بخشنامه اخیر بیمه مرکزی درباره عدم همکاری کارگزاران با استارتآپهای بیمه، شوک بدی به جامعه اینشورتک ایران وارد کرد. شوکی که میتواند این اکوسیستم نوپا را برای مدتها از بازی در زمین صنعت بیمه دور نگاه دارد و حتی برخی از استارتآپها را با شکست کامل مواجه کند. به همین دلیل گفتگویی کردیم با خانم شریفیون، مدیرعامل بیمه دات کام، تا این بخشنامه و تاثیرات احتمالی آن بر اکوسیستم استارتآپی را مورد بررسی قرار بدهیم.
جلسهای که با بیمه مرکزی داشتید چطور پیش رفت؟ آیا به توافقی رسیدید؟
به عنوان مقدمه، باید به این نکته اشاره کنیم که بیمه دات کام از ابتدای فعالیت چندین ساله خود، همواره در چارچوب قوانین و خط و مشی صنعت بیمه و به ویژه بانک مرکزی گام برداشته است.
با توجه به فعالیت های چندین ساله ما و اینکه بیمه مرکزی علی رغم اینکه میتوانست کمی برنامه ریزی شدهتر برخورد کند، با صدور اطلاعیهای به بیان این موضوع پرداخت:
«شرکت های بیمه حق تعامل با استارتآپهای بیمهای بدون مجوز را نداشته و این استارتآپها از تاریخ 26 خرداد تا یک تیر، میبایست اقدام به گرفتن مجوز کرده و یا با آنها قطع همکاری صورت میگیرد.»
با این وجود، طبیعتا شرکتهای بیمه وارد فضایی شدند که دیگر نتوانند به استارتآپها سرویس بدهند. در همان وهله اول، چندین شرکت بیمه این موضوع را خیلی جدی نگرفته بودند، تا زمان جلسه 1 تیر 1400 به این موضوعات به صورت جدیتری پرداخته شد؛ اما به دو دلیل دراین جلسه به دستاورد جدی نرسیدند:
اول نامهی 4 استارتآپ (که خود ما جزو آنها بودیم) و دوم جلسهای که در کلاب هاوس در یک اتاق، دو شب قبل از آن جلسه برگزار شد و دو سه استارتآپ با رویکرد کمی تهاجمی پیگیر شده بودند. بیمه مرکزی در صدد شفاف سازی و ایجاد فضایی بود که عملا این استارتآپها بتوانند عذرخواهی کنند. هدف این بود که جلسهای گذاشته شود و دغدغههای بیمه مرکزی اعلام شود. از چه جنسی؟ از جنس اینکه ما اشتباه نکردیم به شما بیش از یک سال فرصت داده بودیم، این یک فرصت ۵ روزه نبوده، یک فرصت یک سال و خردهای بوده.
بیشتر بخوانید: گفتگو با صادق رحمانی، رئیس مرکز نوآوری و رشد دانشگاه بیمه ایران درباره بخشنامه بیمه مرکزی
چون زیرساخت فنی هم هنوز آماده نشده بود، ما خیلی فکر نمیکردیم که الان اگر این اتفاق هم نیافتد برای ما مسئلهای ایجاد میشود. فکر میکردیم چون هنوز کار دارد تا بخواهد این زیرساخت فنی شکل بگیرد، بنابراین مجوز عملا بدون این مفهومی ندارد. اگر بحث کارگزاری باشد که هر کسی میتوانست برود و کارگزار شود. مسئله ما آنلاین شدن به معنای واقعی بود.
چند نفر از مدیران بیمه مرکزی که غالبا همین جنس فنی را داشتند، بیشتر از کلام و ادبیاتی که دوستان استارتآپی به کار برده بودند ناراحت شدند و عملا این دلخوری در حال مقدم شدن به اجرای یک سری از احکام بود. روز قبل، آقای دکتر آقاجری که مدیر کل نظارت هستند، یک لایو اینستاگرامی داشتند، در همان لایو در روز سیام رسما اعلام کردند که ما یک ماه به تمام استارتآپهایی که بدانیم ۸۰- ۹۰ درصد مسیر را رفتهاند، فرصت میدهیم. بدون هیچ استثنا و با روی باز این موضوع را مطرح کردند. وقتی سوال شد که کی به ما ابلاغ میکنید؟ ایشان گفتند که یا امروز بعدازظهر یا فردا صبح ما به همه نامه میزنیم، که یک ماه دوستانی که قسمتی از مسیر را طی کردند فرصت دارند. منتها باز هم فردا بعدازظهر که ما جلسه حضوری با بیمه مرکزی داشتیم شاهد این بودیم که این موضوع را لغو کردند. بیمه مرکزی در طی اطلاعیهای اذعان داشت: ما در این مورد، رویکرد درستی را پیش گرفتیم و قصد داشتیم با این رویکرد نشان دهیم اهل تعامل هستیم.
توافق چه بود؟
روز قبل ما به این توافق رسیده بودیم که ایشان یک ماه به فرصت بدهند. ولی روزی که برای جلسه رفتیم هیچ توافقی صورت نگرفت. فقط خود مدیر کل نظارت این موضوع را شفاف توضیح دادند، همکاران ایشان که از واحدهای پذیرش، حراست و نظارت فنی دغدغههای خود را اعلام کردند. همان جا به این موضوع اشاره شد که دوستان با ادبیات بد با ما صحبت کردند و دلخوریهای خود را به نوعی بیان کردند. این میزان دلخوری بر فرض تخلف مقدم بود. از این جهت آن جلسه هیچ خروجی نداشت فقط آقای دکتر آقاجری گفتند که ما حتما کمال همکاری را میکنیم. مشخص بود که نگاه ایشان نگاه بسیار مثبتی است. ولی با توجه به اینکه بالاخره برای مدیران خود هم ارزش قائل هستند فکر میکنم که صلاح دیدند که به صورت موردی، موارد بررسی شود. ما در آن جلسه خیلی خروجی نداشتیم به غیر از اینکه یک سری شفاف سازیها و نهایتا عذرخواهی استارتآپها از بیمه مرکزی مطرح شد.
بخشنامه جدید بیمه مرکزی در کوتاه مدت و بلند مدت چه تاثیری میتواند روی کسب و کار شما داشته باشد؟
از دو جنبه میتوانیم به این موضوع نگاه کنیم. اولا که بخشنامه میگوید:
شرکتهای بیمه حق ارائه سرویس به شرکتهای بدون مجوز را ندارند. در راستای این موضوع ما به عنوان بیمه دات کام مجوز اخذ کردیم. ارائه مدارک اولیه و احراز صلاحیت اتفاق افتاد و الان در حال تکمیل مستندات هستیم. پیرو همین موضوع هم من جا دارد به همکاری به شدت مثبت تیم بیمه مرکزی اشاره بکنم. به نوعی میشود گفت که با مدیریت و رهبری خود آقای دکتر آقاجری این اتفاق افتاد. ایشان میتوانست درباره یک سری از این موضوعات کاری نکند، اما ایشان با نهایت تعامل ما را همراهی کردند تا کار ما انجام شود.
این خیلی ارزشمند است و حداقل یک نشانهای بود برای اینکه با امید بیشتری موضوعات را پیش ببریم. یعنی بدانیم که اگر یک جایی برخوردی اتفاق میافتد یا موضوعی به شکل حاکمیتی مطرح میشود، حتما اگر مسائل منطقی وسط باشد و با ادله درستی ما وارد مسئله شویم، تیم بیمه مرکزی هم آنقدر توان و صبر و درک شنیدن حرفهای ما را دارند و همه جوره در کنار ما هستند. یعنی هدف حذف ما نیست.
میخواهم بگویم که ما عملا این مسئله را گذراندهایم. همان موقع پیرو جلسهای که خدمت شما عرض کردم، نامه معافیت ما و حل شدن مسئله و رفع ممنوعیت ما برای همه شرکتهای بیمهای ارسال شد. به اطلاع شرکتهای بیمهای رسید که بیمه دات کام دیگر در فهرست نگرفتن سرویس نیست.
یک مسئله کلانتر وجود دارد که همچنان احساس میکنیم مطالبات استارتآپها، در قاعده و ابعاد و تعریف درست استارتآپ، همچنان باید به صورت سازمان دهی شده درست و با تعامل صددرصدی با بیمه مرکزی رسیدگی شود.
به دلیل اینکه ما این مسئله را نداشتیم که فقط کارگزار باشیم و مجوز آنلاین آن را بگیریم. مسئله ما این بود که اصطلاحا در کسب و کار به عنوان یک تازه وارد، وارد صنعت بیمه شدیم. یعنی اصولا ورود تازه واردها زمین بازی را عوض میکند. وقتی وارد این فضا میشویم و میلیاردی سرمایهگذاری میکنیم، کلا با مفهوم کارآفرینی و از طرف دیگر بحثهای ارائه راه حل وارد فضا میشویم. قطعا الزامات ما باید با الزامات دیگر متفاوت باشد.
حتی تعهدات ما هم باید از جنس متفاوتی باشد. فرضا منِ بیمه دات کام وقتی ادعا میکنم سرویس ۷/۲۴ در کل روزهای سال ارائه میکنم، مفهوم آن این است که باید یک ساز و کار درست، یک سازماندهی درست، یک هزینه درست چه به لحاظ منابع انسانی چه به لحاظ زیرساختها و تجهیزات الکترونیکی و موضوعات زیرساختی و بسترهای ارتباطی وارد شویم.
بیشتر بخوانید: حضور استارتاپها در صنعت بیمه حفظ خواهد شد
همه ما میدانیم اینها هزینههای قابل توجهی هستند. کسی به راحتی نمیتواند این ادعا را بکند. در واقع سطح خدمات ما به نوعی تعیین کننده این است که میتوانیم اصلا کارگزار آنلاین باشیم یا نه.فقط الان موارد کارگزاری به ما ارائه شده است. حتما مطالباتی را باید بیمه مرکزی از ما داشته باشد. حتما ما هم میتوانیم یک سری مطالبات از رگولاتور داشته باشیم.
آیا عدم وجود قوانین مدون از سوی نهادهای قانون گذار بر این اختلافی که بین بیمه مرکزی و استارت آپهای بیمه به وجود آمده تاثیر داشته است؟ به چه صورت؟ یعنی نبود این قوانین چه تاثیری داشته است؟
میشود موضوع را اینطور تعبیر کرد که از ابتدای شکل گیری استارتآپهای بیمه ای تا الان، این نبود قانون اجازه داده که ما بتوانیم فعالیت کنیم. یعنی اگر از روز اول قانون مدونی بابت این موضوع دیده شده بود، حتما بهره برداری از آن قانون به نفع ما نبود. چون از همان ابتدا خیلی از شرکتهای بیمه در جهت این برآمدند که بخواهند ما را طوری سرکوب کنند که دیگر بلند نشویم. شیشه شکاندند، نمایندهها تجمع اعتراضی برگزار کردند، نامه زدند، بعضا خود شرکتهای بیمه آمدند و ما را بلاک کردند.
همه این اتفاقات در این سه چهار سال افتاده است. نمیتوانیم آنها را نادیده بگیریم. ولی باز مسیر محکمی ما دیده بودیم، میخواهم بگویم چشم انداز قطعی که روبروی ما بود، ضامن این شد که بتوانیم بایستیم تا الان که با یک قاعدهای تحت نظارت بیمه مرکزی برویم. عرض کردم این قواعدی که لحاظ شده خیلی مناسب ما نیست، ولی ما به عنوان قدم اول آن را خوب میبینیم.
به شرط اینکه رگولاتور بیاید بشنود و به ما بپردازد. این نباشد که توقع داشته باشد که چون یک ساز و کار هفتاد-هشتاد هزار نفره نمایندگی وجود دارد، چون دو سه هزار کارگزار وجود دارد، پس منافع اینها چه میشود؟
الان کیفیت سرویس کم نشده، کیفیت سرویس عین همان چیزی است که باید باشد. منتها ما در حوزه بیمه حتما سراغ یک سری تبلیغات رفتیم و فکر میکنیم که موضوع جذابی است و در پایان به نفع بیمه گزار است. اصلا مسئله خود ما نیستیم. ما که الان درآمدی نداریم، شاید بابت کارمزدی که داریم درآمد داشته باشیم، اما ما سودی نمیکنیم. بیشتر بحث رشد استارتآپی را دنبال میکنیم. خیلی دنبال سود عملیاتی نیستیم. در نتیجه میخواهم به شما بگویم که الان که این قوانین وضع شده شاید، باز تاکید میکنم، به عنوان قدم اول خیلی خوب است که رگولاتور به این فکر کرد که باید خیلی جدی به موضوع بپردازد. مطمئن هستم که حداقل پنج بازنگری دیگر روی آیین نامه مربوط به کارگزاران برخط خواهیم داشت.
آیا این بخشنامه در زمان مناسبی به استارتآپها اعلام شده تا بتوانند برای دریافت مجوز اقدام کنند؟ البته فکر میکنم در صحبتهایتان تا یک جایی اشاره کردید؟
اگر به صورت صریح بخواهم بگویم بیمه دات کام به دلیل اینکه در این دورهای که فعالیت کرده هیچ نوع تخلفی نداشته که بخواهد منجر شود به اینکه شبکه فروش بیمه معترض شوند، کارگزاران اعتراض کنند، شرکتهای بیمه اعتراض کنند، بیمه گزار اعتراض کند. شاید همین سالم کار کردن، هرگز منجر به این نشد که بخواهیم همیشه ردیف الف و ب بیمه مرکزی قرار بگیریم و ما را برای تذکر صدا کنند.
شاید به همین خاطر زمانی که به مرحله اعلام التیماتوم برای تاریخ گرفتن مجوز رسید، عملا اصلا به ما اطلاعی ندادند. چون بیمه مرکزی اعلام میکند که ما تا پایان پارسال مهلت داده بودیم، دوباره تا آخر اردیبهشت این مهلت را تمدید کردیم.
در صورتی که بیمه دات کام سال گذشته بابت تقدیر به واحد نظارت رفت. یعنی همین بیمه دات کامی که امسال به نوعی دچار این موضوع شد و الحمدالله خیلی خوب توانست آن را حل کند.
ولی بیمه دات کام تنها شرکتی بود که سال گذشته از بین استارتآپها به دلیل رویکرد بسیار مثبت خود در این مدت و مخصوصا در حوزه مارکتینگ، استراتژی و سیاستها، حرکتهای فرهنگی، رعایت اصول و خط قرمزهای صنعت بیمه، هیچ وقت دچار هجمهای نشد و از آن طرف اتفاقا واحد نظارت بیمه مرکزی پارسال ما را برای تقدیر دعوت کرد.
امسال زمان درست این موضوع به خود ما اعلام نشده بود، یعنی ما در بیمه دات کام اصلا در جریان این که التیماتوم نبودیم. اتفاقا هم کاملا در راستای فرآیند در حال حرکت بودیم. منتظر تاییدیه تست نفوذ بودیم که به محض اینکه آمد، اقدام کردیم. اما آمدن تاییدیه ما همزمان شد با مثلا دو روز قبل از این نامه بیمه مرکزی. یعنی ما کاملا در فرآیند بودیم، حالا چه اطلاع داشتیم چه نداشتیم، برای مجوز اقدام میکردیم.
به طور کلی از نظر شما دلیل مخالفت بیمه مرکزی با ارزان فروشی بیمه شخص ثالث چیست؟
در بحث بیمه شخص ثالث به دلیل اینکه یک بیمه اجباری است و همه شرکتها باید اولا این سرویس را ارائه دهند دوما همه وسایل نقلیه باید حتما این نوع بیمه را داشته باشند.
خودِ این موضوع باعث شده بیمه مرکزی ترجیح بدهد یک فضایی را ایجاد کند که عملا رقابت پذیری را به شکل درست اگر بخواهیم تعریف کنیم، از بین ببرد. قبلا اینطوری بود که یک سری از شرکتها میآمدند میگفتند ما سالانه فرضا سیصد میلیارد بیمه ثالث میزنیم، بیشتر از این اصلا نمیزنیم چون برای ما فایده ندارد. به هر حال همه میدانیم بیمه شخص ثالث بیمه ضرردهی است. یعنی شرکتهای بیمه تعهدات بسیار سنگینی بابت آن دارند.
موضوعات خسارتی دیه، همه اینها عددهای سنگینی به نسبت حق بیمه است. اما چون اجباری است، قبلا شرکتها یا محدودیت میگذاشتند یا بعضی از شرکتها یک دفعه آنچنان تخفیفاتی را لحاظ میکردند که بعد موقع پرداخت خسارت که میشد، به مشکل بر میخوردند و عملا خود بیمه مرکزی درگیر میشد که بخواهد تعهدات آن شرکتها را پاس کند.
برای همین گفت که یکسان سازی قیمت باید اتفاق بیفتد. یعنی موضوع ربطی به استارتآپها ندارد. یعنی آمدند و موضوع یکسان سازی قیمتهای بیمه شخص ثالث به شرکتهای بیمه ابلاغ شد. فقط یک حد مجاز ۲.۵ درصد از محل کارمزد را در اختیار کارگزار یا نمایندگی گذاشتند که فقط شما در این حد میتوانید تخفیف بدهید. در غیر این صورت به هیچ عنوان از هیچ محلی امکان تخفیف دادن نیست.
بعد از اینکه موضوعات استارتآپها جدیتر دنبال شد، به مرحلهای رسیدیم که همه ما از محل ردیف تبلیغات، یعنی بابت تبلیغات بودجه داشتیم نه اینکه ما بگوییم که از محل درآمد عددی را به عنوان هزینه تبلیغات در نظر بگیریم. قانون میگوید بیمه شخص ثالث وقتی فرضا اعلام میشود یک میلیون تومان، باید یک میلیون تومان فروش برود. ما عین یک میلیون تومان را به بیمه پرداخت کردیم اما شاید از مشتری هیچ مبلغی نگرفته باشیم.
شاید از مشتری ۸۰ درصد حق بیمه را گرفته باشیم. شاید ۵/۹۷ درصد، یعنی عین همان چیزی که بیمه گفته گرفتیم. همه حالتها ممکن است اتفاق باشد. چرا؟ دلیل آن این است که ما میزان عددی که باید به صنعت تزریق میشده است را انجام دادیم. ما هیچ عددی از صنعت کم نکردیم. اتفاقا به دلیل تسهیلی که اتفاق افتاده درصد اتومبیلهایی که الان بیمه هستند به نسبت زمانی که استارتآپها نبودند بیشتر شده. ما قبلا اگر ۲۲ میلیون خودرو در کشور داشتیم ۱۶ میلیون فقره بیمه شخص ثالث صادر شده بود. در حالی که الان این عدد به بالای ۱۸ میلیون رسید است و حتما یکی از دلایل عمده آن در دسترس پذیری و تسهیلی است که سرویسهای آنلاین فراهم میکنند.
پس الان این ارزان فروشی هم عملا ….
بله اصلا ارزان فروشی به نوعی نبوده؛ مسئله این بوده که ما یک جایی پروموشن دادیم، تخفیفات دادیم، قرعه کشی کردیم، مواردی را در قالب هدیه دادیم، همه لزوما عددی و ریالی نبوده است. خیلی اوقات باندل بوده، خیلی اوقات جنس سرویسهای متفاوتی را داشته. خیلی اوقات با خود سرویسهای بیمهای باندل شده است. عرض کردم همه اینها به افزایش ضریب نفوذ کمک کرده است، بدون اینکه یک ریال از این هزینه بخواهد وارد صنعت شود و صنعت بخواهد متضرر یا متحمل شده باشد.
به نظر شما راه حل برون رفت از این وضعیت، حالا وضعیت هم یک مقداری تغییر کرده، چه میتواند باشد؟
ما اگر بخواهیم با همین قاعده کارگزاری موضوعات را پیش ببریم، شک نکنید خیلی دیگر نمیتوانیم با آن نگاه و ماموریتی که از ابتدا برای خودمان تعریف کردیم منطبق باشیم. منتها من مطمئن هستم و این امید را دارم، مخصوصا عرض کردم با توجه به آن رویکردی که ما زمان گرفتن مجوز از بدنه بیمه مرکزی و مدیران ارشد آن دیدیم، خیلی امیدوارم که بیمه مرکزی به شکل درست و کارشناسی به موضوع بپردازد. بین کارگزار آنلاین و بین استارتآپ بیمهای اختلاف وجود دارد. اساسا یک استارتآپ بیمهای نمیتواند یک کارگزار آنلاین باشد، درواقع آنلاین بودن معنای خاص خودش را دارد. یعنی شما ۲۰۰۰ مجوز کارگزاری دادهاید میتوانید بگویید اگر شما میخواهید آنلاین هم بفروشید مجوز ارشاد هم بگیرید، ای نماد هم بگیرید، تاییدیه تست نفوذ بگیرید و سیستم خود را بالا بیاورید.
بیشتر بخوانید: گفتگو با محمدمهدی فریدوند، رئیس هیاتمدیره انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر درباره بخشنامه جدید بیمه مرکزی
ما یک آیتم دیگری در صنعت بیمه هستیم. ما راه حل آوردیم! ما آمدیم که صنعت بیمه را از سنتی کلا به الکترونیکی تبدیل کنیم. به همین خاطر عرض کردم الزامات ما حتما باید سنگینتر از یک کارگزار تعریف شود.
برای مثال شما برای اینکه یک کارگزاری داشته باشد نیاز است که برای کارگزاری آنلاین یا حقوقی سرمایه ثبتی ۵۰ میلیون تومان داشته باشید.
در صورتی که از نظر من یک استارتآپ بیمهای حداقل سرمایه ثبتی آن باید بالای ۵ میلیارد تومان برآورد شود. به این دلیل که داشتن یک شرکت آی تی و چرخاندن آن و ضمانت اینکه شما بتوانید حداقل دو سال این شرکت را بچرخانید، حداقل کف عدد این است.
یعنی شرکتی که نتواند تا دو سال دوام بیاورد و کل ساختار خود را آماده کند، اصلا اسم آن استارتآپ بیمهای نیست. اینها مواردی است که امیدوار هستیم با همین تعامل و رویکرد مثبت و کارشناسی، موضوعات را با خود بیمه مرکزی به گونهای مطرح بکنیم که رگولاتور و مدیران ارشد هم کاملا توجیه شده و به ما در یافتن جایگاه مناسب کمک کنند.
اگر نکتهای است که تمایل دارید اضافه بکنید بفرمایید.
فکر میکنم که فارغ از موضوعات مجوزی و فارغ از اینکه با چه نامی شناخته شویم و در چه پروتکلی بخواهیم قرار بگیریم، شاید در سالهای گذشته یکی از مواردی که همیشه دغدغه آن را داشتیم و در مورد آن صحبت کردیم این بوده که فرضا در ایران اگر بخواهیم صنعت بانکداری الکترونیکی و صنعت بیمه الکترونیکی را با هم مقایسه کنیم، همیشه از این صحبت کردیم که واقعا بانکداری ما یک سر و گردن بالاتر از هم صنعت بیمه است و حتی در خیلی از کشورهای توسعه یافته، هم وضعیت این چنینی در حوزه پرداخت به این پیشرفت و خوبی وجود ندارد.
منتها در حوزه بیمه ما خیلی هنوز جای کار داریم. فکر میکنم این اتفاق شاید بتواند یک تریگر مثبت تلقی شود تا زیرساختهای فناورانه بتوانند به درستی جایگاه خود را پیدا کنند. تسهیل به شکل درست اتفاق بیفتد. من به عنوان یک کارآفرین خیال راحتی داشته باشم که اگر قبلا بابت کار اپراتوری و بابت کار عملیات باید یک تیم ۵۰ نفره میچیدم، الان آن ۵۰ نفر را سه تا ۵ نفر کنم، این نفرات را به تیمهای تحلیل کسب وکار و Developer تزریق کنم و روی این متد فعالیت کنم تا شاید اینطوری بتوانم ایجاد ارزش بکنم. نه اینکه لزوما برای اینکه یک کاری را انجام دهیم تیم بزرگی داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: معرفی 14 کسب و کار اینترنتی بدون سرمایه
لازمهی همه اینها این است که تفکر سیستمی و تفکر خلاق بتواند حرف اول را بزند! که حتما ما در سطح مدیران ارشد بیمه مرکزی به این موضوع نیاز داریم که خوشبختانه فکر میکنم اصلا این موضوع دور نیست. فکر میکنم خود ما هم حتما میتوانیم در این مسئله کمک بکنیم به شرط اینکه ما یک جای درستی بازی داده شویم.
دلیل این است که الان برای طراحی خود همین سوئیچ بیمه مرکزی که محل اتصال وب سرویسهای شرکتهای core-provider بیمهای و استارتآپها هستند، هیچ جلسه فنی، جلسه تحلیل و حتی پرزنت اولیهای تا الان تشکیل نشده، ما اصلا در جریان اینکه سوئیچ چیست و کار آن چیست نیستیم، چه دغدغه ای از ما حل می کند؟ اصلا چه مواردی از سمت ما میتواند وجود داشته باشد که بخواهد در آن سوئیچ بحثهای معماری آن انجام شود که تا الان اتفاق نیفتاده است.
امیدوارم که در واقع این یک شروعی باشد که ما بتوانیم به اصل موضوعات بپردازیم. حتما راه حلهای کاربردی و جدی را برای بحثهای پرداختی داریم و میتوانیم در این حوزهها به شکل درستی کار بکنیم.
فکر میکنم بیمه دات کام به عنوان اولین استارتآپ وارد حوزه کریپتوکارنسی شده است. ما الان در حال R&D روی پیاده سازی یک سری از درگاههای ارز دیجیتال هستیم که مورد تایید کل ساز و کار بانک مرکزی کشور هست و روی آن R&D برای مدیریت بهتر انجام میدهیم. در واقع یک سری از مباحث خسارتی و پرداختی در بیمه مطرح اند مانند بیمه مسافرتی که شخص ممکن است در خارج از کشور خسارت ببیند که خب الان مسئله دریافت و پرداخت پول را همه مردم دارند.
شخص باید در آنجا پرداخت حق بیمه انجام دهد و وقتی به ایران آمد میتواند از شرکت بیمه بابت خسارت خود دریافت داشته باشد. که با این روش ها حل مسائل راحت تر شده و این موضوعات باعث سرویس دهی بهتر به بیمه گزاران می شود.
بیشتر بخوانید: پاسخی کوتاه به این سوال: ارز دیجیتالی چیست؟