تکنولوژی انتخاب سردبیر

چرا ایلان ماسک و جف بزوس شیفته فضا هستند؟

سفر فضایی ماسک و بزوس _ هفته نامه شنبه
در انیمیشن «من شرور» صحنه‌ای هست که «گرو» شخصیت اصلی داستان در کودکی را می‌بینیم که روبروی تلویزیون سیاه و سفیدی نشسته و سفر اولین انسان به فضا را تماشا می‌کند. او برمی‌گردد و به مادرش می‌گوید که روزی من هم به فضا می‌روم؛ اما مادر او را باور نمی‌کند و او هم حتی در همان کودکی، برای آنکه مادرش را تحت تاثیر قرار بدهد، یک فضاپیما هم می‌سازد! سال‌ها بعد، او نقشه‌ای می‌چیند تا با مینیون‌های دوست داشتنی خود به فضا برود، ماه را بدزد و بیاورد. این رقابت میلیمتری رتبه‌های اول و دوم فهرست ثروتمندترین افراد جهان هم گویی همان است. دو «گرو» که می‌خواهند به فضا بروند، اما حیف که آنها با تمام ثروتشان، مینیون ندارند که بتوانند ماه را بیاورند، پس می‌خواهند فقط سری به فضا بزنند تا رویای کودکی خود جلوی تلویزیون سیاه و سفید، حقیقت پیدا کند.

رویای کودکی گران قیمت

ما انسان‌ها باید کنترل بیشتری نسبت به پیشرفت خود در دنیای جدید فراتر از سیاره خود داشته باشیم. اما چرا این دو ثروتمندترین انسان روی زمین تا این اندازه به دنبال رفتن به فضا هستند؟ ایلان ماسک از تسلا و جف بزوس از آمازون بیش از 350 میلیارد دلار ثروت به دست آورده‌اند و ریاست دو شرکت از ارزشمندترین کسب و کارها در تاریخ جهان را بر عهده دارند. اما زمانی که به نوآوری روی زمین نمی‌پردازند، قدرت مغزی قابل توجه خود را بر روی خلق یک زیستگاه انسانی چند سیاره‌ای تمرکز می‌کنند.

سفر فضایی ماسک و بزوس با اسپیس ایکس و بلواورجین به حقیقت پیوست

برای آقای ماسک، این رویا توسط شرکت اسپیس ایکس محقق شده که به بازیگر بزرگی در عرصه فناوری خصوصی فضایی تبدیل شده است. علاوه بر پرتاب ماهواره و دیگر نوآوری‌های موشکی، این شرکت اولین خدمه غیرنظامی خود را در ماموریتی به نام Inspiration 4 به مدار زمین فرستاد. اسپیس ایکس قبلا فضانوردان ناسا را به ایستگاه فضایی بین‌المللی منتقل کرده است و قصد دارد فضانوردان خصوصی را با قیمت بالایی به فضا بفرستد.

بلندپروازانه‌ترین اظهار نظر آقای ماسک اما این است که اعلام کرده اسپیس ایکس تا سال 2026 انسان را روی مریخ فرود می‌آورد. در حالی که ایلان ماسک احتمالا اولین انسانی نخواهد بود که به سیاره سرخ می‌رود اما در مصاحبه‌ای گفته بود که می‌خواهد در آنجا بمیرد و به شوخی گفت: «فقط هنگام فرود.»

انتظار می‌رود آقای بزوس، که امسال از مدیرعاملی آمازون کناره‌گیری کرد، از طریق شرکت بلواوریجین به سفرهای فضایی خود سرعت ببخشد. شرکتی که شعار آن این است: «زمین، با همه زیبایی، صرفا محل شروع ماست» مانند اسپیس ایکس، بلواورجین هم بر روی پرتاب‌های محموله و وسایل نقلیه پرتاب مجدد مداری و همچنین فناوری فرود بر روی ماه کار می‌کند تا به آنچه آقای بزوس «دسترسی کم هزینه به فضا» می‌نامید دست یابد.

مدیران بلو اوریجین اخیرا اعلام کرده‌اند که این شرکت به پر کردن فضا با انسان نزدیک است. بلندپراوزانه‌ترین رویای آقای بزوس، که در سال 2019 رونمایی شد، تصویری از مستعمرات فضایی است – استوانه‌های در حال چرخش با انواع محیط‌ها که در فضا شناور هستند. او اعلام کرد: «اینها سازه‌های بسیار بزرگی هستند که کیلومترها طول داشته و هر کدام بیش از یک میلیون نفر را در خود جای می‌دهند.»

روایت ماموریت‌های ناسا از فضا

احتمالا برای نوآوری فضایی خوب است که این دو میلیاردر در این حوزه هستند و انواع استارتاپ‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها و علاقه‌مندان را به این حوزه جلب کنند. اما در این اواخر تمام تلاش‌های دیوانه‌وار آن‌ها تحت الشعاع دو تلاش چشمگیر ناسا قرار گرفت. دو ماموریت ناسا که لحظات هیجان انگیزی را به ارمغان آوردند، باعث می‌شود از اخبار ناخوشایند این روزها به سوی زیبایی کیهانی خیره کننده جهان بی‌پایان برویم.

اولین خبر، مجموعه‌ای از تصاویر از دوربین‌های شگفت انگیز با وضوح بالا در مریخ نورد Perseverance بود؛ یک وسیله نقلیه خودران به اندازه یک اتومبیل که به دهانه Jezero در مریخ رسید. عکس‌ها آنقدر واضح هستند که می‌توانید با بزرگنمایی، به سوراخ‌های سنگ‌های روی سطح نگاه کنید و حتی حس خوبی از خود خاک داشته باشید. پانورامای بزرگ‌تر به همان اندازه جذاب است، صحنه‌ای بیابانی که به طرز چشمگیری بیگانه و در عین حال کاملا آشنا است.

برای یک ساعت به این صحنه‌ها خیره شدم و شگفت‌زده بودم که می‌توانم جزئیات یک تخته سنگ زیبا در فاصله 133.6 میلیون مایلی را مشاهده کنم. ماموریت 2.7 میلیارد دلاری مریخ شامل جستجوی نشانه‌های زندگی باستانی در مریخ، جمع‌آوری نمونه و پرواز هلیکوپتری به نام Ingenuity است. اما تصاویر مریخ به سرعت تحت تاثیر ماموریت قدیمی‌تر ناسا به مشتری توسط کاوشگر فضایی Juno، که در سال 2016 وارد مدار سیاره شد، قرار گرفت. این کاوشگر اخیرا برخی از پروازهای نزدیک را انجام داده که شاید خیره کننده‌ترین عکس‌ها را به نمایش می‌گذارد که تا به حال دیده‌ایم.

همین یک سال پیش بود که Juno تصویر دیگری از مشتری را ارسال کرد که شبیه به بهترین سنگ مرمر پرداخته شده بود و ناسا آن را «زیبایی عظیم» نامگذاری کرد. شاید این واقعیت که این اواخر، زندگی بر روی کره زمین بسیار خطرناک شده، حداقل تا حدی سفر فضایی ماسک و بزوس را توضیح دهد.

سهم ما از دنیای بیرون از زمین چیست؟

اما باید به خاطر داشته باشیم که این دو مرد تنها دو صدا در بین میلیاردها زمینی هستند. دیگران هم وظیفه دارند که کنترل بیشتری نسبت به پیشرفت خود در دنیای جدید فراتر از سیاره خود داشته باشیم. در دهه‌های گذشته بخش زیادی از سرنوشت خود، به ویژه در بخش فناوری‌های مهم، را به افراد معدودی واگذار کرده بودیم. اما با برداشتن گام‌های آزمایشی برای خروج از زمین، به نظر می‌رسد که به اعتماد بیش از حد خود به این تایتان‌های فناوری ادامه می‌دهیم.

به این فکر کنید: ما مردم اینترنت را اختراع کردیم و راهزنان فناوری تقریبا مالک آن هستند. ما مردم سفر فضایی را اختراع کردیم و اکنون به نظر می‌رسد که باز هم این مغول‌ها (راهزنان؟) هستند که صاحب آن می‌شوند. بیایید امیدواریم باشیم که اینگونه نباشد. ناسا و دیگر آژانس‌های فضایی دولتی در سراسر جهان برای افزایش اکتشافات فضایی به حمایت مستمر ما نیاز دارند.

من متوجه شده‌ام که ما نیازهای عظیمی بر روی این سیاره داریم و پول‌هایی که برای سفرهای فضایی صرف می‌شود می‌تواند صرف بهبود زندگی در کره زمین شود. اما خطری که با تغییرات آب و هوایی کره زمین را تهدید می‌کند به این معنی است که ما باید بسیار بزرگ‌تر فکر کنیم. پیام پنهان که مهندسان ناسا روی چتر نجات فرود مریخ نورد Perseverance  نوشته بودند را مرور کنید. رنگ‌های روی پاراشوت، یک کد دودویی بود با این عنوان: «جرات چیزهای قدرتمند را داشته باشید». البته این پیامی مختص به سفر فضایی ماسک و بزوس نبود. بلکه از میان این جهان وسیع و خالی، پیامی برای همه ما بود.

فضا رو نابود کن، زمینو دوباره بساز

به عکس چپ راست نگاهی بی‌اندازید. پول از آدم‌های کناری، کارآفرینانی خوش‌تیپ و کاریزماتیک ساخته. پولی که قطعا با هوشمندی خودشان به دست آمده، حالا ابزاری برای دستیابی ماسک و بزوس و برانسون و … به دست‌نیافتنی ترین آرزوهایشان است. بزوس و ماسک بارهای در مصاحبه‌هایشان گفته‌اند که از کودکی (سال‌های جنگ سرد و اوج قدرت نمایی فضایی امریکا)، عاشق فضا و فضانوردی بوده‌اند. اما دلایلی که برای رفتن به فضا عنوان می‌کنند، جبران مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی روی زمین است. ماسک می‌خواهد در مریخ شهرسازی کند و بزوس می‌خواهد صنایع کربن را به سایر سیارات منتقل کند. هر دوی این میلیاردرها که تا پیش از این رقابتشان در صدرنشینی جدول ثروتمندان بوده و حالا برای رسیدن به فضا ترسی برای از دست دادن ثروتشان ندارند، در زمان پرتاب موشک‌هایشان، مورد انتقاد شدیدی قرار گرفتند.

ایلان ماسک و جف بزوس _ هفته نامه شنبه

در برابر طرفداران و دنبال‌کنندگانشان، بعضی از مردم از آن‌ها می‌خواهند بجای پرتاب موشک و رفتن به فضای مالیات بیشتری بپردازند.  هنوز مشخص نیست که این آتش رسیدن به فضا دقیقا با چه هدفی است. باید منتظر ماند و دید. اما به نظر می‌رسد هیچ چیز، جلودار به فضا رسیدن این میلیاردرهای خودساخته باهوش نیست.

5 مشکل بزرگ پیش پای سفر فضایی ماسک و بزوس

با وجود تمام لفاظی‌ها و بلندپروازی‌هایی که ایلان ماسک و جف بزوس برای رویای سفر فضایی از خود نشان می‌دهند، سفر به فضا با چالش‌های علمی و بیولوژیکی خاصی مواجه است که در طولانی مدت بر انسان تاثیر می‌گذارد. از جمله آنکه جاذبه کم استخوان‌ها را نازک کرده، ماهیچه‌ها را ضعیف می‌کند و باعث می‌شود شکل قلب انسان تغییر کند.

1) تاثیر زیاد حضور طولانی مدت در فضا بر تراکم استخوان انسان

یک مطالعه در سال 2013 بر روی 35 فضانورد نشان داد که به طور متوسط بیش از 10 درصد تراکم استخوان را پس از انجام ماموریت های بین 120 تا 180 روزه از دست داده‌اند. دیوید آرمسترانگ، استاد اخترفیزیک در دانشگاه وارویک می‌گوید: «جاذبه مریخ بیشتر از ISS (ایستگاه فضایی بین‌المللی) هست اما نه آنقدرها؛ هنوز حدود یک ششم زمین است. بنابراین شما یک مسئله جدی در این زمینه دارید که اگر می‌خواهید بچه‌ها را بزرگ کنید و هر چیزی شبیه به یک مستعمره واقعی را امتحان کنید، آیا مردم می‌توانند به مدت طولانی در آنجا زندگی کنند یا خیر. اگر فضانوردان آموزش دیده که افراد اصلی هستند، مقدار قابل توجهی از تراکم استخوان را از دست می‌دهند – به اندازه‌ای که در سن 50 و 60 سالگی به طور معمول از دست می‌دهید – چگونه می‌تواند فردی به طور دائم در آن محیط زندگی کند؟»

یکی دیگر از عوارض جانبی میکرو جاذبه، کاهش توده عضلانی است. به گفته پروفسور کوین موفات، متخصص فیزیولوژی انسان در محیط‌های شدید، هیچ راه اثبات شده‌ای برای مقابله با آن وجود ندارد. . او می‌گوید: «در فضا قلب شما گردتر می‌شود … زیرا هیچ جاذبه‌ای برای پمپ زدن وجود ندارد.»

2) تغییر «سلول‌های کشنده طبیعی» و میکروبیوم انسان در فضا

طبق گفته موفات، دو حوزه دیگر از فیزیولوژی انسان در فضا هست که اغلب نادیده گرفته می‌شوند. اولین مورد سیستم ایمنی است – به ویژه نوعی سلول به نام «سلول‌های کشنده طبیعی» که به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک می‌کند. او می‌گوید: «می‌دانیم که سطح این سلول‌ها در فضانوردانی که در ISS زندگی می‌کنند به شدت کاهش می‌یابد. اگر شش ماه در آنجا باشید، احتمالا تفاوت چندانی نخواهد داشت. اما اگر دو سال، پنج سال، ده سال آنجا باشید، پس از آن مجموعه‌ای از نگرانی‌ها وجود دارد که من پیشنهاد می‌کنم ممکن است سیستم ایمنی بدن شما برای نظارت بر بدن شما از نظر وجود سلول‌های سرکش کار نکند.»

3) مسمومیت با اشعه

میدان مغناطیسی زمین و لایه ازن، ما را در برابر اشعه‌ای که خورشید از خود متصاعد می‌کند محافظت می‌کند. فضانوردان که به ماه یا ISS می‌روند، دوزهای بیشتری از تشعشعات را نسبت به زمین دریافت می‌کنند، اما مقادیر مهلکی نیستند. جلوتر رفتن به معنای مواجهه با تشعشعات بیشتر در اعماق فضا است.

این مشکل بزرگی برای سیلندرهای اونز بزوس ایجاد می‌کند. آرمسترانگ در این باره اظهار می‌کند: «شما به مقدار زیادی از مواد محافظ احتیاج دارید، بیش از آنچه برای ساختن ساختار واقعی نیاز دارید، فقط برای جلوگیری از عقیم شدن سریع افراد … برخی از تخمین‌هایی که من دیده‌ام به ده‌ها میلیون تن محافظ اشاره می‌کنند. بردن این مقدار مواد به فضا «از نظر اقتصادی» امکان‌پذیر نیست.»

4) مشکلات مربوط به «ایجاد زمین»

ماسک در مورد تغییر ایجاد زمین در سطح مریخ صحبت کرده است. این اصطلاح از داستان‌های علمی تخیلی گرفته شده و به معنای تغییر یک سیاره است تا برای زندگی انسان قابل سکونت باشد. آرمسترانگ ایده ایجاد زمین را نمی‌پذیرد زیرا بیش از حد دور از ذهن است و بر اساس فناوری‌های آینده است که هنوز وجود ندارند. جو مریخ یک مشکل بزرگ ایجاد می‌کند زیرا بسیار نازک بوده و گرانش مریخ بسیار ضعیف است و مولکول‌ها به راحتی به فضا می‌روند.

5) «دموکراسی» جایی در فضا ندارد!

گذشته از چالش‌های فیزیکی و مهندسی قابل توجهی که در زندگی در فضا وجود دارد، یک عنصر مهم دیگر نیز وجود دارد که ماسک و بزوس تمایلی به بررسی آن ندارند – ساختار اجتماعی. فلیکس پینکرت استاد فلسفه سیاسی از دانشگاه وین معتقد است که یک مستعمره خارج از جهان جایی برای دموکراسی نخواهد داشت. او می‌گوید که چالش هر مأموریتی به مریخ، به عنوان مثال، این است که فقط با اعزام تعداد انگشت شماری از متخصصان در زمینه‌های خاص شروع شود و این می‌تواند منجر به سلسله مراتبی از تکنوکرات‌ها شود که زندگی مردم را به مردم دیکته می‌کنند. علاوه بر این، اگر شرکت‌های خصوصی مسئول حمل افراد به مستعمرات هستند، می‌تواند به دیکتاتوری‌های موثر تبدیل شوند.

بیل گیتس: هزار کار نکرده روی زمین داریم

در روزهایی که همه، حتی استیو وزنیاک هم می‌خواهد به فضا برود، بیل گیتس، یکی از سرشناس‌ترین کارآفرینان جهان، با صحبت‌های کنایه آمیزش، سفر فضایی ماسک و بزوس را یک تلاش زودتر از موعد می‌داند. بیل گیتس بنیان‌گذار شرکت مایکروسافت و یکی از ثروتمندترین مردان دنیا اخیرا طی مصاحبه‌ای با کمدین مشهور جیمز کوردن مسابقه فضایی میلیاردهایی مانند ایلان ماسک و جف بزوس را مورد انتقاد قرار داد. به گزارش بیزینس اینسایدر، بیل گیتس طی این مصاحبه با کنایه به جف بزوس و ایلان ماسک گفت: فضا؟ ما کارهای زیادی برای انجام دادن در روی زمین داریم.

بیل گیتس در پاسخ به سوال کوردن درباره نظرش در مورد علاقه برخی از میلیاردرها به سفر فضایی گفت: نمی‌دانم، دغدغه من چیزهایی مانند خلاص شدن از بیماری‌هایی همانند مالاریا و اچ آی وی است و احتمالا در مجالس آنقدر درباره بیماری‌ها صحبت کرده‌ام که افراد را خسته کرده‌ام.فضا؟ ما کارهای زیادی برای انجام دادن در روی زمین داریم.

در طول مصاحبه کوردن از گیتس به خاطر آنکه با اینکه یک میلیارد است و تاکنون سعی نکرده با یک فضاپیما از زمین فرار کند، تشکر کرد. این مصاحبه با بیل گیتس یک هفته پس از اتمام ماموریت  Inspiration۴ اسپیس ایکس، صورت گرفت. طی این ماموریت چهار فرد زمین را به منظور یک تور سه روزه به مدار زمین ترک کردند و پس از اتمام سفر هیجان انگیز سه روزه خود به مدار زمین، در ساحل فلوریدا به زمین بازگشتند.

در ماه ژوئیه نیز بزوس و ریچارد برانسون با هواپیماهای شخصی خود به فضا رفتند. اگرچه میلیاردرها فقط چند لحظه در فضا بودند اما این سفرها میلیاردها دلار برای آن‌ها هزینه در بر داشت. اگرچه ایلان ماسک هنوز به فضا نرفته است، اما به دلیل تلاش‌های بیشمارش در حوزه فضا مورد انتقاد قرار گرفته است.

ماسک در مستند نتفلیکس درباره Inspiration۴ گفت: من فکر می‌کنم ما باید بیشتر منابع خود را صرف حل مشکلات روی زمین کنیم. ۹۹ درصد ثروت و منابع ما باید به حل مشکلات روی زمین اختصاص پیدا کند. اما من فکر می‌کنم شاید چیزی حدود یک درصد یا کمتر از یک درصد از آن منابع باید صرف گسترش حیات در سیاره‌ای خارج از زمین شود. بیل گیتس سالهاست درباره علاقه خود به سلامت عمومی صحبت می‌کند. بنیاد گیتس تاکنون هزینه‌ای در حدود صدها میلیون دلار به مطالعات محققان که متمرکز بر مبارزه با مالاریا و اچ آی وی و همچنین توسعه واکسن کرونا است، اختصاص داده است.

امتیاز بدهید

2 دیدگاه ها

  • نیما اسماعیلی 28 اکتبر 2021

    مرسی ?? مطلب مفیدی بود ? لذت بردم

  • امیر 10 نوامبر 2021

    ممنون بابات مطالب جالب و مفیدتون ?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *