راهاندازی استارتاپی که بتواند سازهها و تمدنهای باستانی را به زندگی امروزی مردم بیاورد، شگفتانگیز است. فرض کنید که در خانهتان در میدان آزادی تهران نشستهاید اما با واقعیت مجازی و در یک جهان متاورسی، قدم به محوطههای باستانی مصر، روم یا یونان میگذارید. استارتاپ لیدودوموس میخواهد این بازسازیها و تجارب علمی خود را با استفاده از واقعیت مجازی به مخاطبان عمومی انتقال دهد؛ یک تجربه جذاب و ابتکاری.
استارتاپ لیدودوموس، استارتاپی است که با استفاده از واقعیت مجازی و فناوری، تجربیات سهبعدی دقیقی را از مکانهای تاریخی به واقعیت تبدیل میکند. این استارتاپ استرالیایی، باستانشناسان، مدلسازان سهبعدی و رندرهای واقعیت مجازی را گرد هم آورده تا یکی از معدود کسبوکارهای تولید محتوای واقعیت مجازی فعال در جهان را تشکیل دهند.
استارتاپ لیدودوموس (Lithodomos) که درسال 2016 توسط باستانشناسی به نام سایمونیانگ (Simon Young) راهاندازی شد، مکانهای میراث فرهنگی و طبیعی را از طریق داستانهای دیجیتالی که به دقت تحقیق شدهاند، بازسازی میکند. او با الهام از باستانشناسان ماجراجوی قرن نوزدهم که دقت زیاد و تخیلات آکادمیک آنها، رازهای زیبایی را به زندگی بازگرداند، قصد دارد پرده زمان را کنار بگذارد و ما را در زمان به عقب برگرداند تا بتوانیم مکانهای افسانهای را تجربه کنیم. بسیاری از دیدنیترین مکانهای جهان باستان، امروزه چیزی جز بقایای پیهای سنگی یا قلوهسنگهای پراکنده در چمنزارها یا آوارهای فروریخته نیستند. اینها برای لیدودوموس افسانههایی هستند که منتظر کشفشدن هستند.
سنگتراشهای دیجیتال امروزی
لیدودوموس حاصل تجربه یک قبیله جهانی از استعدادها و تجربیات مختلف است که شامل تیمی از باستانشناسان، هنرمندان و داستاننویسانی میشود که عطش مشترکی برای درک جهان پیرامون و اشتیاق فراوانی برای به اشتراکگذاری درک خود به شیوههای متحولکننده دارند. آنها خود را توسعهدهندگان نرمافزار میدانند که اپلیکیشنها و تجربیات شگفتانگیزی را در اختیار مشتریان خود قرار میدهند. آنها را میتوان در بیش از 18کشور پیدا کرد که در صنعت سفر برای کمک به دسترسی بهتر و تعامل با مخاطبان خود کار میکنند.
لیدودوموس در زبان یونانی به معنای سنگتراش است. آنها در تعریف خود چنین میگویند: «ما سنگتراشهای دیجیتال امروزی هستیم.» باستانشناسان باتجربه و هنرمندان تجسمی با استفاده از فناوری، جهان باستان را به شکوه سابق خود بازمیگردانند. آنها از فناوری، مدلسازی سهبعدی، انیمیشنهای دیجیتال و سایر تکنیکها برای ایجاد صحنههای همهجانبه استفاده میکنند که بازدیدکنندگان میتوانند در آن قدم بگذارند و کاوش کنند.
ما اغلب VR را با تجربیات مجازی هیجانانگیزی مرتبط میکنیم که شاید هرگز در زندگی واقعی نداشتهایم. این چیزی است که VR ارائه میدهد، یک تجربه همهجانبه که این قابلیت را دارد که کاربران را در یک محیط مجازی غوطهور کند. این قابلیت فناوری واقعیت مجازی کاربردهای مختلفی در باستان شناسی پیدا میکند. تیم VR لیدودوموس تجارب همهجانبهای از دنیای باستان را برای پلتفرمهای مختلف از جمله Oculus Rift،Samsung Gear VR و Google Cardboard ایجاد میکند.
استارتاپ لیدودوموس چگونه کار میکند؟
یانگ با تحسین خاصی از معماری باستانی، از روشهای فعلی ارائه مکانهای باستانی – نقشههای سایت و نقشههای سیاه و سفید – ناراضی بود. یانگ هنگام قراردادن مدلهای خود در فضای واقعیت مجازی با استفاده از پرسپکتیو دوربین اولشخص، گفت که از کیفیت واقعی این تجربه تحت تاثیر قرار گرفته است. فضای باستانشناسی فضایی است که یانگ گفت در آن مشاغل تحقیقاتی حرفهای پس از دانشگاه محدود است، او به VR بهعنوان راهی برای تجاریسازی دانش باستانشناسی خود نگاه کرد.
مطلب پیشنهادی: تلفنهای همراه، دروازه ورود به دنیای نوظهور متاورس
یانگ توضیح میدهد که برای اطمینان از صحت طرحها، مکانهای باستانی ابتدا توسط تیم لیدودوموس، قبل از ارسال به یک مدلساز سهبعدی خارجی و ارائهدهنده معماری، به صورت داخلی توسط تیم واقعیت مجازی بررسی میشوند. او میگوید که کار در تیمهای متعدد مشکلات خود را دارد و رابطه بین دانشگاه و صنعت را با واژه «تنش» توصیف میکند: «موسسات تحقیقاتی در مقایسه با کسبوکارها و استارتاپها با سرعتی متفاوت کار میکنند. وقتی نوبت به خود محتوا میرسد، استارتاپ در درجه اول برای توسعه تجربیات ویآر برای استفاده در سایتهای باستانی به منظور افزایش تجربه مهمان کار میکند.»
بازسازیهای واقعیت مجازی لیدودوموس از سالها تحقیق و دانش دستاول سرچشمه میگیرد و بهترین شیوههای آکادمیک را منعکس میکند تا اطمینان حاصل شود که محصول نهایی تا حد امکان دقیق و آموزنده و لذتبخش برای بیننده است. در واقع تجربههای واقعیت مجازی لیدودوموس در دستگاههای واقعیت مجازی، تجربیات غیرمخرب، غوطهورکننده و الهامبخش را برای بازدیدکنندگان سایتهای باستانشناسی و موزهها و همچنین برای محققان و مدرسان فراهم میکند.
در این روش شما یک هدست واقعیت مجازی قابل حمل مانند گوگل کاردبورد دارید، یا یک هدست سامسونگ با فناوری پیشرفتهتر در دست دارید، یانگ توضیح میدهد که این کار مانند یک مدل راهنمای صوتی کار میکند؛ جایی که شما برای مدت طولانی در سایتهای مختلف قدم میزنید و هدست را در نقاط خاصی قرار میدهید تا به محتوا دسترسی پیدا کنید.
محتوا را میتوان در خارج از این مدل نیز مورد استفاده قرار داد، به موجب آن یک موزه از یک هدست VR برای ارائه تجربهای همهجانبه در یک نقطه منحصربهفرد استفاده میکند و از مهمانان برای دسترسی به آن هزینه میگیرد. بهطور کلی، این راه به این معنی است که کاربران لزوما مجبور نیستند از سایتی دیدن کنند تا آن را در VRتجربه کنند، ایدهای که کسبوکار با یک برنامه رایگان با عنوان ancient world in VR روی آن کار میکند.
سرمایه اولیه برای راهاندازی
یانگ در مورد اینکه چه رقیبی در فضای واقعیت مجازی برای مکانهای تاریخی وجود دارد، میگوید: برخی رقابتهای بینالمللی شروع به ظهور کردهاند، اگرچه او هنوز با رقبایی مواجه نشده است که بازنماییهای دقیق تاریخی ارائه میدهند.
یانگ گفت که از آنجایی که واقعیت مجازی بهعنوان یک صنعت ظهور میکند و کشورهای رقیب برای دلارهای توریستی رقابت میکنند، این سایتها در نهایت محتوای VR را زمانی که پتانسیل آن را در نظر بگیرند، اتخاذ خواهند کرد.
استارتاپ لیدودوموس با 900 هزار دلار سرمایه اولیه در جیب خود به دنبال همکاری با دانشگاهها برای توسعه مدل اشتراک برای محتوای «مرحلههای واقعیت مجازی» خواهد بود که به موجب آن کاربران میتوانند در سایت باستانی از طریق یک برنامه با همدیگر ملاقات کنند.