اخبار استارتاپی انتخاب سردبیر ایونت های استارتاپی ایونت یلدا سامیت مقالات دیجیتال مارکتینگ

گزارش برگزاری ششمین یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران

 روز اول : یلدای امید و نوآوری

در یکم دی ماه ۱۴۰۰ اولین روز ششمین یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران با حضور دکتر رضا کلانتری نژاد هم بنیانگذار هم آوا، دکتر بهروز حاجیان تهرانی بنیانگذار سیناپس، سعید طاهری مدیرعامل بسینا، گلرخ داوران هم بنیانگذار و مدیرعامل اسنپ دکتر، مسعود طباطبائی مدیرکل اسنپ اکسپرس _ حمید رضا پاکروان مدیرعامل دیجی کالا جت، شهرام شریف بنیانگذار آی تی ایران، محمدعلی محمدی مدیرعامل کارگزاری مبین سرمایه، رضا قربانی هم بنیانگذار راه پرداخت، حسین مزروعی بنیانگذار آواگیمز، عادل دهدشتی عضو هیات مدیره مرکز نوآوری صبا، پریسا طالبی مشاور منابع انسانی حوزه برند کارفرمایی و تجربه همکاری، کافه سرمایه شامل ارائه ۵ جوان استارتاپی، پوریا بختیاری کارشناس حوزه کسب و کارهای نوآور، دکتر محمدرضا اجتهادی رئیس انجمن فیزیک ایران، امیرحسین مردانی مدیرعامل بیت پین، احسان داوودی هم بنیانگذار فالیتیو، آسیه حاتمی مدیرعامل ایران تلنت، حمیدرضا نیکدل مدرس ارتباطات اکوسیستم و امیرحسن موسوی مدیر ارتباطات سازمانی دیجی کالا، نگار عرب مدیر روابط عمومی تپسی، هستی شهریز فر مدیر روابط عمومی ابراروان برگزار شد.

اکبر هاشمی بنیان‌گذار هفته‌نامه شنبه، مدیر رویداد یلدا سامیت این رویداد بزرگ کارآفرینی سه روز را با سخنرانی خود آغاز کرد. در ادامه می‌توانید گزیده‌ای از این سخنرانی را بخوانید.

به نام خداوند مهربانی ها آقایان خانم ها سلام،

یلدا برشما مبارک.

ششمین یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران؛ یلدا سامیت را آغاز می کنیم با شکرگزاری. شکرگذاریم که یلدا سامیت شش ساله شد و در این دوره ۱۰۰ سخنران و پنلیست کنار ما هستند.
شکر گذاریم که با گذر از کرونای ترسناک سلامت و کنار یکدیگریم و شاکریم که همچنان در مسیر کارآفرینی و ساختن قرار داریم و علی رغم همه مشکلات و ناملایمات کارآفرینی را زندگی می کنیم. قصد داشتیم در همین ابتدا شکوه کنیم از سختی ها و ناملایمات بگوییم اما سرعت برق آسای تکنولوژی و فن آوری ما را برآن داشت گلایه و شکوه را کنار بگذاریم برای فرصتی دیگر.
در این سه شب می خواهیم از آینده نوآوری و فن آوری های نوپدید بگوییم از تاثیر فن آوری ها بر تجارت الکترونیک و ترندهایی که اگر دیر بجنبیم گنگی خواب دیده خواهیم بود.
می خواهیم از اقتصاد نوآوری و تامین منابع مالی استارتاپ‌ها بگوییم و نوآوریی که اکثیر گم شده اقتصاد و صنایع ایران و است.

آقایان خانم ها به اقتضای زیست ما در خاورمیانه همواره ما در معرض تهدید هستیم تهدید نظامی، اقتصادی، سایبری و … ایضا ناکارآمدی و بدفهمی برخی مدیران تصمیم ساز و تصمیم گیر در داخل؛ که تصمیاتشان هیزم آتش بدخواهان ایران عزیز است.

امروز سخن از غافله نیست. سرعت جت نوآوری انقدر سریع است که جاماندن از نوآوری و فن آوری و ترندهای جدید ما را تهدید می کند.

اگر بی انکه انقلاب کشاورزی را درو کنیم سوار بر ماشین انقلاب صنعتی شدیم. و بعد هم خودمان را در مدرنتیه یافتیم و سعی؛ یا به مرور، آن را فهم کردیم.

اما این بار سرعت جاماندگی بسیار سریع اتفاق خواهد افتاد، برق آسا و دیگر فرصتی برای فهم جهان جدید متاورسی نخواهیم داشت.

آن روز حکایت ما و کسب و کارها گنگ خواب دیده ای است که می خواهد خوابش را تعریف کند! ا ِ ای او

جشن ققنوس ها دعوتی است به سرعت بخشیدن برای درک سریع تحولات در حوزه فن آوری، تکنولوژی و ترندها و پدید های نوپدید.

در پایان اجازه می خواهم از ۱۰۰ ارائه دهنده و پنلیست هایی که دعوت ما را قبول کردند تقدیر کنم، و هزاران بیننده ای که ما را به تماشا نشسته اند و تشکر ویژه از منتقدین منصفمان، سپاس گذارم از تیم پرتلاش و چابک هفته نامه شنبه و مجموعه محترم استیج گروپ و ویکست که در برگزاری این رویداد کنار ما هستند. سپاس از حامیان معنوی؛ که ما را راهنمایی فرمودند پارک فن آوری پردیس، کارخانه نوآوری آزادی، انجمن تجارت الکترونیک ایران، انجمن سرمایه گذاری خطر پذیر و در نهایت سپاس ویژه از حامیان مالی یلدا سامیت که حامیان جریان کارآفرینی و جوانان کارآفرین ایران هستند.
در نهایت باور به جهان وطنی دلمان برای ایرانی می تپد که در آینده هاب نوآوری منطقه؛ و… در جهان سرآمد باشد.

سرتان بلند و اندیشه تان فراخ

در ادامه روز اول یلدا سامیت با عنوان آینده و نوآوری و در بخش کافه سرمایه، وحید امجدی مدیرعامل بیدار، امین شجاعی از مجموعه آپام، علیرضا پیر هم‌بنیانگذار نورولند، صادق جبلی موسس طراحان سفید و عباس صادق‌نیا بنیان‌گذار پلنتو به ارائه استارتاپ‌ نوپا پرداختند.

در ادامه رضا کلانتری‌نژاد هم‌بنیان‌گذار هم‌آوا به بررسی موضوع نوآوری و فن‌آوری‌های نوپدید پرداخت. دکتر کلانتری نژاد از یک گرافی صحبت می‌کند که ترندهای فناوری‌های ۱۵۰ سال آینده را پیش‌بینی کرده است. به زودی می‌توانید این گراف را به صورت ترجمه شده روی وب‌سایت شنبه ملاحظه کنید.

در ادامه، بهروز حاجیان تهرانی هم‌بنیان‌گذار سیناپس در یلدا سامیت با موضوع اقیانوس آبی سلامت ارائه می‌دهد. حاجیان گفت:دنیای دچار یک تحولات بزرگی می‌شود که همه شاخه‌های فناوری با هم یک پارچه می‌شوند. یکی از اصلی‌ترین شاخه‌ها سلامت است.

بهروز حاجیان تهرانی به ماجرای جسیکا هلمز اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه ایده جسیکا هلمز با تقلب همراه بود، چون از جنس آینده بود و علاقه به سرمایه‌گذاری روی آینده وجود داشت، با استقبال زیادی همراه شد. در آن زمان استارتاپ ترانوس به نتیجه‌ای نرسید، اما شکی نیست که در آینده این رویا به واقعیت تبدیل می‌شود.

روز اول یلدا با ارائه سعید طاهری مدیرعامل بسینا ادامه پیدا کرد. او که با موضوع ارتقا سلامت جامعه با به کارگیری اینترنت اشیا، هوش‌مصنوعی و آنالیز کلان داده‌ها در یلدا حاضر شد، مدیرعامل بسینا گفت: محوریت صحبت من دالی است. افزایش کیفیت زندگی بی انتها و نسبی است و سنجه ما برعکس، بار زندگی است.در ایران نسبت بار بیماری غیرواگیر بیشتر است و در عوض بیماری های عفونی وعروقی بیشتر است.

در ادامه، در پنل فرصت‌ها و پتانسل‌ها تجارت سریع، آینده سفارش محصولات سوپرمارکتی در ایران، مسعود طباطبایی مدیرکل اسنپ اکسپرس، حمیدرضا مدیرکل دیجی‌کالا جت و شهرام شریف روزنامه نگار فناوری و بنیانگذار ای تی ایران به بحث و گفت‌وگو نشستند.

شهرام شریف: بازار جهانی رو چطور می‌بینید؟

پاکروان: شاید گفتن جلب نباشد اما شکل گرفتن پاندمی و ویروس کرونا تاثیر زیادی روی رشد کیوکامرس رشد در چند سال اخیر گذاشت. به طور مثال استارتاپ گوریلاز کمتر از چند ماهی است که راه اندازی شده اما الان به یک یونیکورن بزرگ تبدیل شده.

این مارکت در حال حاضر ترند شده و هر روز رشد بیشتر می‌کند.

با شروع پاندمی اسنپ فود در بخش سفارش غذا با افت روبرو شد. اسنپ سوپر مارکت رشد زیادی کرد در دوران کرونا به یک کسب و کار بزرگ تبدیل شد.

پاکروان: «چند سالی است که سفارش آنلاین وارد بازار ایران شده. اما سرویس ارسال چند ساعته سرویس مناسبی برای خریدهای خرد و روزمره نیست. ترافیک همیشگی و البته کرونا و… باعث ایجاد نیاز به ارسال سریع شد و کسب و کارهای امروزی شکل گرفت.»

در ادامه گلرخ داوران هم‌بنیان‌گذار و مدیرعامل اسنپ‌دکتر درباره آینده سلامت دیجیتال در ایران و جهان صحبت کرد. او اظهار داشت: «در دوران کرونا سلامت روان افراد به طرز جدی‌ای مورد مخاطره قرار گرفت. افراد از روستاهایی با ما تماس میگیرند که حتی اسم آن روستاها را هم تا به حال نشنیده‌ایم. کشورهای توسعه یافته  در پزشکی آنلاین از ما جلوتر هستند ولی نقش پزشکی آنلاین در کشورهای در حال توسعه پررنگ‌تر هست و در عدالت اجتماعی و دسترسی به پزشک نقش خودش را به خوبی نشان می‌دهد. فکر می‌کنم ما در مجموعه اسنپ‌دکتر با خدماتی که ارائه‌ می‌دهیم و عدالت اجتماعی که ایجاد می‌کنیم، به خصوص برای افرادی که در مناطقی هستند که دسترسی کمتری به پزشک دارند یا دچار معلولیت هستند، به بهبود سلامت مردم کمک می‌کنیم.»

محمدعلی محمدی مدیرعامل کارگزاری سرمایه با میزبانی پوریا بختیاری، کارشناس کسب‌وکارهای نوآور به بررسی موضوع فرصت‌های بازارهای سرمایه برای اکوسیستم استارتاپی پرداختند.

همچنین رضا قربانی هم‌بنیان‌گذار راه‌پرداخت آینده فین‌تک و فناوری مالی را بررسی کرد. او در ارائه خود گفت: «واقعیت این است که فین‌تک هیجان‌انگیز است و از یک آینده جذاب صحبت‌ می‌کند. چرا که فین‌تک در دل خود آینده را همراه دارد و وقتی می‌گوییم فین‌تک دقیقا راجع به استارتاپ‌هایی صحبت می‌کنیم که آمده‌اند فناوری‌های مالی را متحول کنند.»

در ادامه اولین شب یلدا سامیت، حسین مزروعی بنیانگذار آواگیمز با موضوع آینده گیم و نقش گیم در آینده سخنرانی کرد. همچنین عادل دهدشتی عضو هیئت مدیره مرکز نوآوری صبا به بررسی آینده کسب و کارها و سرویس های حوزه سالمندان پرداخت.

دهدشتی اظهار داشت: «امروز در کل کشور ۸۵ درصد و در طبقه سالمند حدود ۵۰درصد جمعیت به اینترنت دسترسی دارند. اینترنت امروز و فردا بستری برای مراقبت از سالمندان خواهد بود و روز به روز تسهیل می‌شود. مشغله‌های زیست شهری، فاصله فرزندان و والدین باعث ایجاد نیاز به حضور تکنولوژی در مراقبت سالمندی شده است.»

پریسا طالبی، مشاور منابع انسانی نیز از مهمانان شب اول یلدای امید و نوآوری بود. طالب با موضوع تجسم آینده منابع انسانی و تجربه کاری در این رویداد آنلاین حاضر شد. خانم طالبی در سخنرانی خود اشاره کرد، افراد به صورت پاره وقت با سازمان همکاری می‌کنند و نمی‌توانند تجربه و فضای کاری برای شما ایجاد کنند پس باید هویت برای شرکت بسازید.

در قسمت دوم کافه سرمایه از روز اول یلدا، چهار استارتاپ نوپای دیگر به ارائه کسب و کار خود پرداختند. در این بخش، هادی نعمتی هم بنیانگذار فوتهاب، سعید ابهری، مدیرعامل ربواپیکس، امین ربانیان مدیرعامل دیموند لب و مجموعه آراسیس ارائه داشتند.

اقتصاد رفتاری در کسب و کار، در بازار پر هیاهو چطور دیده و شنیده شویم، عنوان ارائه پوریا بختیاری کارشناس حوزه کسب و کار های نوآور در اولین شب یلدا سامیت بود.

بختیاری اطهار داشت: «منابع صرفا منبع پولی نیست. بلکه عمر، هوا، زمان و…. یکی از مهمترین آنها توجه است و توجه هم مانند طلا، محدود است. الان عرضه اطلاعات بیشتر از تقاضا است و به همین دلیل شرکت ها به دنبال ایجاد توجه بیشتر هستند. اکنون بسیاری توجه را نوعی پول رایج می دانند و با آن بیزینس می کنند. با توجه می شود سهم از بازار را بیشتر کرد. هدف اقتصاد توجه، ایجاد سهم در بازار است.»

او درباره مثال استارباکس و تلاش برای جلب توجه افزود: «استارباکس فضا را طوری طراحی کرد که همیشه در شعبه هایش شلوغ باشد. این کار باعث شد توجه ها به سوی شعبه ها بیشتر شود. استارباکس بر روی ناخودآگاه مخاطبانش هم تاثیر گذاشت تا به جای آنها تصمیم بگیرد. برای همین هم، بیرون از شعبه یک استارباکس، همیشه بوی قهوه می آید.»

امیرحسین مردانی مدیرعامل بیت پین در سب اول یلدا به بررسی اهمیت و مزیت رمزارزها نسبت به بانک های سنتی پرداخت.

آرش جهانگیری سردبیر هفته نامه شنبه نیز با موضوع nft در یلدا حاضر شد. جهانگیری درباره اهمیت nft گفت: «همه ما به دنبال مالکیت چیزها هستیم، اما در فضای اینترنت مالک چیزی نیستیم. با آمدن بلاکچین، اعتبار اینترنت ارتقا پیدا کرد. تا ده سال دیگر اگر nft خودرو خودتان را نداشته باشید نمی توانید ادعای مالکیت آن را داشته باشید. nft جای سند رسمی را خواهد گرفت. استارتاپ بدون اینترنت بی معناست و حتی بدون بلاکچین بی معناست.»

در آخرین بخش از روز اول یلدا، حمیدرضا نیکدل مدرس ارتباطات اکوسیستم، امیرحسن موسوی مدیر ارتباطات سازمانی دیجیکالا، نگار عرب مدیر روابط عمومی تپسی، هستی شهریزفر مدیر روابط عمومی ابر آروان در پنل ارتباطات، ایده ال گرایی یا واقعگرایی به بحث و گفتگو پرداختند. نیکدل: «مارکتینگ در بسیاری از موارد روابط عمومی را ضعیف نگه میدارد و اجازه ورود به مسائل اصلی را نمی‌دهد.» موسوی: «وقتی تعداد زینفعان مختلف در بیرو ن ودرون سازمان زیاد می‌شود، ارتباطات و روابط پیچیده می‌شود. با استقلال روابط عمومی از مارکتینگ در هر شرایطی مخالفم.» عرب: «مارکتینگ و روابط عمومی مشکلی با هم ندارد اما بخشی از این اتفاق تقصیر ما اهالی روابط عموم است زیرا نقشمان را شفاف نکردیم.» هستی شهریزفر: «نوپا بودن روابط عمومی در اکوسیستم باعث می شود نتوان قضاوت درستی داشت.»

روز دوم : تجارت الکترونیک و نوآوری

روز دوم از ششمین یلدای استارتاپی ایران، با ارائه استارتاپ ها، مجموعه مانیار، روبرد، این سبک، لینوم و اسکایدو، حامد وفائی مدیرعامل راستا، توحید علی اشرفی مدیر مارکتینگ علی بابا ، علی رسولی مدیرارشد بازاریابی دیوار و کارنامه ، مهدی فروغی مدیر مارکتینگ ازکی، مهدی حبیبی مدیر مارکتینگ اسنپ فود، هدی عبادی مدیرعامل وندار، بابک کبیری هم بنیانگذار کوچتو، حامد ولی پوری مدیرعامل ازکی، محسن حاجی زاده مدیرعامل ویترین نت، علی رودگر مربی رشد و بنیانگذار هکربیز، پشوتن پورپزشک بنیانگذار پادرو، محمدرضا فرحی هم بنیانگذار بیمه بازار، فرزین فردیس هیات مدیره صبا سل، علیرضا کیانپور مدیر عامل گلرنگ سیستم و عضو هیات مدیره اکالا، رونمائی از کتاب مجموعه قوانین و مقررات مرتبط با کسب و کارهای اینترنتی نیما قاضی، نعیم ابراهیمیان مدیر مارکتینگ افق کوروش، محسن طالبی مدیر محصول همکاران سیستم، سیاوش ملکی فر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفائی، اوژن غنی زاده، سمیه گرجی مدیر توسعه و تحقیق مارکیتو و شهرام شریف روزنامه نگار فناوری و بنیانگذار آی تی ایران _ سعید محمدی بنیانگذار دیجی کالا ، محمد خلج مدیرعامل اسنپ برگزار شد.

روز دوم ششمین یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران با بخش سوم کافه سرمایه آغاز شد. حسین حسینعلی مدیرعامل روبرد، مونا مریدی هم بنیانگذار مانیار، بهنام نیک فر و حانیه فروتن هم بنیانگذاران سبک، امیر عقیقی هم بنیانگذار لینوم و فرکی، هم بنیانگذار اسکایدو با هدف جذب سرمایه به ارائه استارتاپ های نوپای خود پرداختند.

سپس وحید وفائی مدیرعامل راستا به ارائه آماری از وضعیت تجارت الکترونیک در جهان و ایران و پیش بینی آینده پرداخت. طبق گفته وفائی، سهم ابزارهای اینترنتی پیش از کرونا هشت درصد بود، در اوج کرونا بیست درصد بود و اکنون ده درصد شده است.

پنل «انتقال تجربه کمپین های موفق» با حضور توحید علی اشرفی معاون بازاریابی گروه علی‌بابا، علی رسولی مدیرارشد بازاریابی دیوار و کارنامه، مهدی فروغی مدیر ارشد بازاریابی ازکی و مهدی حبیبی مدیر مارکتینگ اسنپ فود برگزار شد.

فروغی: «افراد بیرون سازمان نمی توانند مشخص کنند یک کمپین آیا موفق بوده است یا خیر. دو مجموعه ازکی و بیمیتو، به عنوان رتبه های اول و دوم این حوزه، با هم ادغام شدند. اما با وجود اینکه تیم های فنی و… یکی بودن، با دو برند در بازار بودند و امسال به این نتیجه رسیدیم که با فقط با برند ازکی پیش برویم. ما می خواهیم این نگاه مقایسه‌ای را به حوزه های دیگری نیز ببریم. با ازکی وام این کار را آغاز کردیم و در صنایع دیگر ادامه خواهیم داد.»

فروغی درباره استفاده از صدا و سیما برای تبلیغات گفت: «این تصمیم خیلی تصمیم بزرگی بود. برای ورود به تبلیغات تلویزیونی، باید منابع مالی زیادی داشته باشد و ریسک بالایی دارد. سهم تبلیغ بیمه در تلویزیون چهل برابر شده و این با حضور تلویزیونی ما رقم خورده است.»

علی رسولی مدیر ارشد بازاریابی کارنامه درباره میزان موفقیت کمپین اخیر کارنامه گفت: «ما به دنبال افزایش آگاهی از برند خودمان بودیم و یکی از ابزارهای ما، آفلاین مارکتینگ بود. برای استفاده بهینه از بودجه و رسیدن به هدف، به سراغ خلاقیت رفتیم. ویژگی که تیم در اختیار داشت.»

او درباره اندازه گیری موفقیت کمپین گفت: «ابتدا محتاطانه این کمپین را اجرا کردیم و متوجه شدیم می توانیم آن را در ابعاد بزرگ ارائه بدهیم. یکی از معیارهایمان این بود که نیروها بروند و ببیند جاهایی که تراکت را روی ماشین ها گذاشته ایم، بعد از چند ساعت، آنها را روی زمین می بینند یا نه. از هر دویست تراکت، یک واکنش آنلاین یا آفلاین داشتیم که حدود نیم درصد می شد. اما کانورژن خوبی داشتیم. معیار بعدی ما واکنش در شبکه های اجتماعی بود. اولین بار در توییتر واکنش دیدیم.»
مهدی حبیبی مدیر مارکتینگ اسنپ فود نیز اظهار داشت: «هدف ما از کمپین اخیرمان جذب یوزر نبود. می خواستیم نشان بدهیم اسنپ فود یک برند باحال است!»

حبیبی افزود: «با کمپین اخیر، با نرخ تبدیل حدود ده درصدی، فالوئر اینستاگراممان افزایش پیدا کرد. می‌خواهیم از این به بعد محتوای درست و خلاقانه تولید کنیم تا آدم ها به دلیل محتوا ما را فالو کنند نه به خاطر جایزه.»

فروغی: «بیزینس مدل ما حکم می کند همواره در تبلیغات حضور داشته باشیم.»

رسولی: «مهمترین درسی که از کمپین اخیر گرفتیم این بود که خلاقیت چقدر می تواند تاثیرگذار باشد.»

در ادامه مهدی عبادی مدیرعامل وندار درباره دایرکت دبیت و آینده آن در کسب و کارهای ایران با جزئیات صحبت کرد. این ارائه به صورت کامل در شنبه مگ قرار داده خواهد شد.

پنل «انتقال تجربه سخت ادغام» با حضور بابک کبیری هم بنیانگذار کوچتو و حامد ولی پوری مدیرعامل ازکی در روز دوم یلدا برگزار شد. حامد ولی پوری گفت: «اولین قدم در ادغام، این است که دو طرف مطمئن شوند حالشان خوب است. برای آنکه در فرایند ادغام باید هر دو طرف از بعضی چیزها بگذرند. ما به رویای بزرگی پایبند بودیم و ارزش آن را داشت که از مسائل کوچکتر بگذریم.»
ولی پوری درباره فرهنگ ادغام گفت: «وقتی دو شرکت را ادغام می کنید، فرهنگ موجود در سازمان بدون توجه باقی می ماند. تیم‌ها همدیگر را نمی شناسند. بنیانگذاران سازمان و رویایی که به دنبال آن هستند، آن فرهنگ سازمانی را ایجاد می کنند. کسب و کار اگر تصمیمات سخت و ناراحت کننده می‌گیرد، در نهایت به ساختن و تحقق آن رویای بزرگ کمک می‌کند. دو مشکل وجود دارد. یکی مشکلات اقتصادی و نبود بودجه است، دومی نبود اگزیت پلن در اکوسیستم.»

بابک کبیری هم بنیان‌گذار کوچتو درباره زمان مناسب برای ادغام گفت: «ادغام یک انتخاب می تواند باشد. زیرا یک رویای بزرگ در سر دارم که بخشی از مسیر را تنهایی بتوانم بروم. اما قرار گرفتن در کنار افراد دیگر، نیروی تازه ای برای طی این مسیر ایجاد می‌کند.»

کبیری درباره کم بودن ادغام در اکوسیستم ایران گفت: «ادغام بلوغ می‌خواهد و این انگشت شمار بودن ادغام در اکوسیستم ایران، نشانه از دم بلوغ است. یک سری ترس ها وجود دارد که برخی از آنها سیستمی است و نمی توان آن را کاری کرد. اما برخی ترس ها فردی هستند که باید رفع شوند.»

در ادامه، محسن حاجی زاده مدیرعامل ویترین نت، درباره چالش های راه اندازی ecommerce b2b در ایران و بررسی ترندهای جهانی این حوزه صحبت کرد. او گفت: «نسل دوم B2B به صورت تخصصی هستند. برای مثال، استارتاپی هست که کالاهای تولیدی در روستاها را به فروشنده شهری می رساند. این اتفاق هم به دلیل چالش هایی است که وجود دارد.» حاجی زاده افزود: «مراحل و زمان انتخاب کالا، مقداری طولانی است. حدود دو درصد از خریداران، در روز اول تصمیم می گیرند. در برخی از کالاها، خریدار بیش از یک ماه زمان می گذارد برای انتخاب خرید.»

در ادامه روز دوم یلدا، پشوتن پورپزشک بنیان‌گذار پادرو، در ارائه خود با موضوع «آیا سوشال کامرس‌ها جای کسب و کارهای اینترنتی فعلی را می گیرند؟» دلایل جذابیت سوشال کامرس را نحوه پرداخت، سطح خدمات مورد انتظار و نحوه انتخاب و تاثیرپذیری دانست و افزود: «هیچ کسب و کاری در مقابل رشد سوشال کامرس توانایی مقابله را ندارد و همه باید آن را بپذیرند.»

فرزین فردیس رییس هیات مدیره صبا سل و علیرضا کیانپور مدیرعامل گلرنگ سیستم و عضو هیات مدیره اکالا در ارائه ای با عنوان «آینده خرده فروشی های آنلاین» از تشکیل «انجمن فناوری های ریتیل تک» در آینده نزدیک خبر دادند.

فردیس گفت: «صنعت خرده فروشی در دنیا سالانه ۲۵ هزار میلیارد دلار گردش مالی دارد و بزرگترین صنعت دنیاست. ۲۰ درصد این صنعت در حالت آنلاین است. رشد متوسط سالیانه در پنج سال آینده ۴.۵ درصد است و آسیا بزرگترین بازار آن خواهد بود با ۷.۲ درصد.»

او با اشاره به تاریخچه خرده فروشی در دنیا اضافه کرد: «روزی در صنعت خرده فروشی به جایی خواهیم رسید که حتی نیاز نداریم بدانیم چه چیزی می خواهیم و نیاز داریم که بخریم. پارادایم قدرت تغییر کرده. زمانی، حرف اول را تولیدکننده میزد. پس از مدتی، خرده فروش ها قدرت را به دست گرفتند. اکنون به واسطه شبکه های اجتماعی، مردم می توانند نظرشان را بیان کنند و بر برندها تاثیر بگذارند. اما در آینده نزدیک، قدرت اصلی در اختیار دنیای دیجیتال خواهد بود.»

کیانپور نیز گفت: «در دوران کرونا، چهار صنعت بیشترین تحول را تجربه کردند. صنعت مخابرات و رسانه، صنعت بانکداری، نظام سلامت و صنعت خرده فروشی. البته این اولین بار نیست که دنیا با این پدیده مواجه شده. در سال ۱۹۱۸، به دلیل تلفات بسیار زیاد آنفولانزای اسپانیایی، مردم دنیا از علم پزشکی سرخورده شدند و به دنبال جایگزین بودند. کرونا هم همین اتفاق را رقم زد و ما فهمیدیم خیلی چیزها را نداریم. در کنار علم پزشکی، چیزی که نیاز داریم، فناوری است. سفرها کم شد، نوع خرید تغییر کرد، حتی ویزیت شدن مجازی را تجربه کردیم. در حقیقت انتظارات مردم آنقدر بالا رفته که صنایع مجبور شدند دنباله رو آنها باشند.»

فردیس افزود: «امروز سقف انتظارات مردم را می توانیم ببینیم و همین باعث شده که صنعت خرده فروشی در حال ورود به دیجیتال کامرس است. تمام فرایند خرده فروشی در حال تغییر است. او به تاثیر منفی بر تعداد نیروی کار و افزایش نیاز به نیروهای متخصص نیز اشاره کرد.
کیانپور با اشار به ضریب نفوذ بالای اینترنت در ایران، اظهار داشت: سبک زندگی در ایران در حال تغییر است و به تبع آن صنعت خرده فروشی نیز تغییر می کند. در این میان، نکته مهم، اشتیاق مردم به استفاده از خدمات خرده فروشی مبتنی بر فناوری است.»

فردیس با بیان این سوال که آیا فناوری خرده فروشی در ایران شکل گرفته، اظهار داشت: «حقیقت این است که نه چندان. اما اکنون با حضور چندین بازیگر بزرگ صنعت خرده فروشی ایران، انجمن فناوری های ریتیل تک در حال شکل گیری است.»

در ادامه، نعیم ابراهیمیان، معاون بازاریابی افق کوروش، شناسایی مشتری، رضایت سنجی و تحقیقات بازار را مهمترین عوامل ایجاد اومنی چنل دانست و اظهار داشت: «در افق کوروش از این مسیر از مولتی چنل به سوی اومنی چنل رفتیم.»

محسن طلایی قائم مقام مدیر عامل شرکت همکاران سیستم با موضوع هوش مصنوعی، بلاکچین، saas  در شرکت‌های تکنولوژی محور در روز دوم حضور پیدا کرد. از نظر او ورود به بازار B2C راحت است اما بقا در آن کار راحتی نیست: «ای ار پی، برنامه ریزی منابع انسانی، برنامه ریزی تولید، برنامه ریزی احتیاج مواد و کالا، مدیریت موجودی و سفارش کالا از اصول این بازار است.»

در روز دوم یلدا، نیما قاضی از کتاب مجموعه قوانین و مقررات مرتبط با کسب و کارهای اینترنتی رونمائی کرد. اوژن غنی زاده معاون محصول دیوار نیز درباره کمپین دیوار کمک میخواهد توضیحاتی ارائه داد.

سیاوش ملکی فر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفائی نیز در روز دوم یلدا حضور داشت و به معرفی سازمان خود پرداخت. او گفت: «صندوق توسعه نمی خواهد رقیب بخش خصوصی باشد بلکه می خواست کنار آنها باشد. دولت، برای ورود به بازار، هم سرمایه گذاری را روش درست دانست و بدون کنترل کردن شرکت های خصوصی، پشتیبان آنها شد.»

همچنین مهدی عادلی، مدیرعامل مارکیتو در گفتگویی در یلدا سامیت، به معرفی کسب و کار خود پرداخت. عادلی، آینده مارکیتو را اینگونه توصیف کرد: «می خواهیم مارکت پلیس ها، کانال های حسابداری، لجستیک و… ارتباط برقرار کنیم تا خرده فروش بتواند با کمترین دردسر، فروش خود را انجام بدهد.»

در آخرین بخش روز دوم یلدا سامیت، شهرام شریف روزنامه نگار فناوری و بنیانگذار آی تی ایران با سعید محمدی بنیانگذار و محمد خلج مدیرعامل اسنپ درباره پنل آینده مارکت پلیس ها، نوآوری خدمات مبتنی بر تکنولوژی دیجی‌کالا، محمد خلج مدیرعامل اسنپ به بحث و گفتکو نشست. سعید محمدی در این پنل اعلام کرد از سال ۹۵ تا کنون، به بیش از هشت میلیون تنوع محصولی رسیدیم.

خلج درباره دستوری بودن قیمت گذاری ها گفت: «این نکته مخصوصا در حوزه حمل و نقل، یکی از مهمترین چالش ها بوده و خواهد بود. گاهی کاربر می گوید قیمت بالاست و از سمت راننده این بازخورد را داریم که قیمت پایین است. اما بخش خصوصی با شفافیت می تواند به دولت کمک کند.»

روزسوم : آینده و نوآوری

سومین روز ششمین یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران: اقتصاد نوآوری و تامین منابع مالی استارتاپ ها اختصاص داشت. روز سوم یلدا با حضور ۵ استارتاپ کافه سرمایه، مریم نجفی مدیرعامل فینوا، مهدی فریدوند مدیرعامل انجمن وی سی ایران، آرین افشار مدیر سرمایه گذاری جوانه، عطا افتخاری مدیرمالی جوانه، علیرضا صادقیان معاون استراتژی گروه اسنپ ونچر، محمدامین پهلوان زاده مدیرعامل همراه مکانیک، میلاد منشی پور مدیرعامل تپسی، امیرحسین شیرانی هم بنیانگذار ویش ورک، رضا کلانتری نژاد، سهیل عباسی معاون نوآوری و کارآفرینی هم آوا، علی هزاوه معاون امور فناوری پارک علم و فناوری پردیس، نیما نامداری مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری جوانه، پدرام سلطانی مدیر گروه سرمایه گذاری پرسال، تیم لطیف رئیس هیئت مدیره مکث، مجید حسینی نژاد بنیانگذار علی بابا، سعید طاهری مدیرعامل بسینا، حسین خسروی مدیرعامل ادونچرز، حامد ساجدی مدیرعامل شناسا، مسعود حمیدزاده مدیر سرمایه گذاری جسورانه فیروزه، حمیدرضا سلیمانی مدیرعامل سرمایه گذاری خطرپذیر اسمارت اپ و علی ناظمی معاونت سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.

مریم نجفی مدیر عامل فینووا  در روز سوم یلدای اکوسیستم کارآفرینان استارتاپی به بررسی وضعیت سرمایه گذاری خطرپذیر در اکوسیستم نوآوری جهان پرداخت. نجفی در ارائه خود گفت: «متاسفانه در ایران هیچ یونیکورنی نداریم و متاسفانه همین باعث افسوس می‌شود، ولی ما پتانسیل داشتن یونیکورن را داریم. نبودن یونیکورن در ایران سبب می‌شود، کارآفرینان خلاق ناامید شده و به مهاجرت فکر کنند. از طرف دیگر، کم شدن تعداد تیم های جذاب و قوی، باعث ناامیدی سرمایه‌گذاران خواهد شد. اکوسیستم استارتاپی نوآوری کشور قطعا به قانون  نیاز دارد و بخش خصوصی نمی‌گوید که قانون نباشد، ولی قانونی باشد که تسهیلگر باشد.»

در ادامه، مهدی فریدوند مدیرعامل انجمن وی سی ایران گفت:  «در سال ۱۳۹۹، حوزه دارو و محصولات پزشکی با ۲۷ درصد بیشترین و علوم شناختی، رمزارز و خدمات تجاری سازی با ۷درصد  کمترین حوزه سرمایه گذاری خطر پذیر بودند.»

آرین افشار مدیر سرمایه گذاری جوانه و عطا افتخاری مدیر مالی جوانه با موضوع «چرا استارتاپ‌ها در فرآیند  جذب سرمایه  موفق نمی‌شوند؟ در یلدا حاضر شدند. افشار اظهار داشت: «وقتی استارتاپ‌ها روی ارائه خود تسلط ندارند، سرمایه‌گذار را برای سرمایه گذاری دچار تردید می‌کنند و همچنین سرمایه گذار خود را بشناسید سپس به جلسه ارائه یا پیچ‌تک بروید.» او افزود: «فارغ از نتیجه جذب سرمایه، با سرمایه گذار خود در ارتباط باشید. خیلی مواقع سرمایه گذاران استارتاپ ها را به سرمایه گذارهای دیگر معرفی می‌کنند و در آخر این نکته را به یاد داشته باشید، همه چیز تیم خوب است. هر سرمایه گذار دنبال تیم خوب می‌گردد.»

افتخاری نیز در این ارائه اظهار داشت: «فایل مالی یک استارتاپ ترجمه نقشه راه آن استارتاپ است.  نباید فایل مالی با نوشته راه متفاوت باشند. چک لیست صحت سنجی در ۶ دی در وب سایت جوانه قرار داده می شود.»

محمد امین پهلوان زاده مدیرعامل همراه مکانیک نیز در ارائه خود در یلدا گفت: «مهم‌ترین فاکتوری که سرمایه گذار چک می کند تیم و تیم‌سازی است. پس در طول مذاکرات، سرمایه گذار را با تیم و مدیران ارشد خودتان آشنا کنید. سعی کنید در طول مسیر جذب سرمایه مشاوران حرفه‌ای داشته باشید. هر جلسه ارائه یک فرصت یادگیری برای شماست. از فیدبک‌های سرمایه گذاران برای رشد و توسعه ایده خود استفاده کنید.»

پهلوان‌زاده افزود: «هیچ سرمایه گذار خطرپذیری در ایران وجود ندارد به صورت یکجا بر روی یک استارتاپ به مبلغ ۵۰ میلیارد سرمایه گذاری کند. در نتیجه ما مجبور به co invest شدیم. این موضوع اتفاق خوبی برای استارتاپ همراه مکانیک بوده، زیرا در ایران سرمایه گذاران خواستار دریافت سهم قابل توجهی از استارتاپ هستند اما در  این جذب سرمایه اتفاق نیفتاد.»

فرید مستوفی، خبرنگار اعزامی شنبه به اکسپو 2020 دوبی نیز در دو ارتباط آنلاین به انعکاس فضای اکسپو و پوشش خبری تیم‌های استارتاپی ایرانی پرداخت که از سوی گروه کسب و کارهای نوین آن به این نمایشگاه اعزام شده بودند.

میلاد منشی پور مدیرعامل تپسی با  موضوع «اقتصاد کسب و کارهای بزرگ پس از ورود به بورس و امید به آینده» در روز سوم یلدا سامیت حضور داشت و از روند ورود استارتاپ تپسی به بورس صحبت کرد.

خسروی مدیرعامل ادونچر نیز در این رویداد شرکت داشت و گفت: «متاسفانه صنعت محتوا در کشور ما جدی گرفته نشده. تجربه من این است که زمانی که ما ویکست را در کارخانه نوآوری راه اندازی کردیم دیگران تعجب می‌کردند که چطور یک شتابدهنده در حوزه محتوا فعال است. سرمایه فکری برای صنایع خلاق، محتوا است.» او مهمترین دلیل عدم سرمایه گذاری بزرگ در بخش فرهنگی را نبود اعتماد به نفس دانست و گفت: «تفکر صدقه ای در بخش تولید قالب است و تولید کننده بیشتر دنبال کسب درآمد از بودجه تولیدی است.» او یکی از بزرگترین چالش های موجود در بخش تولیدات فرهنگی را عدم بهره مندی از فناوری می‌داند و: «در بهترین حالت در بخش فرهنگی مثلا سینما، به فروش بلیط اکتفا می کنیم و به سراغ دیگر پتانسیل های این حوزه نمی‌رویم.»

او در ادامه افزود: «در یکی از سال های اقتصادی یعنی سال ۹۷ ما توانستیم این استودیو فعلی را از چیزی که در تصویر می‌بینید به حالت فعلی در بیاوریم و حالا محتوا تبدیل به نفت خام شده تا جایی که در بخش تولید محتوا وضعیت ما بهتر از بعضی از شرکت های نفتی است.»

کلانتری نژاد هم بنیانگذار هم آوا نیز گفت: «مدیران کداک با یک تصمیم اشتباه باعث ذبح شدن گاو شیرده شان شدند. به این شکل که با اجازه ندادن ورود کمپانی به صنعت دوربین های دیجیتال باعث از بین رفتن این شرکت و عقب افتادن از رقبا مانند نیکون و کانن شدند.»

مدیرعامل هم آوا همچنین اهالی اکوسیستم را به یک مسابقه پیش بینی دعوت کرد. او از مخاطبان خواست تا پیش بینی کنند که در پنج سال آینده به احتمال زیاد کدام یک از کسب و کارهای فعال امروز کشور، توسط نوآوری‌هایی که از سوی استارتاپ‌ها به وجود خواهد آمد، دچار تخریب خلاق می‌شوند و از بین می‌روند و عوامل فناورانه احتمالی که منجر به این تخریب خلاق می‌شود، چه چیزهایی هستند؟»

سهیل عباسی، معاون نوآوری و کارآفرینی هم‌آوا نیز در یلدا گفت: «مدیران امروزی در شرکت های بزرگ همزمان که روی فعالیت‌های گذشته و حال تمرکز می‌کنند، باید به نوآوری های آینده هم توجه کنند. برقراری این بالانس کار بسیار سختی است. معمولا شرکت ها یکی از آن‌‌ها را از دست می‌دهند و معمولا تمرکزشان را بر روی گذشته می گذارند. با وجود این که کداک اولین شرکتی بود که اولین نمونه دوربین دیجیتال را تولید کرد اما باز هم بازی را به شرکت های دیگر باخت. این نشان دهنده این موضوع است که شرکت ها به دلیل تمرکز روی وضعیت موجود و بهره برداری بیشتر، فرصت های جدید را از دست می‌دهند. چالشی که بسیاری از کسب و کارها با آن روبرو هستند. پارادوکسی میان بهره برداری از وضعیت موجود یا کشف فرصت های جدید است که اصطلاحا به آن شکاف می‌گویند. راه حل فرار از چالش شکاف، استفاده از راه کاری به نام سازمان دوسوتوان است. مانند انسانی که از دو طرف مغزش به طور همزمان استفاده کند.»

او افزود: «سازمان های دوسوتوان به طور هم زمان هم به دنبال تحول هستند و هم به دنبال تکامل. ساختن یک سازمان دوسو توان کار بسیار سخت است اما راهکاری که به نظر می‌رسد نتیجه بخش است، شکل گیری استارتاپ های نوآور در دل یک سازمان است. حتی چنین مدلی هم با توجه به ساختار سازمان های سنتی همیشه نتیجه بخش نیست و بیشتر به یک تئاتر نوآوری بی نتیجه تبدیل می‌شود. می‌خواهم راه حلی را مطرح کنم به نام اکسکیوبیشن در چنین مدلی اکتشاف و بهره برداری از یکدیگر جدا می‌شوند. در این مدل دو موتور نوآوری و اجرا با داشتن یک اتصال اما به صورت جداگانه، هسته اصلی یک کسب و کار را جلو می‌برند. به این شکل که مشکلات و چالش هایی که موتور اجرا با آن روبه رو می‌شوند در اختیار موتور نوآوری قرار می‌گیرد تا برای آن راه حل ها و اکتشافاتی انجام دهد.»

پدرام سلطانی، مدیر مجموعه سرمایه‌گذاری پرسال نیز در یلدا گفت: «بیشتر اهداف VCها به منظور اهداف مالی است. سرمایه‌گذاری می‌کنند اما در مطالعه ای که درباره CVC ها شده، درصد کمی از آن‌ها فقط با اهداف مالی سرمایه‌گذاری انجام می‌دهند و بیشتر آن‌ها هدفشان بهره گیری از نوآوری استارتاپ‌هاست. ما در شرکت پرسال بخاطر تجربه‌ای که از حضور در کشورهای خارجی داریم، می‌توانیم به استارتاپ‌ها در زمینه‌های مختلف برای رشد کمک کنیم.»

تیم لطیف رئیس هیات مدیره مکث نیز در ارائه خود در یلدا اظهار داشت: «یکی از بزرگترین سرمایه‌گذاری ها و ارزش هایی که شرکت مکس خلق کرده، در زمینه استخراج و سرمایه‌گذاری در حوزه رمز ارز بوده است. علاوه بر این، سرمایه‌گذاری روی استارتاپ های ازکی و بیمیتو از پروژه های موفق ما بوده و به تازگی هم کار روی پلتفرم بیت مکس را در زمینه رمز ارز و اکسچنج آغاز کرده ایم. در مجموع در هلدینگ مکس نزدیک به ۱۳۰۰ نفر  فعالیت می‌کنند و در این زمینه توانسته‌ایم کارآفرینی قابل قبولی انجام بدهیم.»

مجید حسینی نژاد مدیرعامل علی بابا نیز در بخش دیگری از یلدا اظهار داشت: «در اوج کرونا یکی از کارهای که برای جذب سرمایه انجام دادیم، اهدای وام قابل تبدیل به سهم بود که نزدیک به ۲۵۰ نفر از نیروی کار به این طرح پیوستند. امسال و بعد از گذر ۲ سال از کرونا، در بخش قطار نزدیک به ۳۹ درصد از سهم بازار را سهم خود کردیم و در بخش  پروازهای داخلی بین ۳۲ تا ۳۴ درصد سهم بازار را در اختیار داریم همچین هم در هتل وهم در اقامتگاه در جایگاه اول هستیم.»

حسینی افزود: «به سرمایه گذاری در حوزه های آینده محور علاقه دارم و یک سرمایه گذار سنتی بودم که به سمت سرمایه گذاری خطرپذیر حرکت کردم و آینده خود را در VC می بینم.»

امتیاز بدهید

2 دیدگاه ها

  • یاسر مرادی 11 ژانویه 2022

    ویدئوهای این سری کی منتشر خواهند شد؟
    من بلیط ای رو خریداری کردم که نسبت به بلیط ارزانتر امتیاز دیدن ویدئوها رو داشت
    و در قالب یک ایمیل هم به من گفته شده بود که تا شنبه ویدئوها ارسال خواهند شد (متاسفانه گفته نشده بود کدام شنبه، ولی فرض من بر اولین شنبه پیش رو در زمان دریافت ایمیل بود)
    ممنون

    • Shaghayegh vahnani 11 ژانویه 2022

      سلام، وقتتون بخیر، پیامک حاوی لینک و کد تخفیف برای همه دوستان ارسال شده ممکنه براتون اسپم شده باشه، برای پیگیری با شماره های 09902288854 و 09378940050 بگیرین، ممنونم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *