چهره‌های خارجی انتخاب سردبیر

بزوس قدرت را واگذار می کند

Jeff Bezos
کناره گیری جف بزوس از مدیر عاملی آمازون چه تاثیری بر عملکرد این شرکت خواهد گذاشت

جف بزوس، مدیر‌عامل کمپانی آمازون که کار خودش را با کتابفروشی شروع کرد و بعد از 27‌سال یکی از بزرگ‌ترین اپراتورهای اقتصادی جهان را تشکیل داده است، اخیرا اعلام کرده قصد دارد پس از سپری‌شدن سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی از سمت خود به عنوان مدیر‌عامل ‌این غول های‌تک کناره‌گیری کند و سکان امور را به دست اندی جسی که در حال حاضر رئیس بخش خدمات آنلاین است، بسپارد.

اگرچه بزوس از هرم قدرت آمازون پایین می‌آید، اما بعید به نظر می‌رسد این تصمیم او تاثیری بر عملکرد آمازون داشته باشد. اما سوال این است که در آمازون چه خبر است؟ تحلیلگران چه فکر می‌کنند و ارزش سهام آمازون چقدر است؟

ندی قبل در جلسه‌ای که در آن جف بزوس آمارهای عملکردی سه‌ماهه آخر سال‌2020 را ارائه می‌کرد، در بخشی از سخنانش گفت با توجه به اینکه آمار و ارقام بسیار خوب و قدرتمند هستند، بهترين زمان است تا تصمیم‌اش را برای کناره‌گیری از پست مدیر‌عاملی آمازون عملی کند و قصد دارد قدرت را به اندی جسی واگذار کند. البته این سخنان بزوس برای مدیران ارشد آمازون تازگی نداشت.

ظاهرا آنها از قبل از این تصمیم مطلع بودند. همچنین واگذاری قدرت به اندی جسی نیز به اطلاع حلقه اصلی مدیریت آمازون رسیده بود. البته جسی همواره یکی از مدیران مورد علاقه بزوس بوده است.

سلام آقای مدیرعامل، بدرود جف

برخی تحلیلگران معتقدند انتخاب جسی به عنوان مدیر‌عامل آمازون نشان می‌دهد که اهمیت سرویس ابری برای آمازون بسیار زیاد است. جسی کسی بود که این سرویس را در آمازون راه‌اندازی کرد و مسئولیت خدمات مبتنی بر وب آمازون را برعهده گرفت. در حال حاضر کمپانی‌های بسیار زیادی هستند که  برای دسترسی به ابزارهای آی‌تی و فضای وب در ردیف مشتریان آمازون محسوب می‌شوند.

این بخش از آمازون بسیار سود‌ده نیز هست؛ در سال‌2020 رشد این بخش در مقایسه با عملکرد آمازون در آمریکای شمالی بیش از دو برابر سود‌دهی بیشتر داشته است. در حال حاضر بخش خدمات ابری آمازون حدود سه‌پنجم نتایج عملیاتی آمازون را شکل می‌دهد.

البته بزوس به طور کامل آمازون را ترک نکرده است. بزوس همچنان رئیس هیات مدیره باقی خواهد ماند و به این ترتیب از پشت پرده همه چیز را تحت نظر خواهد داشت. بزوس 57 ساله اعلام کرده قصد دارد بازنشسته شود‌، در عوض می‌خواهد وقت خود را صرف تولیدات و ابتکارات جدید کند. شرکت آمازون تحت رهبری بزوس توانست از یک کتابفروشی آنلاین به یک غول عرصه فناوری تبدیل شود.

حالا آمازون گروهی از شرکت‌های چند‌منظوره را ذیل خود شکل داده است؛ از فروشگاه‌های آنلاین در سراسر جهان تا سرویس شبکه تلویزیونی آنلاین، خدمات ابری و غیره. عملکرد شبکه توزیع آمازون آنقدر قوی بوده که شرکت‌های تحویل و بسته‌بندی کالا نظیر DHL و  UPS را نیز تحت فشار قرار داده است.

رکورد زنی در دوران کرونا

خدمات آمازون که این روزها نقش بسیار پر‌رنگی در زندگی روزانه مردم ایفا می‌کند، در تراز تجاری این شرکت نیز بسیار اثر دارند. در میانه همه‌گیری ویروس کرونا و با افزایش تقاضاهای مردم برای استفاده از خدمات آنلاین‌ و همچنین با در نظر گرفتن خرید آنلاین مردم در تعطیلات کریسمس، آمازون توانست رکورد 100‌میلیارد فروش خود را در یک سه‌ماهه سال بشکند. آمار فروش آمازون در سه‌ماهه پایانی سال‌2020 در مقایسه با مدت زمان مشابه در سال گذشته رشدی 44‌درصدی داشته ‌و به 125‌میلیارد و 600 میلیون دلار رسیده است.

همچنین سود آمازون از این فروش نیز دو‌برابر رشد داشته و به 7‌میلیارد و 200‌میلیون دلار رسیده است. در سال مالی‌2020 گروه آمازون توانسته 21‌میلیارد و 300‌میلیون دلار سود کسب کند که رشدی 84‌درصدی داشته است و یک رکورد جدید محسوب می‌شود.

و اما سهام آمازون نیز مانند سهام بسیاری از شرکت‌های دیگر به واسطه همه‌گیري کرونا سقوط کرد. در میانه ماه مارس سال‌2020، ارزش سهام آمازون به پایین‌ترین میزان خود یعنی هزار و 626 دلار در هر سهم رسید. اما عملکرد آمازون بعد از این کاهش قيمت آنقدر خوب بود که حالا تحلیلگران آن سقوط سهام را به یاد نمی‌آورند. از ماه مارس سال‌2020 به بعد ارزش سهام آمازون دو‌برابر شد.

البته این افزایش قیمت به صورت مداوم صورت نگرفت و با فراز و نشیب‌هایی همراه بود. مثلا وقتی که ارزش سهام آمازون در اوایل سپتامبر به 3‌هزار و 552‌دلار رسيد، در ماه اکتبر حدود 20‌درصد کاهش یافت و هنوز هم نتوانسته این 20‌درصد را جبران کند.

اما در دراز‌مدت عملکرد سهام آمازون بسیار خوب بوده است. سرمایه‌گذارانی که تصمیم‌گرفتند در 5‌سال گذشته سهام آمازون را بخرند و همچنان این سهام را نگه داشته‌اند، امروز سود هنگفتی به جیب زده‌اند چراکه سهام آمازون از 5‌سال گذشته تاکنون 7‌برابر شده است. هر‌کسی هم سهام آمازون را یک سال پیش خریده است باز هم باید کلاهش را هوا بیندازد چون سهام این شرکت تنها در سال گذشته رشدی 63‌درصدی داشته است.

ارباب خرده‌فروش‌ها

البته وقتی پای اعداد و ارقام وسط باشد، عملکرد آمازون هوش از سر انسان می‌پراند. اگر از سال‌1997 که سهام آمازون عرضه عمومی شد نگاهی به عملکرد این شرکت بیندازیم، می‌بینیم که ارزش آمازون چیزی در حدود 222‌هزار درصد بیشتر شده است.

در آن زمان سهام آمازون با قيمت یک‌و‌نیم دلار عرضه شد. با توجه به این آمار و ارقام آمازون به رکورد کمپانی مایکروسافت نزدیک شده است. از سال‌1986، وقتی ‌که مایکروسافت به بازار سهام رفت، تا‌کنون ارزش سهام مایکروسافت 350‌هزار درصد بیشتر شده است. در آن زمان ارزش سهام مایکروسافت تنها 7سنت بود.

با توجه به اینکه ارزش کمپانی آمازون در بازار چیزی حدود 1‌تریلیون و 700‌میلیارد دلار است، می‌توان گفت که یک سر و گردن از دیگر رقبای خرده‌فروش خود بالاتر ایستاده است. غول چینی علی‌بابا ارزشی برابر با 720‌میلیارد دلار دارد.

اگر سهام آمازون را با سهام غول‌های فناوری آمریکا مقایسه کنیم، آمازون در رده سوم قرار می‌گیرد؛ در این رده‌بندی آمازون جلوتر از کمپانی‌های گوگل و آلفابت با ارزش یک تریلیون و 400‌میلیارد دلار و عقب‌تر از مایکروسافت با ارزش یک تریلیون و 800‌میلیارد دلار و اپل با ارزش 2‌تریلیون و 300‌میلیارد دلار قرار می‌گیرد.

سهام آمازون از سال‌1997 چیزی در حدود 222‌هزار درصد بیشتر شده است. در آن زمان سهام آمازون با قيمت یک‌و‌نیم دلار عرضه شد. با توجه به این آمار و ارقام آمازون به رکورد کمپانی مایکروسافت نزدیک شده است. از سال‌1986، وقتی ‌که مایکروسافت به بازار سهام رفت، تا‌کنون ارزش سهام مایکروسافت 350‌هزار درصد بیشتر شده است

گران‌شدن قیمت سهام آمازون‌، بنیانگذار و مدیر‌عامل شرکت، بزوس را به یکی از ثروتمندترین افراد جهان تبدیل کرد‌، اگرچه وی مجبور شد در روند طلاق خود بخشی از سهام آمازون را واگذار کند اما با این حال اخبار بلومبرگ ثروت وی را در ابتدای سال 2021، به میزان 194‌میلیارد دلار تخمین زده است و ثروت همسر سابق وی، مکنزی اسکات، به 60‌میلیارد دلار می‌رسد.

این میزان ثروت، مکنزی را در جایگاه بیسمین فرد ثروتمند جهان قرار می‌دهد. ایلان ماسک‌، مدیر‌عامل تسلا‌، با 202‌میلیارد دلار ثروت، در رده نخست قرار دارد.  که البته این جایگاه باز هم دچار تغییر شده است که درادامه می‌خوانید.

نظر تحلیلگران درباره کناره‌گیری بزوس و تاثیر احتمالی‌اش بر قیمت سهام آمازون خیلی واضح و شفاف است؛ شبکه بلومبرگ از 56‌تحلیلگر اقتصادی در این خصوص نظرسنجی کرده ‌و غیر از یکی، همه آنها معتقد بودند خرید سهام آمازون به‌رغم کناره‌گیری بزوس از سمت مدیر‌عاملی همچنان تصمیم بسیار درستی است.

استفان جو، از تحلیلگران شرکت سرمایه‌گذاری Credit Suisse معتقد است شرایط در آمازون بهتر از این هم خواهد شد. عملکرد سه‌ماهه قبلی آمازون بهتر از هر زمان دیگری بود.

راث سندلر در بانک سرمایه‌گذاری بارکلی در انگلیس نیز معتقد است سهام آمازون ریسک کم و سود بالایی خواهد داشت و این شرکت در سال جاری میلادی، سال خوبی را در پیش خواهد داشت و این عملکرد لزوما ربطی به خروج بزوس از مدیر عاملی شرکت ندارد چراکه باقی مدیران آمازون تغییر نکرده‌اند.

بیشتر بخوانید: شرکت تسلا متعلق به کیست

اثرات خروج

بسیاری از تحلیلگران معتقدند خروج بزوس از مدیر‌عاملی آمازون باعث کاهش ارزش سهام این شرکت نخواهد شد. حتی اگر این اتفاق هم رخ دهد، زمانش بسیار کوتاه خواهد بود و سهام بار دیگر ارزش خود را به دست خواهد آورد. بانک سوئیس نیز در تحلیل خود اعلام کرده بعید است با مدیر‌عاملی جسی تغییر عمده‌ای در خصوص مسائل مهم در آمازون صورت گیرد.

کارشناسان گلدمن‌ساکس حتی پیش‌بینی بسیار خوشبینانه‌ای درباره ارزش سهام آمازون صورت داده‌اند و اعلام کرده‌اند ارزش سهام این شرکت در سال جاری میلادی به 4‌هزارو 500‌دلار خواهد رسید.

ایلان ماسک

جنگ پولدارها ادامه دارد

جف بزوس که از سال ۲۰۱۷ ثروتمندترین فرد جهان است وارد رقابت شدیدی با ایلان ماسک شده است.

ایلان ماسک ماه ژانویه از جف بزوس پیشی گرفت و به ثروتمندترین فرد جهان تبدیل شد اما قیمت سهام تسلا با کاهش 4/2 درصدی به قیمت ۷۹۶.۲۲ دلار رسید، به همین خاطر حدود ۴.۵ میلیارد دلار از ثروت ایلان ماسک کاسته شد و بزوس با ثروت خالص 191.2 میلیارد دلار در مقایسه با ۱۹۰ میلیاد دلار ایلان ماسک، مقام شماره یک خود را به‌‌دست آورد. همچنین دارایی خالص بزوس نیز کاهش یافت، اما ضرر او چندان شدید نبود و فقط در حدود 372 میلیون دلار ضربه دید.

دوران سلطنت ماسک شش هفته‌ای بود و بزوس عنوان را به‌سرعت پس گرفت. سهام آمازون در 12ماه گذشته 53 درصد صعود کرده است.

با توجه به افزایش چشمگیر فروش حاصل از بیماری همه‌گیر کرونا، سهم مدیر عامل آمازون در این شرکت با افزایش 75 میلیارد دلار در سال 2020، به 173.3 میلیارد دلار رسید. در اوایل این ماه، او اعلام کرد که از سمت مدیرعاملی خود کناره‌گیری می‌کند و در اواخر سال جاری به سمت رئیس اجرایی می‌رود.

در همین حال، بیل گیتس با دارایی 137میلیارد دلار در سومین فرد ثروتمند جهان باقی مانده است.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *