رشد کسب‌وکار انتخاب سردبیر تکنولوژی

چرا بهینه‌سازی فروشگاه‌های اپلیکیشن برای محصول شما ضروری است

بهتر دیده شویم، بیشتر بفروشیم

بهینه سازی اپلیکیشن
مسلم است که توسعه یک اپلیکیشن کاربردی و استاندارد که بتواند جایگاه خوبی هم در بین کاربران پیدا کرده و به ‌طبع آن به پولسازی برسد، کار آسانی نیست. طبق آمارهای سایت ‌Statista حدود 3میلیون اپلیکیشن در فروشگاه اپلیکیشن Play Store گوگل و نزدیک به 1.85 میلیون اپلیکیشن هم در فهرست App Store اپل وجود دارد.

این باعث می‌شود کشف‌شدن اپلیکیشن شما توسط کاربران، محبوب‌شدن بین آنها و دستیابی به رشد تصاعدی در تعداد کاربران بسیار دشوار باشد.

البته با استفاده همزمان از نیروهای متخصص برای تولید یک محصول استاندارد و به‌کارگیری روش‌های مناسب برای دیده‌شدن که «بهینه‌سازی برای فروشگاه‌های اپلیکیشن» یا ‌ASO نامیده می‌شود، می‌توان بر این چالش غلبه کرد. به همین دلیل قصد داریم در ادامه شما را بیشتر با فرآیند بهینه‌سازی برای فروشگاه‌های اپلیکیشن (ASO) و دلایل اهمیت آن برای موفقیت کسب‌و‌کارهای استارتاپی آشنا کنیم.

بهینه سازی اپ استورها (ASO) چیست

ASO فرآیند افزایش و بهبود «دیده‌‌شدن» اپلیکیشن شما در فروشگاه‌های آنلاین مثل App Store و Play Store است که منجر به افزایش جذب کاربران می‌شود. به‌طور ساده می‌توان گفت ‌ASO چیزی مثل ‌SEO ولی برای اپلیکیشن‌های موبایل و در محیطی متفاوت و با قوانین بخصوص خود است. البته ‌ASO به‌غیر از کسب جایگاه بالاتر در بین اپلیکیشن‌های مشابه، به افزایش نرخ کلیک کاربران هم توجه دارد.

نرخ کلیک بالاتر یعنی تعداد بیشتری از کاربران پس از پیدا‌کردن اپلیکیشن ‌روی آن کلیک می‌کنند. برای این کار هم روش‌هایی مثل بهینه‌سازی عنوان اپلیکیشن، نام‌، اسکرین‌شات‌های نمونه، آیکون و امتیاز داده‌شده توسط کاربران استفاده می‌شود. در یک فرآیند ‌ASO موفق، کاربر پس از کلیک‌کردن ‌روی نام اپلیکیشن و وارد‌شدن به صفحه آن در فروشگاه باید مجاب به نصب یا خریداری آن شود. به این کار بهینه‌سازی نرخ تبدیل گفته
می‌شود.

چطور بهینه‌سازی اپلیکیشن (ASO) انجام می‌شود؟


تقریبا بیشتر توسعه‌دهندگان حرفه‌ای به سمت استفاده از تکنیک‌های ‌ASO برای بهبود عملکرد اپلیکیشن خود می‌روند. این کار علاوه‌بر صرفه‌جویی در هزینه‌های بازاریابی و کسب مشتری، باعث کاهش خطر شکست محصول می‌شود. این امر به‌خصوص برای استارتاپ‌های نوپا که در بازارهای بسیار رقابتی شروع به فعالیت می‌کنند، اهمیت فراوانی دارد. اما برای استفاده از این مزایای فراوان چه کار باید کرد؟

ASO چند نکته کلیدی و ساده است. عنوان، کلیدواژگان، توضیحات اپلیکیشن، اسکرین‌شات‌های با‌کیفیت، ویدیو برای پیش‌نمایش تجربه کاربری، انتخاب دسته‌بندی درست، توجه به کیفیت آیکون و نظرات کاربران که در ادامه با جزئیات کار بیشتر آشنا می‌شوید.

عنوان اپلیکیشن

داشتن یک نام متناسب و مرتبط نه‌تنها در یک نگاه کارکرد اصلی محصول شما را به مخاطب انتقال می‌دهد، بلکه تاثیر مستقیمی در جایگاهی که در بین اپلیکیشن‌های مشابه کسب می‌کنید، خواهد داشت. نام اپلیکیشن باید با قابلیت‌ها و خصوصیات آن ارتباط داشته و در صورت امکان یک یا دو کلید‌واژه را هم در خود داشته باشد.

این کار شانس محصول شما برای دستیابی به جایگاه‌های بالاتر در رده‌بندی‌های فروشگاه‌های اپلیکیشن را افزایش می‌دهد. البته مسئله‌ای که در این بین وجود دارد، تفاوت نیازمندی‌های عنوان اپلیکیشن در فروشگاه‌های ‌Play Store و App Store است. برای دستیابی به نتیجه بهتر باید با قوانین هریک از آنها در این زمینه آشنا باشید.

Play Store : در فروشگاه گوگل عنوان اپلیکیشن شما نهایتا می‌تواند 30 کاراکتر داشته باشد، بنابراین باید حداکثر دقت را برای انتخاب نام درست با واژگان مناسب داشته باشید. اپلیکیشن‌های اندرویدی نیازی به داشتن کلید‌واژه در عنوان خود برای دیده‌شدن ندارند. برای دستیابی به جایگاه بهتر و هدف‌ قرار‌دادن مخاطب موردنظرتان می‌توانید از بخش توضیحات اپلیکیشن استفاده کنید.

App Store : برخلاف فروشگاه گوگل، در اپ‌استور می‌توانید تا 255 کاراکتر در عنوان خود داشته باشید. درنتیجه اینجا انتخاب کلیدواژگان مناسب در عنوان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. این کار همچنین به برندسازی شما در بین کاربران کمک می‌کند. عنوانی درنظر بگیرید که غیرتکراری، خاص و سرشار از کلیدواژگان مرتبط باشد تا سریع‌تر به جایگاه‌های بالا برسید.

عنوان اپلیکیشن

کلیدواژگان اولیه

کلیدواژگان در ASO به همان اندازه ‌SEO اهمیت دارند و مثل عنوان قوانین متفاوتی در فروشگاه‌های گوگل و اپل بر آنها حکم‌فرماست. کلیدواژه‌هایی که انتخاب می‌کنید، اصلی‌ترین روش شما برای پیدا‌کردن جامعه هدف کاربران هستند و باید کاملا با توجه به شرایط مکانی و زمانی بازار محصول انتخاب شوند.

برای مثال، اپلیکیشنی که می‌خواهد در حوزه خدمات ویزیت آنلاین بیمار فعالیت کند، احتمالا باید دنبال کلیدواژگانی مثل دکتر/ وقت/ ویزیت/ نوبت/ نوبت‌دهی باشد. در فروشگاه گوگل محل بخصوصی برای کلیدواژگان درنظر گرفته نشده است. به‌جای آن، محلی برای ارائه توضیحات اپلیکیشن در این فروشگاه وجود دارد که قابل جست‌وجو‌ست و حداکثر‌4000 کاراکتر را می‌تواند در خود جای دهد.

این کار توسعه‌دهندگان را ساده‌ می‌کند چرا‌که به‌سادگی می‌توان متنی سرشار از کلیدواژه‌های متناسب در این قسمت قرار داد. البته نباید در این کار زیاده‌روی بکنید؛ حد استاندارد استفاده از هر کلیدواژه در این متن 5 بار است و درست مثل وب‌سایت‌ها زیاده‌روی شما در به کاربردن کلیدواژگان هدفمند، باعث گرفتن نتیجه عکس و سرکوب جایگاه اپلیکیشن شما توسط گوگل خواهد شد.

از طرف دیگر، در فروشگاه اپل یک قسمت بخصوص با ظرفیت‌100 کاراکتر برای تعریف کلیدواژگانی که قصد هدف قرار‌دادنشان را دارید، تعبیه شده است که کار تیم ‌ASO را برای انتخاب دشوارتر می‌کند.

توضیحات اپلیکیشن

در هر دو فروشگاه App Store و Play Store توضیحات اپلیکیشن از اهمیت بسیاری برخوردار است. این بخش حکم Landing Page وب‌سایت شما را دارد و اگر کاربری تا اینجا آمده باشد، باید در نهایت اپلیکیشن شما را دانلود کند. به‌همین دلیل این قسمت یکی از مهم‌ترین بخش‌های راهبرد ‌ASO شما را تشکیل می‌دهد. بهتر است ‌هنگام نوشتن توضیحات برای محصول خود، این‌طور فرض کنید که کاربر هیچ ایده‌ای درباره چند و چون عملکرد محصول شما ندارد.

توضیحات کوتاه عنوان اپلیکیشن

در نتیجه بهتر است این نکات را در نوشتن توضیحات درنظر داشته باشید:

  1. بهترین ویژگی‌های اپلیکیشن شما چیست؟
  2. محصول شما چطور و چه‌کار می‌کند؟
  3. می‌خواهید چه مشکلی را حل کنید؟
  4. چرا کاربران باید اپلیکیشن شما را دانلود کنند؟

همه‌چیز را توضیح دهید و یادتان باشد همان‌طور که گفتیم، کلیدواژگان هدف‌گذاری‌شده را در این توضیحات به‌نحو مناسب بگنجانید. توضیحات بهترین قابلیت‌های محصول شما را به کاربران نمایش داده و آنها را مجاب به استفاده از آن می‌کند.

انتخاب دسته‌بندی درست

با انتخاب دسته‌بندی متناسب با اپلیکیشن نه‌تنها شانس پیدا‌شدن توسط کاربران موردنظرتان را افزایش می‌دهيد، بلکه باعث بهبود جایگاه کلی محصول شما در فهرست بهترین‌های فروشگاه هم خواهيد شد. البته گاهی ممکن است محصول شما به بیشتر از یک رده‌بندی تعلق داشته باشد.

در چنین مواردی می‌توانید یکی از این دو روش را به‌کار بگیرید:

  • دسته‌بندی‌اي که بیشترین تطابق را با محصولتان دارد، انتخاب کنید.

تمامی دسته‌بندی‌های ممکن برای اپلیکیشن را درنظر گرفته و کم‌جست‌وجوترین کلیدواژه را انتخاب و روی آن تمرکز کنید تا شانس کشف‌شدن و جذب کاربران جدید برای شما بیشتر باشد.

  • قرار‌دادن محصولتان در دسته‌بندی‌ای که هیچ ارتباطی با آن ندارد، می‌تواند بسیار مشکل‌ساز شده و حتی به شکست اپلیکیشن شما منتهی شود.

به خصوص که اپل قبل از عرضه تمامی جنبه‌های اپلیکیشن شما را بررسی می‌کنند و استفاده از دسته‌بندی نامرتبط به معنی رفتن به استقبال رد محصولتان از طرف فروشگاه خواهد بود. گوگل هم پس از عرضه نسبت به گزارش کاربران در این مورد حساس است و بالاخره دیر یا زود با گزارش یک نفر سراغتان خواهد آمد، پس از قرار‌دادن اپلیکیشن در دسته‌بندی نامرتبط کلا اجتناب کنید.

ویدیو برای پیش‌نمایش تجربه کاربری

محتوای ویدیویی مثل محتوای تصویری این‌ روزها تاثیرگذاری و محبوبیت بیشتری بین کاربران دارد. با یک ویدیوی کوتاه و باکیفیت هم می‌توانید نحوه نصب و استفاده از برنامه خود را به کاربران نشان دهید، ویژگی‌های آن را به رخ بکشید و بهترین روش‌های کاربرد آن را آموزش دهید.

بیشتر کاربران صدای ویدیو را قطع کرده و تنها تصویر را نگاه می‌کنند، پس سعی کنید تا حد ممکن اطلاعات را به‌صورت تصویری و نه شنیداری در ویدیوي خود بگنجانید. یک نکته دیگر اینکه ویدیوی پیش‌نمایش در فروشگاه اپل می‌تواند در نهایت 30 ثانیه طول داشته باشد، اما می‌توانید از همین زمان هم برای نمایش تجربه کاربری که انتظار کاربران را می‌کشد، به‌خوبی استفاده کنید.

توجه به کیفیت آیکون

هرچند نباید کتاب را از روی جلدش قضاوت کرد، اما این اتفاقی است که معمولا برای اپلیکیشن‌ها می‌افتد. آیکون یک اپلیکیشن به نوعی ویترین آن محسوب می‌شود و می‌تواند نقش قابل ملاحظه‌ای در جایگاه و به‌طبع میزان دانلودهای آن داشته باشد. از آنجا که تنها یک تصویر برای نمایندگی محصول خود در فروشگاه‌های اپلیکیشن دارید، بهتر است روی بحث طراحی آیکون وسواس به‌خرج دهید.

بهتر است قبل از عرضه عمومی، آیکون خود را برای کاربران احتمالی نمایش داده و بازخورد آنها را ثبت کنید. بیشتر از خودتان، آنها هستند که باید آیکون اپلیکیشن شما را بپسندند. انجام‌دادن این کار برای تصاویر نمونه هم پیشنهاد می‌شود و نتیجه تمامی این تلاش‌ها باید در ASO‌ای که برای محصولتان درنظر می‌گیرید، دیده شده باشد.

همچنین می‌توانید در به‌روز‌رسانی‌های اپلیکیشن خود از چند آیکون مختلف استفاده کرده و اندازه‌گیری کنید. برای این کار کافی است در زمان به‌روز‌رسانی درصد rollout را روی ۵۰ درصد قرار دهید تا نیمی از کاربران شما، اپلیکيشنی با آیکون جدید دانلود کنند.

توجه به کیفیت آیکون

نظرات کاربران

به احتمال قوی تاثیرگذارترین عامل در موفقیت اپلیکیشن شما در فروشگاه‌ها، نظرات مثبت کاربران است. هرچقدر کاربران بیشتر درباره محصول شما نظر بدهند، بهتر است. البته به شرطی که نظرات کاربرانی باشد که واقعا اپلیکیشن را نصب کرده و از آن استفاده کرده باشند. اپلیکیشنی که تجربه کاربری بهتری فراهم می‌کند، بسیار موفق‌تر از اپلیکیشنی است که روش ASO بسیار مفصلی داشته باشد.

اگر کاربران از محصول شما راضی باشند و به صورت روزانه از آن استفاده کنند، هیچ چیزی جلودار موفقیت محصول شما نخواهد بود. چنین محصولی بدون‌شک نظرات مثبت زیادی را از کاربران دریافت خواهد کرد.

تحقیق روی کلیدواژگان

قبل از آنکه محصولتان را در فروشگاه‌های اپلیکیشن عرضه کنید، باید کمی درباره کلیدواژگانی که می‌خواهید هدف قرار دهید تحقیق کنید. درواقع باید اطلاعات کافی از جایگاه، ترافیک و حجم جست‌وجو برای کلیدواژگان مدنظرتان و نیز دشواری و رواج آنها در بین محصولات مشابه و رقیبتان اطلاعات کافی کسب کنید.

برای این کار ابزارهای متفاوتی در دسترس هستند که البته بسیاری از آنها قیمت‌های بالایی داشته یا با زبان فارسی سازگاری ندارند. به‌همین دلیل هم برای بهینه‌سازی اپلیکیشن‌های داخلی باید با استفاده از ترکیبی از سرویس‌هایی مثل ‌Sensor Tower و ابزارهای جست‌وجوی کلیدواژه گوگل تصویری ترکیبی از کلیدواژگان پرکاربرد کاربران فارسی‌زبان ایرانی ایجاد کرده و تلاش‌های بهینه‌سازی خود را روی آن متمرکز کنید.

یک راه خوب زیرنظر گرفتن نمونه‌های موفق و تلاش برای دریافتن کلید‌واژگان پرکاربرد رقباست. همیشه سعی و خطا و آزمایش می‌تواند باعث موفقیت باشد، اما یادتان باشد اگر بخواهید راهی مخالف پرطرفدارترین محصولات مشابهتان را درپیش بگیرید، ممکن است در جایگاهی مقابل آنها در قعر جدول رده‌بندی قرار بگیرید.

چند ترفند کاربردی در این زمینه عبارتند از:

  • کلیدواژه اصلی خود را در عنوان به‌کار ببرید
  • از اعداد به‌جای معادل نوشتاری آنها استفاده کنید
  • از ویرگول به‌صورت مناسب برای ایجاد فاصله در نوشته‌ها استفاده کنید
  • از حروف اضافه و ربط به‌عنوان کلیدواژه استفاده نکنید
  • سعی کنید به‌جای اصطلاحات از کلمات استفاده کنید
  • حالت مفرد و جمع کلیدواژه‌ها را بررسی کرده و هریک بیشتر مورد جست‌وجو قرار می‌گیرند را به‌کار ببرید.

توصیه آخر: کار را رها نکنید

همان‌طور که گفتیم برای داشتن یک محصول موفق علاوه‌بر یک تیم توسعه حرفه‌ای، به یک روش موثر برای بهتر دیده شدن در فروشگاه‌های اپلیکیشن نیاز دارید. البته به غیر از اجرای یک روش اولیه، بررسی مداوم داده‌های مرتبط با عملکرد اپلیکیشن و استفاده از ابزارهای تحلیلی برای بررسی رفتار کاربران و جایگاه آن در فروشگاه‌های مورد نظر هم از اهمیت بسیاری برخودار است.

فرآیند ASO با عرضه محصول در فروشگاه به پایان نمی‌رسد، بلکه این اولین قدم در مسیری طولانی به شمار می‌رود. حتما در فواصل منظم به این داده‌ها سر بزنید و برای دستیابی به جایگاه موردنظرتان تغییرات لازم را در ASO و بازاریابی خود اعمال کنید. به‌این ترتیب می‌توانید با تکیه بر داده‌های کمی درباره تاثیرگذاری یا شکست راهبردهای خود تصمیم‌گیری کرده و بهترین رویکرد را باتوجه به شرایط انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال تست نسخه ی آزمایشی سایت شنبه مگ هستیم!

اگر با ایراداتی در رابط کاربری سایت مواجه شدید، آن را به ما اطلاع دهید. از همراهی تون سپاس‌ گذاریم.

در حال تست نسخه ی آزمایشی سایت شنبه مگ هستیم!

اگر با ایراداتی در رابط کاربری سایت مواجه شدید، آن را به ما اطلاع دهید. از همراهی تون سپاس‌ گذاریم.