انتخاب سردبیر یادداشت

زمانی برای فراموشی

زیستن در کنار حوادث ساخت وساز؛ نگاهی به فاجعه متروپل

حوادث ساخت و ساز

راه اندازی تجارت آنلاین

در کنار عکس‌های تلخ متروپل آبادان‌، تصویری از حضور صدها تن از مردمی که روی ساختمانی نیمه‌ساز واقع در تقاطع خیابان شادمان و آزادی (روبه‌روی کارخانه زمزم فعلی)که سازنده و قدمت آن را تحسین می‌کنند، دست به دست می‌شود‌. شاید بی‌ربط به موضوع باشد ولی این دقیقاً همان ساختمانی است که در آن فعالیتم را در حوزه محصولات شیمیایی ساختمان در اوایل دهه‌۸۰ شمسی و از طبقه همکف آنجا شروع کردم.

ما سال‌هاست در کنار حوادث ساخت‌و‌ساز به خوبی و خوشی زندگی می‌کنیم‌، اخبار ریزش ساختمان‌های ناشی از گود‌برداری غیر‌اصولی در گوشه و کنار شهر هر هفته به گوش می‌رسد. در کنار خرابی‌های مسکن مهر سرپل ذهاب و کرمانشاه در زمان زلزله‌، ریزش پلاسکو بعد از آتش‌سوزی و تازه‌ترین آن، نظاره‌گر غم مردم آبادان در سالگرد آزاد‌سازی خرمشهر هستیم‌. کمی ابراز ناراحتی می‌کنیم و در بهترین حالت با هشتگ آبادان تسلیت‌، پست می‌گذاریم ولی به‌زودی همه‌چیز فراموش می‌شود؛ انگار که اصلا اتفاق قابل‌توجهی نیفتاده است‌.

دغدغه جامعه مهندسی کشور همیشه دستخوش ارزان‌سازی و کم‌کاری برخی ‌کافرمایان یا سازنده‌های سودجویی است که قیمت تمام‌شده ساخت، اولویت‌شان بوده و کمتر به کیفیت مصالح ناپیدای سفت‌کاری نظیر بتن، اسکلت و فونداسیون توجه می‌کنند.

اینجاست که توجه به آیین‌نامه‌های مختلف ساختمان، خصوصا بتن مصرفی بیش از بیش نمایان می‌شود‌. درست درسال‌۲۰۰۶ در شهر باکو یک ساختمان ۱۶‌طبقه حین ساخت فرو ریخت و بتن‌های سازه همانند سفالی خرد‌شده در سطح خیابان پخش شد‌. اما این نقطه عطفی در ساخت‌و‌ساز جمهوری آذربایجان شد و کیفیت بتن و ساخت‌و‌ساز به نحو قابل‌قبولی ارتقا یافت‌.کمترین رده مقاومتی مصرفی در شهر باکو خصوصا در مناطق ساحلی به رده C60 ارتقا یافت و استفاده از انواع افزودنی‌های بتن و پوزولان‌های معدنی و آلی برای کاهش مصرف آب و در نتیجه افزایش کیفیت بتن، رشد چشمگیری کرد‌. در حالی که ما هنوز برای ساخت بتن‌های رده C25 وC30 درگیر هستیم و امیدواریم تا اهداف دیده‌شده در سند چشم‌انداز بتن سال‌۱۴۰۴ به کیفیت فراگیر در بتن با رده مقاومتی C50 به امید حق برسیم‌.

برای کشوری که مدعی رنکینگ ۵ دنیا در تولید سیمان و تولید سالیانه بیش از 100میلیون مترمکعب بتن در سال (‌معادل ۲۴۰‌میلیون تن‌) هستیم، شاید شایسته نباشد که بتن را به عیار آن (میزان سیمان موجود در بتن) خرید و فروش کنیم، نه رده مقاومتی آن‌.

هنوز که هنوز است، درگیر تهیه بتن استاندارد و با‌کیفیت هستیم‌. با وجود کلی استاندارد‌های داخلی و خارجی و آیین‌نامه مختلف و پس از گذشت ۵۰‌سال از ورود افزودنی‌های بتن به کشور‌، هستند مهندسان مشاور یا پیمانکارانی که استفاده از فوق‌روان‌کننده بتن را برای بتن مضر می‌دانند‌.

چند ساعت قبل از نگارش این متن درگیر پروژه‌ای ملی در سواحل خلیج فارس بودم که علی‌رغم وجود یون کلر در آن منطقه و کلی پتنت و مقاله و آیین‌نامه مختص منطقه خلیج فارس‌، به‌راحتی می‌شنویم که در آیتم‌های مالی‌، روان‌کننده و سایر افزودنی‌های مقاوم در برابر خوردگی بتن دیده نشده و ما نیز الزام استفاده‌ای در این خصوص نخواهیم داشت.

به‌راستی خسارت ناشی از خوردگی  ۶۰هزار‌مترمکعب معادل بیش از 200هزار مترمربع بتن در ساحل خلیج فارس بر عهده کیست‌؟

مشاور طرح‌، کارفرما‌، دستگاه نظارت‌ یا ما! هیچ‌کس پاسخگو نیست، سکوتی است که بعد‌ها گریبان ما را خواهد گرفت یا پولی از جیب ما می‌رود یا تبدیل به ساختمانی می‌شود واقع در خیابان امیری آبادان به نام متروپل که تخلف ساخت‌و‌ساز و بدون توجه به گزارش‌ها‌، جان هموطنان ما را می‌بلعد‌.

اما مسئولیت اجتماعی همه ما ایجاب می‌کند در برابر هرگونه ساخت‌و‌سازی که هزینه‌های مستقیم یا غیرمستقیم بر ما تحمیل می‌کند، ساکت نمانیم. شاید اگر به گزارش‌های ناظران حین ساخت‌، یا به گزارش خبرنگار قبل از حادثه توجه می‌شد، اینگونه وامانده نمی‌شدیم‌.

اگر در ساختمان پلاسکو (بدون در نظر گرفتن سن  و تکنولوژی آن زمان) و صدها ساختمان مشابه از پوشش‌های ضد‌حریق در اسکلت فلزی استفاده می‌شد، اینگونه خسارت به مال و جان ما وارد نمی‌شد‌.

قطعا اگر ضوابط آتش‌نشانی نباشد، هیچ سازنده‌ای تن به استفاده از پوشش‌های ضد‌حریق نخواهد داد‌، چون زود فراموش می‌کنیم که شاید این حوادث شاید دوباره اتفاق بیفتد‌.

این مشکل در سایر نقاط ساخت هم دیده می‌شود، هنوز کاشی‌کاران ما از دوغاب برای نصب سرامیک‌های پرسلانی که هیچ جذب آبی ندارد، استفاده می‌کنند و اینگونه نصب‌های مشکل‌دار باعث هزینه‌های مادی و معنوی می‌شوند و این داستان کماکان ادامه دارد‌.

قطعا ساخت بناهای ماندگار بدون استفاده از محصولات شیمیایی ساختمان توهمی بیش نبوده و امیدواریم استفاده فراگیر محصولات متعدد و باکفیت جایگزین روش‌های ساخت سنتی شود.

خرید ارزان و عدم توجه به کیفیت کالا و ارزیابی آن و در نهایت عواقب سهمگین آن چیزی نیست که بتوان در صنعت ساخت‌و‌ساز نادیده گرفت.

اما رسالت ومسئولیت اجتماعی ما در مجموعه پلتفرم آنلاین ایران ایمارت توسعه فرهنگ استفاده از محصولات با کیفیت وفیلتر شده مختلف شیمیایی ساختمان برای حفظ ماندگاری و دوام سازه های بشر امروزی برای آیندگان و حفظ مال و جان فرزندان خود ماست .

در شروع ماجرا برای راه اندازی پلتفرم آنلاین ایران ایمارت، تصمیم گیری برای حرکت به سمت تجارت آنلاین ونیکو ارایه محصولات صنعت شیمی ساختمانی به همراه خدمات اجرایی با دلایل و مطالعات زیادی صورت گرفت.

ارائه گواهی کیفیت کالا و لیست امتیاز به محصولات و خدمات گارانتی به مشتری موضوع مهمی بود. جای خالی یک پلتفرم آنلاین برای توسعه فرهنگ استفاده از محصولات با کیفیت و فیلتر شده مختلف شیمیایی ساختمان در فضای آنلاین به چشم می خورد.

تصمیم گرفتیم حتی درراستای مسئولیت اجتماعی و جا انداختن فرهنگ توجه به کیفیت خدمات، چون امتیاز به محصولات و ارائه گواهی کیفیت کالاها را به صورت رایگان از طریق پلتفرم به خریدار ارائه بدهیم.

مهم ترین سوالی که باید از خود ‌پرسیدیم این بود که چرا صنعت شیمی ساختمانی به پلتفرم تجارت الکترونیک نیاز دارد؟ پاسخ‌ها برای‌مان کاملا قانع کننده بود.

مزیت‌های تجارت آنلاین

 این‌که قطعا مشتریان با یک مزیت ایده‌آل مواجه می‌شوند؛ زمان کمتری را صرف جستجو در بازار و بررسی کیفیت کالای دریافتی می‌کنند. در دسترس بودن و شفافیتی که اینترنت در خریدهای روزمره به ما می‌دهد، انتظارات از نحوه انجام مبادلات را تغییر داده است.

تحول دیجیتال در این صنعت در دنیا پیش از همه گیری کرونا آغاز شده بود و حالا به جرئت می‌توان گفت که در پنج سال آینده، سرعت بیشتری هم خواهند گرفت. با این حال متوجه بودیم که یک شبه راه تغییر نخواهد کرد. تجارت آنلاین در صنعت تجهیزات ساختمانی در ابتدای منحنی پذیرش قرار دارد. پذیرفتیم که راه پر پیچ و خمی در پیش است. آمار و ارقام نشان می‌داد، بزرگ‌ترین تامین کنندگان صنعتی بر روی بحث تجارت آنلاین متمرکز شده‌اند.

طبق مطالعه‌ای که از سوی «مِریت» صورت گرفته است؛ بیش از 73 درصد از خریداران تجهیزات شیمیایی ساختمانی در حوزه B2B در دنیا از نسل هزاره هستند. نسل هزاره به افرادی گفته می‌شود که از سال‌های 1981 تا 1995 متولد شده‌اند و در حال حاضر بین 27 تا 41 سال سن دارند. آن‌ها معمولا ترجیح می‌دهند برای خرید تحقیق کنند و پس از تحقیق، پروسه خرید آنلاین را پیش بگیرند.

 از سال 2019 نسل هزاره 60 درصد خرید خود را به صورت آنلاین انجام می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که خریداران معمولا تمایل دارند به صورت آنلاین تحقیق کنند. بنابراین اگر بتوان زمان ارایه کالا و خدمات، دیتای معتبری در اختیار آن‌ها قرار داد، مشتریان به طور ناخودآگاه جذب پلتفرم آنلاین می‌شوند. چرا که در کم‌ترین زمان ممکن از کیفیت کالا و نرخ آن اطلاع پیدا می‌کنند.

در عین حال 92 درصد از خریداران حوزه B2B اگر یک محصول یا خدمات را استفاده کرده و از آن راضی باشند، ترجیح می‌دهند در پروسه بعدی خرید، تامین کننده را تغییر ندهند. بنابراین اگر یک پلتفرم جامع با ارایه خدماتی چون تایید کیفیت کالا و گارانتی پیش روی مشتری قرار گیرد، نرخ تبدیل تا 380 درصد افزایش می‌یابد. نظرات مشتریان در شبکه‌های اجتماعی بازتاب پیدا می‌کند. این در حالی است که بر اساس آمار «جی تو کراود»  85 درصد از خریداران به توصیه‌های شخصی اعتماد دارند و این همان چیزی است که یک پلتفرم به آن احتیاج دارد، یعنی شهرت آنلاین.

طبق مطالعات «مکنزی» 85 درصد از خریداران حوزه B2B ترجیح می‌دهند با یک نماینده فروش تماس نگیرند. همه چیز با فناوری انجام شود.  همچنین بر اساس پیش‌بینی «گرینگر» تا سال 2023 حدود 80 درصد از درآمد تامین کنندگان صنعتی از تجارت الکترونیک حاصل خواهد شد.  همین آمار ارقام نشان می‌داد که مسیر را درست انتخاب کرده‌ایم.  بر اساس بررسی ها میان 300 کسب و کار توزیع کننده B2B، فروش تجارت آنلاین در سال 2020 حدود 11 درصد نسبت به سال 2019 افزایش داشت.

پیمانکاران در دنیا نیز در حال تغییر رفتار خود هستند. بر اساس نظرسنجی «رنتال امریکن» در سال 2019 حدود 34 درصد از پیمانکاران اعلام کردند که مشتاق هستند تا معاملات آن‌ها به صورت آنلاین انجام شود. این رقم در سال 2018 تنها 2.5 درصد اعلام شد.

 استفاده از شیوه آنلاین (تجارت الکترونیک)، مزیت‌های دیگری نیز به همراه داشت. خریداران زمان کمتری را صرف جستجو در بازار می‌کردند. این که آیا موجودی در انبار وجود دارد، کیفیت کالا چطور است و… . با این حال بازار آفلاین خود را هم حفظ کردیم. سعی کردیم تا هیجان زده وارد مسیر رشد نشویم. چرا که مطمئن هستیم که تجارت الکترونیک در این صنعت را باید به عنوان یک ارتقای شغلی در نظر گرفت، نه جایگزین.

حالا با دور تند رشدی که در این صنعت بر بستر تجارت الکترونیک در دنیا شاهد آن هستیم، امیدمان رشد و دیدن رقبای قدرتمند و دغدغه مند با ارائه خدمات و مزیت های رقابتی بیشتر در بازار است. مزایایی چون شفافیت، تاییدیه کالای استاندارد و ارائه کالا و خدمات با کیفیت و ….

باشد که کمتر شاهد بروز چنین حوادث دردناکی باشیم.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *