انتخاب سردبیر تکنولوژی

لغت نامه بلاکچین

دفترکل اعتباردهی (Attestation Ledger) در رمزارزها

دفترکل اعتباردهی در کریپتو چیست؟

توسعه فناوری بلاکچین و قراردادهای هوشمند شیوه انجام فعالیت‌های مالی مختلف را دستخوش تغییر کرده است. در فرهنگ سنتی تمام تراکنش‌های مالی از طریق رسیدهای مختلفی مانند رسید فروش، اظهارنامه‌های بانکی، صورتحساب و گواهی خرید ثبت و ضبط می‌شوند. تمام تراکنش‌های مالی در یک دفترکل اعتباردهی (Attestation Ledger) ثبت می‌شوند. دفترکل اعتباردهی نوعی پایگاه داده است که برای ذخیره‌سازی و مدیریت گواهی‌های رمزنگاری‌شده استفاده می‌شود.

اعتباردهی (Attestation) چیست؟

اعتباردهی فرآیندی است که ‌‌طی آن اعتبار یک دارایی دیجیتالی صحت‌سنجی می‌شود. برای صحت‌سنجی اعتبار یک دارایی دیجیتالی، باید به امضای دیجیتالی یک شخص ثالث برسد. از این امضای دیجیتالی می‌توان برای صحت‌سنجی اعتبار دارایی‌ها استفاده کرد.

مفهوم Attestation Ledger در کریپتو

رمزارزها از فناوری‌های دفترکل غیرمتمرکز (مانند بلاکچین) بهره می‌برند تا داده‌های تراکنش‌های خود را ضبط و مدیریت کنند، اما به جز بلاکچین فناوری‌های دفترکل دیگری نیز وجود دارند. دفترکل اعتباردهی نمونه‌ای از این فناوری‌ها‌ست که در سال‌های اخیر در حوزه رمزارزها رواج پیدا کرده است. گواهی اعتبار (Attestation) مدرکی رمزنگاری‌شده برای تضمین صحت داده‌ها‌ست. به کمک آن می‌توان از طریق رمزنگاری اثبات کرد که دخل و تصرفی در داده‌ها صورت نگرفته است. در زمینه رمزارزها، دفتر کل اعتباردهی می‌تواند به منظور ذخیره و مدیریت گواهی‌های مالکیت، ترازنامه‌ها و تراکنش‌ها استفاده شود.

دفترکل اعتباردهی سیستمی برای ثبت تمام تراکنش‌های انجام‌شده در شبکه و صحت‌سنجی آنهاست که رمزارزها برای تضمین صحت تراکنش‌ها و جلوگیری از سوءاستفاده از سیستم از آن استفاده می‌کنند. برای اضافه‌شدن هر تراکنش جدید به دفترکل اصلی، تمام اعضای شبکه باید صحت آن را تأیید کنند. این اجماع تضمین می‌دهد که کسی از سیستم سوءاستفاده نخواهد کرد.

کاربرد Attestation Ledger در رمزارزها

دفترکل اعتباردهی ابزاری قدرتمند است که از آن در دنیای رمزارزها به شیوه‌های مختلف استفاده می‌شود.

  1. به منظور برآورد کردن تأثیر 2بار خرج‌کردن یا دابل اسپندینگ (Double Spending) بر شبکه، می‌توان به کمک دفترکل اعتباردهی خرج‌شدن یا نشدن هر یک از خروجی‌های خرج‌نشده تراکنش را رهگیری کرد. به این وسیله می‌توان صحت یک UTXO و 2بار خرج‌شدن آن را تشخیص داد.
  2. ‌هنگام ساخت یک صرافی غیرمتمرکز می‌توان به کمک دفترکل اعتباردهی خروجی‌های خرج‌نشده تراکنش‌های دارایی‌های مختلف را رهگیری و مبادله منصفانه آنها را تضمین کرد.
  3. برای ارائه خدمات حساب امانی (Escrow Service) بدون وثیقه، به کمک دفترکل اعتباردهی می‌توان خروجی‌های خرج‌نشده تراکنش طرف‌های معامله را رهگیری و تضمین کرد که سرمایه‌های تعیین‌شده طبق قرارداد انتقال خواهند یافت.
  4. در پلتفرم‌های شرط‌بندی غیرمتمرکز می‌توان از دفترکل اعتباردهی برای رهگیری UTXO بازیکنان مختلف و تضمین منصفانه‌بودن شروط استفاده کرد.
  5. ‌هنگام تأسیس یک پلتفرم وام‌دهی می‌توان با استفاده از دفترکل اعتباردهی خروجی‌های خرج‌نشده تراکنش طرف‌های قرارداد وام را رهگیری و تضمین کرد مبالغ تعیین‌شده در قرارداد بازپرداخت خواهند شد.

ویژگی‌های یک دفترکل اعتباردهی در کریپتو

دفترکل اعتباردهی یکی از مهم‌ترین جنبه‌های رمزارزها‌ست. این ابزار می‌تواند انتقال امن و شفاف وجوه بین طرف‌های معاملات را تضمین کند. دفترکل اعتباردهی با سایر دفاتر کل تفاوت‌هایی نیز دارد.

  1. دفترکل اعتباردهی غیرمتمرکز است؛ یعنی هیچ نهاد واحدی آن را کنترل نمی‌کند. به جای آن این دفترکل در شبکه‌ای از رایانه‌های مختلف که نسخه‌ای از آن را در اختیار دارند نگهداری می‌شود.
  2. دفترکل اعتباردهی برای تامین امنیت از رمزنگاری بهره می‌برد؛ یعنی هرکدام از تراکنش‌ها رمزنگاری‌شده هستند و رمزگشایی آنها فقط با تأیید تمام طرف‌های دخیل در تراکنش صورت می‌گیرد. در این حالت دخل‌وتصرف مجرمانه در دفترکل بسیار دشوارتر می‌شود.
  3. دفترکل اعتباردهی شفاف است؛ یعنی تمام تراکنش‌ها در دفترکل برای عموم قابل مشاهده هستند. این مسئله موجب می‌شود به‌راحتی بتوان جزئیات یک دفترکل را بررسی کرد.
  4. دفترکل اعتباردهی تغییرناپذیر است؛ یعنی به محض اینکه یک تراکنش در دفترکل ثبت شد، دیگر قابل تغییر نخواهد بود. این امر دستکاری در دفترکل را دشوار می‌کند.
امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *