مسابقات لیگهای اروپا با گزارش زبان اصلی پخش میشود و میتوانید با پیشبینی مسابقات، امتیاز ثبت کنید، در کوییزهای فوتبالی شرکت کنید و با دیگر کاربران رقابت کنید. اگر هوادار تیم خاصی هستید، میتوانید در این اپ تمام اطلاعاتشان را بهدست آورید و مسابقات را با تمام جزئیات دنبال کنید.
گفتوگو با تیم استارتاپ فوتبالی «اسکوربورد»
اسکوربورد سعی کرده تا تمام خواستههای یک طرفدار فوتبال را در اپ خود جمعآوری کند. در این شماره به سراغ 3 نفر از اعضای تیم اسکوربورد، عارف اکبری، هادی نعمتی و حسین مرادی رفتیم و پای صحبتشان نشستیم.
ایده اسکوربورد چطور شکل گرفت؟
یکی از دوستان ما اپ فوتبالی مدنظرش بود و گروهی بودیم که علاقهمند به فوتبال بودیم. با وجود اینکه فوتبال در ایران طرفدار زیادی دارد و نشریات و سایتهای زیادی در این زمینه فعالیت میکنند، اما اپلیکیشنهای فوتبالی که خوب هم باشند، انگشتشمارند. برای همین تصمیم گرفتیم یک اپ فوتبالی بزنیم تا تمرکز بر گیمیفیکیشن بیشتر باشد و به نوعی یک سرگرمی همیشگی برای کاربران باشد.
چرا که بیشتر فعالان این حوزه روی خبر تمرکز دارند. طراحی محصول قبل از اینکه تیم دور هم جمع شود، شروع شده بود. اما به صورت جدی از ۴ ماه پیش، ما -یعنی همین تیم کوچک فعلی- دور هم جمع شدیم و توسعه اپلیکیشن را شروع کردیم.
تیم اسکوربورد چطور شکل گرفت؟
بیشتر ما قبلا باهم همکار یا دوست بودیم و از هم شناخت داشتیم و میخواستیم خارج از کارمان این پروژه را شخصی جلو ببریم.
با توجه به اینکه بودجه اولیه نداشتیم و کار کاملا شخصی بود، کار را خیلی کوچک شروع کردیم. اما در این مدت هم خیلی رشد یوزر داشتیم. تمام آمارهای ما صعودی بوده و همین باعث شد که متمرکزتر کار کنیم و خیلی امید داریم که این پروژه موفق شود.
اسکوربورد چه خدماتی ارائه میدهد؟
شاید بیشتر کاربران به هوای پخش زنده وارد اپ ما شوند. اما آن چیزی که کاربران را به اسکوربورد وفادار میکند، گیمیفیکیشن و تمرکز روی سرگرمی و رقابت است.
در اسکوربورد یک جدول امتیازات یا همان لیدربورد وجود دارد که به صورت دورهای برگزار میشود. کاربران براساس کاپی که در طول 3 ماه بهدست میآورند با هم رقابت میکنند. لیگ در دو سطح است و مانند فوتبال واقعی نفرات برتر به لیگ بالاتر صعود میکنند و برعکس.
بخش دیگر آمار و اطلاعات فوتبالی است که ما جداول رتبهبندی لیگها را داریم. تمام اطلاعات تیم و بازیکنها و اطلاعات بازیهای دو تیم. اطلاعاتی که شاید حتی برای یک کارشناس فوتبال هم به دردبخور و کارآمد باشد. بخش دیگر کوییزها و ترولها و اخبار کوتاه و تصویری فوتبالی داریم. به تفکیک لیگهای برتر ما فروم داریم که کاربران میتوانند در آن قسمت با هم چت کنند یا پست بگذارند، لایک و ریپلای کنند.
یک چتروم کلی هم داریم که کاربران میتوانند باهم صحبت کنند. یک قسمت هم شما میتوانید پیشبینی خودتان را ببینید و جایزههای آن را دریافت کنید. راههای جذب یوزر هم گذاشتیم مثلا برای طرف مقابل کد دعوت بفرستید یا سکه هدیه دهید.
همه این خدمات رایگان است؟
بله، فقط یک قسمت فروشگاه داریم و سکه میفروشیم که اگر کاربر بخواهد میتواند بخرد. همچنین یک بخش باشگاه هوادارای هم داریم که کاربر را به فروشگاههای معتبر فروش پیراهن و وسایل باشگاههای فوتبال وصل میکنیم.
تا حالا جذب سرمایه داشتید؟
هنوز نه. سرمایه اولیه توسط یکی از همتیمیها تامین شده است. اما دنبالش هستیم که برای تیممان سرمایه جذب کنیم، آمارها خیلی خوب هستند و کاربران فعال و وفاداری داریم. برای همین امیدوار هستیم که به زودی بتوانیم سرمایهگذار جذب کنیم.
چه زمانی مطمئن شدید که این کار جواب میدهد؟
پس از ۳ماه کار کردن از رفتار یوزرها متوجه شدیم که این کار خیلی پرمخاطب و جذاب است. باتوجه به اینکه الان ریتنشن هم به ۳۰درصد رسیده است. از صفر شروع کردیم و در این سه چهار ماه به ۱۲ هزار کاربر رسیدیم که 2ماه اخیر خیلی بهتر شد. در 2ماه اخیر ما ۴هزار یوزر گرفتیم.
نصب روزانه بالاتر رفته و روزانه حداقل 10کامنت مثبت از سمت یوزرها داریم.
بیشتر بخوانید: ایده های پولسازی در ایران
آمارهای اپ اسکوربورد چطور است؟
در آغاز نصب روزانه 20-10 تا بود، ولی خیلی زود شیب رشد جذب کاربر زیاد شد. یک مقطع به 200 رسیدیم و نقطه پیکی داشتیم که کاربران بیشتری گرفتیم. الان میانگین نصب ما 350 عدد در روز است. ما روزهایی با تعداد ۱۵۰ و ۶۰۰ هم داشتیم. این برنامه از طریق ASO رشد کرده و تا به حال حتی هزار تومان هم هزینههای مارکتینگ نکردهایم.
در ابتدای کار هدفمان این بود که با استفاده از تبلیغات گوگل درآمدزایی داشته باشیم. شروع خوبی هم داشتیم و به روزی 5 دلار درآمد هم رسیدیم. اما بهخاطر آشنا نبودن با این بازار، اکانت ما لیمیت شده و مشخص نیست که بتوانیم روی این لاین درآمد حساب باز کنیم. رشد سریع یوزر باعث شد گوگلپلی فکر کند گولش میزنیم و برای همین ما را محدود کرده.
در ۲۸روز اخیر ۹هزار یوزر گرفتیم و در 7 روز ۴هزار و یکروز اخیر ۱۸۰۰ و همه اینها آمارهایی است که فایربیس گوگل به ما میدهد. میانگین تعامل کاربر ۱۳ دقیقه است. ۹۸درصد کاربران هیچ کرش یا خطایی در اپ مشاهده نمیکنند. مگر مواقعی که مشکلات سروری داشتیم به ۹۴ رسیده. کاربران فعالی داریم و در یکسری روزها که بروز رسانی جدید را منتشر میکنیم، نزدیک ۷۰۰ کاربر در همان ساعت اول بروزرسانی را انجام میدهند.
چه تبلیغاتی تا حالا انجام دادید، مثلا همین آپدیت برنامه از چه طریقی است؟
ما سعی کردیم، همه چیز را اصولی جلو ببریم. بهخاطر همین از جدیدترین استانداردهای گوگل استفاده کردیم. سیستم آپدیت ما با استفاده از اوتوآپدیت گوگلپلی است و ما با استفاده از پوشنوتیفیکیشن فقط کاربران را با خبر میکنیم.
تبلیغ دیگری نداشتید؟
نه ما فقط در گوگلپلی سعی کردیم با کیوردهای مختلف بالا باشیم. در حال حاضر با بیشتر کلیدواژههای فوتبالی جزو پیشنهادهای اول گوگل هستیم.
مدل درآمدی شما به چه شکل است؟
در حال حاضر بیشتر یوزر بیس کار میکنیم ولی مدل به سمت تبلیغات و خرید سکه میرود. متاسفانه فرهنگ پولدادن برای سرگرمی هنوز چندان جا نیفتاده است و برای همین دنبال این هستیم که اقتصاد اپلیکیشن را بیشتر روی تبلیغات استوار کنیم.
نقاط قوت اسکوربورد؟
همانطور که گفتم ما تمرکزمان روی یوزربیس ساختن است. برای همین نقطه قوت ما هم توجه به مخاطب و دنبالکردن آن است. ما تلاش زیادی میکنیم تا چرخه «Build-Measure-Learn» را بهدرستی اجرا کنیم. ارتباط خیلی خوبی با کاربرانمان داریم. CRM قوی داریم و کوچکترین بازخوردهای کاربران را خیلی سریع اعمال میکنیم و نمیگذاریم نارضایتی برایشان ایجاد شود. این کار نفسگیری است و اینقدر روی آن تمرکز داریم و هر هفته بهروزرسانی داشته باشیم و تغییرات جدیدی در اپ ایجاد کنیم.
نقاط ضعف اسکوربورد؟
خب، وقتی بدون سرمایهگذار جلو میرویم، نمیتوانیم تمام منابع لازم را تامین کنیم. اپلیکیشن ما کاملا کلودبیس است و چنین اپی نیاز به سرورهای قوی و ریسورسهای قدرتمند دارد. شاید بزرگترین نقطه ضعف ما همین نداشتن ریسورسهای کافی باشد. اگر بتوانیم بیشتر هزینه کنیم و سرورهای بهتر بگیریم این مشکلات حل میشود.
یعنی مشکلات زیرساختی دارید؟
بله، زیاد نیست اما گاهی اذیتکننده است. تیم خیلی کوچک است و کار برای هرکس زیاد و سنگین است.
حجم کسبوکارتان را چقدر میدانید؟
ما حداقل برای یک سال آینده برنامه داریم تا بتوانیم رشد مداوم داشته باشیم. اینکه حجمش چقدر باشد بستگی به تعداد کاربران و جذب کردن سرمایهگذار دارد. تا به الان ما روند صعودی داشتیم. اما این روند برای وارد بازار و رقابتشدن کند است و احتیاج به شتابدهنده داریم.
کاربران تنها سرمایه واقعی استارتاپها راضی نگه داشتن کاربر مثل این میماند که یک گلوله برف را در وسط دریا بخواهید سالم نگهدارید. ممکن است همهچیز خوش و خرم باشد. اما یک موج، یا یک ایراد درمحصول شما همه چیز را از بین ببرد. به نظرم بزرگترین چالش هر استارتاپی است که بتواند کاربرانش را راضی و وفادار نگه دارد
بزرگترین چالش اسکوبورد تا به الان؟
فکر میکنم بزرگترین چالش ما، چالش تمام کسبوکارهایی باشد که در زمینه سرگرمی فعالیت میکنند. در ایران به این صنعت بسیار سودآور نگاه اقتصادی درستی وجود ندارد. بیشتر سرمایهگذاران اکوسیستم و شتابدهندهها تمرکز خود را روی موضوعات به ظاهر جدیتر گذاشتهاند. چالش اصلی ما این است که به اکوسیستم بقبولانیم که حوزه سرگرمی، مهم، حیاتی، جدی و بسیار سودآور است.
بیشتر بخوانید: تعریف کار گروهی چیست
برنامه آیندهتان چیست؟
برنامه کوتاهمدت اضافهکردن فوتبال فانتزی و آمار و ارقام تکمیلی است. جای کار برای بهترشدن هست و میخواهیم مسابقات جذابتر برگزار کنیم. رقابتها علاوه بر کلیبودن باید فردی باشند و کاربران در تولید محتوا شریک شوند تا اگر خواستند، آن محتوا به اسم خودشان منتشر شود.
اما بیشتر از همه در تلاش هستیم تا هوش مصنوعی را وارد اسکوربورد کنیم. اسکوربورد هوشمند برنامه درازمدت ماست تا بتواند با توجه به رفتار کاربر، نیازهای فوتبالیاش را برطرف کند و اخبار و مسابقات محبوبش را نمایش دهد. تا به حال کارهای خوبی در زمینه هوش مصنوعی انجام دادهایم، اما هنوز به مرحله لانچ نرسیدهایم.
اگر برگردید عقب چه چیزی را تغییر میدهید؟
به نظرم راهی که آمدهایم، راه خوبی بوده و با سرعت زیادی جلو رفتیم و بعید میدانم بهتر از این بشود جلو آمد. چون تمام تلاشمان را کردیم که از آمار و ارقام ما رشدمان مشخص است، باتوجه به اینکه هیچ تبلیغی نکردیم. فکر نمیکنم اشتباهی کرده باشیم، مگر در آینده متوجه شویم.
توصیه شما به کسانی که در آغاز راه هستند؟
باید جاهطلب بود، بیشتر خواست و بیشتر تلاش کرد. این تلاشها بالاخره یکجا جواب میدهد. ما خیلی تلاش کردیم و پروژههای ناموفق زیاد داشتیم. مثل یک فوتبالیست جاهطلب باشید و خسته نشوید. توصیه دیگرمان این است که بهشدت به کاربرتان توجه کنید. آنها تنها سرمایه واقعی شما هستند.
راضی نگهداشتن کاربر مثل این میماند که یک گلوله برف را در وسط دریا بخواهید سالم نگهدارید. ممکن است همه چیز خوش و خرم باشد، اما یک موج، یا یک ایراد درمحصول شما همه چیز را از بین ببرد. به نظرم بزرگترین چالش هر استارتاپی است که بتواند کاربرانش را راضی و وفادار نگه دارد.