شاید باور نکنید، ولی متن بالا را یک انسان ننوشته! این متن توسط یک سامانه خودکار نگارش متن به نام جسپر (Jasper) نگاشته شده است. این سامانه صرفا با دریافت تیتر «آینده وب به متنهای نگاشتهشده توسط الگوریتمها بستگی دارد» توانسته مقدمه بالا را بنویسد.
جسپر قابلیتهای دیگری نیز دارد. مثلا میتواند متنهایی متناسب با ساختار و قالب آگهیهای فیسبوک، ایمیلهای بازاریابی یا توصیفی برای محصولات مختلف بنویسد.
جسپر فقط یکی از استارتاپهایی است که در سالهای اخیر با محوریت فناوری موسوم به جیپیتی-۳ (GPT-3) وارد میدان شدهاند. فناوری جیپیتی-۳ یکی از معروفترین محصولات شرکت اُپنایآی (OpenAI) است. این شرکت که نام چهرههای سرشناسی مثل ایلان ماسک (مدیرعامل تسلا و اسپیساکس) را در میان بنیانگذارانش دارد، به صورت تخصصی روی فناوری هوش مصنوعی به فعالیت میپردازد. این سامانه میتواند انواع متنهای خلاقانه، از داستان گرفته تا متنهای تبلیغاتی را با خلاقیت و دقت یک نویسنده حرفهای ایجاد کند.
چند سالی است که فناوری هوش مصنوعی توانسته به تولید متن نیز بپردازد. سال ۲۰۲۰ را باید آغاز جهشی جدی در این حوزه دانست. در این سال بود که شرکت اپنایآی از نسخه تجاری سامانه جیپیتی-۳ رونمایی کرد. استارتاپ جسپر میگوید بیش از ۵۵هزار کاربر پولی دارد. یکی دیگر از استارتاپهای رقیب جسپر نیز بیش از یک میلیون کاربر دارد. نگاهی گذرا به فعالان این حوزه نشان میدهد که حدود ۱۴ شرکت در زمینه تولید خودکار متن برای انتشار در رسانههایی مثل وبلاگ یا حتی نگارش تیترهای جذاب فعالیت میکنند و همگی از فناوری اپنایآی بهره میگیرند.
-
فراتر از یک ویرایشگر
استارتاپ کانتنتاج (ContentEdge) یکی دیگر از فعالان در این بازار است. این استارتاپ با شعار «با هوش مصنوعی بهتر و سریعتر محتوا بنویس» به بازار آمده است. همچنین دائما تاکید میکند که سریع، مقرونبهصرفه و نزدیک به آنچه یک انسان مینویسد، محتوا را تولید میکند. همچنین تاکید میکند که آینده بازاریابی محتوا دقیقا همینجاست؛ یعنی جایی که هوش مصنوعی وارد میدان شده و ابتکار عمل تولید محتوا را در دست گرفته است! این نکات را وقتی به صفحه اول وبسایت این استارتاپ سر بزنید هم متوجه میشوید.
در نگاه اول، سامانه کانتنتاج شباهت زیادی به گوگل داک دارد و ایرادهای مختلف دستوری یا علامتگذاری موجود در متن را به کاربر اعلام میکند. اما آنچه کانتنتاج را از رقبا مجزا میکند، پیشنهاد تعدادی کلیدواژه برای افزایش رتبه در گوگل است. این سامانه به صورت خودکار، کلیدواژههایی را در متنی که نوشتهایم وارد کرده و یا اینکه براساس تیتر و توضیح کوتاهی که نوشتهایم یک متن کامل شامل چند پاراگراف را تولید میکند. الگوریتم کانتنتاج ابتدا به بررسی متنهایی که رتبه بالایی در جستوجوی گوگل براساس عبارتهای مدنظر کاربر دارند پرداخته و سپس عبارتها یا جملاتی را به کاربر برای بهبود متن خود پیشنهاد میدهد.
برخی کاربران کانتنتاج میگویند گاهی اوقات جملات خروجی این سامانه ممکن است ایراداتی داشته باشد. با وجود این، این سامانه میتواند فرآیند جستوجو برای یافتن عبارتهایی مناسب را که نه تنها منظور را به خوبی بیان میکنند، بلکه میتوانند رتبه خوبی در موتورهای جستوجو داشته باشند، تسهیل کند.
البته در سامانه کانتنتاج به کاربران توصیه شده متن خروجی را بلافاصله در رسانههای خود منتشر نکنند، چون ممکن است بخشی از آن، عینا از یک منبع برداشته شده باشد و استفاده از آن مستلزم دریافت اجازه از آن منبع باشد.
-
عصای دست کسبوکارهای کوچک
بسیاری از کسبوکارهای کوچک در سراسر دنیا با مشکلاتی جدی به ویژه به لحاظ مالی روبهرو هستند. برخلاف شرکتهای بزرگ که میتوانند بودجه قابلتوجهی را برای استخدام کارشناسان بازاریابی و روابط عمومی اختصاص دهند، کسبوکارهای کوچک معمولا با محدودیت منابع روبهرو هستند. در نتیجه، سامانههایی مثل کانتنتاج یا سایر استارتاپهای مبتنی بر فناوری جیپیتی-۳ از پتانسیل بالایی برای توانمندسازی کسبوکارهای کوچک به منظور تولید بیشتر محتوای متنی و حضور پررنگتر در وب و رسانههای اجتماعی برخوردار هستند.
-
توصیههایی که هنوز بهروز نشدهاند
اما در حال حاضر، داستان الان از این قرار است که گوگل به مدیران وبسایتها توصیه میکند از ابزارهایی که محتوا را به صورت خودکار تولید میکنند، بر حذر باشند. رباتهای مختلفی وجود دارند که به کپی متن از وبسایتهای پرطرفدار و درج آن در وبسایت مورد نظر کاربر میپردازند. گاهی اوقات، این رباتها متن مورد نظر را به صورت خودکار به زبانهای مختلف ترجمه میکنند، به این امید که کاربرانی از سراسر جهان به آن توجه کنند. با وجود این، خروجی این رباتها معمولا ناقص و گاهی بیمعناست و البته ممکن است حتی به نقض قوانین بینالمللی کپیرایت نیز منجر شود.
اما به نظر میرسد که گوگل باید در این مقررات بازنگری کند. این توصیهها از سال ۲۰۰۷ تاکنون تغییر نکرده است. حال آنکه طی یکی دو سال اخیر، رباتهای تولید محتوا، به ویژه آنهایی که بر بستر فناوری جیپیتی-۳ فعالیت دارند، متنهایی با کیفیت بسیار بالا و شبیه به متن تولیدهشده توسط یک نویسنده باتجربه را تولید میکنند.