شرکت تسلا که پیشتر با نام «تسلا موتورز» شناخته میشد یکی از نامدارترین شرکتها در زمینه ساخت خودروهای برقی، باتریهای سنگین ذخیره انرژی، پنلهای خورشیدی و به طور کلی تکنولوژیهای مبتنی بر سوخت آلترناتیو یا پاکسوز است. برند تسلا رودستر برندی جوان است که کمتر از سه دهه از عمرش میگذرد.
نکته مهم در این است که تسلا موتورز در دورهای کوتاه، مسیری طول و دراز را با موفقیتهای غیر قابل انکار پیموده است و نام خود را در کنار برندهای بزرگی چون تویوتا، جنرالموتورز و فولکس واگن قرار داده است. باید دقت داشت این جوانی تنها مربوط به برند تسلا نیست بلکه مربوط به ماهیت راهی است که شرکتهایی چون تسلا در آن قدم گذاشته و به نوعی در حال ساختن آن هستند.
از آنجا که پرداختن به تکنولوژیهای آلترناتیو و مشخصاً خودروهای پاکسوز از ضرورتهای زندگی امروز در کره خاکی هستند و این ضرورت هر روز بیشتر نمایان میشود، شاید بتوان اینگونه پیشبینی کرد که هنوز به طور کامل شاهد بالفعل شدن تمامی پتانسیل شکوفایی و استیلا در شرکتهایی چون تسلا نبودهایم و میتوان انتظار آیندهای به مراتب چشمگیرتر برای این صنعت داشت. اما به راستی داستان کمپانی تسلا از کجا شروع شد و چه مسیری را پشت سر گذاشت؟
بنیانگذار تسلا کیست؟
داستان کمپانی تسلا هم به مانند بسیاری دیگر از شرکتهای سرشناس در زمینه تکنولوژی، از سیلیکون ولی و رشد انفجاری شرکتها و استارتآپهای متنوع در بستر دوران شکوفایی اقتصادی سیاسی امریکای پس از جنگ جهانی شروع میشود. اما بنیانگذار تسلا کیست؟
داستان شرکت تسلا در حقیقت به دهه ۱۹۹۰ و گروهی از مهندسان جوان بازمیگردد. مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ در این میان دو نام کلیدی و دو بنیانگذار تسلا به شمار میروند. یکی از نخستین تولیدات ایشان در زمینه کتابخوانهای الکترونیکی با تاسیس شرکت کوچکی به نام NuvoMedia در سال ۱۹۹۸ بود.
اما ایده ساخت خودروهای الکتریکی چیزی بود که ذهن آنها را به شدت به خود مشغول ساخته بود. ساخت خودروی الکتریکی مخلوق ذهن مارتین ابرهارد و همکارانش نبود. در همان زمان شرکتهای مختلفی به این مسئله مشغول بودند و ابرهارد و تارپنینگ بهطور مستمر به بررسی تجربیات این شرکتها میپرداختند.
یکی از این موارد مربوط به شرکتی با عنوان AC Propulsion بود که ایده هایی در این زمینه آزموده بود. ابرهارد و تارپنینگ در نهایت در سال ۲۰۰۳ با حفظ همکاری با شرکت مذکور دست به راهاندازی شرکتی زدند تا بهطور تخصصی به ساخت خودروهای پاکسوز برقی با باتریهایی قوی بپردازد که نقایص و مشکلات نمونههای پیشین را نداشته باشد.
جذب سرمایه ۷.۵ میلیون دلاری سرمایهگذاری چون ایلان ماسک که بعدتر سمت ریاست هیئت مدیره شرکت را نیز کسب کرد برای آنها از اصلیترین گامها بود. به این ترتیب تیم تسلا موتورز در سال ۲۰۰۴ با اعضای اصلی خود یعنی جیبی استرابل، یان رایت، ایلان ماسک، مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ طرح اولین خودروی الکتریکی خود تحت عنوان رودستر را به مرحله کمال رساند.
نیکولا تسلا چه کسی است؟
نیکولا تسلا، دانشمند و مخترع مشهور، در ۱۰ ژوئیه ۱۸۵۶ در شهر اسمیلانای کرواسی (اکنون صربستان) به دنیا آمد. او به خاطر کاشفات و اختراعات برجستهاش در زمینه برق و فیزیک معروف است و نقش مهمی در پیشرفت فناوری برق و الکترونیک ایفا کرد.پس از تحصیل در دانشگاه تکنیک گراتس، او به پاریس رفت و در زمینه فیزیک تحقیقات خود را آغاز کرد. سپس به آمریکا مهاجرت کرد و در شرکت توماس ادیسون به عنوان مهندس کار کرد. اما تسلا به مرور به صورت مستقل فعالیت کرد و به اختراعات مهمی در زمینه برق، الکترونیک، و فیزیک پرداخت.
تسلا پدر ایدههایی همچون سیستم جریان متناوب، ترانسفورماتور، دینام، و انتقال بیسیم انرژی به شمار میرود. او به عنوان پیشوای فیزیک مدرن شناخته میشود و تحقیقات فراوانی در زمینه انرژی همگانی و رایگان انجام داد.
نیکولا تسلا همیشه آرزو داشت تا انرژی برق را به صورت بیسیم و برای همگان قابل دسترس قرار دهد. با این حال، برخی از اختراعات او به دلیل مشکلات مالی و فنی به خوبی پیادهسازی نشدند.
در ۷ ژانویه ۱۹۴۳، تسلا در نیویورک درگذشت. او به عنوان یکی از بزرگترین دانشمندان و مخترعان تاریخ شناخته میشود. نام شرکت تسلا نیز به خاطر اهداف مشابه با آرزوهای این دانشمند انتخاب شده است. نیکولا تسلا آرزو داشت تا انرژی برق را به همه افراد در دسترس قرار دهد و شرکت تسلا نیز این آرزو را با ترویج خودروهای الکتریکی وانرژیهای تجدیدپذیر دنبال میکند.
معرفی محصولات شرکت تسلا
تسلا یک شرکت است که محصولات متنوعی در زمینه خودروهای الکتریکی و فناوری انرژی پاک تولید کرده است. در زیر، به برخی از محصولات مهم تسلا اشاره میشود:
رودستر:
یک خودروی کانورتیبل بسیار سریع و قدرتمند.
با استفاده از فناوریهای پیشرفته الکتریکی، برد پیمایش بالا و طراحی جذاب.
مدل اس (Model S):
یک مدل لوکس کاملاً الکتریکی با طراحی زیبا و عملکرد قدرتمند.
با استفاده از باتریهای قدرتمند، موتورهای الکتریکی پیشرفته، و سیستمهای هوشمند.
مدل ایکس (Model X):
یک اسیووی (SUV) لوکس کاملاً الکتریکی با طراحی منحصر به فرد.
با باتریهای قدرتمند و موتورهای الکتریکی پیشرفته.
مدل ۳ (Model 3):
یک مدل کوچک کاملاً الکتریکی با طراحی زیبا و عملکرد عالی.
به عنوان یکی از خودروهای الکتریکی محبوب و قابل دسترس با قیمت مناسب شناخته میشود.
مدل وای (Model Y):
یک اسیو وی (SUV) کوچک الکتریکی با طراحی زیبا و عملکرد عالی.
با باتریهای پیشرفته و موتورهای قدرتمند.
سایبرتراک (Cybertruck):
یک پیکاپ بزرگ و قدرتمند با طراحی فوقالعاده و بدنه فلزی خاص.
با بدنه مقاوم در برابر ضربه و قابلیت حمل بار سنگین.
در زمینه انرژی، تسلا تولیداتی نیز دارد از جمله:
باتری Powerwall: باتری خانگی برای ذخیره انرژی خورشیدی.
سیستم ذخیره انرژی خورشیدی Solar Roof: پنلهای خورشیدی مخفی شده در سقف خانه.
باتری Megapack: سامانه باتری برای پروژههای تجاری و صنعتی.
سیستم انرژی Supercharger: شبکه شارژرهای سریع برای شارژ خودروهای Tesla.
این محصولات با استفاده از فناوریهای پیشرفته به بهبود کارایی انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکنند، و سیستم انرژی پایدار و پاک را در جهان ترویج میکنند.
روشهای پرداخت در کمپانی تسلا
تسلا برای پذیرش پرداختهای مشتریانش از روشهای مختلف استفاده میکند. در زیر، چندین روش پرداخت معروف تسلا مورد بررسی قرار گرفته است:
پرداخت با استفاده از کارت اعتباری:
مشتریان میتوانند از کارتهای اعتباری خود برای انجام پرداختها استفاده کنند. تسلا این امکان را با قبول کارتهای معروف مانند Visa و MasterCard فراهم کرده است.
پرداخت کامل:
مشتریان میتوانند خودروهای تسلا به همراه بستهها و امکانات مرتبط خریداری کنند و مبلغ کل خرید را به صورت یکجا پرداخت کنند.
پرداخت اقساط:
تسلا برای برخی از محصولاتش امکان پرداخت به صورت اقساط را ارائه میدهد. مشتریان میتوانند مبلغ خرید خود را به صورت ماهیانه در اقساط مشخص پرداخت کنند.
استفاده از خدمات پرداخت آنلاین:
در برخی بازارها، تسلا از خدمات پرداخت آنلاین معتبر مانند PayPal استفاده میکند. این امکان به مشتریان میدهد تا با استفاده از حساب PayPal خود پرداختهای خود را انجام دهند.
پرداخت از طریق دوج کوین:
هرچند که این روش پرداخت هنوز در دسترس نیست، اما تسلا قصد دارد در آینده از دوج کوین به عنوان یک روش پرداخت استفاده کند و در حال ایجاد زیرساخت برای این امکان است.
تسلا و بیت کوین
تسلا در سه ماه اول سال ۲۰۲۱، علاوه بر سرمایهگذاری ۵/۱ میلیارد دلاری در بیتکوین، این ارز دیجیتال را برای خرید خودروهای الکتریکیاش بهعنوان یک روش پرداخت قبول کرد. اما به دلیل انتقادات محیط زیستی درباره اثرات منفی استخراج بیت کوین بر محیط زیست، تسلا از این تصمیم عقبنشینی کرد.
پس از این انتقادات، تسلا اعلام کرد که میخواهد مطمئن شود که بیتکوین از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده میکند. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، اعلام کرد که اگر بیتکوین نصف انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر بهدست آورد، تسلا هم دوباره از آن بهعنوان روش پرداخت استفاده میکند.
اخیراً هم شنیده شده که تسلا ممکن است دوج کوین را هم بهعنوان یک روش پرداخت بپذیرد.
دوج کوین و تسلا
دوج کوین یکی از ارزهای دیجیتال معروف است که ساختار مشابه با بیتکوین و لایتکوین دارد. این ارز در دسته میمکوینها قرار دارد و حمایت معروفی از افراد مشهور مانند ایلان ماسک، اسنوپ داگ و لیل یاچی دارد. مهم است که بدانید تکنولوژی اصلی دوج کوین از لایت کوین الهام گرفته شده است.
ایلان ماسک، در یک مصاحبه با مجله تایم، بیتکوین را برای استفاده به عنوان وسیلهای مناسب برای پرداخت ندانست، اما دوج کوین را به عنوان گزینهای مناسب برای این منظور نامید. همچنین، در تاریخ ۱۴ دسامبر ۲۰۲۱، او در یک توییت اعلام کرد که شرکت تسلا قصد دارد دوج کوین را به عنوان روش پرداخت برخی کالاها قبول کند. این اظهارنظرها باعث افزایش ناگهانی قیمت دوج کوین در بازار شد.
اهمیت پذیرش دوج کوین توسط شرکت تسلا
در ماه فوریه ۲۰۲۱، شرکت Tesla که بزرگترین تولیدکننده خودروهای الکتریکی در جهان است، اعلام کرد که به طور رسمی دوج کوین، یک ارز دیجیتال، را به عنوان روش پرداخت برای خرید خودروهایش قبول میکند. این خبر توسط ایلان ماسک، موسس و مدیرعامل شرکت تسلا، در یک توییت اعلام شد.
از این پس، مشتریان میتوانند از دوج کوین برای پرداخت هزینه خرید خودروهای تسلا استفاده کنند. این تصمیم نشان میدهد که ارزهای دیجیتال، مانند دوج کوین، به عنوان یک روش پرداخت قابل قبول در صنعت خودرو شناخته شدهاند و توجه جهانی را به خود جلب کردهاند.
تصمیم تسلا به نمایش گذاشتن این الگو در صنعت خودرو به منظور حمایت از ارزهای دیجیتال و فناوری بلاکچین است. این قدم به شرکت Tesla کمک کرده تا به عنوان یکی از شرکتهای پیشرو در جهان، ارزهای دیجیتال را به عنوان یک راه پرداخت قابل اعتماد و مورد پذیرش در صنایع مختلف معرفی کند.
به عبارت دیگر، این تصمیم تسلا نشانگر این است که استفاده از ارزهای دیجیتال به عنوان وسیله پرداخت در صنعت خودرو و سایر صنایع، به سرعت در حال گسترش و توسعه است. این اقدام به عنوان الگویی برای سایر شرکتها نیز خواهد بود تا در راستای پذیرش ارزهای دیجیتال قدم بردارند
جزئیات تاریخ تسلا
مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ، دو مهندس جوان آمریکایی، ایده اصلی شرکت تسلا را در شهر کارلوس در ایالت کالیفرنیا مطرح کردند. این دو مهندس در سال 2003 با یک شرکت به نام AC Propulsion که تخصص در زمینه خودروهای الکتریکی داشت، همکاری کردند. قبل از اینکه به خودروهای الکتریکی بپردازند، یکی از پروژههای اولیه آنها ایجاد کتابخانه الکترونیکی بود.
قدرت شرکت
در حال حاضر، دفتر مرکزی شرکت تسلا در شهر آستین در ایالت تگزاس آمریکا واقع شده است. این شرکت در مناطق مختلف شمال آمریکا، اروپا، اقیانوسیه، شرق آسیا و غرب آسیا فعالیت دارد. در سال 2021، تسلا توانست رکورد تولید 930,422 خودرو را ثبت کند. در همین سال، درآمد کل شرکت تسلا به مبلغ 53.8 میلیارد دلار برسید و سود خالص آن به 5.52 میلیارد دلار رسید. در آوریل 2022، تعداد کارکنان این شرکت حدود 110 هزار نفر بوده است. شرکتهای تابعهی تسلا شامل شرکتهای DeepScale، Tesla Energy و Tesla Grohmann Automation میشوند. ایلان ماسک، مالک این شرکت، در حال حاضر ثروتمندترین فرد جهان است.
قدرت رسانه ای ایلان ماسک و آینده روشن تسلا
ایلان ماسک، که 17 درصد از سهام شرکت تسلا را در اختیار دارد، مانند بسیاری از سرمایهگذاران دیگر، قصد افزایش سرمایه خود را دارد. او اخیراً به سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال، یا همان کریپتوکارنسی، پرداخته است. یک نکته جالب درباره تسلا و تصمیمات ایلان ماسک این است که این شرکت یکی از اولین شرکتها بوده که امکان پرداخت با ارزهای دیجیتال را فراهم کرده است. با ثروت و قدرتی که ایلان ماسک دارد، او میتواند تاثیر بزرگی بر آینده هر شرکتی بگذارد. حالا تصور کنید که شرکت تسلا با موفقیتهای زیاد و حمایت شخصی ایلان ماسک، در آینده چه دستاوردهایی خواهد داشت.
دید و هدف شرکت تسلا
تسلا یک شرکت است که به ایده “استفاده نکردن از سوختهای فسیلی” پیش رفته است. هدف اصلی این شرکت، ساخت و فروش خودروهای الکتریکی و حفاظت از محیط زیست است. این خودروها طراحی شدهاند تا در آینده، صنعت خودروسازی جهان را تغییر دهند. حالا تسلا خودروهای خود را در دو کارخانه، یکی در ایالت کالیفرنیا، آمریکا و دیگری در ایالت گیگافکتوری شانگهای، چین تولید میکند.
چالشهای شرکت تسلا
وقتی تسلا تقریباً 75 درصد از خودروهای رودستر را فروخت، با مشکلات فنی متعددی روبهرو شد. این مشکلات در ابتدای تولید به وجود آمدند و به حدی بودند که مشتریان اولیه ناامید شدند. ایلان ماسک در سالهای 2008 تا 2009، تصمیم به اعزام تعمیرکاران شرکت به سمت مشتریان گرفت تا به رفع این نارضایتیها بپردازند.
مثلاً، جورجکلونی یکی از مشتریانی بود که از خرید رودستر پشیمان شد و خودرو را به دلیل مشکلات فنی به فروش گذاشت. این مشکلات به حدی بودند که او بارها مجبور به بردن خودرو به تعمیرگاه شد. در این زمان، ایلان ماسک نقش مهمی در مدیریت امور اجتماعی و حفظ اعتبار شرکت ایفا کرد.
او با توییتهای فعال خود در توییتر، توانست نام تسلا را در اخبار حفظ کند. حتی در یک توییت به شکایت جورجکلونی پاسخ داد و اعلام کرد که مشکلات در اولین محصول یک شرکت امری طبیعی است و در آینده نزدیک این مشکلات رفع خواهند شد.
دوران اوج شرکت تسلا
دوران پرطرفداری تسلا با معرفی خودروی رودستر آغاز شد. این خودرو، بهعنوان یک ماشین سوپر اسپرت با باتری بهجای بنزین، توانست رقبای مهمی را در بازار به وجود آورد. ویژگی یکتا این خودرو، تبدیل آن به یک اتومبیل برقی بود که باعث شهرت جهانی تسلا شد. تولید رودستر و جلب توجه باعث شد که یک سال بعد از عرضه آن، ایلان ماسک از وزارت انرژی آمریکا وامی به ارزش 2.5 میلیون دلار دریافت کند.
پس از موفقیت رودستر، تسلا تصمیم به تولید اولین خودروی مدل خانوادگی خود یعنی مدل S گرفت. این خودرو همه امکانات یک ماشین مدل مدرن را فراهم کرده و با شتاب قوی خود معروف است. طراحی داخلی و خارجی آن با دقت بالا اجرا شده و با هر شارژ، مدل S میتواند مسافت 480 کیلومتری را پوشش دهد.
تسلا، از زمان تأسیس تاکنون با چالشهای زیادی مواجه شده است. اما با اقدامات ایلان ماسک بهعنوان مدیرعامل، تسلا توانسته است رشد چشمگیری در بازار داشته باشد. داراییهای این شرکت به 618.6 میلیارد دلار رسیده و درآمد آن در سال 2019 به 24.5 میلیارد دلار ارتقا یافته است. اما سود خالص شرکت در همان سال منفی 862 میلیون دلار گزارش شده است.
ویژگی خودروهای تسلا
شرکت تسلا، از آغاز فعالیتش تا به امروز، در زمینه تولید خودروهای الکتریکی با عملکرد برجسته شناخته میشود. هدف اصلی این شرکت از زمان تأسیس، تولید خودروهای سازگار با محیط زیست بوده است و این هدف در سالهای اخیر با موفقیت بزرگی همراه بوده است.
یکی از دیگر اهداف تسلا، توسعه خودروهایی با قابلیت رانندگی خودکار یا اتوپایلت بوده است. این سیستم رانندگی نیمهخودکار بهطور عمده برای مسافرتهای بلند مدت در جادهها مورد استفاده قرار میگیرد.
تسلا اعلام کرده است که تکنولوژی رانندگی خودکار در خودروهایش میتواند خطر تصادفات را به شدت کاهش دهد. این شرکت برای گسترش استفاده از سیستم رانندگی خودکار، تلاشهای زیادی انجام داده و برنامههای بزرگی برای آیندهاش در نظر گرفته است. همچنین از دیگر ویژگیهای خودروهای تسلا میتوان به امکان پارک خودکار و خروج اتوماتیک از گاراژ اشاره کرد.
ارز دیجیتال شرکت تسلا چیست؟
تسلا اکنون میم کوین را بهعنوان یک روش پرداخت برای برخی از محصولاتش قبول میکند. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، مدتی است که به ارزهای دیجیتال علاقهمند شده و بهویژه به دوج کوین علاقه دارد. ایشان دوج کوین را به عنوان یکی از ارزهای محبوب خود معرفی کرده و از آن بهعنوان روش پرداخت برای برخی از محصولات تسلا استفاده میکند. مهم است بدانید که این گزینه فقط برای برخی از محصولات تسلا موجود است و در دسترسی عمومی ممکن است محدود باشد.
ایلان ماسک بهطور مکرر علاقه خود به دوج کوین را اعلام کرده و نشان داده است که این ارز دیجیتال به افتخار او بسیار مهم است. این تصمیم به نظر میرسد که تأثیر مثبتی بر ارزش دوج کوین داشته باشد، زیرا ایلان ماسک با توییتها و اظهارنظرهای خود تأثیر بزرگی در بازار ارزهای دیجیتال دارد. در آینده ممکن است این حمایت همواره موجب تأثیرات مهمی بر ارزهای دیجیتال، به ویژه دوج کوین، شود.
داستان اولین خودرو کمپانی تسلا موتورز
اولین خودرو تسلا موتورز باید برقی بودن خود را فریاد میزد. همه اعضای تیم، خودرویی رودستر میخواستند که نشاندهنده ایده مهم تسلا باشد.
ابرهارد موسس شرکت تسلا که در آن زمان مهمترین شخصیت این شرکت بود، جلسات مختلفی را با افراد و شرکتهای طراحی خودرو برگزار کرد که یک طراحی ایدهآل برای اولین خودرو تسلا پیدا کنند.
در نهایت بیل مگریج و شرکت IDEO توجه ابرهارد را به خود جلب کردند. ابرهارد یک مهمانی برگزار کرد که همه بنیانگذاران و اعضای کمپانی تسلا و مشاوران در آن شرکت کردند و از آنها در مورد طرحهای اولیه نظرسنجی شد. طرح نهایی همان روز انتخاب شد.
نمونه اولیه خودرو تسلا رودستر(Tesla Roadster) در نوامبر سال 2004 آماده شد. تستهای اولیه انجام شد و موفقیت آمیز هم بود؛ اما کمپانی تسلا تلاش کرد که تا حد امکان از هیاهوی خبرها دور بماند.
خبرنگاران در یکی از بعدازظهرهای ماه جولای سال2006 در آشیانه فرودگاه سانتا مونیکا گرد هم آمدند تا تسلا خودروی تمام برقی رودستر باتریدار خود را رونمایی کند. یک اتومبیل دونفره پیشرو به ارزش 100هزار دلار که تعداد کمی از کارشناسان خودرو امید زیادی به موفقیت آن داشتند. مارتین ابرهارد، مدیرعامل بیپروا و مسلط به فناوری مدرن این شرکت اعلام کرد که نبوغ سیلیکونولی به غولهای خودروسازی دیترویت میآموزد که چگونه خودروهای چشمگیر و پرطرفداری بسازند که هیچگونه آلایندگی هم ندارند. مدیر اجرایی کمپانی گفت: «اولین تلاش تسلا، یعنی شاسی اصلاحشده لوتوس الِیز که با 7000 سلول کوچک لیتیوم یونی پر شده بود، ایده ارزشمندی بود که بهزودی توسط یک سدان خانوادگی ارزانتر دنبال خواهد شد. ایدهای که ابرهارد در آن روز مطرح کرد، در نهایت محقق شد اما نه در زمانی که او مسئولیتش را به عهده داشت.»
تسلا نهایتا اولین خودروسازی شد که به ارزش شگفتانگیز یک تریلیون دلار رسید، اما نام مدیرعاملی که 15سال پیش این کمپانی را به مطبوعات معرفی کرد، با نام این برند همردیف نشد و در نتیجه قطعا او به عنوان ثروتمندترین فرد تاریخ شناخته نشد؛ بلکه این ایلان ماسک، اولین سرمایهگذار تسلا و مدیرعامل فعلی این شرکت بود که لقب ثروتمندترین را به خود اختصاص داد. ماسک در اولین نمایش تسلا در سال2006 نیز حضور داشت، اما آن روز در موقعیت پایینتری قرار داشت و بیشتر درمورد دورکردن خودروها از مصرف بنزین در سریعترین زمان ممکن بحث میکرد.
در این رویداد از سلبریتیهای هالیوود گرفته تا دوستان و آشنایان بنیانگذاران شرکت کردند. رویدادی که تبدیل به یک نقطه عطف در صنعت خودروسازی الکتریکی شد. دو هفته بعد از این رویداد عمومی، 127 خودرو تسلا رودستر پیشفروش شده بود.
از سال 2006 تا 2008 که اولین خودرو به صورت رسمی به اولین مشتری تحویل داده شود، شرکت تسلا تغییرات زیادی را تجربه کرد. بنیانگذار تسلا از سمت مدیرعاملی کنارهگیری کرد تا یک فرد باتجربهتر کارش را ادامه دهد. خود او به عنوان مدیر کل بخش فناوری مشغول به کار شد.
مایک مارکس مدیرعامل بعدی کمپانی تسلا بود که خیلی هم خوب توانست از پس چالشهای اولیه یک شرکت نوپا برآید. بعد از او زیو دروری، مدیرعامل شد و اولین خودروی تسلا رودستر در سال 2008 به اولین مشتری تحویل داده شد.
مشکلات تسلا رودستر (Tesla Roadster)
تسلا رودستر یک ورود جنجالی داشت اما اوضاع خیلی خوب پیش نرفت. خیلی زود کمپانی مجبور شد مهندسانش را برای تعمیرات خودرو به جاهای مختلف بفرستد. حدود سه چهارم خودروهای فروخته شده با مشکل مواجه شدند و بدتر این که بسیاری از مشتریان اولیه از افراد سرشناس بودند.
جورج کلونی یکی از بازیگران محبوب هالیوود از جمله این افراد بود. مایوس شدن مشتریان اولیه میتوانست اعتبار تسلا را به شدت به خطر بیاندازد اما ماسک نگذاشت این اتفاق بیافتد. ایلان ماسک با پیگیری شکایتها و سعی در جلب رضایت مشتریان، اعتبار شرکت را حفظ کرد.
او با استفاده از توییتر تسلا را در صدر اخبار نگه داشت و در کارش موفق هم بود. او معتقد بود هر محصول اولیهای میتواند با مشکل مواجه شود و طبیعی است و از مشتریانش خواست که صبور باشند. در این مقطع او دیگر مدیرعامل تسلا شده بود.
شرکت تسلا متعلق به کیست؟
ایلان ماسک این روزها تبدیل به یک افسانه شده است. او مدیرعامل تسلا و از بنیانگذارن اصلی این شرکت است. ماسک یک مخترع، یک طراح صنعتی، یک ایدهپرداز و یک سرمایهگذار است. در حقیقت زندگی ماسک خیلی هیجانانگیزتر از مدیریت یک برند خودروسازی فوقالعاده است. او در سال 1971 به دنیا آمده و حالا 49 سال دارد. او اولین بازی کامپیوتریاش را در 12 سالگی طراحی کرد و فروخت و همین چندماه پیش دو انسان را با یک فضاپیما به فضا فرستاد.
برخلاف تصور رایج، ایلان ماسک موسس کمپانی تسلا نیست، اما سهم بزرگی در موفقیت این شرکت داشته است. ماسک چندین برند بزرگ را مانند پیپل و اسپیساکس را پایه گذاری کرده و پیش از اینها برندهایی مثل zip2 و X.com را راه انداخته و البته فروخته بود. ایلان ماسک با یک سهم 7.5 میلیون دلاری، وارد داستان شرکت تسلا شد و شریک جدید مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ شد.
تسلا موتورز به دنیا آمده بود تا رویای اتوموبیلهای بینیاز از بنزین را به واقعیت تبدیل کند. این یکی از آرزوهای ماسک هم بود. او وارد تسلاموتورز شد و کمی بعد تسلا روداستر در سال 2007 وارد مرحله تولید شد. اما قیمتگذاری دقیق آن با مشکل مواجه شد و شرکت با بحرانی بزرگ مواجه شد. ایلان ماسک تا آن روز 55 میلیون دلار وارد کمپانی کرده بود و به نظر خودش دیگر وقتش رسیده بود که مدیرعامل شود. پس زیو دروری هم کنارهگیری کرد تا ماسک بر سر کار بیاید.
در این مدت او نه تنها ابرهارد و چند شخص کلیدی دیگر را اخراج کرد، بلکه با کاهش موثر هزینهها، تعدیل نیرو و تزریق مبلغ قابل توجهی پول، توانست تسلا را حفظ کند. کارهایی که ماسک برای کمپانی تسلا کرد شجاعت زیادی میطلبید و او هم کم شجاعت نشان نداد. درواقع با این اقدامات، میتوان گفت ایلان ماسک بهنوعی بنیانگذار تسلا موتورز جدیدی است که امروز میشناسیم و دوست داریم.
اختلافات درونی سرمایهگذار با بنیانگذاران
مدیرعامل اصلی تسلا یعنی ابرهارد و یکی دیگر از مدیران اولیه به نام مارک تارپنینگ که در سال2003 ایده نامگذاری خودروهای این شرکت را به افتخار مخترع معروف، نیکلا تسلا در سر میپروراند، سهامداران اصلی تسلا هستند. اما هیچیک از آنها به اندازه کافی سهام تسلا را تا رسیدن به ارزش میلیاردی، چیزی بسیار کمتر از دارایی خالص فعلی ماسک که فوربس تا 10 نوامبر، 282 میلیارد دلار تخمین زده است، حفظ نکردند. این سرمایه اولیه ماسک بود (نتیجه نوعی سرمایهگذاری روزپرداخت اولیه در سامانه پرداختی پِیپال) که ایده ابرهارد و تارپنینگ را به واقعیت تبدیل کرد و سرانجام، ماسک را نیز در مسیری قرار داد تا کنترل کامل تسلا را در دست بگیرد. او این کار را با افزایش پیوسته سهام مالکیت خود با 9بار سرمایهگذاری پشت سر هم، قبل از عرضه اولیه عمومی شرکت در سال2010 انجام داد. هر یک از این سرمایهگذاریها سهام ابرهارد و تارپنینگ را بیشتر کاهش داد. حتی امروز نیز با ادامه دریافت پاداش سهماهه سهام، به جای دستمزد، ارزش سهام ماسک میلیاردها دلار افزایش مییابد.
ابرهارد در مصاحبهای اعلام کرد که سهام نسبتا کوچکی را در این خودروسازی حفظ میکند، البته بیشتر از این توضیحی ارائه نداد. ابرهارد 61 ساله میگوید: «من مدتها پیش بخش قابلتوجهی از سهام خود را فروختم. مردم این تصور را دارند که وقتی تسلا را راهاندازی کردم، یک میلیاردر بودم، اما نبودم.» او میافزاید: «اگر از فروش کتاب الکترونیکی راکت (یک کتابخوان الکترونیکی دستی اولیه که او و تارپنینگ در اواخر دهه 1990 ابداع کردند) ثروتمندتر شده بود، دیگر نیازی به سرمایه اولیه از سوی ماسک نداشتم.»
ابرهارد پس از بیرون راندهشدن از تسلا در سال2007 و پیش از رونمایی از رودستر، بخش زیادی از سهام خود را فروخت. او در سال2009 از ماسک به خاطر برکناری خود و تهمت شکایت کرد اما این پرونده به دلایل نامشخص حل و فصل شد. به عنوان بخشی از توافق، ابرهارد و مدیر ارشد فناوری سابق تسلا یعنی جِی بی استرابل و ایان رایت توسط ماسک کنار گذاشته شدند. ایان رایت یکی از مهندسان اولیه شرکت بود و علاوه بر خود ابرهارد و تارپنینگ، از بنیانگذاران شرکت نیز خوانده میشد.
ابرهارد میگوید: «وقتی از تسلا اخراج شدم، هیچ پولی نداشتم؛ واقعا هیچ پولی نداشتم. بدتر از آن، به دلیل یک توافق محدودکننده مالکیت معنوی با تسلا، حدود یک سال امکان استخدام نداشتم. بعد از رفتنم در هیچ یک از دورههای سرمایهگذاری شرکت نکردم.» جِی بی اِسترابل، که مدت زیادی مدیر ارشد فناوری تسلا بود، در سال2019 این شرکت را ترک کرد تا کمپانی Redwood Materials را تاسیس کند.
همکاری تسلا موتورز با کمپانیهای بزرگ
در پی بحرانهای داخلی شرکت و نیز بحران عمومی اقتصادی، تسلا موتورز نیز با فراز و نشیبهای بیشماری روبهرو شد. ایلان ماسک برای رها شدن از وضعیت پیش رو تصمیمات ویژهای اتخاذ کرد. یکی از این تصمیمات جذب سرمایهگذاران جدید در سال ۲۰۰۸ از جمله سرشناسترین آنها یعنی کمپانی آلمانی دایملر آگ (Daimler AG) و دیگری شرکت تویوتا بود که هر یک حداقل مبلغ ۵۰ میلیون دلار به سرمایه تسلا افزودند.
تمامی این سرمایهگذاریها باعث شد دیگر نتوان در جواب سوال شرکت تسلا متعلق به کیست پاسخ مشخصی داد، تنها میتوان گفت ایلان ماسک سهامدار عمده و تصمیمگیر اصلی شرکت است. شرکت تسلا در همین دوران با گرفتن وام ۴۶۵ میلیون دلاری از وزارت انرژی ایالات متحده امریکا توانست در سال ۲۰۱۰ کارخانهای در کالیفرنیا خریداری نماید.
در این محل بود که تسلا که سری جدید خودروهای خود یعنی Model X و Model 3 و نیز سری خودروهای Model S را که سال پیش یعنی ۲۰۰۹ رونمایی کرده بود را به مرحله تولید انبوه رسانده و در سال ۲۰۱۱ به بازار عرضه کرد. تسلا موتورز همچنین در سال ۲۰۱۲ شبکهای به نام سوپرشارژر تسلا برای برقرسانی به خودروهای خود در امریکا و باقی نقاط جهان ساخت که ظرف چهار سال به ۸۷۵ ایستگاه در سراسر جهان رسید.
در این مدت تسلا تولیدات خود را گسترش داد و علاوه بر افزودن آپشنهایی چون auto-pilot یا رانندگی خودکار به اتومبیلهای خود، از تولید خودروهای الکتریکی صرف هم فراتر رفت. از جمله اصلیترین تولیدات غیر خودرویی تسلا، تولید پاوروالهای خانگی و پنلهای خورشیدی برای ذخیره انرژی برق در قالب خانگی و صنعتی است.
پاوروالهای تولیدی تسلا دارای باتریهای لیتیوم یون عظیمی هستند که امکان تولید و مصرف برق مستقل از برق شهری را به وجود میآورند. ایلان ماسک در این راستا بعد از گرفتن سمت ریاست هیئت مدیره شرکت SolarCity در سال ۲۰۱۶ اقدام به خرید این شرکت و نیز شرکت Grohem Engineering کرد و فعالیت خود را هرچه بیشتر در زمینه سوخت پاک و تکنولوژیهای مبتنی بر انرژی خورشیدی گسترش داد.
جزیره تائو محلی برای قدرتنمایی تسلا
تسلا در همین سال پروژه بلندپروازانهای در جزیرهای با نام «تائو» در ایالت ساموآی امریکا کلید زد. برق مورد نیاز این جزیره که ۶۰۰ نفر سکنه داشته و پیش از آن با استفاده از ژنراتورهای دیزلی تأمین میشد، با پروژه تسلا و سولارسیتی و با استفاده از ۵۳۲۸ پنل خورشیدی سولارسیتی و ۶۰ باتری پاورپک تسلا از سوخت ۱۱۰ هزار گالونی دیزل و هزینه حمل و انتقال آن بینیاز میشود.
پروژه تائو تنها پروژه بزرگ تسلا در تأمین برق منطقهای با کاهش هزینهها نبود و میتوان از پروژه مشابه شرکت تسلا در سال ۲۰۱۷ در جنوب استرالیا و نیز پروژه تأمین برق بیمارستانی بزرگ در پورتوریکو به وسیه مجموعه عظیم ۷۰۰ پنلی آن اشاره کرد.
توییت 14 میلیارد دلاری ایلان ماسک
جدیدترین داستان شرکت تسلا هم به نام ایلان ماسک گره خورده است. در ماه می سال 2020، ایلان ماسک در توییتر نوشت که به نظرش قیمت سهام تسلا بسیار بالاست! تنها چند دقیقه بعد ارزش سهام شرکت تسلا در بورس والاستریست 10.3 درصد کاهش یافت و تسلا حدود 14 میلیارد دلار ضرر کرد.
ماسک که قبلا هم در سال 2018 یک توییت اشتباه دربارۀ خصوصی کردن تسلا نوشته بود، تعهد داده بود که بدون تایید بخش حقوقی تسلا در ارتباط با سهام شرکت توییت نکند. اما خب ماسک در سال 2020 تعهدش را فراموش کرد. این اظهارنظر ماسک از آنجا شروع شد که تسلا، برخلاف دیگر خودروسازان، اعلام کرد که در سه ماهه اول سال 2020 سود کرده است.
شیوع ویروس کرونا باعث شد سهام بسیاری از شرکتهای خودروسازی با افت شدیدی مواجه شود و تسلا هم بینصیب نماند. اما سهام تسلا دوباره جان گرفت و قیمتش 120 درصد افزایش یافت.
ماسک در ماههای اول سال 2020 کم اخبار جنجالی درست نکرد. او پیش از اظهارنظرش در مورد ارزش سهام تسلا هم گفته بود که به نظرش تعطیلی کارخانهها برای مبارزه با ویروس کرونا یک تصمیم فاشیستی است که برای کمپانی تسلا ریسک زیادی دارد.
او در برابر دستور مقامهای محلی برای تعطیلی کارخانه خیلی مخالفت کرد. همهی این کارها باعث شدند که خبر سود تسلا در سال 2020 با حاشیه برود و در عوض نام ماسک بر سر زبانها بیافتد. این همه گره خوردن داستان شرکت تسلا با نام ایلان ماسک را در این شرکت نشان میدهد.
طرفداران ایلان ماسک با این توییت احساس کردند که قهرمانشان را از دست دادهاند و ناراحتیشان را از او به شدت نشان دادند. بعد از همه این داستانها ماسک گفت تمام داراییهایش را میفروشد و با مشکلات خانوادگی مواجه شده است.
داستان شرکت تسلا چیست و آیا با وجود بحرانها ادامه مییابد
شرکت تسلا موتورز در طول دوره کوتاه فعالیت خود به فراز و نشیبهای مدیریتی و اقتصادی زیادی برخورده است. از جمله میتوان به خروج دو موسس شرکت تسلا یعنی مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ و بلندپروازیهای ایلان ماسک که در نهایت با مشکلات حقوقی پیشآمده برای وی، مجبور به کنارهگیری از ریاست هیئت مدیره شرکت و جایگزین شدن رابین دنهولم با وی نیز شد، اشاره کنیم.
شرکت تسلا موتورز بهعنوان شرکتی با زیرمجموعههای قدرتمند و نیز ضرورت واقعی پرداختن به اموری چون سوختهای آلترناتیو به کار خود ادامه میدهد. تسلا در سالهای اخیر به تولید خودروهای شاسی بلند مدل Y، وانتهای سایبرتراک و کامیونهای ویژه خود ادامه میدهد. تسلا موتورز همچنان به عنوان شرکتی قدرتمند با درآمد سالانه ۲۴.۵ میلیارد دلار با ریاست رابین دنهولم به کار خود ادامه میدهد.
ماسک اینجا ماسک آنجا
ماسک اغلب گفته است که به ثروت اهمیتی نمیدهد و سال گذشته عمارتهای خود در لسآنجلس را فروخت تا در خانهای محقر و پیشساخته، به شکل مکعب، در پردیس اِسپیسایکس خود در بوکا شیکای تگزاس زندگی کند.
با این وجود، او با سرعت قابلتوجهی به جمعآوری ثروت ادامه میدهد. این به دلیل همان سهامداری حدودا 20درصدی اولیه در شرکت و یک برنامه جبران خسارت بلندمدت اعلامشده در سال2018 است که هر بار این کمپانی به اهداف عملکرد سهماهه خود بر اساس معیارهای ارزشگذاری و مالی میرسد، میلیاردها دلار سهام اضافی تسلا را به او پاداش میدهد. ماسک همچنین برای فروش 10درصد از سهام خود به ارزش حدودا 15 میلیارد دلار از 9 نوامبر به بعد آماده میشود تا از یک ضرر مالیاتی هنگفت جلوگیری کند. این روش یکی از آن گزینههای هدفمند در برنامه بلندمدت جبران خسارت است. ابرهارد جزئیاتی از سهام خود در تسلا ارائه نمیدهد اما تایید میکند که یک میلیاردر نیست. تارپنینگ که این روزها یکی از شرکای شرکت سرمایهگذاری اِسپرو(یک شرکت سرمایهگذاری در سیلیکونولی) است، میگوید که او نیز همچنان صاحب بخشی از سهام تسلاست، اما در فهرست سهامداران اصلی آن قرار ندارد.
از میان 5بنیانگذار رسمی تسلا، فقط استرابل که این کمپانی را در سال2019 ترک کرد، به احتمال زیاد از داراییهای خود میلیاردر شده است. با فرض اینکه او بخش قابلتوجهی از سهام تسلا را که در زمان خروجش داشت، هنوز هم حفظ کرده باشد، احتمال میرود که سهام او تقریبا 1.3 میلیارد دلار ارزش داشته باشد. استرابل، مدیرعامل فعلی و بنیانگذار استارتاپ بازیافت باتری یعنی
Redwood Materials، از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد. مهندس رایت که چند ماه پس از تاسیس تسلا به ابرهارد و تارپنینگ ملحق شد، در سال2004 برای راهاندازی یک کمپانی وسایل نقلیه الکتریکی از تسلا خارج شد. او سالها پیش سهام خود را فروخت. او اعلام کرد: «در حال حاضر سهامی از تسلا ندارم. البته نمیتوانستم ارزش یک تریلیون دلاری را تصور کنم!»
این شرکت که نام آن با انقلاب جهانی خودرو مترادف شده، علاوه بر تبدیل ماسک به ثروتمندترین فرد جهان، افراد دیگری را نیز به ثروت رسانده است. از جمله، سرمایهگذاران و اعضای هیات مدیره مثل سرمایهگذار جسور شرکت یعنی ایرا ارنپرس و لری اریسون از کمپانی اوراکل و همچنین برادر کوچکتر ایلان یعنی کیمبال و سرمایهگذاران بیشماری که از قابلیت داشتن انرژی پاک در آینده الهام گرفتهاند.
نظر من درمورد ماسک هر چه که باشد، من همیشه از دیدن انقلاب خودروی الکتریکی- که ما آن را علیرغم همه چیز شروع کردهایم- بسیار خوشحال هستم. من دوست دارم ببینم که این انقلاب برنده میشود.
مارتین ابرهارد
همه چیز خوب است
با این حال، مدیرعامل اصلی شرکت که وقتی از تسلا میرفت کمتر از 5درصد سهام داشت، میگوید این روزها با اینکه سود بیشتری از افزایش ناگهانی این سهام نمیبرد، ناراضی هم نیست. «ارزشگذاری همان چیزی است که همیشه هست. آنچه که من برای آن خوشحالم، موفقیت شرکت است. اهمیت بسیاری دارد که ما روزی از سوختهای فسیلی خلاص شویم و تسلا محرک اصلی آن بوده است، همان چیزی که از ابتدا به آن امیدوار بودیم. نظر من درمورد ماسک هر چه که باشد، من همیشه از دیدن انقلاب خودروی الکتریکی- که ما آن را علیرغم همه چیز شروع کردهایم- بسیار خوشحال هستم. من دوست دارم ببینم که این انقلاب برنده میشود. باید اینطور شود.»
عجیب اما تکراری
برخلاف تمام موفقیتهای شرکت در عرصه خودروهای الکتریکی و ثبات مالی تازه بهدست آمده و همچنین توجه مداومی که ماسک بهدنبال آن است و ایجاد هم میکند، اولین روزهای تسلا با بینظمی استراتژیکی و مدیریتی همراه بود، به طوری که فقط یک بنیانگذار مسئولیت این کمپانی را به عهده گرفت.
دیگر غولهای فناوری که به ارزشهای تریلیون دلاری دست یافتند مثل مایکروسافت و آلفابت، از میان بنیانگذاران خود افراد متعددی را به ثروت میلیاردی رساندند، اگرچه دستاوردهای مالی منحصربهفرد ماسک چندان غیرعادی نیستند.
دیوید هسو، استاد مدیریت در دانشکده وارتون دانشگاه پنسیلوانیا میگوید: «هرچند بهنظر درست میرسد که دیگر شرکتهای فناوری برجسته چندین برنده مالی به دست آوردهاند، اما جریان نسبتا مشابهی به آنچه در تسلا رخ داد، در اپل نیز دیده شد.
سهام اپل استیو جابز که یکی از بنیانگذاران این کمپانی است، در زمان مرگ او در سال2011 حدود 2میلیارد دلار ارزش داشت و ثروت استیو وزنیاک 100میلیون دلار تخمین زده میشود. هر چند رونالد وین، سومین بنیانگذار اپل که کمتر هم شناختهشده است، سهام خود را زودتر به ارزش 800 دلار فروخت. ثروت امروزه ماسک در واقع از یک شرطبندی اولیه پر از ریسک سرچشمه میگیرد که برای او سود زیادی داشته است.»
هسو در ادامه میگوید: «فقط سهام مالکیت بنیانگذاران نیست که واگذار شده است، میتوانیم به موارد از دست دادن سرمایهگذاران از جمله سرمایهگذاران خطرپذیر و فرشته نیز اشاره کنیم. در آن زمان که ماسک در اولین مرحله از مجموعه سرمایهگذاریهای هدفمند خود سرمایهگذاری کرد، برای مدت قابلتوجهی پس از آن، ابهامات زیادی درمورد توانایی شرکت برای اجرای ایده درخشانش وجود داشت. شاید برخی استدلال کنند که این احساسات هنوز تا حدودی درست هستند.»
مطلب پیشنهادی: چرا ایلان ماسک و جف بزوس شیفته فضا هستند؟