استارتاپ استارتاپ های خارجی انتخاب سردبیر

200میلیون دلار بر باد فنا رفت

استارتاپ تینک لبز (tink labs)

استارتاپ Tink Labs، نخستین یونیکورن هنگ‌کنگ، تامین‌کننده گوشی‌های هوشمند برای هتل‌های زنجیره‌ای جهت کاهش هزینه‌های رومینگ بود. در سال‌2012 توسط ترنس کواک که در دانشگاه شیکاگو تحصیل کرده بود، راه‌اندازی شد. طی 7‌سال فعالیت، بین 250 تا 500 کارمند داشت. 4 دوره تامین مالی کرد و 200میلیون دلار از 5 سرمایه‌گذار جذب سرمایه داشت، اما در سال‌2019 و به دلیل عدم کارایی بیزینس‌مدل و عدم تناسب محصول با بازار، شکست خورد.  

چرا استارتاپ Tink Labs تعطیل شد؟

تینک لبز یا آزمایشگاه‌های تینک، نخستین یونیکورن هنگ‌کنگ و جزو اعضای باشگاهی محسوب می‌شود که با وجود جذب سرمایه زیاد، عاقبتی جز شکست نصیب‌شان نشد. مدل کسب‌وکار تینک لبز به این صورت بود که به هتل‌های زنجیره‌ای گوشی‌های هوشمندی عرضه می‌کرد تا مسافران‌شان بتوانند به صورت رایگان از آنها استفاده کنند. ارزش پیشنهادی اصلی این استارتاپ، اجتناب از هزینه‌های رومینگ با استفاده از دستگاه‌های Tink Labs  بود.

طی چند سال نخست، به نظر می‌رسید که این استارتاپ، محصول مناسبی به بازار عرضه کرده و بنابراین در حال رشد بود. تا پایان سال‌2018، دستگاه‌های آنها در 600هزار اتاق هتل در بیش از 82‌کشور جهان قرار داشتند. برجسته‌ترین مشتریان‌شان هتل هایت، گروه هتل‌های اینترکنتیننتال و هتل‌ها و استراحتگاه‌های شانگری‌لا بودند. رشد این استارتاپ موجب شد که ارزشش به بیش از 1.5میلیارد دلار برسد. تصویر بیرونی کسب‌وکار هیجان‌انگیز و زیبا بود اما در دل کسب‌وکار، نگرانی‌های زیادی وجود داشت و کارمندان از آینده خود بیمناک بودند. 

مهمترین خدمت استارتاپ tink labs، سرویس Handy بود که امکان استفاده رایگان از گوشی‌های هوشمند را در اتاق هتل‌ها فراهم می‌کرد

مدل کسب‌وکار اثبات‌نشده

تینک لبز رشد سریع را در دستور کارش قرار داده بود. چون رشد آرام و پیوسته در حوزه فناوری این خطر را به همراه دارد که کسب‌وکاری با یک رشد تهاجمی از شما پیشی بگیرد، بنابراین گاه شاهد پول‌سوزی برای رشد سریع‌تر هستیم. هرچند اگر یک استارتاپ نتواند به سودآوری برسد، همه این رشد بیهوده خواهد بود.

داشتن پول زیاد می‌تواند مانعی برای دیدن واقعیت‌های بازار هم باشد. گاه بنیانگذاران در غبار رشد سریع خود گم می‌شوند و نمی‌توانند برآورد درستی از تغییرات نیازهای مشتریان داشته باشند. گاه حتی متوجه نمی‌شوند که راهکارهای جدیدی به بازار آمده‌اند و نیازهای مشتریان را با هزینه پایین‌تری پوشش می‌دهند. به گفته کارمندان سابق Tink Labs، این شرکت اهداف رشد بسیار بلندپروازانه‌ای را دنبال می‌کرد و رشد بیشتر موجب شد که پول‌های‌شان تمام شود و به آخر خط برسند.

سوء‌مدیریت بودجه

رشد تهاجمی یک محصول بی‌سود مساوی با پول‌سوزی است. استارتاپ Tink Labs با مشکل کمبود نقدینگی مواجه شد و پولی برای پرداخت دستمزد کارکنانش و پیمانکارانش هم نداشت. در سال2012، به نظر می‌رسید که محصول اولیه این شرکت تناسب خوبی با بازار دارد، اما اینچنین نبود. ابزارهای ارتباطی مبتنی بر اینترنت مثل وایبر، واتس‌اپ، مسنجر و… روزبه‌روز محبوب‌تر می‌شدند و کاهش کلی هزینه‌های رومینگ در طول سال‌ها هم به این معنی بود که ارزش پیشنهادی Tink Labs به سرعت جذابیت خود را از دست داده است.

بزرگ‌ترین اشتباه استارتاپ Tink Labs این بود که نتوانست مسیر رشد فناوری‌ در بازار هدفش را پیش‌بینی کرده و استراتژی بلندمدت خود را پیشگیرانه تنظیم کند. تینک ‌لبز سعی کرد با پیوت‌کردن، به ابزار بازاریابی برای هتل‌ها تبدیل شود؛ یعنی مشتریان با استفاده از دستگاه‌های تینک لبز از دیگر خدمات هتل‌ها باخبر شوند و درآمدزایی برای هتل‌ها افزایش یابد. اما انجام چنین کاری در شرکت‌های بزرگ دشوار است. در نهایت همه تلاش‌های این استارتاپ برای زنده‌ماندن بی‌نتیجه ماند و 200میلیون دلار پول را بر باد فنا داد. پیوت و چرخشی که از بیزینس‌مدل اولیه داشتند، پیچ خطرناکی بود که نتوانستند آن را رد کنند و راهی گورستان استارتاپ‌ها شدند.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *