بازگشت به محیط کاری در دوران پس از کرونا کار آسانی نیست. اما مدیران کسبوکارها باید کسانی باشند که مسیر بازگشت به کار بعد از کرونا را هموار میکنند و برای این کار باید هماهنگیهایی صورت دهند.
بیماری کووید-19 هنوز یک واقعیت مهم در بسیاری از نقاط دنیاست و ممکن است برای مدتزمان قابلتوجهی ادامه داشته باشد. اما در برخی کشورها نظیر آمریکا با در نظر گرفتن کاهش آمار مبتلایان به بیماری، بیشتر شرکتها طرحها و برنامههای خود را برای بازگشت به کار کارمندانشان آماده کردهاند.
در ماه مارس سال2020، ما شاهد یک چرخش در نحوه کار در محیط اداری بودیم. چرخش ناگهانی شرکتها به سمت دورکاری موجب شد روند عجیبی در کار روزمره افراد ایجاد شود. جریان کار تغییر کرد و وابستگی به تکنولوژیهای ارتباطی برای انجام کار بیش از هر زمان دیگری شد. اما وقتی که تیم کاری به محیط کاری خود بازمیگردد، مدیران شرکتها باید با درسهایی که از آغاز همهگیری آموختهاند، کار را پیش ببرند. اگر در دوران همهگیری از دورکاری بهرهبردهاند یا اینکه ساعات حضور در دفتر کار را کمتر کردهاند، باز هم تغییر بازگشت به کار مهم خواهد بود و مدیران همچنان باید ذهنیت خود را برای انطباق با این تغییر انعطافپذیر نگه دارند.
بازگشت به کار بعد از کرونا
هر کسی در هر سطحی و هر شرکتی این تغییر را حس خواهد کرد. کودکان دوباره از پاییز به مدارس بازخواهند گشت. کارگران بار دیگر مجبور خواهند بود برای رفتن به سر کار از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند. هر کسبوکار دیگری نیز بار دیگر سفرهای بینشهری را از سر خواهند گرفت. در کل روتین کاری آغاز خواهد شد. بنابراین مهم این است که یک هماهنگی و انطباق مثبت در این خصوص به اجرا درآید.
به عنوان مدیر کسبوکار، همه باید خود را مسئول بدانند که از خود الگویی مناسب برای رصدکردن، پاسخدادن و حلوفصلکردن این نوع از چالشها ارائه دهند. بسیاری از کارکنان بیش از یک سال است یکدیگر را ندیدهاند. برخی اصلا یکدیگر را ملاقات نکردهاند. باید اصول اخلاقی مبتنی بر همکاری و رفاقت و کارآمدی را تعیین کنید. تا کارکنان بتوانند با در نظر گرفتن آن اصول خود را با تغییر پیش آمده انطباق دهند.
بیشتر بخوانید: مدیریت استرس کارمندان در زمان شیوع ویروس کرونا
1) تداوم اتکا بر تکنولوژی
تکنولوژی یکی از ابزارهای اصلی برای ادامه کار در دوران همهگیری کرونا بود. کارکنان نیز در این دوران کاملا با این ابزار خو گرفتند. با استفاده از تکنولوژی تعداد افرادی که میتوانستند در یک جلسه شرکت کنند، هیچ محدودیتی نداشت. و جلسات دو به دو و بحث و تبادل نظر مجازی در تمامی بخشهای شرکت و از هر نقطهای ممکن بود. وقتی تیم کاری به محیط اداری بازمیگردد در واقع وارد محیطی میشود که کمتر از 10 نفر آنها میتوانند در اتاق کنفرانس حضور یابند. به این ترتیب ممکن است در روند همکاری اخلال ایجاد شود.
مدیران برای مختل نشدن روند همکاریهایی که در دوران همهگیری ایجاد شده بود، باید پس از بازگشت به کار بعد از کرونا باز هم از ابزارهای تکنولوژیک استفاده کنند تا تیم کاری رفتهرفته به روند جدید کار عادت کند. جلسات رو در رو بسیار اهمیت دارند و میتوانند بسیار مفید باشند. اما مدیران نباید سعی کنند از همان ابتدا جلسات مجازی را به کل ملغی و تیم کاری را مجبور به جلسات رو در رو کنند. این کار باعث ایجاد شوک کاری به کارکنان میشود.
بیشتر بخوانید: برنامه کاری غولهای هایتک برای بعد از کرونا
2) بهبود فرهنگ توازن اجتماعی
در طول یک سال گذشته، کارمندان از مزایای برخورداری از وقت شخصی بیشتر برخوردار بودند. آنها صبحها بهراحتی ورزش میکردند و وقت بیشتری با فرزندان خود میگذراندند. اما به محض بازگشت به محیط اداری و تعهدات حضوری جدید مانند مسافرت کاری، شام و اوقات خوش، باید زمانشان را توازن ببخشند تا بتوانند به تعاملات اجتماعی خود نیز برسند. مدیران باید ضمن کمک به بهبود فرهنگ توازن اجتماعی، به کارمندان خود کمک کنند تا بتوانند به فعالیتهای اجتماعی خود نیز برسند. کارکنان انتظار دارند از انعطافپذیری و فرصتهای بیشتری برای کار در خانه برخوردار باشند. مدیران باید از این شرایط استقبال کنند.
3) داشتن انتظارات واقعی از میزان تولید
برخی کسبوکارها حتی در دوران همهگیری کرونا از میزان تولید خوبی برخوردار بودند. با در نظر گرفتن اینکه کارکنان از خانه کار میکردند و نیازی نبود به شرکت بروند یا سفر کنند، بنابراین وقت بیشتری در اختیار داشتند. بنابراین میتوانستند کار بیشتری انجام دهند. اما به وقت بازگشت به محیط اداری، این نوع از تولید بالا دیگر قابل دسترسی نیست. مدیران شرکتها باید این واقعیت را درک کنند که بازگشت کارکنان به محیط اداری وقت بیشتری از آنها میگیرد. در واقع زمانی که کارمند در محیط ادرای مشغول کاری میشود، ممکن است بیشتر از زمانی باشد که او از خانه همان کار را انجام میدهد.
بنابراین مدیران باید انتظارات خود را براساس موقعیت جدید تعیین کنند. و وقتی که کارمند باید در رفت و آمد به شرکت بگذراند نیز مدنظر قرار دهند. در عوض باید به کارکنان اجازه داد خودشان را با شرایط جدید تطبیق دهند و بار دیگر کار خود را ارزشگذاری کنند. در این صورت خودشان بهتر میفهمند با چه روشی میتوانند بهتر پروژههای خود را در اسرع وقت به اتمام برسانند.
بیشتر بخوانید: کارکنانتان را مقدم بدارید نه خودتان را