برنامه اپ گالری هواوی، فروشگاه جديد اپليكيشنهاي موبايل است كه شركت هوآوي بعد از تحريم شدن توسط امريكا و حذف گوگل پلي از گوشيهاي هوشمندش، به سراغ آن رفته تا نيازهاي كاربرانش را برآورده كند. با هر معياري كه حساب كنيم، عدم دسترسي گوشيهاي هوآووي به گوگل پلي، ضربه بزرگي به اين برند و خط توليد گوشيهاي هوشمند آن بود. چه كسي حاضر ميشود گوشي اندرويدي به دست بگيرد كه نه گوگل پلي دارد و نه بروزرساني ميشود؟
همين مسئله آنقدر تاثيرگذار بود كه با وجود قيمت پايين گوشيهاي هوآوي در بازار ايران، سهم اين برند از بازار ايران به شدت كاهش پيدا كرد. تا جايي كه طي 12 ماه گذشته، گوشيهاي هوآوي فقط 2 درصد از فروش در ايران را به خود اختصاص دادند. در حالي كه سامسونگ و شيائومي روي هم رفته حدود 85 درصد از كل گوشيهاي هوشمند اندرويدي به فروش رسيده را در اختيار داشتند.
برنامه اپ گالری هواوی، فرصتی برای استارتاپهای ایرانی یا..
اما با اين وجود باز هم تعداد كاربراني كه گوشي هوآوي به دست دارند كم نيست و براي همين استارتآپهاي ايراني هم بدشان نميآيد كه با حضور در استور هوآوي، يعني همان اپگالري، بخشي از مشتريان بالقوه خود را از طريق اين استور جذب كنند. هفته پيش بود كه به سرم زد نگاهي به پنل اين استور بيندازم و مراحل ثبتنام و بارگذاري اپليكيشن را در آن طي كنم و پاي استارتاپ خودم را به اپگالري باز كنم.
مطلب پیشنهادی: آیا با استارتاپ های موفق ایرانی آشنا هستید؟
مشکل برنامه اپ گالری هواوی با ایران
مراحل ثبتنام حتي از گوگل پلي هم سختگيرانهتر است. هم يك آدرس ايميل از شما ميخواهد و هم شماره تلفن، تا برايتان رمز يكبار مصرف ارسال كند. اما نكته دردناك اين است كه در ليست كشورها، خبري از نام ايران نيست. يعني حتي كشور به ظاهر دوست از نظر دولتمردان هم ما را به هيچ جايش حساب نميكند و باز هم بايد همان مراحل غيررسمي را براي لانچ اپليكيشن روي يك استور غيررسمي طي كنيد.
مطلب پیشنهادی: کاری که کووید-۱۹ با استارتاپ های چینی کرد
تازه بعد از همه اينها شما بايد به عنوان يك شخص حقيقي يا حقوقي اطلاعات شناسايي خود و شركتتان را در اختيار اپگالري قرار دهيد. از اپگالري با آن پنل غير دوستداشتني و عجيبش كه بگذريم، اين استور براي تاييد اپ شما حتما نسخه «ديباگ» ميخواهد. اينكه نسخه ديباگ اپ خودتان را در اختيار يك استور قرار دهيد، به هيچ وجه كار اصولي و عرفي نيست. حتي ميتواند خطرهاي امنيتي برايتان ايجاد كند. اما به نظر ميرسد حالا كه هوآووي زورش ميرسد، ديگر برايش مهم نيست كه چه قوانيني را ميخواهد رعايت كند يا حتي قانونهاي عجيب خودش را تعريف كند.
گوگل پلی هوآوی را تحریم میکند، اپ گالری هواوی هم ایران را!
با يك گشت و گذار كوتاه در اپگالري خيلي راحت متوجه ميشويد كه نه تنها گوگل و اپل ما را دوست ندارند كه حتي اپگالري تازه وارد كه خودش هم چوب تحريم را خورده، باز هم ما را تحريم كرده است. در حقيقت، چنين رفتاري ميتواند نشانهاي از نگاه بيروني نسبت به ما باشد. نه، آنها ما را دوست كه ندارند هيچ، براي آنها مهم هم نيستيم، زيرا آنقدرها هم كه فكر ميكنيم (حتي در منطقه) تاثيرگذار نيستيم.
مطلب پیشنهادی: ۵ محصول گوگل که محکوم به شکست شدند
آنها مارا دوست ندارند، شما چطور؟
همينها كافي بود كه براي هميشه قيد انتشار اپليكيشنم در برنامه اپ گالری هواوی را بزنم و حالا حالاها سراغ اين استور غيردوست، قانونشكن و خارج از عرف و حتي ناامن نروم. در نهايت به نظر ميرسد كه براي توسعهدهندگان و استارتاپهاي ايراني هيچ راهي به غير از همان گوگل پلي نصفه نيمه و مسيرهاي غيررسمي و همچنين استورهاي داخلي مانند كافهبازار و مايكت نمانده. اما آيا دست كم اين وطنيها ما را دوست دارند؟ تجربه شخصي من ميگويد: نه! يك نه محكم و قوي در برابر اين سوال جا خوش كرده است.
مطلب پیشنهادی: مردم اپهای ایرانی را باور نمیکنند!
قوانین سختگیرانه استورهای داخلی برای توسعهدهندگان اپلیکیشن ایرانی
بگذاريد اول به سراغ كافهبازار برويم. مراحل تست اپليكيشن و تاييد محصول در كافهبازار آنقدر سختگيرانه، سليقهاي و عجيب است. كه خود من بارها تصميم گرفتهام فكر انتشار اپليكيشن روي كافه بازار را از سرم بيرون كنم. شايد اين تصور به وجود بيايد كه قوانين حكومتي سختگيرانه باعث شده است كه كافهبازار تا اين حد در مرحله تاييد محصول سختگيري به خرج دهد.
اما در طرف مقابل، استور مايكت كه سهم كمتري از بازار را در اختيار قرار دارد، حتي نيمي از اين سختگيريها را هم به خرج نميدهد. همچنين زمان بروزرساني در كافهبازار، اگر از مرحله تاييد بگذريد، هم بسيار طولاني است. گوگل پلي دو ساعته محصول شما را تاييد ميكند. مايكت يك انتشار آني دارد كه بر اساس اعتماد، اول محصول شما را تاييد كرده و بعد به سراغ بررسي ميرود. اما كافهبازار يكي دو روزي شما را پا در هوا نگه ميدارد تا شايد افتخار دهد و محصول شما را منتشر كند.
اگر مشكل از ارگانهاي سختگير بالادستي است، پس چرا شاهد رفتار دوگانه در دو استور ايراني هستيم كه جفتشان با يك قانونگذار طرف هستند؟ نتيجهگيري بدبينانه من اين است كه حتي استورهاي داخلي هم ما را دوست ندارند. اگر مايكت هم گوشه چشمي به ما مياندازد، بخاطر اين است كه هنوز سهم كمي از بازار دارد. اگر نه رفتارش با كاربران توسعهدهندهاش دست كمي از كافه بازار نداشت.
مطلب پیشنهادی: مصاحبه با وحید رحیمیان مدیرعامل مایکت
0 دیدگاه