انتخاب سردبیر چهره‌های خارجی

گمنام‌ترین آدم معروف جهان

پاراگ آگروال را بیشتر بشناسید:مدیرفنی سابق، مدیرعامل فعلی، منجی فردا؟

پاراگ آگروال(Parag Agrawal) مدیرعامل جدید توییتر
واقعیت این است که توییتر در یک دهه اخیر کمترین رشد را در بین شبکه‌های اجتماعی از نظر تعداد کاربران فعال داشته و تلاش‌های متعدد صورت‌گرفته برای بازگرداندن آن به دوران اوج با شکست مواجه شده‌اند. بحران رشد توییتر به‌خصوص در دوران پاندمی، که فیسبوک موفق به افزایش تعداد کاربران خود به حدود 3 میلیارد نفر شده، اما تعداد کاربران فعال ماهانه توییتر در همان حدود 300میلیون کاربر درجا می‌زند، بیشتر به چشم آمد. درنتیجه خبر کناره‌گیری تقریبا اجباری جک دورسی از مدیریت عاملی توییتر، آن هم برای دومین‌بار، خیلی تعجب‌‌برانگیز نبود. اما انتخاب مدیرعامل برای یکی از بزرگ‌ترین و قدرتمند‌ترین پلتفرم‌های اجتماعی جهان کار ساده‌ای نیست و به قول خود دورسی نیازمند بررسی‌های «سختگیرانه» برای انتخاب بهترین گزینه ممکن است. به همین دلیل کمتر کسی انتظار داشت که این شرکت تصمیم بگیرد سکان هدایتش را به‌جای گزینه‌های مطرح معمول به یکی از مهندسان جوان و تقریبا گمنام خود بسپارد. انتخاب آنها پاراگ آگروال، مهندس نرم‌افزار هندی-آمریکایی است که از 10سال پیش به توییتر پیوسته و از سال 2017 سمت مدیرفنی را در اختیار داشته است. سکاندار بعدی توییتر علی‌رغم سابقه طولانی‌اش نه در داخل و نه در خارج از این شرکت اصلا شناخته شده‌ نیست. به همین دلیل تصمیم گرفتیم با معرفی بیشتر این جوان‌ترین مدیرعامل شرکت‌های عضو شاخص S&P500، شما را با سوابق و چشم‌انداز آتی‌اش برای توییتر بیشتر آشنا کنیم.

پاراگ آگروال(Parag Agrawal) در سال 1984 در شهر اجمیر واقع در ایالت راجستان هند دیده به جهان گشود. پدرش از مقامات بلندپایه سازمان انرژی اتمی هند و مادرش یک معلم بازنشسته بود و چندی پس از تولد پاراگ خانواده آنها به بمبئی نقل مکان کرد. او که تحصیلات مقدماتی خود را در مدرسه مرکزی شماره 4 سازمان انرژی اتمی هند به پایان رسانده بود، با کسب مدال طلای المپیاد جهانی فیزیک سال2001 و رتبه 77 آزمون ورودی دانشگاه صنعتی بمبئی ثابت کرد یک دانش‌آموز عادی نیست و از استعداد خارق‌العاده‌ای برخوردار است.

پاراگ در سال 2005 و پس از دریافت مدرک کارشناسی، برای ادامه تحصیل در زمینه علوم کامپیوتر رهسپار ایالات متحده و دانشگاه معتبر استنفورد شد. آگروال در این دوره در کنار تحصیل به‌صورت ناپیوسته در چندین پروژه بزرگ تحقیقاتی در زمینه داده‌کاوی در شرکت‌های بزرگ فناوری اطلاعات از جمله مایکروسافت، یاهو و AT&T مشارکت داشت. آگروال یک سال قبل از دریافت دکترای علوم کامپیوتر خود از دانشگاه استنفورد، در سال 2011 به‌عنوان مهندس محصول در توییتر فعالیت خود را در بخش تبلیغات آغاز کرد.

او در نقش جدید خود علاوه بر ادغام فناوری‌های یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی با پلتفرم توییتر، الگوریتم‌های مورد استفاده برای نمایش توییت‌های مرتبط به کاربران را به‌شکل قابل‌توجهی بهبود بخشید. در نتیجه این تلاش‌ها آگروال تبدیل به نخستین کسی شد که عنوان «مهندس نرم‌افزار برتر» را در توییتر دریافت و جایگاه خود را به‌عنوان یکی از مستعدترین کارکنان شرکت مستحکم کرد.

آگروال در ادامه و به‌دلیل تاثیر محسوسی که بر رشد تعداد کاربران فعال و درآمد توییتر داشت، در سال 2017 به‌عنوان CTO یا مدیرفنی این شرکت برگزیده شد. او کنار تبیین و پیاده‌سازی راهبرد فناوری شرکت، شروع به تلاش برای افزایش سرعت توسعه و پیاده‌سازی قابلیت‌های جدید در توییتر کرد و با مشارکت با گوگل و انتقال داده‌ها به فضای ابری  باعث بهبود سرعت و تجربه کلی کاربری آن شد. او همچنین به‌عنوان مدیرفنی مسئول نظارت بر پروژه‌ Bluesky، یکی از بلندپروازانه‌ترین برنامه‌های دورسی برای آینده توییتر بوده و نقش موثری در روند توسعه آن ایفا کرده است. هدف نهایی از این پروژه، توسعه و تدوین استانداردهای باز و غیرمتمرکزی است که به شبکه‌های اجتماعی اجازه می‌دهد به‌راحتی از محتوای منتشر شده در پلتفرم‌های دیگر استفاده کنند. در نهایت در روز 30 نوامبر سال2011 پاراگ آگروال تقریبا یک دهه پس از شروع به کار در توییتر، با رأی موافق تمامی اعضای هیات مدیره و تایید خود جک دورسی، به‌عنوان مدیرعامل توییتر برگزیده شد، تا هدایت این پلتفرم اجتماعی را در رقابت شدید سال‌های پیش‌رو در دست بگیرد.

همان‌طور که گفتیم، پاراگ آگروال پیش از انتصاب به مقام مدیرعاملی هم، به‌عنوان مدیرفنی، در اغلب پروژه‌های کلیدی شرکت نقش فعالی داشته است و آشنایی کاملی با چند و چون برنامه‌های فعلی و آتی توییتر دارد. حتی می‌توان گفت دلیل انتخاب او، که نسبت به بسیاری از گزینه‌های مطرح برای جانشینی دورسی شهرت و وزن حرفه‌ای کمتری داشت، همین آشنایی عمیق با فرهنگ سازمانی، سازوکارهای عملکردی شرکت و سابقه قبلی وی در بهبود عملکرد توییتر با استفاده از ابزارها و فناوری‌های نوین بوده است. هرچند بدون شک دستیابی به اهداف بلندپروازانه‌ای که دورسی برای توییتر در سال‌های آتی تعریف کرده، از جمله دوبرابر کردن درآمد و تثبیت بیش از 325 میلیون کاربر فعال روزانه تا 2023، کار دشواری در پیش خواهد داشت.

عملی‌کردن تعهدات بازمانده از دوران دورسی چالش‌های بسیاری دربر خواهد داشت، به‌خصوص که این نخستین‌باری است که این شرکت برای خود اهداف بلندمدتی در زمینه دستیابی به درآمد و افزایش کاربران فعال تعریف می‌کند. آگروال به این واقعیت کاملا آگاه است و احتمالا برای همین بدون فوت وقت دست به کار شده است. پاراگ آگروال در نخستین مصاحبه خود اعلام کرده اولویت اول او در شروع کارش افزایش چابکی سازمانی در تمامی جوانب خواهد بود که با توجه به سابقه او در سمت مدیریت فنی شرکت چندان دور از دسترس به‌نظر نمی‌رسد.  مدیرعامل جدید در همین زمان کوتاه دست به تحول ساختار مدیریتی و سازمانی در توییتر زده و آن را حول سه محور اساسی خدمات به مشتری، درآمدزایی و توسعه فناوری‌های پایه بازسازی کرده و به‌ترتیب کیوان بیک‌پور، بروس فالک و نیک کلدوِل را برای مدیریت تیم‌های توسعه قابلیت‌های کاربری، فروش و مهندسی توییتر برگزیده است. همچنین در همین راستا مدیران بخش‌های مهندسی و تحقیق و توسعه که سابقا تنها به دورسی گزارش می‌دادند هم از این شرکت جدا خواهند شد تا به گفته آگروال به مدیران امکان ‌دهد «خیلی سریع‌تر حرکت کنند».

دو برابر شدن سرعت توسعه، که سومین هدف بلندمدتی است که در کنار افزایش تعداد کاربران فعال و دو برابر کردن سرمایه در چشم‌انداز دو‌ساله پاراگ آگروال قرار دارد، احتمالا در قالب به‌کارگیری فناوری‌های و معرفی ویژگی‌ها و به‌روزرسانی‌های جدید هم نمود پیدا خواهد کرد. برای مثال، آگروال در جواب این پرسش که چرا توییتر اقدام به خرید اپلیکیشن پیام‌رسان Quill کرده است، قابلیت گفت‌و‌گوی آنلاین را «یکی از ویژگی‌های کلیدی محصول» دانسته و «فرصت‌های موجود در این حوزه» را کلیدی خوانده است. این موضع، با توجه به اینکه قابلیت ارسال پیام مستقیم در توییتر مدت‌هاست به حال خود رها شده و هیچ پیشرفتی نداشته، نشان‌دهنده بخشی از تغییراتی است که احتمالا در آینده در این پلتفرم شاهد آن خواهیم بود.

پاراگ آگروال و جک دورسی مدیرعامل‌های فعلی و قبلی توییتر

در نهایت باید به مهم‌ترین بخش از برنامه‌های آتی پاراگ آگروال، یعنی پیشبرد توسعه Bluesky و ادغام هرچه بیشتر فناوری‌های مرتبط با وب نسخه 3 در پلتفرم توییتر اشاره کنیم. توسعه قابلیت‌های مبتنی بر فناوری‌های غیرمتمرکز و به‌روزرسانی زیرساخت‌های پلتفرم توییتر برای پشتیبانی از این تغییرات، قمار بزرگی است که اگر موفق باشد می‌تواند جایگاه این شرکت و مدیرعامل جوان آن را در میان بزرگ‌ترین پلتفرم‌های اجتماعی تا سال‌ها تضمین کند.

  1. به‌عنوان مهندس محصول به استخدام توییتر درآمد

آگروال در سال2011 به‌عنوان یک مهندس نرم‌افزار به استخدام توییتر درآمد و موفق شد با عملکرد مناسبی که از خود به‌نمایش گذاشته بود ظرف 6 سال به مقام مدیریت فنی شرکت ارتقا یابد. او از دوستان نزدیک جک دورسی، هم‌بنیانگذار و مدیرعامل سابق توییتر، محسوب می‌شود و گفته می‌شود چشم‌انداز مشترکی برای آینده این غول دنیای فناوری دارند.

دورسی در ایمیل خداحافظی خود با توییتر در این باره نوشته: «پاراگ کار خود را در توییتر به‌عنوان مهندسی که اهمیت زیادی برای کاری که انجام می‌دهد قائل است شروع کرد و امروز مدیرعامل جدید ما شده (من هم چنین مسیری را طی کرده‌ام…او بهتر از من این کار را انجام داده!). همین واقعیت باعث می‌شود به انتخاب او به این سمت افتخار کنم.»

  1. جوان‌ترین مدیرعامل شرکت‌های عضو فهرست S&P500 است

آگروال 37ساله با رسیدن به مقام مدیریت عاملی توییتر، اکنون جوان‌ترین مدیرعامل شرکت‌های حاضر در شاخص S&P500 محسوب می‌شود. البته اختلاف سنی او با اولین نفر بعدی یعنی مارک زاکربرگ، بنیانگذار و مدیرعامل متاورس فعلی و فیسبوک سابق، بسیار کم است و این دو با چند ماه اختلاف سنی جوان‌ترین رهبران دنیای فناوری به شمار می‌روند.

  1. پاراگ آگروال مسئول برنامه‌های آینده‌نگرانه توییتر بوده است

طبق بیانیه رسمی شرکت، پاراگ آگروال به‌عنوان CTO توییتر مسئول «تبیین راهبردهای فنی و هدایت تلاش‌ها برای بهبود سرعت توسعه محصول در کنار پیشبرد به‌کارگیری یادگیری ماشینی در کل شرکت» بوده است. در عمل این عبارت به این معنی است که آگروال مسئول هدایت برخی از آینده‌نگرانه‌ترین پروژه‌های شرکت از جمله استفاده از هوش مصنوعی برای مدیریت محتوا، به‌کارگیری فناوری پردازش ابری و ورود به حوزه رمزارزها بوده است. وی همچنین نقشی کلیدی در حرکت توییتر به سمت پلتفرم‌های اجتماعی «غیرمتمرکز» داشته است.

یکی از مهم‌ترین این برنامه‌ها، سرمایه‌گذاری روی پروژه‌ای موسوم به Bluesky است که قصد دارد با توسعه یک پروتکل ارتباطی متن‌باز و مستقل، به شبکه‌های اجتماعی مختلف امکان دهد در بستری مشترک و متناسب با نیازهای آتی کاربران به فعالیت بپردازند.

  1. احتمالا تغییراتی در سیاست‌های این پلتفرم در زمینه آزادی بیان ایجاد خواهد کرد

توییتر به‌عنوان یک پلتفرم اجتماعی عمومی همواره با مسئله حد و حدود آزادی بیان و تقابل آن با اهداف دیگری چون حفاظت از امنیت کاربران روبه‌رو بوده است. جک دورسی به‌عنوان مدیرعامل توییتر مسئولیت تصمیم‌گیری‌ درباره چنین مواردی را برعهده داشته، هرچند به‌نظر می‌رسد به‌خوبی از عواقب ناگوار احتمالی آن باخبر است. برای مثال، وقتی توییتر پس از وقایع ژانویه 2021 حساب کاربری رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده را مسدود کرد، دورسی در این باره گفت که این انتخابی درست برای توییتر اما سنتی نادرست برای آزادی اینترنت بوده است.

حالا این آگروال است که باید در چنین مواردی تصمیم‌گیری کند و شکی نیست مثل دورسی، تک‌تک تصمیم‌های او زیر ذره‌بین رسانه‌ها و منتقدان قرار خواهند داشت. البته هنوز برای قضاوت درباره نحوه تعامل مدیرعامل جدید با مسئله آزادی بیان کمی زود است، ولی با توجه به اظهارنظرهای سابق او در این باره، می‌توانیم جهت‌گیری‌های احتمالی او در آینده را پیش‌بینی کنیم.

Parag Agrawal در سال2020 و در مصاحبه با نشریه مروری بر فناوری دانشگاه MIT در پاسخ به این پرسش که چطور می‌توان بین حفاظت از آزادی بیان و مقابله با اطلاعات غلط در توییتر توازن ایجاد کرد، گفته بود از نظر او نقش توییتر حفاظت از آزادی بیان نیست، بلکه باید به شکل‌گیری گفت‌و‌گوی سالم در میان کاربران کمک کند. از نظر او کارکرد اصلی توییتر و الگوریتم‌های پیشنهاد محتوای آن، تصمیم‌گیری درباره درست یا غلط بودن اخبار و اطلاعات – و مسدود کردن دسترسی کاربران به آنها – نیست. بلکه این پلتفرم اجتماعی تنها باید در راستای خدمت به ایجاد فضای مناسب برای گفت‌وگوی سالم جمعی به مورد توجه بیشتر قرارگرفتن برخی از این محتواها کمک کند.

  1. پاراگ آگروال از همین حالا درگیر انتقادهاست

آگروال به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین کارکنان و البته مدیرفنی توییتر، خیلی اهل توییت‌ کردن نیست و ظرف 13 سال حضور در این شبکه اجتماعی تنها 3239 توییت داشته است. با این حال به محض معرفی او به‌عنوان رهبر بعدی توییتر، کاربران به سراغ توییت‌های قدیمی او رفته و دیدگاه‌های او درباره برخی مسائل را به چالش کشیده‌اند.

آگروال در یکی از این توییت‌های مسئله‌ساز که تاریخ انتشار آن به بیش از یک دهه پیش بازمی‌گردد، نوشته است: «اگر آنها نمی‌خواهند بین افراط‌‌گرایان و مسلمانان تفاوتی قائل شوند، چرا من باید بین سفید‌پوست‌ها و نژادپرست‌ها تفاوتی قائل باشم.» این توییت که  نقل‌قولی مستقیم از یک شوی تلویزیونی درباره مضرات کلیشه‌های نژادی است، باعث شده برخی کاربران مدیرعامل جدید را ضد نژاد سفید و دارای دیدگاه‌های نژادی بدانند و حتی منجر به واکنش برخی سیاستمداران به جانشین جک دورسی هم شده است. وی همچنین پیش از این هم به‌خاطر هوش مصنوعی سیستم برش خودکار تصاویر کاربران، که از قرار برای سفیدپوستان بهتر کار می‌کرد، مورد پرسش کاربران توییتر قرار گرفته بود.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *