گسترش فناوری در دنیای امروز، روندی نیست که بتوان برای آن توقفگاهی در نظر گرفت، هر روز که چشم خود را به این دنیا باز میکنیم، شاهد اخبار داغی در حوزه فناوری هستیم که با هدف راحتترکردن زندگی انسان، خدمات و ابزارهای جدیدی را به بازارهای جهان ارائه میکنند. این نکته به ظاهر بدیهی اما بسیار مهم، یعنی پیشرفت روزافزون فناوری، باید در رأس فرایندهای مالی بازار سرمایه جهان قرار بگیرد، به این معنا که برای شرکت در بورس و خرید سهام، باید به اصل فناوریمحوربودن شرکتها نیز در کنار سایر عوامل، توجه ویژهای مبذول داشت؛ چراکه در نهایت، دنیا از آن فناوری خواهد بود و بر این اساس، سهام شرکتهای فعال در این حوزه نیز ارزش بیشتری خواهند داشت.
5 کمپانی که در ادامه معرفی میشوند، شرکتهایی هستند که با تزریق تکنولوژیهای جدید به خدمات خود، شانس پایداری بیشتری در بازارهای جهانی دارند و بنابراین، خرید سهام آنها برای فعالان بازار سرمایه، سودآوری بیشتری خواهد داشت.
چرا سهام شرکتهای فناوریمحور ارزشمندتر است؟
فعالان بازار سرمایه در فرایند خرید سهام و شرکت در بورس، به دنبال سهامهایی هستند که در نهایت برای آنها سودآور باشد و بر همین اساس، شرکتهای نوظهور فعال در حوزه تکنولوژی میتوانند گزینه مناسبی برای این کار به شمار روند؛ چراکه این شرکتها نسبت به سایر رقبای خود مزایای بیشتری را برای سرمایهگذاران و خریداران سهام به دنبال خواهند داشت. مهمترین مزیت کسبوکارهای فعال در حوزه تکنولوژی این است که قدرت مالی و گردش پول آنها قابلاطمینانتر بوده و بنابراین خرید سهام این کمپانیها میتواند یک بازده بیخطر را برای فعالان بازار سرمایه جهان در پی داشته باشد. سهام کمپانیهای تکنولوژیمحور، برخلاف خرید اوراق بهادار که قیمتهای بالایی نیز دارند، در درازمدت ارزش بالاتری پیدا خواهد کرد و بنابراین میتواند یک گزینه مناسب برای سرمایهگذاریهای بلندمدت در بازار بورس به شمار رود.
دنیای امروز عصر پیشرفت روزافزون تکنولوژی است و بسیاری از شرکتهای برجسته این حوزه که در حال حاضر دارای سهام ارزشمندی هستند، زمانی یک استارتاپ کوچک بودند که توانستند بازارهای جهانی را فتح کرده و هماکنون به عنوان غولهای صنعت فناوریهای نوین پا به عرصه بگذارند. بر همین اساس، به نظر میرسد در فرایند سرمایهگذاری روی شرکتها و خرید سهام آنها، باید به این شرکتهای نوظهور نیز توجه داشت و خرید سهام آنها را نهتنها یک ریسک قلمداد نکرد، بلکه به عنوان یک فرصت به آنها نگاه کرد که امکان رشد و توسعه را برای سرمایهگذاران فراهم میکنند.
در ادامه 5 سهام قابل توجه در صنعت فناوری دنیا معرفی خواهند شد که خرید آنها میتواند فرصتهای چشمگیری را برای فعالان بازار بورس فراهم کند. لازم به ذکر است که این 5 کمپانی به لحاظ امتیازی که در شاخص آلتمن Z (Altman Z) به دست آوردهاند، از نظر مالی جایگاه مستحکمی را نشان میدهند. امتیاز مذکور شاخصی است که در سال1968 به منظور محاسبه احتمال ورشکستگی و ارزیابی قدرت مالی یک شرکت تعریف میشود. همچنین این شرکتها از نظر ارزش بازار (market cap) نیز بررسی شده و ارزش کل سهام آنها در نظر گرفته شده است.
اینتل؛ گزینه امن بازار سرمایه جهان بعد از نیمقرن فعالیت
شرکت اینتل با داشتن سود سهام 2.2درصد، ارزش بازار 250میلیارد دلاری و امتیاز 3.8در شاخص آلتمنZ، از جمله کمپانیها فناوریمحور شایسته و مناسب برای خرید سهام محسوب میشود. این شرکت که فعالیت خود را بر اساس تولید انواع سختافزارهای کامپیوتری قرار داده است، در سال 1968 راهاندازی شد و هماکنون بعد از گذشت بیش از نیم قرن، یکی از گزینههای امن برای خرید سهام در بازار سرمایه جهان به شمار میرود. نکته مهمی که در روند رشد و توسعه این شرکت مطرح میشود، همگامبودن آن با فناوریهای روز جهان است، چراکه اگر طبق همان رویه خود در سالهای آغازین فعالیتش، تولید سختافزارهای رایانهای مربوط به آن سالها را ادامه میداد، نمیتوانست به ارزش سهام کنونی خود دست یابد.
این کمپانی در ادامه فعالیتهای خود وارد 2حوزه محاسبات ابری و تلفنهای هوشمند شد و محصولات نیمههادی خود را در خدمت فناوریهای جدید قرار داد. حرکت به سوی فناوری ابری و توسعه هوش مصنوعی، تراشههای تخصصی بیشتری را طلب میکند و این همان نقطه اتکایی است که بر اساس آن میتوان به ماندگاری سهام این شرکت امید داشت، چراکه حوزههای جدید تکنولوژی نیاز به سختافزارهای مناسب خود دارند و شرکت اینتل این محصولات را فراهم میکند.
از سوی دیگر فناوری 5G نیز نسل جدیدی از شبکه تلفن همراه را شکل میدهد که خصوصا بعد از سپریشدن بحران کووید-19 در بین مصرفکنندگان جهانی بیش از پیش تثبیت خواهد شد و از این نظر نیز تراشههای سختافزاری اینتل حامی این موج جدید ارتباطات خواهند بود و پایداری این شرکت بیشتر خواهد شد.
تگزاس اینسترومنتس(Texas Instruments) و فناوری گسترشپذیر
کمپانی تگزاس اینسترومنتس یا TI که در زمینه تولید محصولات نیمهرسانا، بعد از اینتل و سامسونگ، رتبه دوم جهان را از آن خود کرده است، با تولید ابزارهای نیمهرسانا و پردازندههای دیجیتال از دیگر شرکتهای بزرگ فعال در صنعت فناوری کامپیوتر محسوب میشود. این شرکت نیز با داشتن سود سهام 3.1درصد، ارزش بازار 102میلیارد دلاری و کسب امتیاز 11.7 در شاخص آلتمنZ، شانس بزرگی را در اختیار خریداران سهام قرار میدهد تا با سرمایهگذاری در بازار بورس شرکتهای فناوریمحور، سود بیشتری را به دست آورند.
از جمله شاخصههای متمایز و ارزشمند کمپانی Texas Instruments، وسعت بازار آن است، به این معنا که تراشههای آنالوگ این شرکت تقریبا در همه چیز استفاده میشوند مانند: مسواک، شبکههای برق، تلفنهای هوشمند، مراکز داده، تجهیزات نظامی و اتومبیل، رایانههای شخصی و وسایل پزشکی. طبیعتا فعالیت در یک بازار گسترده و تأمین نیازهای آن، میتواند ضامن بقای یک کسبوکار باشد، خصوصا کسبوکاری که مطابق با فناوریهای روز دنیا حرکت کرده و نیازهای آینده جوامع را نیز پوشش خواهد داد، بر همین اساس نیز ارزش سهام این شرکت در بازارهای بورس جهانی، یک ارزش پایدار و پربازده خواهد بود. به طور کلی میتوانیم بگوییم گسترش دایره خدمات این کمپانی، در کنار ویژگی مهمتر آن، یعنی تولید محصولات بر اساس فناوری، قدرت بیشتری را در بازار بورس برای آن رقم زده است و به همین دلیل نیز این شرکت میتواند یکی از گزینههای جذاب بازار سرمایه جهان برای سرمایهگذاران به شمار رود.
کوالکام(Qualcomm)؛ پشتیبان بزرگ ارتباطات جهانی
دنیای امروز دنیای ارتباطات است و این ارتباطات نیز به لطف فناوری تلفنهای هوشمند و شبکههای ارتباطی بیسیم، هر چه بیشتر به سمت آسانتر کردن فرایندهای ارتباطی پیش میرود، بر همین اساس نیز شرکتی مانند کوالکام (Qualcomm) که فعالیت خود را در سال1985 در آمریکا آغاز کرده است، یکی از گزینههای مناسب و پایدار بازار بورس و سرمایهگذاری محسوب میشود. این شرکت فناوری و تجهیزات ارتباطی و مخابراتی، با داشتن بازده سود 3.3درصد، ارزش بازار 90میلیارد دلاری و کسب امتیاز 3.0 در شاخص آلتمنZ در ردیف سهامهای باارزش جهان قرار گرفته است.
در اهمیت سهام این شرکت همینقدر کفایت میکنیم که بگوییم در دنیای امروز، هرگاه شخصی یک تلفن همراه خریداری میکند، درصدی به درآمد این کمپانی افزوده میشود، زیرا زیرساختهایی مانند کد دسترسی چندگانه برای نسل سوم و چهارم شبکههای بیسیم یعنی 3G و 4G توسط کوالکام پشتیبانی میشود. این در حالی است که فناوری ارتباطی بیسیم به دنبال گسترش خود و ارتقا به شبکه بزرگتر 5G است و طبیعتا این شرکت در رابطه با فناوری مذکور نیز بیکار نخواهد نشست. کمپانی کوالکام به دنبال ارتقاي خدمات خود، حوزههای دیگری مانند اتومبیلرانی را نیز مد نظر قرار داده و با افزایش قابلیتهای بیسیم در اتومبیلها، خصوصا با افزودن قابلیتهایی مثل رانندگی خودمختار و اینترنت اشیاء، فرایند رشد و توسعه خود را بیش از پیش تضمین میکند.
میبینیم که کمپانیاي مانند کوالکام که اساس آن بر تکنولوژیهای جدید ارتباطی استوار است، باز هم نسبت به فناوریهای روز دنیا بیاعتنا نبوده و توسعه خدمات خود را بر اساس دیگر فناوریها مانند اتومبیلهای خودران و اینترنت اشیاء انجام میدهد. بر این اساس در آینده، سهم تکنولوژی این شرکت بسیار بیشتر خواهد شد و در نتیجه سهام آن نیز ارزش بیشتری پیدا خواهد کرد.
سایه امن فناوری برای کوگنیزانت
شرکت فناوری اطلاعات آمریکایی کوگنیزانت (Cognizant) که در سال1994 راهاندازی شده، ارائه خدمات مشاوره اطلاعاتی و مدیریتی و همچنین خدمات برونسپاری را در دستور کار خود قرار داده است. این شرکت با داشتن سود 1.7درصد، ارزش بازار 28میلیارد دلاری و امتیاز 6 در شاخص آلتمنZ، در ردیف کمپانیهای برجسته بازار بورس قرار گرفته و خرید سهام آن میتواند یک سرمایهگذاری بلندمدت، سودده و پایدار در بازار سرمایه جهان به شمار رود.
شاید بتوانیم تجربه شرکتی مانند کوگنیزانت را نمونه بارز تأثیر فناوری در روند ارزشگذاری یک شرکت در بازارهای سرمایه بدانیم. این کمپانی برای بیش از یک دهه، توانست شرکت محبوب سرمایهگذاران در زمینه مشاوره و برونسپاری اطلاعات باشد؛ اما قرارگرفتن در روند سراشیبی و نزول ممکن است برای هر شرکتی پیش بیاید و کوگنیزانت نیز از این اصل مستثنی نبود، به طوری که در اوایل سال2018، سهام این شرکت به دلیل حملاتی که در رابطه با رشوهخواری در شعبه هند آن رخ داده بود، کاهش یافت؛ اما باید بگوییم آن چیزی که این شرکت را دوباره در ردیف کمپانیهای باارزش بازار بورس قرار داد، گسترش سرمایهگذاری آن روی حوزههای جدید فناوری بود.
در واقع میتوانیم بگوییم شرکتهای امروز برای بازیابی هویت و تثبیت فرایند رشد خود، چارهای جز پناه بردن به سایه امن فناوری ندارند و این همان کاری بود که کمپانی کوگنیزانت انجام داد؛ به طوری که فرایند سرمایهگذاری خود را روی حوزههای داغ تکنولوژی مانند فناوری ابری، اتوماسیون، تجزیهوتحلیل، اینترنت اشیاء و رسانههای اجتماعی گسترش داد. با ظهور گسترده فناوریهای مدرن در روند برونسپاری دادههای این شرکت و خدمات مشاورهای که ارائه میدهد، رسواییها و هجمههای پیشین نسبت به آن رنگ باختند و در عوض، کوگنیزانت، به عنوان کمپانیای که خدمات خود را همگام با فناوری بهروز میکند، شناخته میشود؛ بر همین اساس نیز خرید سهام این شرکت میتواند یک فرصت مناسب را برای رشد سرمایه سهامداران در بازارهای جهانی ایجاد کند.
آنالوگ دیوایسز(Analog Devices) و توسعه تراشههای آنالوگ در صنایع نوظهور
در ادامه شرکتهایی که همگام با تکنولوژیهای جدید جهان حرکت میکنند، باید از شرکت آنالوگ دیوایسز نیز یاد کنیم که در زمینه تولید تراشههای سیگنال فعالیت میکند. همانطور که پیشتر نیز ذکر کردیم، دنیای امروز یک دنیای هوشمند است که فرایندهای ارتباطی را از طریق ابزارهای فناوریمحور تسهیل میکند و بر این اساس، کمپانی آنالوگ دیوایسز نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مانند همتای قبلی خود، یعنی تگزاس اینسترومنتس، یکی از بازیکنان اصلی در بازار تراشههای آنالوگ به شمار میرود. این شرکت با داشتن سود سهام 2.3درصد، ارزش بازار 39میلیارد دلاری و کسب امتیاز 3.0 در شاخص آلتمنZ، آخرین شرکت از 5 شرکتی است که سهام آن میتواند یک گزینه مناسب برای سرمایهگذاری در بازار بورس محسوب شود.
فعالیت اصلی این شرکت در حوزه تراشههای پردازش سیگنال است که در صنعت 5G، اتومبیلهای خودران و برقی خدمات خود را ارائه میدهد. رویکرد تکنولوژیمحوری که این شرکت به همراه 4 شرکت مذکور در برنامههای خود در پیش گرفتهاند، مهمترین ضامن ماندگاری آنهاست و دقیقا همین رویکرد نیز باعث میشود ارزش سهام آنها نسبت به دیگر شرکتهای سنتیتر بالاتر باشد. ظهور نسل جدید شبکههای ارتباطی، یعنی شبکه 5G که قطعا بعد از اتمام بحران کرونا رشد بیشتری خواهد داشت، نقطه عطفی است که این کمپانی نیز در برنامههای خود به آن توجه داشته و سعی میکند خدمات خود را بر اساس نیازهای این شبکه نوظهور تنظیم کند، ضمن اینکه آینده از آن خودروهای برقی و خودران خواهد بود و بر این اساس، هر اندازه پردازش سیگنالهایی که این کمپانی ارائه میدهد، در خدمت این صنایع نوظهور قرار بگیرند، طبیعتا امکان برندهشدن در بازارهای جهانی و به تبع آن، رشد سهامش در بازار سرمایه بیشتر خواهد شد.