هرچه ما پس میرویم تکنولوژی با سرعت بالایی پیش میرود. تا میخواهی تکنولوژی را مزه کنی و بفهمی با آمدن نوپدید تازه رسیده چه باید بکنی. موج ترند تازهای از راه میرسد و همه آنچه را که اندیشیده بودی به چالش میکشد. اینترنتاشیا، متاورس، رمزارز، بلاکچین، هوش مصنوعی و…
در مواجه با هر یک از این ترندها ذوق و شگفتزدگی خاصی داشتیم. لذت بردیم، انگشت حیرت به دهان گرفتیم و گاهی هم ترسیدیم که جا بمانیم. اما امروز روز دیگری است. هنوز میوه اصلی بلاکچین به بار ننشسته تا بنیاد همه بنیادها و دولتها را به لرزه درآورد. متاورس همهمان را غافلگیر کرد اما غافل از اینکه موتور جت هوش مصنوعی روشن شده، سرعتش آنقدر عجیب است که جناب “متا زاکربرگ” را هم شوک زده کرد و از بلاد متاورس عازم ترند جدید شدهاند. در این مقطع تاریخی شاهد به نتیجه رسیدن میوه هوش مصنوعی هستیم. به تعبیر بیل گیتس پس از بوجود آمدن اینترنت، CHATGPT دومین تحول بزرگ در جهان است. تحولی که به سرعت زندگی شهروندان جهانی و تکنولوژیها را تحت تأثیر و متحول خواهد کرد.
ماشینی که میتوانی با او صحبت کنی، میتواند پاسخگوی اکثر سوالات خودت و در آینده نزدیک پاسخگوی سوالات مشتریانت باشد. میتواند کد کامپیوتری بنویسد، نامهها و ایمیلهایت را آماده کند، پایاننامه، دفاعیه دادگاه، محتوای سایت یا شبکههای اجتماعی و… را بنویسد و برایت ریسرچ انجام بدهد.
میدانم CHATGPT باگهای زیادی دارد و دسترسیهایش محدود است. مثل نسل اول تلفنهای همراه که امروز وقتی به آنها نگاه میکنیم بسیار مبتدی و حتی خندهدار به نظر میرسند اما به سرعت و در مدت زمان کمی توسعه پیدا کردند. امروز تلفنهای هوشمند بستر خواب و بیداری ما هستند حیات و ممات ما در آن ساری و جاری است. به مرور اما با سرعت شاهد به وجود آمدن نسل جدیدی از “چتجیپیتیها” خواهیم بود. این نوشته فقط میخواهد شما را با این نوپدید آشنا کند و تلنگری زده باشد برای اینکه با سرعت قبلی دیگر نمیتوانیم به گرد تکنولوژی برسیم. باید به سرعت سوار این موج شویم و همراه با آن به پیش برویم.
بر همین اساس ویژهنامه نوروزی که مشاهده میکنید، دارای دو بخش است بخشی از صفحه 9 تا 20 توسط انسان و به روال معمول 8 سال گذشته توسط نویسندگان همکارم نوشته شده است. اما بخش اول که حاوی 4 صفحه فارسی و 4 صفحه انگلیسی است همه آن توسط “چتجیپیتی” نوشته شده است. میخواهیم شما را با قدرت نوشتار زبان فارسی و انگلیسی و فهم ماشین از موضوعات روبرو کنیم به همین منظور سعی کردم در مجال اندک گفتگویی کوتاه با ماشین داشته باشم. روبرویش به گفتگو نشستم که در این صفحه آن را میخوانید. محتوای مجله متناسب با ظرفیت دسترسی محدود چتجیپیتی تهیه شده است. بر همین اساس بیش از آنکه به انتخاب مطالب توجه کنید دعوت میکنم قدرت استنتاج و تحلیل ماشین را ببینید.
به عبارتی محتوای 8 صفحه ویژهنامهشنبه (صفحه 1تا 8) که در 8 سال گذشته توسط همکاران خوب روزنامهنگار نوشته و تصویرسازی میشد اینبار تماما توسط ماشین “چتجیپیتی” نوشته شده است. تصویرسازی جلد که به سام آلتمن یکی از بنیانگذاران چتجیپیتی اختصاص داده شده نیز توسط ماشین هوش مصنوعی دیگری به نام Midjourney طراحی شده است. اگر به شناسنامه مجله(صفحه 8) نگاه کنید به جای تحریریه که جایگاه نام نویسندگان محترم مجله است مزین به نام “چتجیپیتی” شده است.
اینکه روزنامهنگاری و روزنامهنگار از بین رفته تعبیر درستی نیست به زعم کسی که 28 سال است در حرفه شریف روزنامهنگاری قلم زدهام عرض میکنم فهم من این است جایگاه روزنامهنگار با دسترسی به این تکنولوژی عمیقتر و فراتر خواهد رفت. این تکنولوژی چالشی بزرگ برای صنعت محتوا و دیگر صنایع است که باید به جای مقاومت و ناسزاگویی چارهاندیشی و از این فرصت استفاده کنند.
بر همین اساس اگر عمری باشد و شنبه همچون هشت سال گذشته تداوم یابد، مثل امروز؛ اولین نشریهای است یا یکی از اولینها در جهان است که محتوای مجله توسط ماشین هوش مصنوعی تولید شده است. ( به غیر از صفحات رپورتاژ) از سال 1402 شنبه فقط توسط “چتجیبیتی” و دیگر اپلکیشنهای هوش مصنوعی تولید میشود. این پدیدهای است که دیگر رسانههای جهان نیز به آن روی خواهند آورد و غیر قابل اجتناب است.
آقایان و خانمها به دنیای شگفتانگیز نوپدیدهای نوپدید قدم بگذارید و لذتببرید.