وقتی اینترنت همه چیز است!

0

اینترنت اشیا (IoT)  شبکه ای از اشیاء فیزیکی را توصیف می کند که در آن حسگرها، نرم افزارها و سایر فناوری ها تعبیه شده است تا با اتصال به اینترنت به تبادل داده با دستگاه ها و سیستم های دیگر بپردازند. این دستگاه ها از اشیاء خانگی معمولی تا ابزارهای صنعتی پیچیده را شامل می شوند. در اینترنت اشیا یک شئ می تواند فردی با کاشت مانیتور در قلب وی، یک حیوان مزرعه با یک فرستنده بیوچیپ (biochip) یا یک خودرو که دارای حسگرهای داخلی برای هشدار به راننده در صورت پایین آمدن فشار باد لاستیک باشد و یا هر چیز طبیعی یا مصنوعی دیگری باشد که می توان به آن آدرس پروتکل اینترنت (IP) اختصاص داد و قادر به انتقال داده ها از طریق شبکه باشد.

در دنیای امروز شاهد این هستیم که سازمان‌ها در صنایع مختلف به طور فزاینده‌ای از اینترنت اشیا برای عملکرد کارآمدتر، درک بهتر مشتریان برای ارائه خدمات و بهبود تصمیم‌گیری و افزایش ارزش کسب‌وکار خود استفاده می‌کنند.

تاریخچه و تکنولوژی‌های پایه اینترنت اشیا

اینترنت اشیا، یا به اختصار IoT، عبارت است از هر دستگاهی که دکمه خاموش و روشن دارد، به اینترنت متصل است و از طریق این اتصال به جابه‌جایی اطلاعات می‌پردازد. با این تعریف می‌توان ریشه‌هایی کهن برای مفهوم اینترنت اشیا متصور شد.

ماشین‌ها از زمان اختراع تلگراف در دهه ‌۱۸۳۰ و ۴۰، امکان ارتباط مستقیم از راه دور را فراهم کردند. از سوی دیگر اولین ارسال رادیویی صوت در سال ‌۱۹۰۰ اتفاق افتاد و اینگونه یکی از قدم‌های لازم برای ایجاد IoT برداشته شد.

تولید و توسعه کامپیوترها در دهه ‌۱۹۵۰ شروع شد. اینترنت، یکی دیگر از اجزای مهم در IoT به‌عنوان بخشی از پروژه دارپا توسط پنتاگون در سال ‌۱۹۶۲ آغاز شد و در ادامه به‌عنوان پروژه آرپانت پنتاگون در سال ‌۱۹۶۹ تکامل پیدا کرد. در دهه‌ ۸۰ میلادی با شروع استفاده عمومی از تکنولوژی اینترنت، آرپانت به اینترنت مدرن ما تبدیل شد. در میان دیگر وقایع مهم در تاریخ اینترنت اشیا می‌توان به سال ‌۱۹۹۳ اشاره کرد.GPS  در این سال عملیاتی شد. در ادامه با افزایش ماهواره‌های وزارت دفاع آمریکا و همینطور ماهواره‌های خصوصی و تجاری،IoT کاربردی‌تر شد.

تولد رسمی اینترنت اشیا

مفهوم IoT تا سال‌۱۹۹۹ به‌طور رسمی به این نام شناخته نمی‌شد، ولی یکی از اولین نمونه‌هایش در دهه‌۸۰ میلادی و به صورت یک ماشین فروش کوکاکولا پا به جهان گذاشت، برنامه‌نویس‌های محلی از طریق اینترنت به این دستگاه وصل شده و از وجود نوشیدنی در دستگاه و خنک‌بودن آن مطلع می‌شدند.

کوین اشتون، دانشمند کامپیوتر دانشگاه ام‌آی‌تی برای اولین‌بار در سال‌۱۹۹۹ از عبارت اینترنت اشیا استفاده کرد و تعریفی اولیه از آن ارائه داد: «امروزه کامپیوترها و اینترنت برای دریافت اطلاعات تقریبا به‌طور کامل به انسان‌ها وابسته هستند. این وابستگی شیوه‌های مختلفی دارد؛ از جمله تایپ‌کردن، فشردن دکمه، ضبط‌کردن، گرفتن یک تصویر‌ یا اسکن یک بارکد. مشکل اینجاست که انسان‌ها زمان، تمرکز و دقت محدودی دارند و در نتیجه در ثبت داده‌ها عملکرد خوبی ندارند. اگر کامپیوترهایی داشته باشیم که به واسطه داده‌های جمع‌آوری‌شده و بدون دخالت ما همه چیز را بدانند، می‌توانیم زیان و هزینه را به میزان زیادی کاهش دهیم. در این شیوه می‌توانیم از نیاز محصولات به تعویض یا تعمیر هم مطلع شویم.»

در سال‌۲۰۰۰، برندLG  اولین یخچال هوشمند را به بازار عرضه کرد. در سال‌۲۰۰۷ اولین آیفون به فروش رسید و در سال‌۲۰۰۸ تعداد دستگاه‌های متصل به اینترنت از جمعیت انسان‌ها پیشی گرفت.

کوین اشتون معتقد بود که فناوریRFID  با همان سیستم شناسایی فرکانس‌های رادیویی، به عنوان یک راه‌حل ردیابی موارد لیست‌ها، یکی از پیش‌نیازهای IoT به شمار می‌رود. این فناوری در واقع به یکی از مزیت‌های آشکار IoT تبدیل شده است.

او نتیجه گرفت که اگر همه دستگاه‌ها دارای یک شناسه باشند، کامپیوترها امکان مدیریت، ردیابی و فهرست‌کردن آنها را پیدا می‌کنند. این اتفاق تا اندازه‌ای با استفاده از بارکدها و کدهای کیوآر به حقیقت پیوسته است. در سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ وزارت دفاع آمریکا و کمپانی والمارت از این نوع  سیستم کنترل فهرست دارایی ‌یا موجودی‌ها استفاده کردند.

رینگ، یک شرکت ارائه‌کننده زنگ درِ منزل است که به گوشی همراه هوشمند وصل می‌شود. این برنامه که در سال‌۲۰۱۱ تولید شد، یک نمونه خوب اولیه استفاده از IoT در منازل است. قدم مهم دیگر در توسعه اینترنت اشیا در سال‌۲۰۱۲ و با افزایش فضا برای آدرس‌های اینترنتی (IPV6) توسط ارائه‌کنندگان اتصال به اینترنت برداشته شد. در این سال و با این رخداد عملا داشتن تعداد بی‌نهایتی آدرس اینترنتی ممکن شد. در نهایت در سال‌۲۰۱۵ تلفن‌های همراه هوشمند هم به اینترنت اشیا پیوستند.

کاربردهای اینترنت اشیا

اینترنت اشیا ظرفیت ایجاد تحول روش تعامل انسان‌ها با جهان پیرامون را دارد. سیستم‌های اینترنت اشیا که به‌عنوان سنسورها و عملگرهایی که از طریق شبکه به نرم‌افزار متصل شده‌‎اند، تعریف می‌شوند، می‌توانند اشیا، دستگاه‌ها و حتی اعضای زنده بدن را نظارت و مدیریت کنند.

این فناوری به سرعت در حال رشد و به‌کارگرفتن تصمیم‌گیری داده‌محور در ابعاد نوینی از فعالیت‌های انسانی است. این فناوری می‌تواند به شرکت‌ها توانایی بهره‌برداری حداکثری از امکانات فیزیکی را بدهد، نحوه اداره شهرها و خانه‌های ما را دچار تحول اساسی کند، در سلامت افراد موثر باشد و حتی زندگی‌های بسیاری را نجات دهد. از نظارت بر دستگاه‌های کارخانه‌ها تا ردگیری روند حرکت کشتی‌ها در دریا، از حس‌کردن تغییرات در محیط‌های فیزیکی تا اطلاع یافتن دقیق‌ و لحظه‌ای از علائم حیاتی را می‌توان دامنه فعالیت این تکنولوژی دانست.

طی ۵سال اخیر در باب اینترنت اشیا مقالات بسیاری نگاشته شده است. پیشرفت‌هایی مانند توسعه اتومبیل‌های خودران، سنسورهای پوشیدنی برای نظارت بر سلامت بدنی و دستگاه‌های متصل به اینترنت مثل ترموستات‌های هوشمند برای استفاده در منازل، برای ما تصویری اجمالی از آینده‌ای که ممکن است پیش روی ما باشد، ترسیم کرده است. تاکنون صنایع تولیدی و شرکت‌های نفت و گاز  شاهد بازده‌های اولیه وارد‌کردن سیستم‌هایIoT به روند کاری و زنجیره‌های تامین خود بوده‌اند.

 با وجود حجم زیاد توجهی که این فناوری نوظهور به خود جلب کرده است، شاید حتی بتوان گفت که هیاهوی پیرامون این مفهوم، ظرفیت بلندمدت سیستم‌هایIoT  را دست‌کم هم گرفته‌اند.

موسسه تحقیقاتی مک‌کنزی، تاثیر اقتصادی خالص بالقوهIoT  را تا سقف ۱۱.۱تریلیون دلار تا سال ۲۰۲۵ تخمین می‌زند. در حقیقت،IoT  بزرگ‌ترین منبع بهای سرمایه در میان همه فناوری‌های متحول‌کننده همچون اینترنت همراه، اتوماسیون مشاغل دانش‌محور، رایانش ابری و رباتیک پیشرفته خواهد بود.

اثر سیستم‌های اینترنت اشیا در زمینه‌های مختلف، متفاوت خواهد بود. برای نمونه کارخانه‌ها و شهرها از این فناوری بیشترین سود را خواهند داشت.

 

بدن انسان با دستگاه‌های پوشیدنی و خوراکی که فاکتورهای سلامت را نظارت و ثبت می‌کند مدیریت بیماری، تناسب اندام بهتر، بازده بهتر 
منازل مسکونی   کنترل‌کننده‌های شرایط مختلف منازل و سیستم‌های امنیتی
محیط‌های تجاری و فروشگاهی فروشگاه، بانک، رستوران، اماکن اجتماعات صندوق‌های پرداخت اتوماتیک، بهینه‌سازی انبارداری
ادارات   مدیریت انرژی و امنیت، بازده کاری بیشتر
کارخانه‌ها اماکن با روتین‌های کاری تکرارشونده بهینه‌سازی روندهای کاری، انبارداری و استفاده از تجهیزات
محیط‌های تولیدی خاص معادن، صنعت نفت و گاز، محیط‌های ساخت‌و‌ساز بهینه‌سازی روندهای کاری، نگهداری پیش‌بینی‌کننده از تجهیزات، موارد ایمنی و سلامت
وسایل نقلیه خودرو، ماشین‌های سنگین، کشتی‌ها، هواپیماها و قطارها نگهداری و تعمیرات بر اساس موقعیت‌ها، طراحی کاربردی، تحلیل قبل از ارائه به بازار
شهرها فضاهای عمومی و زیرساخت‌های شهری کنترل ترافیک منطبق با شرایط و محیط، پارکینگ شهری هوشمند، بررسی فاکتورهای محیطی، مدیریت منابع
فضای آزاد و بین‌شهری خطوط ریلی، خودروهای خودران، مسیریابی پروازها مسیریابی لحظه‌ای، ردیابی محموله‌ها

 

در این میان، کارخانه‌ها و دیگر محیط‌های تولیدی پروسه‌محور مثل بیمارستان‌ها و مزرعه‌ها، احتمالا شاهد بیشترین فواید از به‌کارگیری سیستم‌های اینترنت اشیا خواهند بود که شاید ارزش بازار آن به ۳.۷تریلیون دلار تا سال‌۲۰۲۵ برسد. در این زمینه‌ها که شامل هر محیط استاندارد تولیدی می‌شود، تولید ارزش از طریق مصرف بهینه انرژی، بازدهی بیشتر نیروی کار، تعمیرات و نگهداری از تجهیزات، انبارداری بهینه و سلامت و ایمنی بیشتر کارکنان خواهد بود.

اینترنت اشیا چطور کار می کند؟

اکوسیستم اینترنت اشیا متشکل است از دستگاه‌های هوشمند مبتنی بر وب که از سیستم‌هایی مانند پردازنده‌ها، حسگرها و سخت‌افزارهای ارتباطی برای جمع‌آوری، ارسال و پردازش داده‌هایی که از محیط خود به دست می‌آورند استفاده می‌کنند. دستگاه‌های اینترنت اشیا زمانی که داده‌های حسگری را جمع‌آوری می‌کنند با اتصال به اینترنت به اشتراک می‌گذارند تا تجزیه و تحلیل بر روی داده های به دست آمده صورت گیرد. گاهی اوقات، این دستگاه ها با سایر دستگاه های ارتباط برقرار می کنند و بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر دریافت می کنند، عمل می کنند. دستگاه‌های هوشمند بیشتر کار خود را بدون دخالت انسان انجام می‌دهند، البته افراد می‌توانند از طرق مختلف مانند راه‌اندازی، دادن دستورالعمل‌ها یا دسترسی به داده‌ها با دستگاه‌ها تعامل داشته باشند. اینترنت اشیا همچنین می‌تواند از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی برای کمک به آسان‌تر و پویاتر کردن فرآیندهای جمع‌آوری داده‌ها استفاده کند.

چرا IoT مهم است و باید به آن توجه شود؟

اینترنت اشیا به افراد کمک می کند که بتوانند هوشمندتر زندگی و کار کنند و همچنین کنترل زندگی خود را کامل به دست بیاورند. علاوه بر ارائه دستگاه های هوشمند برای خودکارسازی خانه ها، اینترنت اشیا برای کسب وکار امروز نیز ضروری است. اینترنت اشیا به کسب‌وکارها کمک می کند تا نگاهی بی‌درنگ به نحوه عملکرد سیستم‌هایشان داشته باشند و نسبت به همه چیز از عملکرد ماشین‌ها گرفته تا زنجیره تامین و عملیات لجستیک بینش خوبی به دست بیاورند.

علاوه بر این IoT به کسب و کارها کمک می کند تا فرآیندها را خودکار کرده و هزینه های نیروی کار را کاهش دهند. همچنین اینترنت اشیا باعث می شود خدمات بهبود یابد، تولید و تحویل کالا کم‌هزینه‌تر شود و منجر به شفافیت در تعاملات با مشتریان می شود.

به این ترتیب، IoT یکی از مهم‌ترین فناوری‌های زندگی امروزی است و هر روز شاهد این هستیم که کسب وکارهای بیشتری با این فناوری و قابلیت هایش آشنا می شوند و برای اینکه بتواند رقابت خود را حفظ کنند از این فناوری استفاده می کنند.

اینترنت اشیا برای کسب و کارها چه کاربردهایی را به همراه دارد؟

اینترنت اشیا چندین کاربرد برای کسب وکارها دارد. از جمله کاربردهای رایج اینترنت اشیا، برای کسب وکارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نظارت بر فرآیندهای تجاری
  • بهبود تجربه مشتری
  • صرفه جویی در زمان و پول
  • افزایش بهره وری کارکنان
  • یکپارچه سازی و تطبیق مدل های کسب و کار
  • تصمیمات تجاری بهتر
  • درآمد بیشتر

IoT کسب وکارها را تشویق می‌کند تا در رویکردهای کسب وکارشان بازنگری کنند و ابزارهایی را برای بهبود استراتژی‌های کسب وکار در اختیارشان قرار می‌دهد.

به طور کلی IoT در کسب کارهای تولیدی، حمل و نقلی و خدماتی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این موارد استفاده اینترنت اشیا در کسب وکارهای حوزه کشاورزی، زیر ساختی و اتوماسیون خانگی نیز نفوذ کرده است و در برخی از این حوزه ها منجر به تحول دیجیتال شده است.

مزایا و معایب اینترنت اشیا چیست؟

برخی از مزایای IoT شامل موارد زیر است:

  • توانایی دسترسی به اطلاعات از هر نقطه و در هر زمان بر روی هر دستگاه
  • بهبود ارتباطات بین دستگاه های الکترونیکی متصل
  • انتقال بسته های داده از طریق شبکه متصل و صرفه جویی در زمان و هزینه
  • خودکارسازی وظایف، کمک به بهبود کیفیت خدمات کسب و کار و کاهش نیاز به مداخله انسانی.

برخی از معایب IoT شامل موارد زیر است:

  • با افزایش تعداد دستگاه های متصل و به اشتراک گذاری اطلاعات بیشتر بین دستگاه ها، احتمال سرقت اطلاعات محرمانه توسط هکرها نیز افزایش می یابد.
  • ممکن است شرکت‌ها در نهایت مجبور شوند با تعداد زیادی از دستگاه‌های اینترنت اشیا دست و پنجه نرم کنند و جمع‌آوری و مدیریت داده‌ها از همه آن دستگاه‌ها چالش برانگیز خواهد بود.
  • اگر اشکالی در سیستم وجود داشته باشد، این احتمال وجود دارد که هر دستگاهی که به سیستم متصل است خراب شود.
  • از آنجایی که هیچ استاندارد بین المللی سازگاری برای IoT وجود ندارد، ارتباط دستگاه های سازنده های مختلف با یکدیگر دشوار است.

شهر هوشمند و اینترنت اشیا

با مطرح‌شدن ایده «شهر هوشمند»، شهرها به مراکز قابل‌توجهی از نوآوری و آزمایش در زمینه اینترنت اشیا تبدیل شده‌اند. از آنجا که شهرها، موتورهای رشد اقتصادی جهانی هستند و پیش‌بینی می‌شود ۶۰۰ شهر بزرگ دنیا ۶۵درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را تا سال‌۲۰۲۵ در بربگیرند، اثر اینترنت اشیا در این زمینه بسیار چشمگیر خواهد بود.

فضای شهری احتمالا دومین بهره‌برنده بزرگ از توسعه اینترنت اشیا خواهد بود. میزان این توسعه به مقدار ۱.۷تریلیون دلار تا سال‌۲۰۲۵ خواهد رسید. این بهره‌ها شامل بهبود در حمل‌و‌نقل، ایمنی عمومی و سلامت، مدیریت منابع و استفاده بهینه از انرژی خواهد بود. به‌کارگیری اینترنت اشیا در حمل‌و‌نقل به‌تنهایی می‌تواند بیشتر از سالانه ۸۰۰میلیارد دلار  و به‌کارگیری آن در سلامت عمومی، مثلا با بهبود کیفیت آب و هوا،  ۷۰۰میلیارد دلار در سال، برای شهرها در همه جای جهان سود داشته باشد.

یک سیستم شهر هوشمند با طراحی مناسب و با به‌کارگیری سنسورهای متنوع متصل به اینترنت، می‌تواند این خدمات را ارائه دهد:

. نظارت بر ترافیک، کیفیت هوا‌، چراغ‌های عبور و مرور هوشمند، پارکینگ هوشمند، نورپردازی هوشمند شهری

با اینکه مصارفی همچون ساعت‌های هوشمند و ردیاب‌های تناسب اندام بیشترین پوشش رسانه‌های اصلی را به خود معطوف کرده‌اند، کاربردهای بین کسب‌وکار‌ها ظرفیت اقتصادی بیشتری دارند و شامل دو‌سوم ارزش سرمایه‌گذاری‌ها در اینترنت اشیا در ۱۰سال آینده خواهند بود.

کاربردهای دیگر اینترنت اشیا در فضای شهری و بین‌شهری

        جاده‌های هوشمند که به اتومبیل‌های خودران  وصل می‌شوند: افزایش ایمنی سرنشین، بهینه‌سازی روند ترافیک، پتانسیل کاهش زمان متوسط هر سفر تا ۳۰ دقیقه و همینطور کاهش زمان پاسخ اورژانس

        کاربرد‌ها برای نیرو‌های پلیس‌: جلوگیری از وقوع جرائم با استفاده از نقشه جرائم لحظه‌ای و خدمات پلیسی پیش‌بینی‌کننده (‌طبق تخمین موسسه مک‌کنزی به‌کارگیری این روش‌ها در شهری با مشخصات شبیه به ریودوژانیرو می‌تواند سالانه از ۳۰۰ مرگ ناشی از جرائم خشونت‌بار جلوگیری کند.)

بازار کنونی و چشم‌انداز آینده اینترنت اشیا

اندازه بازار جهانی اینترنت اشیا در سال‌۲۰۲۱ با رشد ۲۲درصدی به ۱۵۸میلیارد دلار رسید. پیش‌بینی‌ها حاکی از رسیدن اندازه کلی بازار به ۵۲۵میلیارد دلار تا سال‌۲۰۲۷ و رشد ۲۲درصدی آن است.

میزان جذب سرمایه در کسب‌و‌کارهای کوچک فعال در اینترنت اشیا در سال‌۲۰۲۱، ۴۰۰میلیون دلار بود.

منطقه آمریکای شمالی در حال حاضر بیشترین سهم از بازار خدماتی اینترنت اشیا را دارد. انتظار می‌رود که این منطقه در آینده هم موقعیت خود را حفظ کند. منطقه آسیا و اقیانوسیه با سرمایه‌گذاری فزاینده در زیرساخت‌های اینترنت اشیا، بسترها و کاربری‌های گوناگون آن و همچنین با آغاز پروژه‌های شهرهای بزرگ هوشمند، شاهد رشد فوق‌العاده‌ای در این فناوری هستند و در آینده هم به این روند ادامه خواهند داد. 

در شرایط کنونی از نشانگرهای اقتصادی مثبت در بازار اینترنت اشیا و آینده آن می‌شود به این موارد اشاره کرد: رشد بیشتر فناوری‌های مرتبط مثلAI , 5G  و ابر، نقش مثبت اینترنت اشیا در رسیدن به اهداف زیست‌محیطی از قبیل به صفر رساندن آلاینده‌های کربنی تا ۲۰۴۰ و همچنین کاربرد این فناوری در اندازه‌گیری و کاهش این آلاینده‌ها در مقابل نشانگرهای منفی هم پیش روی رشد این فناوری هستند. برای مثال، می‌توان به این موارد اشاره کرد: تورم کنونی در بازار انرژی و مواد اولیه، کمبودهای موجود در نیروی کار و همچنین تراشه‌ها. تعداد دستگاه‌های متصل به این فناوری تا انتهای‌۲۰۲۲ به ۱۴.۵میلیارد دستگاه خواهد رسید.

متاورس و اینترنت اشیا

بزرگ‌ترین چالش متاورس، قابلیت دریافت داده از جهان واقعی و واردکردن آن به واقعیت مجازی است. این داده‌ها باید دقیق، منظم، معنادار، امن و لحظه‌ای باشند. به دلیل اینکه اینترنت اشیا سال‌هاست که مورد استفاده قرار می‌گیرد، صدها سنسور، دوربین، دستگاه‌های پوشیدنی و دیگر امکانات آن، کاملا برای ادغام با متاورس آماده هستند.

متاورس و اینترنت اشیا یکدیگر را تقویت می‌کنند. تا جایی که برخی کارشناسان آنها را فناوری‌های دوقلو می‌نامند. در حالی که IoT امکان تحلیل و تعامل با دنیای واقعی را به متاورس می‌دهد، متاورس هم نقش رابط کاربری سه‌بعدی (User Interface) را برای دستگاه‌های اینترنت اشیا بازی خواهد کرد. متاورس و اینترنت اشیا تصمیم‌گیری داده‌محور، با کمترین آموزش و انرژی روانی لازم را برای جهانیان فراهم می‌کنند.

هوش مصنوعی و اینترنت اشیا

اینترنت اشیا در حال هوشمندتر شدن است و شرکت‌ها در حال واردکردن هوش مصنوعی و به طورخاص یادگیری ماشینی به برنامه‌های اینترنت اشیای خود هستند. همزمان با موجی از سرمایه‌گذاری‌ها و محصولات جدید و افزایش به‌کارگیری این تکنولوژی در کسب‌وکارها، هوش مصنوعی جذابیت خاصی در زمینه اینترنت اشیا پیدا کرده است.

هوش مصنوعی نقش روزافزونی در کارکرد اینترنت اشیا بازی می‌کند. سرمایه‌گذاری ‌یا اکتساب استارتاپ‌هایی که هوش مصنوعی و اینترنت اشیا را ادغام کرده‌اند، در ۲سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است. ارزش هوش مصنوعی در این مسئله به توانایی آن در درس‌گرفتن سریع از داده‌ها مرتبط است. یادگیری ماشین شناسایی خودکار الگوها و یافتن ناهنجاری در داده‌هایی که از سنسورهای هوشمند جمع‌آوری شده‌اند، از قبیل دما، فشار، کیفیت هوا و مواردی از این دست را ممکن می‌کند.

یادگیری ماشینی می‌تواند پیش‌بینی‌های عملیاتی را تا ۲۰‌برابر زودتر از ابزارهای هوشمند سنتی و با دقت بالاتر انجام دهد. دیگر فناوری‌های هوش مصنوعی مثل تشخیص کلامی و دید کامپیوتری هم می‌توانند در استخراج نکات و بینش از داده‌ها که پیش از این به دخالت انسانی نیازمند بودند، به کار گرفته شوند.

به‌کارگیری هوش مصنوعی درIoT  اینترنت اشیا برای کسب‌وکارها فوایدی مانند جلوگیری از زمان از دست رفته کار‌نکردن برنامه‌ریزی نشده دستگاه‌ها، افزایش بازده کارکرد، ابداع محصولات و خدمات جدید و بهبود مدیریت ریسک را به همراه دارد.

کارشناسان چه می‌گویند؟

«اینترنت اشیا همه چیز از جمله خود ما را متحول خواهد کرد.» دیو اوانز، کمپانی سیسکو

«اینترت اشیا پتانسیل تغییر جهان را دارد؛ درست مانند اینترنت و حتی شاید هم بیشتر!» کوین اشتون، از پیشگامان تکنولوژی اینترنت اشیا

«اینترنت اشیا به توانایی مغزهای ما خواهد افزود.» اریک اشمیت، رئیس اجرایی آلفابت

«با پیشرفت اینترنت اشیا، مفهوم مرز روشن بین واقعیت و واقعیت مجازی کمرنگ خواهد شد. گاهی این کمرنگ‌شدن به صورت خلاقانه‌ای اتفاق خواهد افتاد.» جف مولگان، رئیس اجرایی نستا

«با اینترنت اشیا، داشتن تصویری از اتفاقات در لحظه ممکن می‌شود. منظور همان اطلاعات لحظه‌ای و کاربردی است که بنیان دستگاه‌های جدید را شکل می‌دهند.» برلین توروالدسون، مدیر محصولات ABB Robotics

استارتاپ‌های مبتنی بر اینترنت اشیا

کسب‌وکارهای زیادی در حوزه اینترنت اشیا راه‌اندازی شده و در حال فعالیت هستند. از میان برخی از آنها، توانسته‌اند سرمایه‌های قابل‌توجهی را جذب کنند. در ادامه به معرفی برخی از آنها می‌پردازیم.

Fleet Space Technologies

این شرکت یک استارتاپ استرالیایی فعال در تولید و در مدار قرار دادن ماهواره‌های نانویی است. تاخیر کمتر ارسال سیگنال‌ها از طریق این ماهواره‌ها می‌تواند در مناطقی با دسترسی ضعیف‌تر به آنتن‌دهی تلفن همراه ‌یا پهنای باند کمتر مورد استفاده قرار گیرد.

جذب سرمایه: ۲۶میلیون دلار تا سال‌۲۰۲۱

ارزش‌گذاری: ۱۲۶میلیون دلار

Monarch Tractor

این شرکت یک استارتاپ آمریکایی تولیدکننده تراکتورهای خودران الکتریکی است.

جذب سرمایه‌: ۸۱میلیون دلار تا ۲۰۲۱ (با هدف تسریع در تولید و توسعه کسب‌وکار به آسیا، اروپا و آمریکای جنوبی)

ارزش‌گذاری: ۲۸۰میلیون دلار

Uptake

یک استارتاپ آمریکایی تولیدکننده نرم‌افزارهای هوش‌مصنوعی صنعتی بر اساس علم داده و یادگیری ماشین است که نرم‌افزارهایی در زمینه تحلیل پیشگویانه و مدیریت عملکرد تجهیزات ارائه می‌کند.

جذب سرمایه‌: ۲۵۰‌میلیون دلار

ارزش‌گذاری‌: ۲.۳‌میلیارد دلار

SimpliSafe

استارتاپ آمریکایی تولیدکننده سیستم‌های ایمنی خانگی بی‌سیم

جذب سرمایه‌: ۳۸۷‌میلیون دلار

ارزش‌گذاری‌: حدود ۱ میلیارد دلار

Superpedestrian

این شرکت یک استارتاپ آمریکایی فعال در زمینه حمل‌و‌نقل رباتیک از طریق دوچرخه‌ها، اسکوترهای الکتریکی و برنامه‌های به اشتراک‌گذاری آنهاست که در ۵۴ شهر دنیا فعالیت می‌کند.

جذب سرمایه: ۲۷۰ میلیون دلار

ارزش‌گذاری: بیش از ۷۰۰ میلیون دلار

غول‌های اینترنت اشیا

برای آنکه بخواهیم آینده اینترنت اشیا را به صورت کلی مجسم کنیم، تنها کافی است که شرکت‌های بزرگی را که در حال حاضر این فناوری را به پیش می‌رانند، بشناسیم. شناخت این شرکت‌ها به همراه داشتن درکی نسبتا کامل از نحوه عملکرد، سیاست‌ها و چشم‌انداز این شرکت‌ها راهنمای خوبی برای پیش‌بینی آینده این تکنولوژی است. در ادامه با این شرکت‌ها آشنا می‌شوید. 

Alphabet

Alphabet شرکت مادر گوگل، یکی از رهبران همه‌جانبه در حوزه IoT است. گوگل علاوه بر اینکه موتور جست‌و‌جوی اصلی جهان است، محصولات مانیتورینگ و نظارت بر منازل را هم تحت عنوانNest  ارائه می‌کند. گوگل در سال‌۲۰۱۴ این کسب‌و‌کار را تبدیل به یکی از زیرمجموعه‌هایش کرد. نست، نامی پیشرو در محصولات اتوماسیون منازل مانند دستگاه‌های اعلام حریق، ترموستات‌ها و دوربین‌های مداربسته است.Google Home دیگر محصول این شرکت است که کاربران را در استفاده از دستگاه‌های متصل به شبکه خانگی یاری می‌کند. 

گوگل با استفاده از قدرت تحلیل داده خود،Google Cloud IoT  را عرضه کرده و در تعمیرات و نگهداری پیشگویانه، ردیابی لحظه‌ای تجهیزات و دارایی‌ها، تدارکات و مدیریت زنجیره تامین کاربرد دارد. این سرویس  مجموعه‌ای کامل از ابزارها را برای اتصال و به‌کارگیری دستگاه‌ها به منظور تحلیل داده و افزایش بازدهی ارائه می‌دهد.

Cisco

Cisco یکی از ارائه‌دهندگان اصلی سخت‌افزارهای شبکه برای کسب‌وکارهاست. از آنجایی که محصولات این شرکت، نقشی اساسی در اینترنت بازی می‌کنند، این غول بزرگ تکنولوژی از رشد فزاینده دستگاه‌های متصل به اینترنت خود سود می‌برد. 

سیسکو سخت‌افزارهای شبکه طراحی‌شده، جهت رسیدگی به تعداد زیادی از دستگاه‌های IoT را به بازار عرضه می‌کند. این شرکت از بزرگ‌ترین کسب‌وکارهای اینترنت اشیاست. این شرکت به عنوان یک شرکت بسیار سودآور، با درآمد نزدیک به ۵۰میلیارد دلار در سال۲۰۲۱، یک انتخاب کم‌خطر برای سرمایه‌گذاری در حوزهIoT به شمار می‌رود.

IBM

IBM که شرکتی قدیمی و نام‌آشنا در زمینه سخت‌افزار و نرم‌افزار به شمار می‌رود، در زمینه اینترنت اشیا هم بسیار فعال است. این شرکت پلتفرمی در این زمینه به نامWatson IoT  عرضه کرده است. درآمد سالانه این ابرکمپانی ۷۹میلیارد دلار است.

Bosch

Bosch از اولین ورودکنندگان به حوزه اینترنت اشیاست. این شرکت مهندسی مدت زمان طولانی در این زمینه فعال بوده و در بیش از ۲۵۰ پروژه و ۱۰میلیون دستگاه متصل به IoT کار کرده است.Bosch IoT Suite  از معروف‌ترین بسترهای موجود در این صنعت است.

اکوسیستم IoT این کمپانی مملو از بسترهای متنوع است که در همه ابعاد IoT در حال ارائه راهکار هستند. 

از فناوری‌های ارائه‌شده توسط این کمپانی می‌توان به حوزه‌های تولید نرم‌افزار، مدیریت داده، بسترهای اتصال به شبکه، اتوماسیون، روبات‌ها و اجزا و قطعات آنها و امنیت سایبری اشاره کرد. این کمپانی درآمد سالانه حدود ۸۷میلیارد دلار را گزارش کرده است.

Intel

اینتل اکوسیستم اینترنت اشیای خود را با جذب و خرید بیش از ۲۰ کمپانی و استارتاپ به وجود آورد. این شرکت حالا ابزارهای قدرتمندی در ارائه راهکارهای بهینه IoT در اختیار دارد. اینتل این راهکارها را به گستره وسیعی از صنایع، از بخش فروش تا IoT صنعتی، عرضه می‌کند. 

با اینکه اینترنت اشیا بازار اصلی اینتل نیست، تراشه‌های مراکز داده (Data Center) این ابرکمپانی حوزه نیمه‌رساناها، انرژی مراکز داده ابری متصل‌کننده دستگاه‌های IoT را تامین می‌کنند. با وجود رقابت فزاینده، اینتل همچنان بازار پردازشگرهای مراکز داده را تحت کنترل خود دارد. 

علاوه بر این اینتل مالک Mobileye  از مهم‌ترین سازندگان سیستم‌های رانندگی خودران و دستیار رانندگی پیشرفته است. ارزش این کمپانی در بازار سرمایه حدود ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است.

Amazon 

شرکت آمازون در کنار گوگل، از شرکت‌های پیشرو در بازار اینترنت اشیاست. این شرکت چندین محصول مهم در زمینه اتوماسیون در منازل، در کارنامه خود دارد.Amazon Echo  در واقع ، دلیل ترغیب‌شدن گوگل به تولیدHome  بود، زیرا با شعار «همیشه گوش‌دادن»  Alexaاین بازار را قبضه کرده بود.

آمازون که یکی از بزرگ‌ترین کمپانی‌های تکنولوژی جهان و شاید هم بزرگ‌ترین آنها به حساب می‌آید، در حال حاضر مشغول به تولید و توسعه سیستم‌های IoT دیگری برای مدیریت و اتصال دستگاه‌هایش است.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.