یکی از مشکلاتی که بلافاصله پس از همهگیری کووید-۱۹ ایجاد شد، تقاضای فزاینده برای فناوری جدید بود تا به کمک آن، صنایع کوچک، متوسط و استارتاپی، مدل کسب و کار خود را به صورت آنلاین اجرا کنند تا بتوانند در این دنیای جدید جان سالم به در برده و رشد کنند. به همین دلیل عادت های کاری جدیدی پیدا کردند.
حرکت به سوی تجارت الکترونیک
شرکتهای بزرگ و کوچک، همگی به علت کمبود ارتباط رودررو تاثیر همهگیری ویروس کرونا را بهخوبی حس کردهاند و نبود تعامل مستقیم با مشتریان بر نحوه عملکرد کسب و کارها تاثیر زیادی گذاشته است.
کسب و کارهای خردهفروشی سنتی (در اصطلاح کسب و کارهای خشت و گلی) رکورد بدترین میزان فروش در تاریخ خود را داشتند و بالاخره مجبور شدند کسب و کارشان را به سمت فروش آنلاین سوق دهند. کسب و کارهای اینترنتی که از قبل به وجود آمده بودند (مانند آمازون و شاپیفای) در حالی که کسب و کارهای کوچک را در بستر خود رشد دادند، فروش چشمگیری داشتند. کسبوکارها در هر اندازهای برای زندهماندن و مطرحشدن باید به تجارت الکترونیک روی میآوردند و اکنون مهمترین هدف اکثر کسبوکارها، فعالیت آنلاین است.
یکپارچهسازی با زوم و اِسلَک
در سال۲۰۲۰ سفرهای تجاری متوقف شدند اما برای جبران، فناوری دیجیتال به کار گرفته شد. حال این تعاملات در قالب ویدئوکنفرانس، پادکست، وبینار و کارگاههای پخش زنده شکل میگیرند. خیلی از صنایع کوچک و متوسط به عنوان ابزار فناورانه اصلی خود در دوران همهگیری، از بستر زوم (Zoom) استفاده میکنند. نسخه معمولی زوم بهخوبی پاسخگوی نیازهای کسب و کارهای کوچکتر هست اما شرکتهای بزرگتر بهتر است آن را به نسخههای Zoom Pro، Business یا Business United ارتقا دهند. علاوه بر آن، اسلک (Slack) هم وجود دارد که اهداف جداگانهای را دنبال میکند.
زوم به طور ویژه با هدف ایجاد یک بستر مناسب برای برقراری تماس تصویری ساخته شد؛ در حالی که اسلک بیشتر به عنوان یک ابزار پیامرسان طراحی شده است. حال کسب و کارها میتوانند فناوری هر دو را یکپارچه کنند تا از مزایای هر دو بهرهمند شوند. در گذشته بسیاری از افراد، مزایای فعالیت الکترونیکی برای صنایع کوچک و متوسط را دستکم میگرفتند اما امروزه برای پیشبرد کسبوکارها امری حیاتی به شمار میآید. آنها منجیان دنیای تجارت هستند و به صرفهجویی قابلتوجهی در سفرهای گرانقیمت هوایی منجر شدهاند.
استفاده رو به رشد از بسترهای دیجیتال مدیریت ارتباط با مشتریان(CRM)
امروزه صاحبان صنایع کوچک و متوسط به تقلید از مدلهای تجاری بزرگتر، فرایند مدیریت ارتباط با مشتریان خود را دیجیتالی میکنند. مدت زیادی است که بسترهای مدیریت ارتباط با مشتریان (CRM) وجود دارند و کسب و کارهای بزرگتر با موفقیت از آنها استفاده کردهاند؛ اکنون که صنایع کوچک و متوسط در حال ازدستدادن قابلیت ارتباط رودررو هستند، سعی میکنند به بسترهای دیجیتال مدیریت ارتباط با مشتریان از قبیل ZOHO و Hubspot CRM روی بیاورند.
کیو آر کُد، صنعت گردشگری و موارد دیگر
عادت های کاری جدید دیگری که صنایع کوچک و متوسط در پی بهرهگیری از آن هستند، کیو آر کد (QR Code) است. کیو آر کد چیزی مشابه بارکد است ولی میتواند اطلاعات بسیار بیشتری را در خود ذخیره کند. همچنین در حالی که خواندن بارکد فقط از یک جهت ممکن است (افقی)، یک کیو آر کد میتواند به طور افقی و عمودی نیز خوانده شود. در ابتدای گسترش کووید-۱۹ از کیو آر کد برای رهگیری افرادی که در معرض ویروس کرونا بودند، استفاده میشد تا سرعت انتشار بیماری را کاهش دهند.
بیشتر ما با کاربرد کیو آر کد در صنعت گردشگری آشنا هستیم. کافهها و رستورانها از این فناوری برای دسترسی راحت مردم به منوها در تلفن همراه خود استفاده میکنند و منوهای فیزیکی دیگر میان مردم دستبهدست نشده و خطر انتقال ویروس از این طریق کاهش پیدا میکند. از کاربردهای دیگر کیو آر کد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لینک دانلود مستقیم نرمافزارها از اپاستور یا گوگلپلی
- احراز هویت حسابهای کاربری اینترنتی و اعتبارسنجی اطلاعات ورود کاربران
- ارسال و دریافت اطلاعات پرداخت
فناوری کیو آر کد، اولینبار در سال ۱۹۹۴ توسط یک شرکت ژاپنی به نام Denso Wave به وجود آمد. این شرکت تمام مزایای حق انتشار (کپیرایت) آن را واگذار و استفاده از کیو آر کد را برای عموم آزاد کرد. این به آن معناست که اکنون هر کسب و کاری میتواند کدهای مخصوص به خود را طراحی و از آن استفاده کند. امروزه بیشتر تلفنهای همراه به طور استاندارد دارای قابلیت خواندن کیو آر کد هستند.
ظهور یک جامعه بدون پول نقد
پرداخت غیرمستقیم از دهه۱۹۹۰ قابل انجام بوده اما در آن دوره فقط عده کمی از تجار و خردهفروشها از آن استفاده میکردند. از آن زمان به بعد، تعداد رو به رشدی از بانکها و شرکتهای ارائهدهنده کارتهای اعتباری در این فناوری سرمایهگذاری کردهاند.
وقتی صحبت از پرداخت غیرمتصل میشود، بیشتر مردم به کارتهای بانکی و اعتباری فکر میکنند؛ اما این فناوری فرایندهایی مانند انتقال پول به وسیله رمزارزهای آنلاین یا همراه و استفاده از کیف پول دیجیتالی (eWallet) را نیز شامل میشود. با اینکه در آغاز، ترویج این روشهای پرداخت صرفا تحت تاثیر خود کسب و کارها بود، اما با همهگیری کووید-۱۹، تغییر چشمگیری در طرز رفتار مصرفکنندگان ایجاد شده است. اکنون استفاده از پرداخت غیر مستقیم به عادت های کاری جدید اضافه شده است.
طبق تحقیقات اخیر، ۲۹درصد از مصرفکنندگان بهشدت نگران ابتلا به ویروس از طریق دستبهدست کردن پول نقد هستند، در صورتی که ۲۲درصد آنان نگران انتشار ویروس به خاطر استفاده از کارتها هستند. همچنین بدبینی مردم نسبت به پرداخت غیرمستقیم در حال کاهش است. ۷۰درصد از کسانی که به استفاده از پرداخت غیرمستقیم روی آوردهاند. میگویند حتی در صورت بازگشت شرایط «نرمال» هم به این کار ادامه خواهند داد.
مزایای قطعی استفاده از این روشهای پرداخت برای صاحبان صنایع کوچک و متوسط کاملا روشن است و به سرعت سعی در بهکارگیری آن دارند. تحقیقی که در سال۲۰۲۰ انجام شده بود، نشان میداد ۴۲درصد از صاحبان کسب و کار معتقد بودند دنیای بدون پول نقد، بر کار آنها تاثیرات منفی خواهد گذاشت، اما تحقیقات اخیر نشان میدهند که درصد این بدبینی به ۱۹درصد کاهش یافته است.
مطلب پیشنهادی: سرویس «پرداخت مستقیم» آپ، تحولی نوین در نظام پرداخت
نیاز، مادر اختراع است!
حقیقت ضربالمثل «نیاز، مادر اختراع است» در هیچ برههای از دوران بشر به اندازه امروز احساس نشده بود. هر زمانی که نسل بشر با خطر جدی مواجه شده، شجاعتر و خلاقتر شده و روشهای جدیدی برای استفاده از فناوریهای موجود کشف کرده است. بخش سرمایهگذاری هم از این قاعده مستثنی نیست.
در زمینه مدیریت ثروت، مردم برای دریافت مشاوره مالی و بیمههای بازنشستگی نیازی به بحث رودررو با یک متخصص امور مالی ندارند. برای مثال، بهتازگی شرکت بانکی اچاسبیسی (HSBC) اولین شاخص دارایی چندگانه خود را به کمک تلفیقی از هوش مصنوعی و بیگدیتا بهوجود آورده که AiMAX نام دارد. همینطور ابزاری به نام EquBot به وجود آمده که مدیریت داراییها را با هدف ایجاد یک صندوق سرمایه ارزی با استفاده از هوش مصنوعی انجام میدهد. این فرایند بهوسیله جستجوگر Watson Discovery شرکت آیبیام انجام میشود که طی آن به جمعآوری و تحلیل میلیونها منبع اطلاعات از منابع سنتی مانند اظهارنامههای مالی میپردازد. همچنین از اطلاعات موجود در منابع نهچندان سنتی مانند شبکههای اجتماعی نیز بهره میبرد.
اقتباس فناوری، فرشته نجات ماست
در دوران همهگیری ویروس کرونا، اقتباس فناوریهای تازه که در حال پیشرفت و بهکارگیری در عرصه تجارت هستند، نجاتدهنده ما خواهند بود. تمام این پیشرفتها موجب شدهاند که مردم بتوانند مشاغل خود را حفظ کنند و به صنایع کوچک و متوسط مجال این را دادهاند تا با عادت های جدید کاری، جا پای خود را محکم کرده و به شکوفایی برسند. فناوریهای دوره همهگیری تجهیزاتی را برای مردم فراهم میآورند تا از این دوران سخت زنده و سربلند عبور کنند و همچنان بتوانند برای دوران بازنشستگی خود برنامهریزی کنند. اگر آنها نبودند به چه روزی میافتادیم؟
مطلب پیشنهادی: وقتی آمازون ترکیه جهانی شد