«قوی سیاه» کتابی درباره موضوع ریسککردن و قدرت تفکر است. ساندی تایمز در سال 2009 اعلام کرد این کتاب یکی از 12 کتاب اثرگذار بعد از جنگ جهانی دوم بوده است. نویسنده این کتاب درباره قوی سیاه چنین میگوید:
ایده من در کتاب قوی سیاه این است که مردم را مجبور سازم درباره ناشناختهها و قدرت آنها تفکر و تامل کنند، به ویژه درباره دسته معینی از رویدادها که نمیتوانیم به تصور و خیال درآوریم، اما میتواند هزینه بسیار زیادی برایمان داشته باشد. رویدادهایی نادر اما با تاثیرگذاری عظیم. قوی سیاه میتواند رویدادی منفی مثل بحران بانکداری باشد یا رویدادی مثبت مانند فناوریهای نو.
ارتباط نظریه قوی سیاه با موضوع کتاب
شاید از خود پرسیده باشید چرا باید از نام قوی سیاه برای این مفهوم استفاده کرد؟ نویسنده در دیباچه کتاب بیان میکند که قبل از آنکه استرالیا کشف شود، مردمان کهن باور داشتند که همه قوها سفید هستند. پایه و اساس این استدلال آنها استدلال استقرایی بود. زیرا آنها تا آن زمان تنها قوی سفید دیده بودند.
البته این نوع از استدلال که بر پایه تجربه و مشاهده است با محدودیتهای شدیدی روبهروست و تنها با یک مثال نقض از بین میرود. موضوع قابلتوجه این است که همین استدلال استقرایی، پایه و اساس تقریبا همه تصمیمات ما در زندگی روزمره است.
شنبه TV: خلاصه کتاب کار عمیق
خلاصه کتاب قوی سیاه
آنچه با عنوان قوی سیاه در این کتاب عنوان میشود و لازم است در خلاصه کتاب قوی سیاه آن را مطرح کنیم، رویدادی است با 3 ویژگی که نام خود را به صورت نمادین از این باور مردمان کهن وام گرفته است. این ویژگیها عبارتند از: ناگهانی است، پیامدی سنگین دارد و پس از وقوع قابل پیشبینی مینماید.
آرامش در هجوم قوهای سیاه
بر اساس منطق و نظریه قوی سیاه آنچه نمیدانیم از تمام آنچه میدانیم، اهمیتی بسیار بیشتر دارد. بسیاری از قوهای سیاه به دلیل ناگهانیبودن میتوانند شرایط را به شکل غیرقابل تصوری بدتر کنند. برای مثال، سونامی اقیانوس هند را در دسامبر 2004 در نظر بگیرید.
اگر کسی انتظار وقوع چنین حادثهای را داشت، نمیگذاشتند منطقه شلوغ شود، یا سیستم هشدار نصب میکردند و خلاصه تا حدی جلوي خسارتها را میگرفتند. چیزی که میدانید، نمیتواند چندان آسیبی به شما بزند. این کتاب حتی قدمی هم فراتر مینهد و میگوید هیچ اکتشاف قابل اعتنایی حاصل برنامهریزی طراحان نبوده است بلکه همگی ثمره قوهای سیاه بودند.
این کتاب در ادامه سعی میکند به ما یادآور شود که کدام بخش از مدل آموزشی ماست که باعث میشود کلیات را نادیده بگیریم. کلیاتی که به ما کمک میکنند بتوانیم قوهای سیاه را بشناسیم، زیبایی آنها را درک کنیم و در نهایت از قوهای سیاه نهایت بهره را ببریم. شاید فکر کنید که همهگیری کرونا را هم با توجه به معیارهایی که برای قوهای سیاه ذکر شد، بتوان در دسته قوهای سیاه قرار داد، پس شاید بد نباشد که نظر نسیم نیکلاس طالب را هم در این مورد بخوانیم:
مطلب پیشنهادی: معرفی کتاب قصههای شب برای مدیران
کاربرد نظریه قوی سیاه در بحران کرونا
کرونا شاید برای ما قوی سیاه باشد اما از نظر نفس حیات، تصور میکنم واکنشی است به قوی سیاه انسان. ما از سر جهل و تکبر خودمان را آقای جهان میدانیم اما نظام هستی شاید جانوران و درختانی را که ما نابود میکنیم، یا دریاچهها و رودخانههایی را که میخشکانیم، برای ادامه حیاتش مفیدتر میبیند تا وجود ما را، این است که دست به کار میشود تا ما را سرجایمان بنشاند. و ما اگر از این پدیده درس نگیریم و تغییر رفتار ندهیم، چهبسا رنگ این قو به خاکستری و حتی سفید بگراید.
مشخصات و دانلود کتاب قوی سیاه
- نویسنده: نسیم نیکلاس طالب
- مترجم: محمدابراهیم محجوب
- نشر: آریانا قلم
- قیمت: 72 هزار تومان