معنی Crowdfunding، به صورت تحت اللفظی، تامین مالی جمعی یا سرمایه گذاری جمعی است. حال، crowdfunding چیست؟ این، فرآیند تامین بودجه یک پروژه یا پروژه با جمع آوری مبالغ اندک از تعداد زیادی از افراد است. کراودفاندینگ برای استارتاپ ها یک روش معمول جذب سرمایه بوده و اغلب توسط مخترعان، کارآفرینان، موسیقیدانان، فیلمسازان، هنرمندان و موسسات خیریه نیز از این روش استفاده میکنند.
این روش از سال ۱۹۹۷ و با ابتکار گروه راک انگلیسی Marillion آغاز شد. این گروه که سرمایه کافی برای انجام تور امریکای خود را در اختیار نداشت با کمک طرفداران خود شصت هزار دلار جمغ آوری کرد و همین کار، به نمونهای موفق برای شرکتها تبدیل شد.
اکثر این کمپینها از طریق پلتفرمهای اینترنتی انجام شده و در یک بازه زمانی تعیین شده برای انجام یک هدف خاص به جمع آوری پول میپردازند. وبسایتهای خاصی همچون kicksarter و kiva به طور خاص برای این راه سرمایه گذاری به راه افتادهاند. این وبسایتها سعی میکنند با استفاده از روشهای بازاریابی مانند روابط عمومی، تبلیغات پرداخت به ازای هر کلیک و بازاریابی در شبکههای اجتماعی کاربر را به سوی این صفحهها هدایت کنند.
Crowdfunding چگونه عمل میکند؟
برای ایجاد تصویر دقیقتر از اینکه تامین مالی جمعی چیست، باید انواع روشهای آن را بشناسیم.
انواع تامین مالی جمعی
چهار روش وجود دارد که هر کدام، اهداکنندگان متفاوتی را هدف قرار میدهند:
کمک مالی
تامین مالی جمعی مبتنی بر کمک مالی حالتی است که در آن، افراد در ازای مبلغی که به یک کمپین، شرکت یا فرد پرداخت میکنند، هیچ چشمداشتی ندارند. فرض کنید برای خرید تجهیزات جدید برای شرکت خود یک کمپین راه انداختهاید. افرادی که به شما پول میدهند این کار را صرفا با هدف حمایت از رشد تجارت شما انجام میدهند و انتظاری از شما ندارند.
بدهی
کمک های مبتنی بر بدهی، وام های همتا به همتا (P2P) هستند که نوعی کراودفاندینگ به حساب میآیند. در کمکهای مالی مبتنی بر بدهی، وام توسط بانک تامین شده و باید در یک زمان مشخص با بهره بازپرداخت شود.
پاداش
زمانی است که اهدا کنندگان در ازای کمکهای خود چیزی دریافت میکنند. پاداشها به نسبت کمکهای مالی متفاوت است تا مشارکت بیشتر را تشویق کند. بر اساس مبلغی که شرکت کنندگان به یک کمپین میدهند، ممکن است یک تیشرت، محصول یا خدمات – غالبا با نرخ تخفیف دریافت کنند.
حقوق صاحبان سهام
برخی از کمپینهای کراودفاندینگ به پشتیبانان اجازه نمیدهند مالکیت بخشی از شرکت مورد حمایت خود را داشته باشند؛ اما کراودفاندینگ مبتنی بر حقوق صاحبان سهام، به کسب و کارهای کوچک و استارتاپها این امکان را میدهد تا در ازای تامین بودجه، بخشی از سهام آن کسب و کار را در اختیار داشته باشند. این کمکها نوعی سرمایه گذاری است که در آن شرکت کنندگان بر اساس میزان سرمایهای که به میان میگذارند، سهمی را دریافت میکنند.
مزایای تامین مالی جمعی یا کراودفاندینگ
پس از یافتن پاسخ crowdfunding چیست، باید به سراغ مزیتهای آن به ویژه برای کسب و کارهای کوچک برویم. در سال ۲۰۱۸، کراودفاندینگ حدود 10.2 میلیارد دلار در سطح جهانی ارزش داشت و پیش بینی می شود این ارزش تا سال 2025 به 28.8 میلیارد دلار برسد. در اینجا چند مزیت اصلی وجود دارد:
سهولت در بازاریابی
این نوع سرمایه گذاری هر ساله به سرعت در حال گسترش است. هر روز تعداد بیشتری از افراد به سرمایه گذار و مشارکت کننده تبدیل می شوند و خبر خوب اینکه کمپین های شخصی نیز مبالغ بیشتری را به سوی کسب و کار هدایت میکنند. تصویر زیر، پیشبینیها در روند کسب بودجه از طریق کمپین در این حوزه را نشان میدهد.
سود بیشتر با ریسک کمتر
قدرت پیش فروش را درک کنید. با پیش فروش محصولات، نیازی به خرید و انبار مواد اولیه ندارید. طبق اظهارات ویل فورد، مدیرعامل و همسرمایه گذار LaunchBoom “تمام آنچه که نیاز دارید یک نمونه اولیه عملی و یک برنامه عالی برای بازاریابی است.” با این روش، مشکل سرمایه در گردش حل میشود و بیش از نیازتان مواد اولیه سفارش نمیدهید.
همچنین با پیش فروش هزاران واحد محصول، میتوانید سفارش بیشتری به تولیدکنندگان داده و در نتیجه، هزینه تولید هر واحد محصول را کاهش بدهید؛ این استراتژی، حاشیه سود شما را افزایش میدهد.
اعتبار سنجی محصول و بهبود پیش از پخش
دلیل اصلی شکست یک استارتاپ چیست؟ احتمالا کمبود بودجه، رقابت سخت یا باطاریابی ضعیف را دلیل آن میدانید اما در اشتباه هستید. طبق تحقیقات CB Insights، ۴۲ درصد از استارتاپها به دلیل کمبود نیاز بازار با شکست مواجه شدهاند. به عبارت دیگر، بیشتر استارتاپها شکست میخورند زیرا محصولی تولید میکنند که هیچ کس به آن نیاز ندارد یا دغدغهی آن را ندارند.
اما با این سرمایه گذاری، مشکل حل میشود. این کار به شما این امکان را میدهد تا پیش از انجام مراحلی همچون ساخت محصول یا انجام کار، ایدهی خود را ارزیابی کرده و میزان ارزشمند بودن آن را بیابید. همچنین در همان مراحل اولیه، امکان پیووت کردن، بررسی دوباره یا بهبود محصول یا ایده را به شما میدهد.
چگونه سرمایه گذاری جمعی را آغاز کنیم
چیزی کاملاً منحصر به فرد و بسیار ارزشمند خلق کنید
برای جلب توجه (و سرمایه) انسانها، باید یک ارزش واقعی تولید کنید. این مطمئنا سختترین قسمت این فرآیند است، اما بدون آن، از همان ابتدا محکوم به شکست هستید.
همه چیز را پیشاپیش آماده کنید
استفاده از سایتهای ایجاد کمپین، به این معنا نیست که هیچ کاری انجام ندهید. بلکه پیش از به راه انداختن کمپین باید سخت بر روی آن کار کنید. در حقیقت، پیش از آغاز یک کمپین باید بتوانید به پاسخهای کاملی برای این سوالات داشته باشید:
- مزیت اصلی محصول شما چیست؟
- این مزیت اصلی چرا تا این اندازه مهم است؟
- بازار هدف و مخاطب شما چه کسانی هستند؟
- رقبای اصلی شما چه کسانی هستند و چه چیزی شما را متفاوت میکند؟
- چه مقدار پول نیاز دارید؟
- این پول به طور خاص در چه مواردی هزینه میشود؟
- از کدام شکل سرمایه گذاری استفاده میکنید؟
- اگر به مبلغ هدف خود نرسید چه اتفاقی میافتد؟
- چقدر پول برای بازاریابی دارید؟
- قرار است روی کدام کانالهای بازاریابی تمرکز کنید؟
مطمئن شوید که محصول شما برای سرمایه گذاری جمعی مناسب است
هر ایده محصول شایسته سرمایه گذاری جمعی نیست. دلایلی برای روی بورس بودن این کمپینها وجود دارد: آنها خبرساز، منحصر به فرد و خلاقانه هستند. اگر محصول شما بیش از حد به سایر پیشنهادهای موجود در بازار شباهت داشته باشد، هیچ کس احساس نمیکند باید به آن کمک کند.
اولین قدم؟ تحقیقات بازار. باید مطمئن شوید که ایده شما قبلا اجرا نشده و نیاز به محصول شما وجود دارد. سپس محصولات پرطرفدار در پلتفرمهای سرمایه گذاری را نیز بررسی کنید تا ببینید چه نقاط مشترکی با آنها دارید و چرا آن کمپینها موفق بودهاند.
ایجاد محتوای جذاب
دقت کردهاید که ویدیو، فصل مشترک تقریبا تمام کمپینهای موفق است؟ زیرا ویدیو یکی از تاثیرگذارترین ابزار بازاریابی به حساب میآید. طبق تحقیقات سیسکو، ۸۲ درصد از مصرف ترافیک اینترنت در سال ۲۰۲۱ به ویدیو اختصاص خواهد یافت.
اما برای داشتن یک کمپین موفق به چیزی بیشتر از یک ویدیوی باحال نیاز دارید. در حقیقت محتوای مناسب برای یک کمپین موفق باید چنین فهرستی داشته باشد:
- حداقل یک ویدیوی وایرال شده
- عکس و ارائه زیبا و با کیفیت حرفهای از محصول
- تیترهای جذاب
- پوشش مطبوعاتی
- ایمیل
- شبکههای اجتماعی
کراودفاندینگ (crowdfunding) در ایران
ایران نیز به نوبه خود در این مسیر گام برداشته و پس از آشنایی فعالان بازاریابی ایران و آگاهی نسبت به اینکه crowdfunding چیست، مجموعههای زیادی به سراغ این حوزه رفتند. در ادامه به خلاصهای از گزارش پرش درباره بازار سکوهای تامین مالی جمعی در ایران، فعالیتهای آنها و سهم هر یک در بازار میپردازیم.
گزارش بازار سکوهای تامین مالی جمعی از آغاز تا انتهای مرداد ماه سال 1403
پرش یا شرکت مدیریت سرمایه جسورانه پیشگام با انتشار گزارشی درباره بازار سکوهای تامین مالی جمعی، به بررسی روند تأمین مالی جمعی و چالشهای مالی شرکتها در ایران پرداخته است. این گزارش توضیح میدهد که شرکتها از ابتدا برای تأمین منابع مالی خود به روشهایی همچون تأمین مالی بدهی یا سرمایه متکی بودهاند و مشکلات اصلی آنها شامل نیاز به ضمانتهای مالی است که دسترسی بسیاری از متقاضیان به منابع مالی را محدود میکند. این چالشها به دلیل بانکمحور بودن اقتصاد ایران و اتکا به تأمین مالی بدهی شکل گرفتهاند.
در این گزارش، دو روش اصلی تأمین مالی خارجی یعنی تأمین مالی مبتنی بر بدهی و سرمایه بررسی شدهاند. تأمین مالی بدهی که بهوسیله وام یا انتشار اوراق انجام میشود، به دلیل نیاز به وثیقه و هزینههای بالا با محدودیتهایی همراه است. از سوی دیگر، تأمین مالی جمعی به عنوان یک ابزار نوین، رشد خوبی داشته و به شرکتها، خصوصاً شرکتهای کوچک و متوسط، امکان جذب سرمایه بدون وابستگی به نظام بانکی را فراهم کرده است. با وجود کوچکی این بازار نسبت به روشهای سنتی، انتظار میرود که با گسترش آشنایی شرکتها و سرمایهگذاران، این بازار رشد قابلتوجهی را تجربه کند.
عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی از ابتدا تا کنون
عملکرد بازار سکوهای تأمین مالی جمعی نشان میدهد که پراکندگی نرخ سود در ابتدا زیاد بود و به مرور کاهش یافت. بیشتر طرحهای موفق با نرخهایی بین ۲۶ تا ۲۸ درصد منابع جذب کردهاند که نزدیک به نرخ بازدهی بدون ریسک است. به دلیل نبود قابلیت نقدشوندگی اوراق، نرخ بازدهی این طرحها بالاتر از نرخ بازدهی بدون ریسک بوده و بخشی از این نرخ اضافی به عنوان جبران نقدشوندگی به سرمایهگذاران پرداخت میشود.
آمار مربوط به عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی از ابتدا تا کنون
حجم سرمایه تامین شده: 71,350 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت بانکها: 37,584 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری: 17,807 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت چک و سفته: 10,990 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با وثیقه سهام ،ملک و تضمین شخص ثالث: 4,969 میلیارد ریال
تعداد سکوهای فعال: 30
تعداد شرکتهای متقاضی سرمایه: 385
تعداد طرحهای موفق: 680
آمار مربوط به عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1399
حجم سرمایه تامین شده: 23.75 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت چک و سفته: 23.75 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت بانکها: 0 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با وثیقه سهام ،ملک و تضمین شخص ثالث: 0 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری: 0 میلیارد ریال
تعداد شرکتهای متقاضی سرمایه: 2
تعداد طرح های موفق: 2
تعداد سکوهای فعال: 4
عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1400
در سال 1400، تعداد 31 شرکت در قالب 35 طرح موفق به جذب 858 میلیارد ریال سرمایه شدند. 11 سکوی تأمین مالی جمعی مجوز فعالیت داشتند، اما تنها 5 سکو توانستند منابع مالی جذب کنند. به دلیل ناشناخته بودن این ابزار برای سرمایهگذاران، شرکتهای متقاضی نرخهای سود بالاتری پیشنهاد دادند که فاصله زیادی با نرخ بازدهی بدون ریسک داشت، و این شکاف به طور متوسط 15 درصد بود.
آمار مربوط به عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1400
حجم سرمایه تامین شده: 858 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت بانکها: 0 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری: 500 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت چک و سفته: 314 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با وثیقه سهام ،ملک و تضمین شخص ثالث: 44 میلیارد ریال
تعداد سکوهای فعال: 11
تعداد شرکتهای متقاضی سرمایه: 31
تعداد طرحهای موفق: 35
عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1401
در سال 1401، تعداد 76 شرکت با تعریف 105 طرح موفق به جذب 6,316 میلیارد ریال سرمایه شدند. 18 سکوی تأمین مالی جمعی مجوز فعالیت دریافت کردند و 9 سکو توانستند طرحهای خود را تأمین مالی کنند. مشابه سال قبل، پراکندگی زیادی در نرخ سود طرحها وجود داشت، اما با شناختهتر شدن این ابزار، نرخ سود به نرخ بازدهی بدون ریسک نزدیکتر شد و میانگین فاصله بین این دو نرخ به حدود 7.5 درصد کاهش یافت.
آمار مربوط به عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1401
حجم سرمایه تامین شده: 6,316 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت بانکها: 2,554 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری: 1,571 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت چک و سفته: 1,534 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با وثیقه سهام ،ملک و تضمین شخص ثالث: 657 میلیارد ریال
تعداد سکوهای فعال: 18
تعداد شرکتهای متقاضی سرمایه: 76
تعداد طرح های موفق: 105
عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1402
در سال 1402، بازار سکوهای تأمین مالی جمعی رشد چشمگیری داشت و توانست توجه سرمایهگذاران را جلب کند. در این سال، 220 شرکت از طریق 320 طرح موفق به جذب 36,300 میلیارد ریال سرمایه شدند که نسبت به سال گذشته رشد 475 درصدی را نشان میدهد. 24 سکوی تأمین مالی جمعی مجوز فعالیت داشتند و 19 سکو موفق به تأمین مالی طرحها شدند. اگرچه شکاف میان نرخ بهره بدون ریسک و نرخ سود علیالحساب در ابتدای سال کاهش یافت، اما به دلیل سیاستهای انقباضی بانک مرکزی، این شکاف در طول سال به 8.6 درصد رسید.
آمار مربوط به عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی در سال 1402
حجم سرمایه تامین شده: 36,300 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت بانکها: 20,570 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری: 8,180 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت چک و سفته: 5,140 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با وثیقه سهام ،ملک و تضمین شخص ثالث: 2,410 میلیارد ریال
تعداد سکوهای فعال: 24
تعداد شرکتهای متقاضی سرمایه: 220
تعداد طرحهای موفق: 320
عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی تا انتهای مرداد ماه 1403
در پنج ماه ابتدایی سال 1403، بازار سکوهای تأمین مالی جمعی به رشد خود ادامه داد و بیشتر شناخته شد. در این مدت، 171 شرکت از طریق 218 طرح موفق به جذب 27,852 میلیارد ریال سرمایه شدند. تا پایان مرداد ماه، 30 سکوی تأمین مالی جمعی مجوز فعالیت داشتند که 18 سکو موفق به تأمین مالی طرحها شدند. میانگین فاصله بین نرخ بهره بدون ریسک و نرخ سود علیالحساب طرحها در این دوره 7.3 درصد بود.
آمار مربوط به عملکرد بازار سکوهای تامین مالی جمعی تا انتهای مرداد ماه 1403
حجم سرمایه تامین شده: 27,852 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت بانکها: 14,460 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت صندوقهای پژوهش و فناوری: 7,556 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با ضمانت چک و سفته: 3,978 میلیارد ریال
حجم سرمایه تامین شده با وثیقه سهام ،ملک و تضمین شخص ثالث: 1,858 میلیارد ریال
تعداد سکوهای فعال: 30
تعداد شرکتهای متقاضی سرمایه: 171
تعداد طرحهای موفق: 218
لیست سکوهای تامین مالی جمعی و سهم هر یک از بازار (بهترین سکوی تامین مالی جمعی)
سکوی تامین مالی جمعی آی بی کراد: 36.7 %
شرکت تامین سرمایه تمدن موفق به اخذ مجوز برای سکوی تامین مالی جمعی آی بی کراد در خرداد ماه سال 1400 شد. این سکو در مدت زمان فعالیت 3 ساله خود، 121 طرح را برای 91 شرکت تامین مالی جمعی کرده و سهم بازار آن 36.7 % است.
سکوی تامین مالی جمعی همآفرین: 15.6 %
شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک موفق به اخذ مجوز عاملیت تامین مالی جمعی همآفرین در خرداد ماه سال 1399 شد. این سکو در مدت زمان فعالیت خود 130 طرح را برای 65 شرکت تامین مالی جمعی کرد و سهم بازار آن 15.6 % است.
سکوی تامین مالی جمعی کارن کراد: 9.9 %
سکوی تامین مالی جمعی کارن کراد طی فعالیت خود از اردیبهشت ماه سال 1399، تامین مالی جمعی 89 طرح را برای 53 شرکت مهیا کرده و سهم آن از بازار 9.9 % است.
سکوی تامین مالی جمعی حلال فاند: 8.1 %
سکوی تامین مالی جمعی حلال فاند طی فعالیت خود پس از اخذ مجوز عاملیت تامین مالی جمعی از دی ماه سال 1400، تامین مالی 86 طرح رای برای 47 شرکت مهیا کرده و سهم آن از بازار 8.1 % است.
سکوی تامین مالی جمعی دونگی: 7 %
سکوی تامین مالی جمعی دونگی پس از اخذ مجوز عاملیت تامین مالی جمعی در اردیبهشت ماه سال 1399، طی فعالیت خود 78 طرح را برای 61 شرکت تامین مالی کرده و سهم آن از بازار 7 % است.
سکوی تامین مالی جمعی کاریزما کراد: 4.2 %
شرکت مشاور سرمایهگذاری کاریزما در اسفندماه سال 1401 موفق به اخذ مجوز عاملیت تامین مالی جمعی شد. سکوی کاریزما کراد طی فعالیت خود 20 طرح را برای 17 شرکت تامین مالی کرده و سهم 4.2 % بازار را به دست آورد.
سکوی تامین مالی جمعی آی فاند: 4.1 %
سکوی تامین مالی جمعی آی فاند در آذر ماه سال 1401 مجوز عاملیت تامین مالی جمعی را اخذ کرده و در مدت زمان فعالیت خود 50 طرح را برای 40 شرکت تامین مالی کرده و سهم 4.1 % بازار را به دست آورد.
سکوی تامین مالی جمعی همآشنا: 2.5 %
کارگزاری سهم آشنا در مرداد ماه سال 1401 موفق به اخذ مجوز عاملیت تامین مالی جمعی همآشنا شد. سکوی همآشنا طی فعالیت خود 16 طرح را برای 13 شرکت تامین مالی کرده و سهم 2.5 % بازار را به دست آورد.
سکوی تامین مالی جمعی پولسار: 2.5 %
پولسار طی فعالیت 3 ساله خود 14 طرح را برای 9 شرکت تامین مالی جمعی کرده و 2.5 % از سهم بازار را به دست آورد.
سکوی تامین مالی جمعی زیما: 2.3 %
سکوی زیما در اسفندماه سال 1401 شروع به کار کرده و در مدت فعالیت خود 12 طرح را برای 10 شرکت تامین مالی جمعی کردهاست. سهم این سکو از بازار 2.3 % است.
سکوی تامین مالی جمعی اینوستوران: 2.2 %
این سکو طی فعالیت خود 16 طرح را برای 13 شرکت تامین مالی جمعی کردهاست. سهم بازار اینوستوران 2.2 % است.
سکوی تامین مالی جمعی رایان: 0.9 %
این سکو در مدت فعالیت خود 7 طرح را برای 6 شرکت تامین مالی جمعی کردهاست. رایان 0.9 % سهم بازار را دارد.
سکوی تامین مالی جمعی زرین کراود: 0.8 %
این سکو پس از اخذ مجوز در بهمن ماه سال 1400 تامین مالی جمعی 12 طرح را برای 7 شرکت مهیا کرد و سهم 0.8 % بازار را به دست آورد.
سکوی تامین مالی جمعی مبین کراد: 0.7 %
این سکو در آبان ماه سال 1402 فعالیت خود را شروع کرده و 4 طرح را برای 3 شرکت تامین مالی جمعی کردهاست. سهم مبین کراد از بازار 0.7 % است.
سکوی تامین مالی جمعی استار تامین: 0.6 %
این سکو پس از اخذ مجوز در بهمن ماه سال 1400، تامین مالی جمعی 8 طرح را برای 7 شرکت مهیا کردهاست. سهم استار تامین از بازار 0.6 % است.
سکوی تامین مالی جمعی رضوی: 0.4 %
ایم سکو پس از آغاز فعالیت در بهمن ماه سال 1400، تامین مالی جمعی 3 طرح را برای 3 شرکت مهیا کردهاست. سهم رضوی از بازار 0.4 % است.
سکوی تامین مالی جمعی مسکن پلاس: 0.4 %
این سکو پس از شروع به فعالیت در اسفندماه سال 1401، تامین مالی جمعی 5 طرح را برای 4 شرکت مهیا کردهاست. سهم مسکن پلاس از بازار 0.4 % است.
سکوی تامین مالی جمعی فاندو کرد: 0.4 %
این سکو از آذر ماه سال 1402 شروع به فعالیت کرده و تاکنون 2 طرح را برای 2 شرکت تامین مالی جمعی کردهاست. سهم فاندو کراد از بازار 0.4 % است.
سکوی تامین مالی جمعی آتی کراد: 0.4 %
این سکو پس از اخذ مجوز عاملیت تامین مالی جمعی در بهمن ماه سال 1402، تامین مالی دو طرح را برای دو شرکت مهیا کردهاست. سهم آتی کراد از بازار 0.4 % است.
سکوی تامین مالی جمعی ققنوس: 0.2 %
مجوز سکوی تامین مالی جمعی ققنوس به دلیل عدم فعالیت هماکنون لغو شدهاست. این سکو پس از دریافت مجوز در اسفندماه سال 1399، تامین مالی 5 طرح را برای 5 شرکت مهیا کردهاست. سهم سکوی تامین مالی جمعی ققنوس از بازار 0.2 % است.
سایتهای سرمایه گذاری جمعی در ایران:
- پارس فاندینگ parsfunding.com
- کارن کراد www.karencrowd.com
- دونگی dongi.ir
- هم آفرین hamafarin.ir
- ققنوس crowdfunding.kuknos.ir
- آی بی کراد www.ibcrowd.ir
- سایت کارن کراد karencrowd.com
- سایت مهربانه mehrabane.ir
- سایت همبودگاه hamboodgah.ir
- سایت زیما zeema.org
- سایت راتا ratacf.ir
- سایت رانگو rungo.ir
- سایت ایدههاب idehhub.com
- سایت خیرینه kheyrine.ir
1 دیدگاه