آقای اینترنت، وارن بافت وب یا بیل گیتس ژاپن؛ اینها همگی القاب ماسایوشی سون، بنیانگذار افسانهای سافتبانک هستند؛ مردی که پیش از حباب داتکام برای 3روز ثروتمندترین فرد روی کره زمین بود؛ حتی ثروتمندتر از بیل گیتس!
ماسایوشی لطیفههایی درباره اینکه بیش از هر کس دیگری در زندگی شکست خورده، میگوید؛ اما باور دارد از همه این شکستها آموخته است. با این وجود عدهای در سیلیکونولی نگران هستند که سرمایهگذاریهای عظیم سافتبانک ممکن است باعث شود استارتاپهای غیرسودده به جذب سرمایه با مدلهای کسبوکاری سوالبرانگیز خود ادامه دهند.
با همه این نگرانیها، ماسا هنوز هم حرص زیادی برای خطرکردن و سرمایهگذاریهای بلندمدت دارد. در دورانی که بیشتر مدیران تنها به یکچهارم آینده سال نگاه میکنند، او برنامه 300ساله خود را ارائه میدهد که در قلب آن صندوق سرمایهگذاری vision fund قرار دارد؛ صندوقی که برای آن تا 100میلیارد دلار جذب سرمایه کرده است.
جنگ ستارگان به ماسا چه میگوید؟
برای اینکه شخصیت ماسا برایتان جالبتر شود، کافی است بدانید که این غول دنیای تکنولوژی دائما از یودا (شخصیتی تخیلی در فیلم جنگ ستارگان) نقل قول میکند و با اشتیاق منتظر تکینگی تکنولوژی است. اگر میخواهید بدانید که او براساس کدام استراتژی، استارتاپها را برای سرمایهگذاری انتخاب میکند، پاسخ یک چیز است: شامه تیز و احساس خودش نسبت به آن کسبوکار. البته شاید اگر شما هم جای او بودید و میتوانستید از دوران دانشگاه افراد را برای سرمایهگذاری در کسبوکارها متقاعد کنید، همینقدر به شامه خودتان اعتماد میکردید.
کارمندان سافتبانک میگویند، ماسا هنوز هم خودش، شخصا مدیران عامل شرکتها را برای سرمایهگذاری ملاقات میکند؛ مدیرانی که باید از روی سنگفرشی از مرمر در کاخی از رویا و واقعیت به دیدار ماسایوشی بروند.
فلسفه اصلی که او هنگام انتخاب شرکتها برای سرمایهگذاری دارد، تغییر جامعه به کمک تکنولوژی است. در سال1981 این فلسفه به معنای تمرکز روی توسعه نرمافزار بود و در دهه90 به سرمایهگذاری روی شرکتهای آنلاین انجامید؛ او میلیاردها دلار سرمایه را به صدها استارتاپ اینترنتی مانند علیبابا و یاهو اختصاص داد. موفقیت این استارتاپها شکست او در kozmo و داتکام را پوشش دادند.
علی بابا خورشید طلایی سافتبانک
در 2دهه اول 2000، ماسا براساس فلسفه همیشگی خود و با توجه به گسترش استفاده از اینترنت، سرمایهگذاری روی خدمات پهنای باند را آغاز کرد. بهعنوان مثال، در سال2013، 20میلیارد دلار در Sprint سرمایهگذاری کرد و در 2017 هم چند شرکت روباتیک خرید.
بیش از یک دهه پس از ترکیدن حباب داتکام، سافتبانک نتیجه سرمایهگذاری خود در علیبابا را درو کرد. در 2014 که این شرکت تجارت الکترونیک وارد بازار سهام شد و عرضه عمومی کرد، در نتیجه سهام 20میلیون دلاری سافتبانک به ارزشی نزدیک به 75میلیارد دلار رسید؛ ارزشی که اکنون به بیش از 134میلیارد دلار رسیده است.
سرمایهگذاری ماسا روی علیبابا بزرگترین موفقیت او در طول زندگی کاریاش بوده اما این فشار را برای او ایجاد کرد که بتواند به همه ثابت کند که این موفقیت شانسی نبوده است. او تمام تلاش خود را میکند تا بتواند سافتبانک را در قلب هر ترندی که ساختار دنیا را تغییر خواهد داد، جای دهد. در گذشته، این فلسفه به سرمایهگذاری روی شرکتهای اینترنتی و مخابرات منجر میشد اما امروز نتیجه آن سرمایهگذاری روی کلاندادهها، بیوتکنولوژی، روباتیک، کشاورزی و اتومبیلهای خودران است. ماسایوشی سون میگوید در حال آمادهسازی خود برای روزی است که همه گروههای اجتماعی و صنعتی به وسیله ماشینهای هوشمند بازتعریف شوند. ماسایوشی استراتژی شماره یک خود را سرمایهگذاری روی یونیکورنهایی میداند که بازیگر شماره یک بازار هستند یا میتوانند باشند.
سرمایهگذاریهای موفق
سافتبانک به لطف اعتماد سرمایهگذاران و البته استراتژیهای هوشمندانه سرمایهگذاری، به سرعت رشد کرد. این شرکت برای ایدههای زیادی پول خرج کرده که بسیاری از آنها سودبخش بودهاند. مثل سرمایهگذاری 4میلیارد دلاری روی استارتاپ گجرات هند که در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر فعالیت میکند. یا سرمایهگذاری روی SenseTime که استارتاپی مبتنی بر هوش مصنوعی است و با سرمایهگذاری سافتبانک، ارزش آن از 1.2 به 7.5میلیارد دلار رشد کرده است. سرمایهگذاری روی Flexport که ارسالکننده کالاست تا 1میلیارد دلار بوده و جزو سرمایهگذاریهای قابل دفاع سافتبانک است. در ادامه به 2سرمایهگذاری مشهور به صورت مفصلتر میپردازیم.
Alibaba: گروه علیبابا شرکت فناوری چینی است که در تجارت الکترونیک، اینترنت، فناوری و خردهفروشی تخصص دارد. سافتبانک توانست بهخوبی آینده درخشان این استارتاپ را رصد و 20میلیون دلار در آن سرمایهگذاری کند. با این سرمایهگذاری، سافتبانک با تصاحب 29.4درصد سهم، به بزرگترین سهامدار این شرکت تبدیل شد. ارزش این سهام تا سال 2021 به 125میلیارد دلار رسید. در 2019 سافتبانک شروع به واگذاری بخشی از سهام خود کرد و تا سال گذشته بیش از 13.7میلیارد دلار از سهم خود را فروخت.
Plenty: یکی دیگر از تخمهای طلای سافتبانک Plenty است. پلنتی شرکتی در زمینه گلخانههای عمودی است که در سال2013 تاسیس شد. سال2017 سافتبانک 200میلیون دلار در پلنتی سرمایهگذاری کرد که به معنای نیمی از سرمایه 401میلیون دلاری جذب شده آن است. این شرکت اکنون 1.05میلیارد دلار ارزش دارد. علاوهبر سافتبانک، جف بزوس (Jeff Bezos) و اریک اشمیت (Eric Schmidt) از سرمایهگذاران مشهور این شرکت هستند.
سرمایهگذاریهای ناموفق
برنامه جاهطلبانه 300ساله سافتبانک برای آینده، با تعدادی خطای محاسباتی نیز مواجه شده است که بر ارزش سهام این شرکت اثرگذار بودهاند. در ادامه به مهمترین سرمایهگذاریهای ناموفق این شرکت میپردازیم.
اوبر: در سال2018 سافتبانک تصمیم گرفت در ستاره نوظهوری به نام Uber سرمایهگذاری کند و 7.6میلیارد دلار در اوبر سرمایهگذاری کرد و هر سهم آزاد آن را حدود 33دلار و سهام سرمایهگذاران سابق را 48.77دلار خریداری کرد. در سپتامبر2019 ارزش هر سهم اوبر به 30.70دلار سقوط کرد که به معنای زیان 600میلیون دلاری سافتبانک بود. در سپتامبر2020 ارزش هر سهم این شرکت از 34 دلار عبور کرد و در 2021 به 45 دلار رسید.
ویورک: ویورک با هدف ارائه فضای کاری و اداری اشتراکی تأسیس شد. سافتبانک حدود 20میلیارد دلار در این ویورک سرمایهگذاری کرد و ارزش آن را تا 47میلیارد دلار برآورد میکرد. اما در نخستین عرضه عمومی، ارزش این شرکت بسیار کمتر از آنچه گفته شده بود، برآورد شد. در نوامبر سال2019 سافتبانک اعلام کرد که ویورک زیانی 6.5میلیارد دلاری برای این شرکت به بار آورده است.
اسلک: اگرچه سرمایهگذاری سافتبانک در پیامرسان درونشرکتی اسلک به بدی 2مورد قبل نبود، اما نمیتوان آن را سرمایهگذاری موفقی بهشمار آورد. این شرکت بین سالهای 2017 و 2018 حدود 335میلیون دلار در اسلک سرمایهگذاری کرد که به معنای خرید هر سهم به ارزش 8.7دلار است. در سپتامبر2019 سرمایهگذاری سافتبانک به ارزش 1میلیارد دلاری رسید. در سپتامبر2020 ارزش هر سهم اسلک به 27دلار رسید درحالیکه در ابتدای سال به 20دلار هم رسیده بود. در سال بعد قیمت هر سهم اسلک در حدود 45دلار بود.
سافتبانک در تاریخ ۴سپتامبر۲۰۲۰ بهطور کامل سهام خود در اسلک را فروخت. این شرکت سهام خود را به ارزش 1میلیارد دلار به فروش گذاشت در حالی که ۳۳۴میلیون دلار در اسلک سرمایهگذاری کرده بود. اما براساس نظر کارشناسان، اگر سافتبانک سهام خود را تا به حال نگه داشته بود، میتوانست ارزشی بیش از ۱میلیارد دلار داشته باشد. رشد اسلک نشان میدهد که احتمالا سافتبانک برای فروش سهام خود در اسلک و خروج از این کسبوکار، عجله کرده است.
سیر درآمدی سافتبانک
سافتبانک طی سالهای گذشته، نتایج عملیاتی خوبی بهدست آورده است. درآمد این شرکت تا سال2019 صعودی بود اما زیانها موجب شدند که سود آن کاهش قابلتوجهی پیدا کند. در مارس 2016 درآمد سافتبانک 8.88 تریلیون ین ژاپن بود. در 2017 به 8.90 تریلیون ین ژاپن افزایش یافت. درآمد این شرکت در سال بعد نیز افزایش پیدا کرد و به 9.15 تریلیون ین ژاپن رسید. اما در 2019 سرمایهگذاریهای ناموفق سافتبانک تأثیر خود بر درآمد این شرکت را نمایش دادند. در آن سال درآمد این شرکت به 6.09تریلیون ین ژاپن رسید که 3.06تریلیون کمتر از سال گذشته بود. اما تقاضای فناوری در دوران همهگیری کووید-19 و موفقیت ویژن فاند کمی به بهبود ارزش سهام این شرکت کمک کرد.
سود ناخالص
سود ناخالص سافتبانک نیز روند مشابهی را طی کرده است. اما به جای رشد ثابت، سود ناخالص در 2016 تا 2019 تا کمی بیش از 3 تریلیون ین ژاپن افزایش یافت. سود ناخالص نسبی در طی این سالها به ترتیب 3.36، 3.42 و 3.63تریلیون ین ژاپن بودند. افزایش درآمد در سال 2018 به 9.15تریلیون ین ژاپن در سود ناخالص آن سال نیز نمایان بوده است. اما در 2019 و 2020 سود ناخالص سافتبانک بهشدت افت کرد. در مارس2019 این شرکت سود ناخالص را 2.52تریلیون ین ژاپن گزارش کرد که از نتیجه سال گذشته کمتر بود. اما در 2020 سود ناخالص سافتبانک 8.3درصد بهبود پیدا کرد.
درآمد خالص
بین سالهای 2016 و 2019 درآمد خالص گروه سافتبانک بهبود قابلتوجهی داشت. اما در پایان سال 2020 اینطور نبود. این اولینباری بود که سافتبانک با کاهش درآمد خالص روبهرو شد. در سال 2016 سافتبانک به درآمد خالص 474میلیارد ین ژاپن رسیده بود که در سال بعد درآمدش سر به فلک کشید و به 1.42تریلیون ین رسید. اما در مارس2020 گزارش داد 961میلیارد ین ژاپن از درآمد خالص خود را از دست داده است. این اولین کاهش سالانه در 15 سال اخیر بود. در 2021 درآمد خالص آن کمی بهبود پیدا کرد و به 5.01 تریلیون ین ژاپن رسید.
داراییهای کل
بهرغم عملکرد ضعیف در سال 2020 داراییهای کل سافتبانک رو به افزایش بوده است. در 2016 و 4سال بعد از آن همچنان افزایش پیدا کرد و در پایان سال 2021 به 45.75 تریلیون ین ژاپن رسید.
بدهی کل
بدهی کل گروه سافتبانک نیز در سالهای اخیر، افزایش یافته است. در 2016 بدهی کل این شرکت 11.94تریلیون ین ژاپن بود. در سالهای بعد به 14.98، 17.04 و 15.68تریلیون ین ژاپن رسید. در ماه مارس سال 2020 این شرکت گزارش داد که بدهی کل آن به 14.27تریلیون ین ژاپن کاهش یافته است.
سود سهام
سافتبانک برای سهامدارانش سودآفرین بوده است. این روند از سال2002 با سود سهام سالانه 1.17ین ژاپن به ازای هر سهم آغاز شد. 10 سال بعد این شرکت سود سهام میاندورهای ارائه کرد. در سال مالی 2019 شرکت سود میاندورهای سهامداران را به ارزش هر سهم 22ین ژاپن پرداخت کرد. همچنین با بازخرید سهام بسیاری از سهامداران آنها را خوشحال کرد. سافتبانک اعلام کرد در جولای2021 نزدیک به 10میلیارد دلار را به سرمایهگذاران خود بازگردانده است.
قیمت سهام و ارزش بازاری سافتبانک
شاید باورش سخت باشد که در سال2001، ارزش سافتبانک تا 200میلیارد دلار رسیده بود. بعد از آن سافتبانک شاهد سیر نزولی در ارزشگذاری خود بوده است. اما بهرغم دوران بیثباتی و زیان سرمایهگذاری، ارزش سهام سافتبانک از 2015 تا 2021 رشد ثابتی داشته است. در اواسط جولای 2021 هر سهم آن در بازار سهام توکیو حدود 7,227ین معامله شد. این شرکت همچنین سهام خود را در قالب «رسید سپرده آمریکایی» نیز عرضه میکند که ارزش آن حدود 33دلار است.
ارزش بازاری این شرکت در سال 2020 از 140میلیارد دلار عبور کرد. این آمار بیشترین مقدار در فصول گذشته را نشان میداد، اما در سال جاری میلادی، سقوط ارزش بازاری سافتبانک به 66.75میلیارد دلار را شاهد بودهایم و در حال حاضر به حدود 63میلیارد دلار رسیده است؛ ارزشی که آن را در رتبه دویستویازدهمین کمپانی ارزشمند جهان قرار داده است.
خط سیر سرمایهگذاری سافتبانک
سافتبانک یک شرکت چندملیتی است که در حوزه ارتباطات، پهنای باند، خدمات فناوری، تجارت الکترونیک، حوزه مالی، بازاریابی، رسانه و بسیاری موارد دیگر فعالیت و سرمایهگذاری میکند. سافتبانک با سرعت بالایی به موفقیتهای زیادی دست یافته است. این شرکت بینالمللی در جولای سال2016 شرکت بریتانیایی تولیدکننده چیپ ARM را به قیمت 24میلیارد پوند خریداری کرد تا گوشه چشمی به آینده اینترنت اشیا داشته باشد. در 2017 سافتبانک اعلام کرد که قرار است 2شرکت رباتیک دیگر را از آلفابت خریداری کند. ابتدا برای خرید شرکت نامآشنای Boston Dynamics اقدام کرد و سپس Schaft را خرید که یک شرکت رباتیک نهچندان مشهور است. در ادامه به خط سیر فعالیتها و سرمایهگذاریهای سافتبانک میپردازیم.
- 1981
ماسایوشی سون یک سال پس از فارغالتحصیلشدن از دانشگاه برکلی، سافتبانک را بهعنوان یک شرکت توزیعکننده بستههای نرمافزاری راهاندازی کرد. پس از تأسیس این شرکت، صدها مورد سرمایهگذاری انجام داد که البته بیشتر آنها با شکست مواجه شدند.
- 1996
در این سال، سون یکی از اولین سرمایهگذارانی بود که در شرکتهای اینترنتی سرمایهگذاری کرد. او با سرمایهگذاری در Yahoo!، شرکت Yahoo Japan Corporate را بنا نهاد که اکنون بزرگترین ارائهدهنده خدمات پهنای باند در ژاپن به شمار میرود.
- 1999
سافتبانک 20میلیون دلار در شرکت چینی علیبابا سرمایهگذاری کرد. اکنون 25درصد از سهام علیبابا در اختیار سافتبانک است که ارزشش تا 83میلیارد دلار برآورد شده است. به همین دلیل، سون بخش بزرگی از شهرت خود بهعنوان یک سرمایهگذار را مدیون سرمایهگذاری در علیباباست. علیبابا در حال حاضرتا 134میلیارد دلار ارزشگذاری شده است.
- 2011
در سال 2011 ماسایوشی پیمان بست که 10میلیارد ین (120میلیون دلار) و تمام حقوق سالیانه خود تا دوران بازنشستگی را به حمایت از قربانیان زلزله و سونامی سال 2011 توهوکو اختصاص دهد. همچنین در پاسخ به فاجعه اتمی فوکوشیما از صنعت هستهای انتقاد و در صنعت انرژی خورشیدی ژاپن سرمایهگذاری کرد.
- 2013
سافتبانک فرایند تملک شرکت Sprint را تکمیل کرد.
- 2014
هلدینگ علیبابا در بازار سهام نیویورک عرضه شد و ارزش سرمایهگذاری 20میلیون دلاری سون تا 60میلیارد دلار افزایش یافت. ارزش علیبابا در سال 2014 تا 258میلیارد دلار هم رشد کرد.
- 2016
سافتبانک برنامه خود برای تأسیس Vision Fund را اعلام کرد. همچنین خرید شرکت هلدینگ Arm به قیمت 31میلیارد دلار در این سال، بزرگترین معامله تاریخ اروپا در شرکتهای فناوری بوده است.
- 2017
صندوق سرمایهگذاری 100میلیارد دلاری ویژن فاند با هدف حمایت از فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی، رباتیک و اینترنت اشیا راهاندازی شد. در همین سال، با همکاری شرکت آمریکایی WeWork، شرکت مشارکت انتفاعی WeWork Japan را راهاندازی کرد.
- 2020
گروه سافتبانک شرکت فناوری Arm Limited را به قیمت 40میلیارد دلار به همتای آمریکاییاش، Nvidia فروخت.
- 2021
در اکتبر 2021 شاخص میلیاردرهای بلومبرگ ثروت خالص ماسایوشی سون را 23.1میلیارد دلار اعلام کرد که بهرغم ثبت رکورد یکی از بزرگترین زیانهای تاریخ یعنی زیان 70میلیارد دلاری در بحران حباب داتکام، او را به دومین فرد ثروتمند ژاپن و شصتوهشتمین فرد ثروتمند جهان تبدیل کرد.
ماموریت بزرگ سافتبانک در جهان تکنولوژی
در سال2010 ماسایوشی سون، کارآفرین ژاپنی برنامهای 300ساله ارائه داد که با آن شرکت خود را به بزرگترین شرکت جهان تبدیل کند. با این اعتقاد که هدف سافتبانک داشتن یک استراتژی رشد بود. چندین سال بعد، این شرکت بهعنوان یک برند موفق شناخته شد. ماموریتی که سافتبانک برای خودش تعریف کرده است، 2مورد را دربرمیگیرد؛ ایجاد شادی برای همه مردم و ساخت برنامههایی که در همه جهان به آنها نیاز وجود داشته باشد.
گزارش سالانه سافتبانک
درآمد بدون احتساب مالیات | 51.9میلیارد دلار |
فروش خالص | 51.6میلیارد دلار |
سهام در دست سهامداران | 1,738,517 |
جذب سرمایه | 69میلیارد دلار |
کل راندهای سرمایهگذاری | 1.206 |
کل میزان سرمایهگذاری | 152.6 میلیارد دلار |
تعداد شرکتهای عضو سافتبانک تا سال 2020 | 263 |
تعداد شرکتهای IPOشده | 40 |
درآمد خالص در سال 2022 | 56.83 میلیارد دلار |
سود بهازای هر سهم در سال 2021 | 23.99دلار |
تعداد کارکنان مستقیم | 18.173 نفر |
تعداد کل کارکنان غیرمستقیم | 59.721 نفر |
مالکیت معنوی | 44 ثبت اختراع؛ در دسته فناوری ارتباطات |
نشانهای تجاری | 30 مورد؛ در دسته لوازم الکترونیک و علمی |
ثروت خالص شخصی ماسایوشی سون | بیش از 23میلیارد دلار |
ویژن سرمایهگذاری | افزایش سبد سرمایهگذاری به 500 شرکت |
آمارهای سافتبانک
- در سافتبانک حق اولاد وجود دارد. مقدار آن از 400دلار برای فرزند اول تا 40هزاردلار برای فرزند پنجم متغیر است.
- سافتبانک پس از سرمایهگذاری 300میلیون دلاری در استارتاپ Wag آن را رها کرد.
- در 2014 سافتبانک با همکاری شرکت Aldebaran Robotics یک ربات انساننما به نام Pepper را طراحی کرد.
- شرکت SoftBank Robotics در سال2018 اولین ربات خود به نام NAO را ساخت.
- گروه سافتبانک طی 2سال گذشته در بیش از 100 معامله شرکت داشته که ارزشی برابر 56میلیارد دلار دارند.
- سافتبانک در منطقه کانتو کوشینتسو حدود 25میلیون مشترک ثبت کرده است.
برنامههای آینده سافتبانک
- بخش موبایل این شرکت(SoftBank Corp.) با همکاری دانشگاه توکیو و پرداخت 184میلیون دلار طی 10سال انستیتوی هوش مصنوعی the Beyond را تأسیس میکند.
- سافتبانک و تویوتا صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر مشترک MONET را تأسیس کردهاند که خودروهای بدون راننده تولید کنند.
- منطقه تجاری Takeshiba Smart City در توکیو محل قرارگیری ساختمانهای اصلی جدید سافتبانک است که در سال2020 تأسیس شدند.
جدیدترین سرمایهگذاریها
Nauto: این شرکت در 2015 شروع به کار کرد و در زمینه تولید و بهبود فناوریهای خودروهای خودران فعالیت میکند. سافتبانک 159میلیون دلار در این کسبوکار سرمایهگذاری کرده و الان ارزش این شرکت یک میلیارد دلار است.
Clutter: کلاتر یک شرکت ارائهدهنده خدمات ذخیره اطلاعات است که در 2013 تأسیس شد. این شرکت بیش از 310میلیون دلار سرمایه جذب کرده که 200میلیون دلار آن متعلق به سافتبانک است. ارزش فعلی این شرکت 600میلیون دلار است.
Cybereason: سایبریزن، ارائهدهنده نرمافزارهای امنیتی است که در 2012 راهاندازی شد. این شرکت مجموعا 150میلیون دلار سرمایه از سافتبانک دریافت کرد و ارزشی در حدود 1میلیارد دلار دارد.
رشد و حرکت در سافتبانک
اگر سافتبانک را به چند بخش مختلف تقسیم کنیم، روشن خواهد بود که با وجود نابسامانیهای گذشته، این شرکت همواره رو به رشد بوده است. بهطور مثال، بخش سازمانی و مصرفکنندگان این برند، 4درصد رشد داشته است. بخش رایانه و فناوری سافتبانک درآمد 86.63میلیارد دلاری تولید کرده و ارزش بازاری آن 88.56میلیارد دلار بوده است. بخش یاهو سافتبانک نیز 4درصد رشد یافته است. همچنین برند PayPay نیز نتایج خوبی به بار آورده است. این شرکت در اواسط 2019 از جذب 10میلیون کاربر در ژاپن، 1میلیون شریک تجاری و بیش از 100میلیون تراکنش خبر داد.
به روایت اعداد و ارقام
هزاران نفر از چندین کشور مختلف جهان در این شرکت مشغول به کار هستند. همچنین نوآوریهای زیادی را در ثبت اختراعات و نشانهای تجاری به همراه داشته است.
صندوقهای سرمایهای: سال2017 صندوق ویژن فاند 100میلیارد دلار سرمایه جذب کرد. در 2019 ویژنفاند 2 تأسیس شد که انتظار میرود 108میلیارد دلار سرمایه جذب کند. اما با وجود شرایط پس از همهگیری کرونا این رقم کمی دور از ذهن به نظر میرسد.
قراردادها: طی 2سال اخیر، گروه سافتبانک بیش از 100 قرارداد بسته که ارزش آنها به 56میلیارد دلار میرسد.
مشترکان: سافتبانک در ژاپن حدود 34میلیون مشترک خدمات بیسیم دارد. این میزان تنها در منطقه Kanto Koshinetsu (شامل بخش بزرگی از توکیو و نواحی دیگر) برابر با 25میلیون مشترک است. در 2019 تعداد مشترکان پهنای باند در ژاپن 7.76میلیون نفر بود.
گروه شرکتها: در 2020 مجموعا 263 شرکت عضو خانواده سافتبانک بودند.
ترافیک در کشورهای مختلف: اگرچه سافتبانک در سطح بینالمللی و در چندین کشور فعالیت دارد اما همچنان بیشترین ترافیک آن در ژاپن جریان دارد. 96.31درصد از ترافیک این سازمان مربوط به ژاپن است. در رتبه بعدی چین قرار دارد که 1.07درصد ترافیک این شرکت را بهوجود آورده است. ترافیک این شرکت در آمریکا، تایوان و ویتنام بهترتیب 0.76، 0.25 و 0.17درصد است.
جمعبندی
با وجود تمام شکستهای مالی و برنامه جاهطلبانه چشمانداز 300ساله، گروه سافتبانک همچنان شایسته تحسین است. این شرکت همواره سرمایهگذاریهای شجاعانهای انجام داده که بیشتر آنها با موفقیت همراه شدند. این برند همواره چشم ما را به آینده میدوزد. شاید سافتبانک به بزرگترین شرکت در جهان تبدیل نشود، اما اقتصاد و نوآوری فناوری سراسر جهان را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
انقلاب اطلاعاتی در راه است
سخنرانی ماسایوشی در رونمایی از برنامه 300ساله سافتبانک
«در واقع 30 سال کافی نیست؛ هرچند ممکن است لافزدن بهنظر برسد، اما تا زمانی که ما در کار هستیم، تصمیم داریم درباره 300سال آینده فکر کنیم. به همین دلیل چشمانداز ۳۰۰ساله خود را ساختیم.» اینچنین بود که ماسایوشی سون، بنیانگذار سافتبانک از چشمانداز 300ساله سافتبانک رونمایی کرد.
در تاریخ 25 ژوئن سال2010 ماسایوشی سون، بنیانگذار سافتبانک، از برنامه 300ساله خود رونمایی کرد. او در این برنامه از انقلاب اطلاعاتی و خوشحالی برای همه صحبت کرد. او گفت: ما میخواهیم حتی اگر شده اندکی شادی را گسترش دهیم و کاری کنیم که افراد احساس شور و اشتیاق را در زندگی خود داشته باشند. او در پاسخ به این پرسش که چگونه برای پیشبردن این هدف جلو خواهند رفت، گفت: ما برای این هدف به این فکر کردیم که در حوزه تکنولوژی چه تغییراتی در زندگی مردم رخ خواهد داد.
چیزی که در گذشته بوده، در حال هم جریان دارد و در آینده هم وجود خواهد داشت؛ به همین خاطر برای نگاهکردن به ۳۰۰سال آینده باید ابتدا نگاهی به ۳۰۰سال گذشته و شیوه زندگی مردم آن دوران داشته باشیم. در ۳۰۰سال گذشته، ماشینها شیوه زندگی مردم را تغییر دادند. من فکر میکنم در 300سال آینده یک مهبانگ (بیگبنگ) تمامعیار اطلاعاتی خواهیم داشت. کامپیوترها بیش از هر چیز دیگری توسعه پیدا میکنند؛ آنقدر که برای هیچیک از ما قابل تصور نخواهد بود.
در این دوران انسانیت بزرگترین تغییر پارادایم را در تاریخ خود تجربه خواهد کرد. ما در دورانی زندگی خواهیم کرد که در آن کامپیوترها بسیار فراتر از گنجایش مغز انسان عمل میکنند. در چنین شرایطی سافتبانک چه خواهد کرد؟ مسئولیت ما این است که آیندهای شادتر برای همه بسازیم؛ به همین دلیل است که در تلاش برای ایجاد یک انقلاب اطلاعاتی هستیم.
در چنین محیطی ما یک فضای ابری با گنجایش نامحدود خواهیم داشت که به یک شبکه بسیار پرسرعت متصل است. این محیط آموزش، مراقبتهای پزشکی، شیوه کار، نحوه مشاهده و راههای ارتباط را تغییر خواهد داد. در این فضای ابری ما به معنی واقعی کلمه تمام دانش و خرد بشری را خواهیم انباشت. همین موضوع این فضای ابری را تبدیل به بزرگترین دارایی بشر خواهد کرد.
گروه سافتبانک بهترین شرکتها را از نظر مدل کسبوکار و تکنولوژی مورد استفاده پیدا میکند و به عنوان شریک با آنها جلو خواهیم رفت. در 30 سال آینده ما میخواهیم بتوانیم به افراد در سراسر جهان تکنولوژی و خدماتی را که نیاز دارند، ارائه دهیم. دوباره به مفهوم انقلاب اطلاعاتی بازمیگردم؛ فرقی ندارد 30 سال یا 300سال بعد، این مفهوم یک مفهوم کلیدی برای ماست و ما روی این مفهوم و ساخت آیندهای روشنتر برای همه تمرکز میکنیم. ما میخواهیم زندگی مردم را به کمک بهترین شرکتها تغییر دهیم؛ این استراتژی همکاری ماست.
اگر از من بپرسید چه چیزی ساختهام، هرگز پاسخ من یک چیپ، نرمافزار یا یک سختافزار نیست؛ بلکه من ساختاری سازمانی ایجاد کردم که میتواند تا 300سال به رشد خود ادامه دهد. در واقع من میخواهم یک شراکت استراتژیک با گروهی از افراد با تفکر مشابه داشته باشم. این گروه همافزا و استراتژیک ساختاری غیرمتمرکز خواهد داشت. هیچکس در مرکز این ساختار قرار ندارد و قدرت را به دست نگرفته است.
چیزی که گروه سافتبانک برای رسیدن به آن تلاش میکند، این است که در ساخت آیندهای شادتر برای همه از طریق انقلاب اطلاعاتی سهیم باشیم.