داستان اپل، برندی که نزدیک به نیم قرن در فضای تکنولوژی جهان پا بر جا مانده و برای بسیاری از مصرفکنندگان جهانی نامی آشنا به شمار میرود، در دل خود نکتهها و ریزیبینیهای دقیق و جذابی دارد که خواندن آنها برای بسیاری از دنبالکنندگان و علاقمندان به دنیای فناوریهای نوین، جذاب و قابل توجه است.
تاریخچه اپل که سابقه شکلگیری آن به دهه هفتاد میلادی باز میگردد، حاصل دوستی دو جوان به نامهای استیو وزنیاک و استیو جابز است که سرانجام موفق شدند. در سال ۱۹۷۷ با معرفی کامپیوتر اپلI ، کمپانی اپل را به صورت رسمی معرفی کنند. هماکنون ارزش سهام برند اپل، بعد از گذشت حدود نیم قرن، به ۲٫۴۸ تریلیون دلار رسیده است و قطعا در این راه، فراز و نشیبهای زیادی را از سر گذرانده است.
با ما همراه باشید تا داستان این سیب گاز زده تأثیرگذار تاریخ فناوری معاصر را بهتر بشناسید.
تاریخچه اپل
اگر بخواهیم به تاریخچه اپل بپردازیم، باید ریشهی آن را در دهه 70 میلادی جستجو کنیم و به دنبال آن به عزیمت جابز از این شرکت و شروع مجدد او نیز اشارهای داشته باشیم. ما از روزهای ابتدایی این برند برایتان میگوییم، داستان چگونگی تأسیس این شرکت، شروع کار از طریق اپلI و حرکت به سوی اپلII، راهاندازی نسخه مکینتاش و انقلابی که این شرکت در صنعت DTP رقم زد تا رسیدن به ساخت جدیدترین و پیشرفتهترین فناوریهایی که اپل را محبوب مصرفکنندگان جهانی خود کرده است.
جریان سیب شرکت اپل در یک گاراژ متولد شد
شاید زمانی که استیو وزنیاک 20 ساله و استیو جابز (Steve Jobs) 16 ساله در سال 1971 دوستی خود را بر پایه رؤیاهایشان شکل دادهبودند، تصور نمیکردند که کمتر از 6 سال بعد بتوانند در اوج جوانی، شرکت خودشان را تأسیس کنند. دو استیو داستان اپل در سال 1977 توانستند اولین نمونه کامپیوترهای اپل را در گاراژ خانه جابز به صورت دستی تولید کرده و همزمان با آن، شرکت خود را با نام کمپانی اپل وارد بازار کنند.
فروش اولین نمونههای کامپیوتورهای شخصی اپل، اعتبار قابل توجهی را برای این شرکت ایجاد کرد. به طوری که با تولید و معرفی نمونههای دیگری مثل اپلII و اپلIII که به فلاپی درایو و سیستمعامل داس مجهز بودند، توانست نامی در میان دیگر برندها در آورد و به عنوان یک شرکت رسمی، تحت عنوان برند اپل، شناخته شود.
جریان سیب شرکت اپل بیشتر با دو استیو که بنیانگذاران اصلی آن بودند، شناخته میشود. اما شاید اگر نفر سومی به این گروه دوستی وارد نمیشد، امروز نسخههای محبوبی مانند آیفون و آیپد وجود نداشتند. در تاریخچه اپل، قطعا باید به حضور کوتاهمدت اما تأثیرگذار رونالد وین اشاره کنیم. داستان از این قرار بود که جابز توانست دوست خود، رونالد را متقاعد کند تا 10 درصد از سهام برند اپل را در اختیار بگیرد که این حرکت در سرگذشت اپل، نقطه عطفی بود، چراکه در سازوکار تولیدات آن تأثیرات مثبتی بر جای گذاشت.
رونالد وین 12 روز بعد، از تصمیم خود منصرف شد و سهام خود را تنها به قیمت 500 دلار واگذار کرد، غافل از اینکه کمتر از 50 سال بعد، برند اپل به هولدینگی تبدیل خواهد شد که ارزش آن به بیش از 72 میلیارد دلار میرسد.
اولین کامپیوتر شرکت اپل
دوستی و همکاری جابز و وزنیاک، سرآغاز همکاریهایی شد که این دو جوان را به سمت طراحی و ساخت اولین نمونههای رایانهای کشاند. فرد مبتکر و سازنده اپل، وزنیاک بود که اولین نمونه کامپیوتر این برند را ساخت، کامپیوتری که با داشتن یک صفحه کلید شبیه ماشینتحریر و امکان اتصال به یک تلویزیون معمولی اولین قدمهای برند اپل به سوی نمونههای پیشرفتهتر اپلI و اپلII محسوب میشد.
وزنیاک در مصاحبهای که در سال 2006 با NPR (رادیوی عمومی ملی) داشت. درباره این نمونههای اولیه اینطور توضیح داد: زمانی که من اپلI را ساختم، اولیه نمونه کامپیوتری بود که نشان میداد یک کامپیوتر باید مانند ماشینتحریر، صفحه کلید داشته و مانند تلویزیون یک صفحهنمایش نیز داشته باشد. من در آن زمان به دنبال این نبودم که یک مسیر جدید را به جهانیان نشان دهم، بلکه طراحی و تولید رایانههای اولیه اپل تنها برای این بود که به اطرافیانم نشان دهم میتوانند باهوش و خلاق بوده و به هوش خود مباهات کنند.
مطلب پیشنهادی: سخنرانی استیوجابز در دانشگاه استنفورد سال ۲۰۰۵
سرمایه هایی که در راه اپل قربانی شدند
استیو وزنیاک داستان اپل، به رغم طراحی و ساختن اولین نمونههای کامپیوترهای اپل، فرد خجالتی بود و اینطور احساس میکرد که خلاقیت و سازندگی او در مقابل تکنولوژیهای همعصرش چیز زیادی برای عرضه ندارد، اما رفاقت با جابز باعث شد که اپلI به شدن مورد تحسین آنها، خصوصا جابز قرار بگیرد. به طوری که این دو دوست و همراه، تصمیم گرفتند به طور رسمی کمپانی خود را راهاندازی کنند و برای این کار نیز تنها داشتههای ارزشمندشان را فروختند، جابز ماشین فولکس واگن خود را فروخت و وزنیاک نیز ماشینحساب HP خود را به فروش رساند و سرانجام یکی از بزرگترین نامهای تجاری جهان، در 1 آوریل 1976 توسط سه بنیانگذار خود، استیو جابز، استیو وزنیاک و رونالد وین به نام Apple Computer Inc به طور رسمی راهاندازی شد.
جریان سیب شرکت اپل چیست؟
حتما برای شما نیز این سؤال پیش آمده است که چرا لوگوی برند اپل تصویر یک سیب گاز زده است. این سیب گاز زده چه ارتباطی میتواند با یکی از غولهای فناوری جهان داشته باشد. درباره نام برند اپل و لوگوی آن که یک سیب گاز زده است. چندین نظر وجود دارد که در ادامه به طور مختصر آنها را ذکر میکنیم.
چرا سیب نماد شرکت اپل شد؟
اولین نظریهای که در رابطه با عنوان برند اپل وجود دارد و به احتمال زیاد، محتملترین و واقعیترین دلیل نیز محسوب میشود، حرفی است که همبنیانگذار این مجموعه، استیو وزنیاک گفته است. به گفته او علت نامگذاری شرکت اپل به سابقه فعالیت استیو جابز برمیگردد که در یک باغ میوه مشغول به کار بود و بنابراین نام اپل را برای برند خود انتخاب کرد.
به گفته وزنیاک شاید در ابتدا این عنوان تنها یک اتفاق بود که به ذهن استیو جابز خطور کرد، اما در ادامه، این دو نفر، علیرغم جستجو برای یک نام دیگر، هیچ عنوانی را بهتر از اپل برای داستان خود پیدا نکردند.
برخی نیز جریان سیب شرکت اپل را به داستان آدم و حوا در عهد عتیق ارجاع میدهند و فلسفه مربوط به آن را اینطور مطرح میکنند که نام تجاری اپل بیانگر دانش است، چرا که میوه درختی که آدم و حوا از آن خوردند نیز سیب بود که سمبل دانایی و دانش است.
از سوی دیگر، لوگوی اولیهای که برای برند اپل طراحی و انتخاب شده بود، تصویری از نیوتن بود که زیر درخت سیب نشسته و همان داستان معروف سقوط سیب و کشف نیروی جاذبه را بیان میکند که این ایده نیز به نوعی با علم و دانش و خلاقیت همراه است.
یکی دیگر از نظریههای مطرح شده درباره ارم اپل نیز به موضوع مرگ Alan Turing اشاره دارد که یکی از دانشمندان مطرح در علوم رایانه بود و دلیل مرگش نیز خوردن یک سیب آلوده به سیانور عنوان شده است.
به هرحال، داستانی که در پشت ارم اپل وجود دارد، چه مربوط به فعالیت جابز در یک مزرعه سیب باشد، چه در ارتباط با مرگ یک دانشمند یا کشف جاذبه زمین و یا داستان آدم و حوا، یک مفهوم اصلی را در دل خود دارد:
دانش، خلاقیت و حرکت به سوی علوم جدید و تکنولوژیمحور
این مفاهیم نیز در طی چند دهه فعالیت برند اپل، به خوبی در عملکردها و دستاوردهای آن مشاهده میشوند.
تاریخچه اپل با تولید و فروش کامپیوترهای اپلI، II و III ادامه پیدا کرد و به دنبال آن نیز با گسترش گرافیکهای رنگی و نسخههای لیسا و مکینتاش، انقلاب قابل توجهی را در فضای فناوری سالهای دهه 70 و 80 میلادی رقم زد. داستان پر فراز و نشیب اپل در آغاز دهه 80 با خبرهای خوبی همراه بود. محصولات جدید و نوآورانهای وارد بازار میشدند و استقبال زیادی نیز از این نسخههای تکنولوژیمحور میشد.
در این میان، مدیرعامل جوان اپل، استیو جابز هنوز 30 ساله نشده بود و از این رو، بسیاری از اعضای هیأت مدیره او را برای احراز این سمت بیتجربه میدانستند. این طور بود که تاریخچه اپل به سمتوسوی دیگری پیش رفت و به دنبال ریاست Scully در شرکت اپل، استیو جابز که همیشه نوآور، خلاق و طراح بود، داستان خود را به طور موقتی با برند اپل قطع کرد و به دنبال رؤیاهای خود رفت، رؤیاهایی که در نهایت منجر به راهاندازی کسبوکار جدید او به نام NeXT شد.
شاید اگر داستان جدایی جابز از اپل، در دهه 2000 میلادی رخ میداد، یعنی آن زمان که اپل سوار بر آیپاد و آیفون، دنیا را پشت سر میگذاشت و به دنبال آماده کردن آیپد بود، میتوانست عواقب فاجعهآمیزی هم برای اپل و هم برای جابز در پی داشته باشد، اما این جدایی در دهه 80 نتایج متفاوت و حتی مثبتی را در پی داشت؛ چراکه والاستریت به خروج جابز از اپل پاسخ مثبتی نشان داد و حتی باعث بالاتر رفتن سهام شرکت شد.
داستان اپل بعد از جابز به کجا رسید؟
رویکرد اپل بعد از جدایی مؤسس تأثیرگذار آن، بیشتر حول محور توسعه محصولات این کمپانی میچرخید، به طوری که این نام تجاری با گسترش نسخه مکینتاش و ارائه این محصول با نمایشگر رنگی، تحولات جدیدی را در عرصه تولیدات خود رقم زد. اما سرگذشت اپل به خوبی سالهای قبل از خود پیش نرفت و حتی این کمپانی در سال 1989 شاهد افت فروش محصولات خود بود.
رفتهرفته اپل سقوط کرد و در مقابل، چهرههای جدیدی مانند IBM و مایکروسافت پا به عرصه گذاشتند و این کمپانی، قدرت سابق خود را تا حدی از دست داد. رفتهرفته رویکردهای اپل تغییر کرد و داستان این نام تجاری به سوی همکاری با چهرههای جدید سوق پیدا کرد؛ به طوری که در آغاز دهه 90 میلادی همکاریهای خود را با دو رقیب جدید، یعنی IBM و موتورولا آغاز کرد.
شاید باورش کمی مشکل باشد، اما سرگذشت اپل در سالهای 1990 میلادی با شرکت بزرگی که در حال حاضر میشناسیم، بسیار متفاوت بود. در آن سالها، اگرچه این کمپانی محصولات و سهام زیادی داشت. اما مشتریان کافی نداشت و تنها برندی مانند اپل میتوانست این روزها را پشت سر گذاشته و بعد از آن سالها نیز زنده بماند.
بازگشت مؤسس اپل بعد از 12 سال
داستان خلاقیت و کارآفرینی استیو جابز بعد از جدایی از اپل، خاتمه پیدا نکرد. او توانست با راهاندازی و گسترش کمپانی NeXT فعالیتهای خود را ادامه دهد. برند اپل نیز در سالهای میانی دهه 90 میلادی کماکان به دنبال یک سیستم عملیاتی جدید بود که سرانجام اضافه شدن کمپانی NeXT به این مجموعه، تا حدی نیازهای این شرکت را پوشش داد.
اپل این شرکت را به قیمت 429 میلیون دلار به اضافه 1.5 میلیون سهم از سهام اپل خریداری کرد، اما هدف عمدهتر اپل از خرید این شرکت، تنها خریدن یک سیستم عملیاتی جدید نبود، بلکه این برند با خریدن NeXT دوباره استیو جابز را به دست آورد. فردی که سکان کشتی اپل را بعد از 12 سال دوباره به دست گرفت و تغییرات عمدهای را نیز در روند آن ایجاد کرد.
عمدهترین تغییراتی که بازگشت جابز به دنبال داشت، این بود که از طریق یک برنامهریزی بلندمدت روند نزولی سهام این شرکت کاهش پیدا کند. در واقع خریداری NeXT برای رفع مشکلات فعلی اپل در آن زمان کافی نبود و این استیو جابز بود که دوباره توانست از طریق برنامهها و ایدههای خود، به روند اجرایی این کمپانی سمتوسویی دیگر بدهد.
جابز در گام اول، هیأت مدیره را متقاعد کرد که مدیرعامل شرکت باید به کناری برود و در ادامه نیز Gil Amelio، مدیرعامل اپل، استیو را به جای خود بر صندلی مدیرعاملی نشاند و این جابهجایی سرآغاز یک دوران بازسازی در داستان اپل بود که توانست در بلندمدت وضعیت این شرکت را به ثبات برساند. جابز اینطور تشخیص داد که اگر اپل میخواهد زنده بماند باید روی محصولات محدودتری متمرکز شود و بر این اساس دامنه کامپیوترهای این برند را به 4 مورد کاهش داد، دو مورد برای مصرفکنندگان و دو مورد برای مشاغل.
محصولات و خدمات شرکت اپل
برخی از محصولات اپل که تداو و کیفیت بالا هستند
در ادامه لیستی کامل از محصولات و خدمات اپل را مشاهده می کنید :
محصولات شرکت اپل
مکینتاش
آی پاد
آی فون
آی پد
ساعت هوشمند اپل
کامپیوتر شخصی مک
سیستم عامل ios
Ilife
Iwork
Final cut pro (برنامههای نرمافزاری ویرایش ویدئو)
خدمات شرکت اپل
Apple pay (کیف پول دیجیتال جهت اتجام تراکنشها روی سیستم عامل ios)
(فروشگاه آنلاین برای خرید محصولات و خدمات اپل) Apple store
iTunes store
Mac App store
iBook store
iCloud
Apple Music
آغاز اولینها برای اپل؛ اولین سفارش واقعی
جابز به هر شکلی که شد، مدارهای چاپ شده را فروخت. اما این برای او شروع نبوده است . استیو به همراه وازنیک محصولاتشان را که در آن زمان بردهای مداری بودند به «کلاب کامپیوتر خانگی هومبرو» (Homebrew Computer Club) برد تا هم برند اپل را به دیگران معرفی کند و هم برای محصولاتشان مشتری بیابد. اولین مشتری واقعی اپل، مردی به نام «پل ترل» (Paul Terrell) بود. او سه فروشگاه کامپیوتری به نام «بایت شاپ» (The Byte Shop) داشت و میخواست کارش را توسعه دهد. او نیزدراین کلاب حضور داشت و جابز به طور اختصاصی نوآوریهای «Appel I» را به او نشان داد. ترل که حیرت زده شده بود، ۵۰ کامپیوتر را به جابز سفارش داد به شرطی که تمام بردهای «Apple» کاملا سرهم شوند. ترل به جابز اطمینان داد که به ازای هر قطعه، ۵۰۰ دلار به اپل میپردازد.
سه اصل فلسفه بازاریابی اپل
این فلسفه سه اصل مهم دارد که بعدها در تکتک محصولات اپل به مرحله اجرا درآمدند:
- همدلی
ایجاد یک رابطه عمیق با احساسات مشتریان.
- تمرکز
برای انجام یک کار خوب، باید تمام فرصتهای بیاهمیت را حذف کنیم.
- نسبت دادن
نظر مردم درباره یک شرکت یا محصول بر اساس انرژی و نشانههایی که منتقل میکند، شکل میگیرد. ممکن است بهترین محصول، بالاترین کیفیت یا کاربردیترین نرمافزار را داشته باشیم،
اما اگر آنها را بسیار بی توجه بازگو کنیم ، مردم همان تعبیر را از آن خواهند داشت. اگر آن را به شیوهای خلاقانه و حرفهای ارائه کنیم، اشتیاق و علاقه مردم را به دست خاهیم اورذ. بعدها جابز در این باره گفت:
«ما میخواهیم وقتی جعبه یک اپل یا آیپد را باز میکنید، تجربه خوشایند و قابل لمسی داشته باشید که بر حستان درباره آن محصول تاثیر بگذارد. این را مارکولا به من یاد داد.»
چه دلایلی باعث رشد برند اپل شدند؟
اپل همچنان هر روز در حال رشد است . با وجود اینکه استیو جابز دیگر در آن حضور ندارد اما همان سبک و سیاق و سختگیریهای کیفی را دنبال میکند. می توان موارد زیر را مهم ترین دلیل های رشد این برند در نظر گرفت:
۱- اهمیت دادن به کیفیت
وسواس استیو جابز برای ساخت محصولی بسیار باکیفیت، مزیت های بزرگ به اپل داد که او را از سایر برندهای بازار جدا میکرد. برند اپل، این ماجرا را مدیون درسی است که پدر جابز به او آموخت.
پدرش میگفت: یک استاد واقعی، همه بخشهای یک کار را عالی انجام میدهد؛ حتی بخشهایی که هرگز دیده نمیشوند
در میان همین نصیحت، جابزبه کوچک ترین موضوعات مانند زیبایی بردهای کامپیوتر – بخشی که مشتری هرگز آنها را نمیدید – هم اهمیت میداد. چون از نظر او کاری کامل بود که از ابتدا تا انتها عالی انجام میشد؛ حتی اگر کسی آن را نمیدید.
بعد از سختگیریهای جابز برای طراحی کامپیوتر مکینتاش، در جشنی که قبل از ارائه این محصول برای مهندسان اپل گرفته شده بود، جابز از تکتک آنها خواست که اسمهایشان را کنار هم روی یک کاغذ بنویسند. در انتها خودسش هم در جای خالی کاغذ نامش را خوش خط نوشت.
بعد دستور داد که در همه کامپیوترهای مکینتاش جایی پنهان در داخل دستگاه، تمام این امضاها حک شوند. جابز رو به مهندسانش کرد و گفت: «شما هنرمندید و هنرمندان واقعی، اثرشان را امضا میکنند.»
۲- شکار افراد با استعداد
حضور مهندسان با استعداد بخشی از ویژگیهای مهم برند اپل بود . وقتی جابز زنده بود روی روند استخدام کنترل شدیدی داشت. مهم نبود که این افراد کجا کار میکنند یا چقدر تحصیلات دارند. مهم این بود که این سه فاکتور را داشته باشند:
- در کارشان مهارت و خلاقیت داشته باشند
- عاشق کارشان باشند
- حاضر باشند برای کارشان بجنگند
یکی از ویژگیهای استیو جابز این بود که سرزده به دفتر مهندسان میرفت، نگاهی به طرحها میانداخت و میگفت:
«این طرح، مزخرف است!» اگر آن مهندس از طرحش دفاع میکرد و میتوانست با دلیل توضیح دهد که چرا این طرح خوب است، یعنی نمره قبولی را از جابز میگرفت.
۳- رها کردن شکست و نگاه به آینده
برند اپل هم مثل خیلی از شرکتهای دیگر چندین بار شکست خورد. اما یاد گرفته بود که در این جور مواقع، باید بخشهای خوب آن شکست را بردارد و باقی مانده اش را رها کند. اپل این مورد را هم مدیون جابز است. وقتی اپل سه شکست خورد به هدف مورد نظر نرسید جابز از بخشهای موفق آن دو محصول برای ساخت مکینتاش استفاده کرد. بدین گونه دوشکست، پایهای برای یک پیروزی بزرگ و دنبالهدار شدند.
۴- هر پروژه در اپل، یک ماموریت شگفت انگیز است
روند کار در اپل با شرکتهای معمولی کاملا فرق میکند. برای دیگر شرکت ها، هر پروژه جدید مسئولیت بزرگی بر دوش مهندسان آن میگذارد. اما مهندسان اپل باور دارند که هر محصول آنها میتواند یک مسیر تازه را در دنیای کامپیوتر باز کند. آنها با اشتیاق بسیار کار می کنند.
۵- کیفیت همیشه بر زمان، مقدم است
برند اپل از جابز آموخت که نباید درگیر تاریخ توزیع محصول باشند و یک محصول شگفت انگیز را به بهانه زمان، ناقص ارائه دهند.
۶- مشتری مهم است، ارائه خدمت به او مهمتر
یکی از نقطههای قوت این مجموعه بخش خدمات پس از فروش برند اپل است. اپل به مشتریان خود و راحتی آنها اهمیت زیادی میدهد.این سبک از مشتری مداری، موجی از مشتریان وفادار را با خود دنبال داشته است.
۷- سفر، خودش پاداش است
استیو جابز معتقد بود که فقط محصول نهایی مهم نیست. بلکه زمانی که مهندسانش برای رسیدن به یک نتیجه متعالی تلاش میکنند هم بسیار ارزشمند است.
او میگفت: «تلاش شما بسیار مهم است. همه آنها تبدیل به خاطراتی میشوند که روزی آنها را به یاد میآورید؛ لحظههای دردآور را فراموش یا با خنده از خود دور میکنید و این سفر را به عنوان خوشایندترین لحظه سحرآمیز زندگیتان در نظر میگیرید.»
سالها بعد از مرگ جابز، مهندسان گروهش این سخن را به گرامی ئاشتند و با او موافق بودند که ایجاد آن خاطرات، خوشایندترین کار در زندگیشان بوده است.
چرا استیو جابز از اپل خارج شد!
بعد از اینکه شرکت اپل به جایگاه بزرگی مستقر شد. نیاز به فردی داشت که مدیریت این شرکت را برعهده بگیرد. استیو جابز و وزنیاک هیچکدام مدیرعامل شرکت اپل نبودند. اولین مدیر عامل شرکت اپل میشل اسپات بود بعد از آن نیز فردی به اسم مارک مارکولا مدیریت شرکت اپل را بر عهده گرفت. بعد از این که مارکولا از شرکت اپل بازنشست شد به استخدام شرکت اینتل درآمد.
بعد از اینکه فردی به اسم جان اسکولی که مسئولیت مهمی در شرکت پپسی داشت به مدیریت شرکت اپل درآمد تمامی فعالیتهای جابز به صورت جزئی مورد بررسی قرار میگرفت و همین موضوع باعث شد که اغتشاش های زیادی بین اسکولی و جابز به وجود بیاید. این دو در سیاست شرکت تفاوت های فکری زیادی داشتند. مثلاً استیو جابز عقیده داشت که قیمت مکینتاش باید در حدود دو هزار دلار باشد این در حالی بود که اسکولی قیمت مناسب کامپیوترهای مکینتاش را ۲۵۰۰ دلار میدانست. در نهایت فرد برنده این بازی اسکولی بود. بعد از گذشت مدت زمانی و بیشتر شدن تنشها و درگیریها، یک روز اسکولی تمامی کارمندان را جمع کرد و از آنها خواست که بین او و استیو جابز یک نفر را انتخاب کنند که اکثریت افراد شرکت به حضور اسکولی رای دادند و به این صورت بود که استیو جابز از شرکت اپل خارج شد.
سهم شرکت اپل از بازار دنیا چقدر است؟
داستان اپل بعد از مرگ زودهنگام استیو جابز در سال 2011 ادامه پیدا کرد و این نام تجاری توانست در صدر بازار محصولات فناوری جهان قرار بگیرد، به طوری که سهم برند اپل از بازار جهان تقریبا در تمام محصولات این کمپانی، گوشیهای هوشمند، کامپیوتر، اپل واچ و آیپد در صدر یا نزدیک به صدر بازارهای جهانی قرار دارد.
سهم بازار گوشیهای هوشمند شرکت اپل(شرکت اپل price) از سه ماهه اول 2018 تا سه ماهه آخر 2019
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود، برند اپل با رنگ آبی کمرنگ، در یک رقابت تنگاتگ با هوآوی(Huawei) و سامسونگ قرار داشته و تقریبا بین 16 درصد تا 20 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است که این سهم، خصوصا در سه ماهه پایانی سال 2019 به بالاترین حد خود یعنی 20 درصد میرسد.
سهم بازار گوشیهای هوشمند شرکت اپل از ابتدای سال 2018 تا سهماههی اول سال 2021
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود، برند اپل با رنگ سیاه، در یک رقابت تنگاتگ با شیائومی(Xiaomi) و سامسونگ قرار داشته و تقریبا بین 10 درصد تا 21 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است که این سهم، خصوصا در سه ماهه پایانی سال 2020 به بالاترین حد خود یعنی 21 درصد رسید.
سهم بازار کامپیوترهای شخصی شرکت اپل در فاصله سالهای 2015 تا 2019
در کامپیوترهای شخصی، سه برند لنوو، اچپی و دل، در صدر هستند و برند اپل بعد از Asus در جایگاه پنجم جهان قرار گرفته است که نشان میدهد. این شرکت در بازار رایانههای شخصی رقبای قدرتمندی دارد. میزان سهم اپل در این بازار، در فاصله سالهای 2015 تا 2019 بین 6 تا 7 درصد بوده است.
سهم بازار کامپیوترهای شخصی شرکت اپل در فاصله ابتدای سال 2020 تا سهماههی اول سال 2021
سهم شرکت اپل از بازار کامپیوترهای شخصی نیز در یک سال اخیر از 5.8 درصد به 8 درصد رسیده است.
سهم شرکت اپل در بازار ساعتهای هوشمند در سال 2018
طبق نمودار بالا مشخص میشود که اپلواچ، جایگاه قابل توجهی را در بازارهای جهانی به خود اختصاص داده و تقریبا نیمی از این بازار را از آن خود کرده است که طبعا در داستان اپل، این موفقیت یک نقطه عطف به شمار میرود که منجر به درآمدزایی بیشتری نیز برای این شرکت میشود.
سهم شرکت اپل از بازار تبلت در سال 2019
برند اپل در کنار سایر رقبای قدرتمند خود، یعنی سامسونگ، آمازون، لنوو و هوآوی، صدرنشین بازار تبلت بوده. با داشتن 34.6 درصد از سهم این بازار در سال 2019، به عنوان یک شرکت قدرتمند ظاهر شده است.
سهم شرکت اپل در بازار ساعتهای هوشمند در فاصله سالهای 2018 تا 2021
در طول سه سال گذشته، شرکت اپل با میانگین 28.9 درصد، همواره بیشترین سهم را از بازار ساعتهای هوشمند داشته است که این رقم در فصل پایانی سال 2020 تا 40 درصد هم افزایش پیدا کرد.
مقایسهی سهم شرکت اپل از بازار تبلت در سالهای 2020 و 2021
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید، با وجود این که رقبای قدرتمندتر این شرکت، یعنی سامسونگ، لنووو و آمازون سهم بازار خود را افزایش دادهاند، اپل نیز از قافله عقب نمانده و موفق شده تا سهم خود از بازار تبلت را از 30 درصد به 37 درصد افزایش دهد.
روند تغییرات سهام شرکت اپل در پنج سال گذشته
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود، ارزش سهام این شرکت در پنج سال اخیر روندی صعودی را طی کرده است. ارزش سهام این شرکت در تاریخ سوم سپتامبر امسال به حداکثر میزان خود، یعنی 154.3 دلار رسید و اکنون هر واحد آن به قیمت 148.95 دلار معامله میشود
چگونه سهام شرکت اپل را بخریم؟
اپل، شرکتی آمریکایی است و هرچند برای سرمایهگذاری در بازار سهام آمریکا نیازی به اخذ اقامت در آن کشور نیست؛ اما برای سرمایهگذاران غیر آمریکایی مقررات ویژهای وجود دارد و علاوهبر آن، با وجود تحریمهای مالی آمریکا، سرمایهگذاری ایرانیان در شرکتهای آمریکایی بسیار دشوار خواهد بود. در حالت عادی، برای انجام این کار نیاز دارید به یک شرکت کارگزاری سهام مراجعه کنید. بر طبق قوانین ایالات متحده این شرکتها موظفند برای جلوگیری از فعالیتهای مشکوک، هویت مشتریان را بررسی و تأیید کنند. ممکن است برخی از آنها به مدارک بیشتری مانند اطلاعات روادید، شمارهی تأمین اجتماعی (برای افراد با اقامت دائم یا موقت) و حتی ثبت درخواست کتبی نیز نیاز داشته باشند.
اما با وجود تحریمهای مالی آمریکا، امکان سرمایهگذاری مستقیم برای ایرانیان وجود ندارد. اما اگر پاسپورت کشورهای دیگر را داشته باشید میتوانید از آن کشور برای افتتاح حساب در کارگزاریهای بینالمللی آمریکا اقدام کنید. همچنین میتوانید از طریق کارگزارهای بازار فارکس در بازار بورس آمریکا اقدام به خرید و فروش کنید.
فعالیت اپل در چین
شرکت اپل در کدام کشور است کشور چین یکی از مهمترین بازارهای شرکت اپل به شمار میرود. شرکت اپل در فصل پایانی سال 2020، به میزان 21.31 میلیارد دلار، بیشترین میزان فروش خود در منطقهی چین بزرگ (شامل چین، هنگ کنگ، ماکائو و تایوان) را کسب کرد. بنابر اظهارات تیم کوک (رئیس شرکت اپل در حال حاضر) علاوهبر استقبال خوب مردم چین محصول اصلی این شرکت یعنی iPhone، آمار فروش محصولاتی چون آیپد، گجتهای پوشیدنی، پخشکنندهی خانگی و لوازم جانبی بیش از میانگین شرکت بوده است.
عکس شرکت اپل
منابع:
https://www.macworld.co.uk/feature/apple/history-of-apple-steve-jobs-mac-3606104/
https://www.t4.ai/company/apple-market-share
24 Comments