مفهوم و تاریخچه بلاکچین به زبان ساده در یلدا سامیت ۹۸

0

در دومین قسمت از پنل پنجره‌های رو به فردا مفهوم ساده بلاک چین بیان شده‌است.

سخنرانی رضا قربانی هم‌بنیانگذار راه پرداخت

بیش از صد سال است که در دنیا اقتصاددان‌ها، جامعه و کسانی که باهم معاملات مالی انجام می‌دهند را مطالعه می‌کنند. چیزی که در زندگی تمام ما انسان‌ها وجود داره عدم قطعیت است. وقتی ما می‌خواهیم با هم معامله‌ای انجام بدهیم، یکدیگر را نمی‌شناسیم و این عدم قطعیت است. اگر تاریخ کوتاه بشر نسبت به زمانی که دنیا اساسا شکل گرفت را نگاه کنیم، شکل‌گیری واسطه‌ها را به وضوح مشاهده می‌کنیم. وظیفه واسطه‌ها این بود که عدم قطعیت را کاهش دهند.

امروزه کسب‌کارهای استارتاپی و سنتی زیادی این کار را انجام می‌دهند. ما واسطه‌هایی متمرکز شکل دادیم و تمام اطلاعات و تصمیم‌گیری‌ها را در یکجا انجام می‌دادیم. مهم‌ترین واسطه‌هایی که می‌شناسیم دولت‌ها، بانک‌ها، شرکت‌های پرداخت و هر نوع کسب‌وکار دیگری هست. اما مسئله‌ای که وجود دارد آن است که این واسطه‌ها می‌توانند هک شوند یا مورد تقلب قرار بگیرند. هم‌چنین واسطه‌های متمرکزی که ما در طول تاریخ آن‌ها را ساختیم، باعث نابرابری می‌شوند و این ذات واسطه‌هاست.

مفهوم اینترنت ارزش

عده‌ای به این موضوع فکر کردند که اگر ما اینترنت اطلاعات را ساختیم و توسط آن اطلاعات را ردوبدل کردیم، می‌توانیم اینترنتی به نام اینترنت ارزش نیز بسازیم و ارزش را انتقال دهیم. اما این موضوع انتقال ارزش از طریق اینترنت کار آسانی نیست. چه می‌شد اگر می‌توانستین بجای عکس سند ماشین، خود سند را در اینترنت جابجا کنیم. این موضوع را فردی در سال ۸۰ به سادگی حل کرد. تصور کنید شهری یک تعداد نگهبان داره و همه قرار هست که در این شهر نگهبانی بدهند. برای اینکه بفهمیم آدم‌ها واقعا مشغول نگهبانی هستند به آن‌ها می‌گوییم که هر ده دقیقه یکبار وارد میدان شهر شوند. و بصورت تصادفی به یک نفر از کسانی که وارد میدان شدند یک جایزه می‌دهیم. ماینینگ در بلاکچین بیت‌کوین دقیقا همین منطق را دارد.

در ادامه او درباره ساز و کار بلاکچین بیت کوین توضیحاتی ارائه کرد و گفت تا کنون ۳۰۰۰ بلاکچین در دنیا به ثبت رسیده‌اند که دیگر بلاکچین معروف دنیا، اتریوم است. در این بلاکچین علاوه بر ارزش میتوان اسناد را نیز منتقل کرد. رضا قربانی در انتهای ارائه خود ۵ مزیت استفاده از بلاکچین در دنیای امروزی را تشریح کرد: اثبات اسناد و حق مالکیت، اقتصاد اشتراکی، انتقال پول در کسری از ثانیه، ذخیره اطلاعات در یک فضای بلاکچینی، مالکیت محتوا و کپی رایت.

مطلب پیشنهادی: رمز ارز چیست؟

سخنرانی امیرعباس امامی هم‌بنیانگذار کارچین

نقش واسطه‌ها در اقتصاد

برای تجارت با یکدیگر به اعتماد نیاز است و برای اعتمادسازی نیاز به شناختن یکدیگر داریم. در گذشته تجار قدیم با استفاده از سکه‌های طلا و نقره به یکدیگر اعتماد می‌کردند و رفته رفته پول کاغذی و بانک‌ها جای سکه‌های طلا و نقره را گرفتند. در ادامه صحبت‌های آقای رضا قربانی ایشان نیز درباره واسطه‌ها بصورت عمیق‌تر صحبت کردند: واسطه‌ها در دنیای اقتصاد بر خلاف تفکر عمومی مردم یک عامل مثبتی هستند که باعث تسهیل تجارت شده و هزینه‌های معامله را کاهش می‌دهند. واسطه‌ها می‌توانند هم مالی و هم اطلاعاتی باشند. البته انحصاری شدن واسطه‌ها اتفاق خوبی نیست. مثلا اگر یک بنگاه یا واسطه در محله‌ای انحصار داشته باشد، می‌تواند کارمزد بالاتری بگیرد.

به لطف اینترنت ما توانستیم کسب‌وکارهای خود را توسعه دهیم و وارد بازار جهانی شویم و در واقع برای کسب‌وکار و خدماتمان یک انحصاری در دنیا ایجاد کنیم اما این اتفاق اتفاق خوبی نیست. زیرا این انحصارات توسط استارتاپ‌ها و شرکت‌های بزرگ باعث مشکلات متعددی خواهند شد. دسترسی به تمامی اطلاعات کاربران و عدم قائل شدن حریم خصوصی، دستیابی به انبوهی از اطلاعات، ایجاد اختلال در امنیت ملی یک کشور، سرویس ندادن به برخی از کشورها و از بین بردن فضای رقابتی میان شرکت‌ها از مشکلات انحصاری شدن یک کسب‌وکار است. بلاکچین یک راه‌حل برای این موضوع است.

تاریخچه و مفهوم ساده بلاک چین

سابقه بلاکچین به مقاله‌ای در سال ۱۹۹۱ برمی‌گردد که توسط دو دانشمند دانشگاه آمریکا ارائه شده بود. در این مقاله نحوه‌ای جدید برای ذخیره سازی اطلاعات ارائه شده بود. بلاکچین اساسا یک دیتابیس با دو ویژگی است: اولین ویژگی آن است که دیتاها بجای آنکه record – by – record  ذخیره شوند، بصورت بسته بسته ذخیره می‌شوند. در هر یک از این بسته‌ها عصاره و یا DNA بسته قبلی نیز موجود است که در اصطلاح فنی به آن HASH گفته می‌شود. این بسته‌ها توسط یک نخ نامرئی یا همین HASHها به یکدیگر متصل هستند. برای جلوگیری از تقلب، لازم است علاوه بر این نحوه ذخیره‌سازی دیتا، دیتاها را در سرور‌های مختلف که بصورت همتا به همتا با یکدیگر متصل هستند ذخیره کنیم. ویژگی بلاکچین این است که در بلاکچین ما بجای اینکه به یک کمپانی مشخص اعتماد کنیم، به یک دیتابیس اعتماد می‌کنیم.

در انتها امیرعباس امامی درباره نحوه کار استارتاپ کارچین که یک پلتفرم حمل و نقل مبتنی بر بلاکچین است، صحبت کرد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.