استارتاپهای تازه رسیده به بازار برای نسل نقرهای
اخیرا، در نمایشگاه الکترونیک مصرفی2020 (the Consumer Electronics Show، CES 2020)، بسیاری از فناوریهای جدید راهاندازی شد که پاسخگوی انواع مشکلات جهانی بود. به طور قطع آشکار شده که یکی از موضوعات اخیر در صنعت، مسئله مقابله با سالخوردگی جمعیت است.
پوشیدنیها
دستگاههای هوشمند پوشیدنی در دنیای بیش از حد دیجیتال ما بسیار نوگرایانه هستند. یکی از جالبترین نوآوریها در این زمینه، جدیدترین لباس خواب «e-skin» از استارتاپ ژاپنی Xenoma است که برای افراد مسن طراحی شده است. این لباسخوابها که مانند لباسخوابهای معمولی به نظر میرسند و حس میشوند، سنسورهایی دارند که شرایط خواب و ویتامینهای سلامتی را تجزیه و تحلیل میکند و همچنین میتواند زمین خوردن را تشخیص دهد.
این سنسورها به منظور جمعآوری دادههای مربوط به سلامتی و تشخیص هرگونه ناهنجاری در سلامت فرد، در پارچه لباس بافته میشوند. یکی دیگر از دستگاههای پوشیدنی برای سالمندان که در نمایشگاه CES 2020 به نمایش درآمد، ردیاب مچبند دست است که توسط استارتاپ مستقر در آمریکا، CarePredict ارائه و توسعه یافته است. این دستگاه افراد سالخورده را قادر میسازد تا وضعیت عادتهای غذا خوردن و خواب و سایر فعالیتها مانند راه رفتن را ردیابی کنند. این برنامه با تکیه بر هوش مصنوعی داخلی (AI) میتواند مشکلاتی مانند افسردگی را هم پیشبینی کند.
خانههای هوشمند
Sekisui House، گروه سازنده خانه ژاپنی، ایده خانه هوشمند برای سالمندان را معرفی کرده است. این فناوری که با همکاری موسسه فناوری ماساچوست ساخته شده است، از حسگرهایی که روی سقف قرار میگیرند، برای نظارت بر ضربان قلب سالخوردگان استفاده میکند تا در شرایط اضطراری خانه به صورت خودکار با آمبولانس تماس گرفته و به آنها هشدار دهد.
راهحل جالب دیگری توسط استارتاپ فرانسوی Technis ارائه شده که اینبار به جای سقف از کفپوشهای خانه برای کنترل رفتار سالمندان استفاده میکند. سنسورهای تعبیهشده در کفپوشها برای تشخیص حرکت ساکنان خانه استفاده میشوند و میتوانند تعداد استفاده از توالت و هرگونه رفتار نامنظم را توسط یک تیم پزشکی دائما رصد کنند.
دادهها و رباتها
دادهها و تجزیه و تحلیلهای بزرگ، راهی را برای معالجه فراهم کردهاست که میتواند برای تکتک بیماران شخصیسازی شود. اکنون میتوان از هر بیمار یک تصویر کاملا دقیق ترسیم کرد و روشهای درمانی را هدف قرار داد تا بهترین نتیجه ممکن را هنگام مدیریت و پیشگیری از وضعیت بیمار فراهم آورد.
این کار از طریق تجزیه و تحلیل اطلاعات بالینی، بیولوژیکی و سبک زندگی انجام میشود. در واقع، جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها برای اطمینان از پیشرفت سلامتی سالمندان بسیار مهم است.
استارتاپ مستقر در کالیفرنیا، Ejenta، که در زمینه مراقبتهای بهداشتی از راه دور کار میکند، اخیراً سیستمی را راهاندازی کرده که توانایی جمعآوری مقدار زیادی داده بیومتریک از منابع مختلف مانند تلفنهای هوشمند و لباسهای هوشمند را دارد.
توسعه این سیستم از برنامه ناسا الهام گرفته شده که برای فضانوردان ساخته شده است. تمام لباسها و اشیا و سنسورها به هم متصل میشوند و داده تولید میکنند. بنابراین سیستم عاملهایی نیاز است که بتواند با جمعآوری، تجزیه و تحلیل و پیشبینی، سلامت مشتریهای سالمندش را تضمین کند.
چالش استارتاپهای نسل نقرهای
افراد مسن با چالشهای منحصربهفردی روبهرو هستند که گروههای دیگر با آن مواجه نیستند. در عین حال، هنگامی که آنها قادر به غلبه بر این چالشها باشند، بیشتر در جامعه فعالتر و پذیرفتهشده هستند. اما در این بین چالشهایی هم برای استارتاپهای حوزه سالمندان وجود دارد.
برچسبها و انتخاب کلمات برای این بازار در حال رشد بیش از سایر فعالیتها اهمیت دارند؛ مردم برچسبهایی را میخواهند که شأن آنها را حفظ کرده و به آنها اجازه دهد با کرامت پیر شوند. اینکه بزرگسالان را چگونه مورد خطاب قرار دهیم، بسیار اهمیت دارد.
از میان این واژگان کدام یک میتواند خطاب مناسبتری باشد؟ «بزرگتر»، «فرد مسن»، «سالخورده» و «شهروند سالمند» کدام را ترجیح میدهند؟ بنابراین انتخاب مناسبترین عبارت باید هوشمندانه باشد.
جامعه بزرگسالان مسن متشکل از بسیاری از گروههای کوچک است و از افراد جوان 60ساله تا افراد ضعیف 90ساله، کمتحرک تا فعال، شاغل تا بازنشسته و غیره را شامل میشوند. شرکتهای موفق همه این گروهها را به صورت جداگانهای در نظر میگیرند و مشکلات مرتبط با هر کدام از این گروههای سنی را میسنجند. شرکتها براساس مشکلات سنجیده شده جهت رفع نیازهای گروههای مختلف گام برمیدارند.
سرمایهگذاران و رهبران صنعت، ابزارهای زیادی را از جمله بودجه، بازخورد محصول، بازگشایی مسیر ورود به بازار و غیره برای موفقیت به شرکتهای نوپا ارائه میدهند، اما هیچکدام با توزیع قابل مقایسه نیستند. کارآفرینانی که سعی در ایجاد مشاغل مراقبت از شهروندان سالمند دارند، باید بدانند که این یک بازار پراکنده با روند فروش پیچیده است.
در این بازار خریدار معمولا بیش از یک نفر است. محصول نهتنها باید به شهروند سالمند فروخته شود، بلکه باید به مراقبان نیز فروخته شود. علاوه بر موارد بالا مهمترین عنصر طراحی است. نادیدهگرفتن طراحی صرفا به این دلیل که مخاطبان مسن هدف قرار میگیرند، یک اشتباه بزرگ و هزینهبر است. طراحی عالی شامل کل تجربه مشتری است. طراحی میتواند با آسانساختن محصول در استفاده (و فروش) نام تجاری را زنده کند که برای طراح هدفی «ضروری» است.
کاربر باید به راهنمای نهایی تبدیل شود. تمرکز اصلی باید روی مسنترین شهروندان باشد. برای ایجاد ارتباطی شخصی و احساسی لازم است که مخاطبان به استقبال این فناوری سوق داده شوند. بنابراین لازم است که علاوه بر در نظر گرفتن دیدگاههای مصرفکنندگان، راهنماییهای بدون محدودیتی نیز در نظر گرفته شود.
ممکن است این نکته واضح به نظر برسد، اما وقتی بسیاری از کارآفرینان به نمونهسازی فکر میکنند، فقط روی طراحی و تجربه کاربر تمرکز دارند. این دو مورد بسیار مهم هستند اما نمونهسازی باید شامل استراتژی توزیع برای موفقیت در بازار نیز باشد. در حالی که تحقیق، آزمایش و گوشدادن هنگام طراحی بسیار ارزشمند هستند، طراح و ایدهپرداز باید در مورد استراتژیها و شرکای بالقوه نیز تدبیری بیندیشد.
در ابتدای کار شرکای بالقوه خود را بیاورید و به سوالات مهمی مانند زیر پاسخ دهید:
آیا این در جریان کار فعلی جای میگیرد؟ چگونه در مدل پرداخت فعلی قرار میگیرد؟ چرخه فروش شریک چگونه است؟ سود واقعی کاربر و مراقب چیست؟ نقطه ماشه چیست؟ چگونه میتوانید دقیقاً در نقطه آغازگر به کاربر دسترسی پیدا کنید؟
همانطور که تحول «اینترنت اشیا» در فرهنگ مصرفکننده اصلی جریان پیدا میکند و دستگاههای هوشمند و خانههای هوشمند به یک امر عادی تبدیل میشوند، فرصت برای کارآفرینان در جهت حل چالشهای مراقبت از شهروندان مسن با پیشرفت فناوری ادامه خواهد یافت.
غولهای فناوری مستقر به زودی به فضا نقل مکان میکنند و بنابراین زمان آن فرا رسیده است که کارآفرینان ادعای خود را مطرح کنند. زمانبندی همه چیز است. کارشناسان صنعت پیشبینی میکنند که 50 میلیارد دستگاه و یک تریلیون سنسور در سالهای آینده آنلاین خواهد شد؛ از اتومبیل و دستگاههای محاسباتی گرفته تا لوازم خانگی و سنسورهای بیومتریک.
آنچه که از یک فیلم علمی- تخیلی 10 سال پیش متصور بودیم، اکنون به عنوان پیشرفت بعدی هوشمندانه در بازار نفوذ کرده است. با این حال، هنوز خیلی زود است که بتوان استفاده از اینترنت اشیا را برای مراقبت از بزرگسالان قضاوت کرد.
علاوه بر توجه به نیازهای درمانی و مراقبتی، نسل نقرهای به توجه درزمینههای مشارکتهای اجتماعی نیز نیازمند است. با افزایش سن در این نسل، اعتماد به نفس و حضور پررنگ آنها در جامعه رنگ میبازد و به انزوا کشیده میشود. راهی که باید استارتاپها در آینده پیش بگیرند، استفاده از تجربه و مهارت شهروندان سالمند در طراحیهای موفقی است که علاوه بر سلامت، به سایر امورات شهروندان سالمند نیز توجه کند.