انتخاب سردبیر مقالات اکبر هاشمی

خبر بسیار مهمی که ندیدیم!

سرمقاله 244 هفته نامه شنبه به قلم اکبر هاشمی

اکبر هاشمی

اگر تا دیروز صحبت از گم‌شدن در اتوبان و خیابان‌های پیچ در پیچ بود، حالا حکایت غریب گم‌شدن روزانه‌مان در میان خبرهایی است که از هر طرف بر سرمان می‌بارند؛ از جنگ اوکراین گرفته تا بالارفتن قیمت نفت و انرژی، مذاکرات وین، سیلاب و… دیگر اینکه چند روز پیش در آمریکا مصوبه ۲۸۰میلیارد دلاری در حمایت از تحقیقات علمی در مورد علوم و تراشه‌سازی (CHIPS and Science Act) را تصویب کردند، خبر بسیار مهمی بود که از نظرها پنهان ماند، خبری که دیده نشد، یا دیده شد و فهمیده نشد!

ماجرا از این قرار است که چین موفق شده تراشه‌هایی را که مدارهای الکترونیکی آن‌ها حدود 10,000 بار نازک‌تر از یک تار موی انسان است، بسازد؛ برهمین اساس مجلس سنا و مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا پس از بحثی 13 ماهه، یک مصوبه ۲۸۰میلیارد دلاری در مورد علوم و تراشه‌سازی (CHIPS and Science Act) تصویب کردند.  

یکی از دلایل تصویب این مصوبه بسیار مهم، به این مسئله برمی‌گردد که چند هفته پیش مهم‌ترین شرکت تراشه‌سازی چین موفق شده بود با از میان بردن یکی از مهم‌ترین موانع تکنولوژیک در این صنعت، دنیا را غافل‌گیر کند. این را هم در نظر داشته باشید که در کنار درگیری سیاسی و‌ نظامی چین و تایوان، مهمترین رقیب چین در این بازار تایوان است! چون در حال حاضر تایوان مهم‌ترین تولیدکننده نیمه‌رساناها در جهان است.

برخی از صاحب نظران معتقدند که آمریکا از صنعتی که به آن می‌گویند «نفت قرن ۲۱» جا مانده ولی سناتورهای آمریکایی امیدوارند با تصویب این مصوبه، عقب‌ماندگی بزرگ و استراتژیک خود را جبران کنند.

در‌حالی‌که چین و آمریکا، ما و جهانیان را سرگرم مذاکرات وین کرده‌اند و موضوع انرژی هسته‌ای را چنان پررنگ کرده‌اند که اکثر کشورهای عربی با هزینه بالا و خرج‌کردن پول‌های نفتی به دنبال رقابت با ایران هستند، هر دو کشور در حال طراحی معماری قدرت در قرن ۲۱ هستند که نفت جدید را (CHIPS and Science Act) سریع‌تر استخراج کرده و کنترل جهان را بیش از پیش یا برای همیشه در دست بگیرند. برخلاف ما و‌ بسیاری از کشورهای عربی که نفت و‌ گاز و انرژی هسته‌ای را منشا قدرت ملی و‌ تامین‌کننده امنیت ملی می‌دانیم، در دنیای جدید، پیشرفت در صنعت تراشه‌سازی می‌تواند نشان‌دهنده قدرت ملی یک کشور باشد.

حرف آخر:

همه ما اریک اشمیت را می‌شناسیم؛ اریک اشمیت، کارآفرین و مدیرعامل افسانه‌ای دوران اوج‌گیری گوگل بود که در کنار بنیان‌گذاران این غول موتور جست‌وجو، مسیردهی عملیاتی را به سمت سلطه بر بازار فناوری انجام می‌داد. نکته قابل‌تامل اینکه نقش اشمیت در طراحی این مصوبه بسیار پررنگ است. اریک اشمیت، هم‌اکنون سرپرست کمیسیون هوش مصنوعی امنیت ملی آمریکا است. اینکه دولت و سیاستمداران آمریکایی از یک کارآفرین و دانشش در چنین جایگاهی استفاده می‌کنند، قابل‌ توجه و‌ تأمل است. شنیدن چنین خبری بی‌اختیار ذهن ما را به این سمت می‌برد که بیش از یک دهه است که کارآفرینان ایرانی تحت فشار شدید و در مظان اتهام به نفوذ و… هستند!

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *