سیاره آریکس، استارتاپی متفاوت است که همزمان علاوه بر حوزه تکنولوژی، کیفیت و آرامش زندگی افراد را هم هدف خود قرار داده است؛ استارتاپی که هوشمندسازی گردشگری را در چشمانداز خود دارد و به این منظور تصمیم گرفته از راهکارهای سختافزاری و رباتیک هم بهره ببرد. در این شماره از شنبه به سراغ آرش بشارت، همبنیانگذار استارتاپ آریکس رفتیم تا بیشتر با این سیاره اسرارآمیز آشنا شویم.
از سیاره آریکس بگویید و خدماتی که ارائه میدهد.
سیاره آریکس فضایی است که افراد بتوانند در آن کسبوکار راه بیندازند؛ البته نه مثل یک شتابدهنده بلکه به شکلی که افراد بتوانند در آنجا شبکهسازی کنند، ایدههای خود را مطرح کنند و از هم حمایت کنند. برای خود ما هم سیاره آریکس جایی بود که در آن توانستیم اولین استارتاپ خود را به مرحله اجرا برسانیم. در حال حاضر خدمات ما به دو بخش گردشگری هوشمند و ارائه خدمات نرمافزاری تقسیم میشود که هرکدام زیرمجموعههای خود را دارند.
این ایدهها چگونه شکل گرفت و از کجا کار خود را شروع کردید؟
ایده اصلی از جایی شروع شد که ما انتخاب کردیم در اینجا زندگی کنیم. بدون نیاز به جلسات طولانی یا تصمیمگیری سخت این اتفاق افتاد. ما در آن برهه بیشتر به این فکر میکردیم حالمان به واسطه زندگی در تهران خوب نیست و وقتی که اینجا هستیم، حالمان خیلی بهتر است.
سپس به این فکر کردیم که حالا که حال ما در اینجا خیلی بهتر است و چندان نیازی هم به حضور در تهران نداریم، چرا هزینههای زندگی در تهران را به دوش بکشیم؟ همین شد که به فکر افتادیم برای زندگی طولانیتر در اینجا برنامهریزی کنیم.
کسبوکار ما در ابتدا ارائه خدمات نرمافزاری به استارتاپها بود. مشاهده تاثیر تغییر سبک زندگیمان روی ما، باعث شد تا فضایی ایجاد کنیم تا دیگران هم در این حال و هوا سهیم باشند. برادرم آرمان که همبنیانگذار آریکس است، در رشته هتلداری تحصیل کرده و تا حدی در صنعت گردشگری فعالیت کرده بود. بنابراین به این نتیجه رسیدیم که میتوانیم در شاخه گردشگری فعالیت خود را گسترش دهیم. پیش از آن تنها تماس ما با بخش گردشگری، نرمافزارهایی بود که برای این بخش طراحی کردیم.
نیما ذوقی اولین اقامتگاه ما را در این بخش طراحی کرد و اسمش را رنگینخانه گذاشتیم. رنگینخانه با مجوز بومگردی فعالیت خود را شروع کرد. گسترش کار ما در حوزه گردشگری به این صورت بود که از بازدیدکنندگان و رزروکنندگان اقامتگاهها و فضای کاری اشتراکی پارک درآمد کسب میکردیم. البته در ابتدای کارمان تنها یک زمین کشاورزی و یک اقامتگاه داشتیم. تورهایی هم به صورت گشتهای نیمروزی برگزار میکردیم.
پس در واقع اولین محصولات شما، محصولات نرمافزاری بودند؟
ما در ابتدا سرویسهای آنلاین داشتیم. زمانی که ما از محل کار خودمان در تهران استعفا دادیم، وبسایتهایی خدمتمحور ساختیم که ایدههای بامزهای داشتند. مثلا یک وبسایتی بود که ارزش وبسایت شما را تخمین میزد. این وبسایت سایتبین نام داشت. این سایت در طول روز و در ابتدای کارش تا 150 بازدید داشت.
سپس سئوبین هم بعد از آن اضافه شد. این محصول، وبسایت افراد را از نظر سئو بررسی میکرد. کار این وبسایت به صورت خودکار بود و حتی پیشنهادهایی برای بهبود سئو به افراد ارائه میداد.
سایتبین و سئوبین به هم لینک شدند و در ادامه، سری وبسایتهایی با پسوند بین راهی بازار شدند. به عنوان مثال پلاکبین که به شما این امکان را میداد از طریق شماره پلاک، شهر مربوط به خودرو را شناسایی کنید. محصول دیگر ما لوگوبین بود که مجموعهای از لوگوها بود. شما میتوانستید لوگوی کسبوکار خود را به آن اضافه کنید. ما به ازای ثبت هر لوگو، مبلغی را دریافت میکردیم. لوگوبین اولین سرویس پولی ما بود.
پس از تاسیس واحد اقامتی، به تولید محصولات نرمافزاری ادامه دادید؟
محصولات بعدی استارتاپ آریکس بعد از تاسیس واحدهای اقامتی، تعدادی نرمافزار بودند که در میان آنها آبگینه مشهورترین محصول است. دلیونا هم پروژه دیگر ما برای افزایش دانش خانمهایی است که وارد دوره یائسگی میشوند. ضمن اینکه آبگینه فرایند فروش و حسابداری و به تبع آن، اداره کسبوکار نوپای ما را ساده میکرد.
محصولات دیگر استارتاپ آریکس در حوزه گردشگری چه مواردی هستند؟
محصول دیگر پارک فرهنگ و فناوری در بخش گردشگری در حوزه غذا و برگزاری رویداد بود. بخشی از این موضوع به سفره بومی این منطقه برمیگردد و بخش دیگر آن به علاقه آرمان به آشپزی بینالملل. بخش سلامت فردی و سبک زندگی این پروژه هم توسط همسرم اداره میشود که دانشآموخته دندانپزشکی از فیلیپین است و بخش سلامت و بهبود کیفیت خواب سیاره را در دست دارد.
در مورد بیزینسمدل کسبوکارتان بگویید.
بیزینسمدل ما در محصولات مختلف متفاوت است. بهعنوان مثال، در آبگینه مدل اشتراک ماهیانه را داریم. در بخش طراحی راهکار، نرمافزار و گردشگری مدل آندیمند را داریم.
به لحاظ درآمد یا حضور بازدیدکنندگان، آمار خاصی را ثبت کردهاید؟
با گذشت 4 سال از تاسیس بخش اقامت و پذیرایی بازدیدکنندگان، سیاره میزبان نزدیک به 2هزار بازدیدکننده بوده است که به موجب آن، حدود 10میلیارد ریال گردش مالی برای مجموعه و بیش از 2میلیارد ریال گردش مالی برای ساکنان منطقه از طریق فروش محصولات کشاورزی، صنایعدستی و سوغات ایجاد شده است.
وجه تمایزی که شما را از اقامتگاههای بومگردی و شرکتهای نرمافزاری جدا کرده و به یک استارتاپ تبدیل میکند، چیست؟
ارائه راهکارهای منحصربهفرد و هوشمندسازی فرآیند از مواردی است که فعالیت سیاره را تبدیل به فعالیتی استارتاپی میکند. همچنین، از دید اکوسیستمی و چرخه زندگی استارتاپها فکر میکنم از زمان تاسیس تا به امروز که 5 سال گذشته، هنوز به رشد مورد نظر دست نیافتهایم و راه طولانی در پیش داریم.
سیاره آریکس متولد میشود
استارتاپ آریکس، بازمانده یک باغ چای هشتادوچندساله است؛ کارگاهی سبز و وسیع برای جاندادن به ایدههای آرمان و آرش بشارت. آرش متولد شهریور68، دانشآموخته مهندسی نرمافزار در دهلینو است و به حل مسئله، فلسفه، ادبیات، موسیقی و معماری علاقه دارد. او طراح رابط و تجربه کاربری و طراح و توسعهدهنده وب است. آرمان که متولد اردیبهشت1370 است، در کلاردشت هتلداری خوانده و علاقهمند به کارآفرینی، فوتبال، آشپزی، نجاری و سفر است. او در حال حاضر در حوزه مدیریت پروژه و منابع فعالیت میکند.
این دو برادر در بهار سال95 زندگی کارمندی را کنار گذاشتند و دست از زندگی کارمندی شستند و این اتفاق زمینهساز میلاد سیاره آریکس شد. آنها کاری را که در سیاره آریکس انجام دادند، اینگونه توصیف میکنند: «تا آنجایی که در اختیارمان بود و میشد فرایندها را ساده کردیم. کاری شبیه به سادهکردن عبارات جبری در ریاضی.»
نگاهی به آینده
سیاره آریکس نقش پناهگاهی برای فرار از شلوغی زندگی مدرن را ایفا میکند؛ اما پیام محوری این سیاره دوری از تکنولوژی، هوشمندسازی فرایندها و پیشرفت نیست. همانطور که آرش بشارت میگوید: «هدف ما دوری از هوشمندی نیست بلکه پیام محوری سیاره در یک کلمه خلاصه میشود: سادگی! ما میخواهیم از بخشهایی از زندگی مدرن فاصله بگیریم که ما را از انسانیت و زندگی انسانیمان دور میکنند.»