شعار کتاب استراتژی اقیانوس آبی این است: «چگونه فضای بازاری بدون مدعی خلق کنیم که در آن رقابت معنا ندارد». در ذهنیت بسیاری از ما این تفکر نهادینه شده که بازار رقابتی تنها راه رستگاری و دریافت خدمات بهتر با قیمتی مناسبتر است. به همین دلیل شعار دنیای بدون رقابت این کتاب ممکن است در ذهن ما این سوال را ایجاد کنند که چطور ممکن است یک دنیای بدون رقابت اما موفق و دارای خدمات نوآورانه و مناسب را شاهد باشیم؟
یک دنیای بدون رقابت، موضوع کتاب استراتژی اقیانوس آبی
نویسندگان کتاب استراتژی اقیانوس آبی از 2 اصطلاح اقیانوس آبی و اقیانوس سرخ به ترتیب برای توصیف بازار بدون رقابت و بازار رقابتی استفاده میکنند و معتقد هستند که بازار رقابتی مضراتی هم دارد که البته از نظر آنها از مزایای این بازار بیشتر هستند.
مطلب پیشنهادی: ۴ استراتژی برای جاگذاشتن رقبا
مفاهیم اقیانوس آبی و سرخ به چه معناست؟
نویسندگان این کتاب در رابطه با بازار رقابتی یا همان اقیانوسهای سرخ اینگونه میگویند: در اقیانوسهای سرخ، مرزهای صنعت تعریف شده و پذیرفته شدهاند. قواعد بازی در رقابت معلومند. شرکتها تلاش میکنند از نظر عملکرد از رقبای خود پیشی بگیرند و سهم بیشتری از بازار تقاضای موجود را به خود اختصاص دهند. هنگامی که فضای بازار شلوغ میشود، مقادیر پیشبینی سودآوری کاهش مییابند. در این حالت محصول به کالا تبدیل میشود و رقابت خونین بین شرکتها، اقیانوس سرخ را خونین میسازد.
مطلب پیشنهادی: چطور ایده نو به کسب و کار تبدیل میشود؟
در برابر این اقیانوسهای سرخ، اقیانوسهای آبی قرار دارند: اقیانوسهای آبی با فضای بازار نامحدود، خلق تقاضا و با فرصت برای رشد بسیار سودآور تعریف میشوند. با اینکه بعضی اقیانوسهای آبی در فاصله زیادی از مرزهای صنایع ایجاد میشوند، اغلب آنها از درون اقیانوسهای سرخ و با توسعه مرزهای صنایع موجود ایجاد میشوند.
نویسندگان کتاب استراتژی اقیانوس آبی معتقدند با اینکه اصطلاح اقیانوسهای آبی جدید است اما این مفهوم، مفهوم جدیدی نیست. ویژگیهایی که برای اقیانوسهای آبی برشمردیم، ویژگی کسبوکارهای فراوانی در زمان گذشته بودهاند. این کتاب بیان میکند که پیشرفت شتابان تکنولوژی و افزایش صنایع و بهرهوری آنها به علاوه روند جهانیشدن باعث میشود تا الزام به روی آوردن به اقیانوسهای آبی بیشتر شود.
مطلب پیشنهادی: معرفی دوره رایگان اصول بنیادین تمرین رهبری دانشگاه هاروارد
این کتاب چه کمکی به مدیران کسبوکارها و کارآفرینان خواهد کرد؟
بسیاری از کارآفرینان یا مدیران کسبوکارها علاقهمند به ورود به اقیانوسهای آبی هستند. اقیانوسهای سرخ و فضای رقابتی آنها باعث کمترشدن حاشیه سود شرکتها و مشکلاتی که به تبع آن ایجاد میشوند، خواهند بود. به همین دلیل بسیاری از کسبوکارها تمام تلاش خود را میکنند تا به اقیانوس آبی راه پیدا کنند. البته در این راه همه موفق نمیشوند.
چیزی که برندگان و بازندگان این مسیر را از یکدیگر متمایز میکند، رویکرد آنها به استراتژي است. شرکتهای گرفتار در اقیانوس سرخ دنبالهروی رویکردهای متداول هستند. آنها مسابقه میدهند تا بتوانند از رقبای خود پیشی بگیرند. اما خالقان اقیانوس آبی از رقابت به عنوان ملاک عمل استفاده نمیکنند. آنها پیرو منطق استراتژیک متفاوتی هستند که نوآوری در ارزش نام دارد. نوآوری در ارزش سنگ بنای استراتژی اقیانوس آبی است.
در این کتاب میتوانید تفاوتهای اقیانوس آبی و سرخ را درک کنید. و در نهایت تصمیم بگیرید که کدام رویکرد از نظر شما رویکردی سازندهتر برای کسبوکار شماست. اگر هم تصمیم به مهاجرت از هریک از این اقیانوسها به دیگری داشتید، میتوانید از این کتاب به عنوان یک راهنمای گام به گام بایدها و نبایدهای این تغییر استفاده کنید.
مشخصات کتاب استراتژی اقیانوس آبی
- نویسنده: دبلیو چان کیم، رنه مابورنیا
- مترجم: علیرضا پورممتاز
- نشر: آریانا قلم
- قیمت: 62 هزارتومان