشت.

آموزش‌ها در فینوپیا شامل آموزش‌های آنلاین، آفلاین و حضوری به‌صورت دوره‌های آموزشی و سمینارهای تخصصی در سرتاسر ایران – شهرهای کوچک و بزرگ – با هدف ایجاد برابری آموزشی در تمام نقاط کشور و با رویکرد کارگاه‌های عملیاتی است. در این راستا، مخاطبان ‌حین آموزش با محصولات مختلف فینوپیا آشنا شده و براساس شخصیت و نیازمندی‌هایشان، فعالیت در حوزه مورد علاقه خود را آغاز می‌کنند.

برای مثال، هنرمندان بسیاری در سراسر ایران به ویژه در شهرهای کوچک و روستاها به انجام کارهای هنری مختلف از جمله نقاشی، نگارگری، قالی‌بافی و‌… مشغولند که می‌توان با آموزش مباحث مرتبط با NFT، به اشتغال‌زایی و کسب‌ درآمد سازنده و مستمر، ایشان را یاری کرد.

مبرهن است که امروزه ذهنیت عموم نسبت به حوزه رمزارزها خاکستری است. پلتفرم فینوپیا می‌کوشد با آموزش و هدایت مخاطبان به سمت فعالیت مثبت در این حوزه، نگاه را به سمت سفید‌شدن سوق دهد؛ چرا‌که یکی از ماموریت‌های اصلی فینوپیا فرهنگ‌سازی در حوزه رمزارزهاست.

پلتفرم فینوپیا معتقد است که آموزش عمومی و فرهنگ‌سازی، اولین قدم برای پذیرش و به‌کارگیری هر تکنولوژی است و می‌کوشد در این مهم نیز، همانند سایر حوزه‌های فعالیت خود، پیش‌قدم و تاثیرگذار باشد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.