گزارش سال تبلیغات بازار منتشر شد. در مقدمه گزارش کافه بازار 99 آمده: «گزارش سال ۱۳۹۹ رسانههای «تبلیغات در بازار» ابتدا ظرفیتهای موجود در بازار را طرح کرده و سپس دادههای مربوط به هر شیوه بازاریابی را نمایش میدهد». به همین بهانه نگاهی انداختیم به آمار تبلیغات در گزارش سال تبلیغات کافه بازار.
نزدیکترین جا برای نصب
ظرفیتهای موجود در بازار شاید اولین سوالی است که یک تیم مارکتینگ نیاز دارد تا درباره آن بداند و بر مبنای آن بخواهد ارائه تبلیغ در کافه بازار را مورد بررسی قرار بدهد. کافه بازار اعلام کرده که 51 میلیون کاربر ثبت نامی و 44 میلیون نصب فعال دارد. این اعداد، در کنار رشد به ترتیب بیست درصدی و ده درصدی نسبت به سال گذشته، میتواند هر تیمی را برای تبلیغ در کافه بازار متقاعد کند. در حقیقت، این اعداد باعث میشود که هر اپلیکیشن ایرانی بتواند مستقیما با درصد بسیار بالایی از مصرف کنندگان ایرانی اینترنت ارتباط برقرار کنند و شاید بتوان این پلتفرم را، مستعدترین پلتفرم آنلاین برای تبلیغات دانست.
آمار عملکرد راهها و روشهای تبلیغات در اپلیکیشن کافه بازار
در این گزارش آمده است که کافه بازار پس از سه سال فعالیت در زمینه تبلیغات، سه شیوه جذب کاربر برای کسب و کارهای ساخته است: تبلیغات در جستجو، تبلیغات در گشت و گذار و تبلیغات در ویدیو. با توجه به اینکه هدف هر کمپین تبلیغاتی با کمپین دیگر (حتی برای یک برند) میتواند متفاوت باشد، با توجه به هدف آن برند در آن بازه زمانی، مخاطب آن کمپین و رفتار او، هر کدام از این سه شیوه میتوانند برای تیمهای مارکتینگ مثمر ثمر باشند.
- روش تبلیغات در جستجو به این گونه است که تبلیغ دهنده میتواند برنامه خود را به عنوان اولین نتیجه در جستجو به کاربر نشان بدهد. خروجی این روش تبلیغ، نمایش برنامهها به دامنه گستردهتری از کاربران بازار و برای افزایش تعداد نصب، گرینه بسیار خوبی است. این نوع تبلیغ بر اساس مکانیزم مزایده قیمت کار میکند.
- تبلیغات در گشت و گذار، ردیفی در صفحه جزییات برنامه است که هنگام نصب برنامه به کاربر نشان داده داده و نمایش برنامه تبلیغ دهنده در قسمت «برنامههای پیشنهادی» است.
- روش سوم، یعنی تبلیغات در ویدیو، هنگام تماشای ویدیو در مقاطع مختلف در بخش ویدیوی بازار به صورت پیش از ویدیو و میانه ویدیو به کاربر نمایش داده میشود. تبلیغاتی که برای افزایش آگاهی از برند یا تبلیغات با هدف نصب، میتواند مناسب باشد.
باید اذعان داشت که اعداد ارائه شده در این گزارش، اعداد وسوسه انگیزی هستند. بیش از بیست و سه میلیون نصب به دست آمده، از طریق روش تبلیغات در جستجو، بیش از بیست و شش میلیون میانگین بازدید روزانه از ردیف تبلیغات در گشت و گذار و البته هفتصد و بیست و چهار میلیون آگهی پخش شده در سرویس ویدیویی، عمق نفوذ تبلیغات ارائه شده در کافه بازار را به خوبی نشان میدهند.
وارد جستجو شو، نصب بگیر
طبق آنچه در گزارش کافه بازار 99 آمده، در یک سال گذشته، بیش از دو میلیارد و هشتصد میلیون جستجو در کافه بازار انجام شده است. اگر این عدد را نسبت به 44 میلیون نصب فعال در نظر بگیریم، متوجه این نکته میشویم که بخش جستجو، یکی از پرکاربردترین بخشهای استور است. به عبارت دیگر، این تناسب نشان میدهد که کاربران، به کافه بازار و موتور جستجوی آن اعتماد دارند. پس با توجه به ساز و کار تبلیغات در جستجو، میتوان این بخش را یکی از مستعدترین بخشهای این استور برای تبلیغ دانست. اما نکته دیگر، تعداد برنامههای موفق در این روش از تبلیغات است: کمی بیش از هزار برنامه.
این عدد، تمام پتانسیل نهفته در روش تبلیغ در جستجو را نشان نمیدهد و به نظر میآید که تیمهای مارکتینگ اپلیکیشنها، بیش از این میتوانند از این روش استفاده کنند که تا کنون به سراغ آن نرفتهاند. علاوه بر این، نگاهی به دستهبندی برنامهها و بازیهایی که در کافه بازار جستجو شدهاند و در نظر گرفتن این حقیقت که در این روش، نرخ تبدیل هر هزار تبلیغ، حدود 12.4 برنامه و بازی بوده است، میتواند بهترین دید را به کسب و کارهای آن دستهبندی بدهد که تصمیم برای تبلیغ در جستجو را یک بار دیگر مورد بررسی قرار بدهند. به طور کلی، جزئیات موجود در گزارش، میتواند دید بسیار خوبی به صاحبان کسب و کار و تیمهای مارکتینگ بدهد.
کاربر باز هم نصب میکند
کاربر در جستجوی خود توانسته برنامه مورد نظرش را بیاید و اکنون که برنامه در حال نصب است، میتواند با فراغ بال، نگاهی به برنامههای پیشنهادی داشته باشد. این، همان جایی است که توسعه دهندگان در بازار، مخصوصا توسعه دهندگان صنعت بازی موبایلی، میتوانند در تبلیغات گشت و گذار، خود را نشان بدهند.
به طور کلی، surfing یکی از قدیمیترین عادتهای کاربران اینترنت است که شاید برای کاربر، چیزی بیش از وقت گذرانی و تفریح نباشد، اما یکی از مستعدترین زمینهای بازی برای کسب و کارها به حساب میآید تا بتوانند کاربر را در یکی از بهترین موقعیتهای ذهنی آن پیدا کرده و خود را به کاربران معرفی کنند.با توجه به گستردگی برنامهها و بازیهای موجود در کافه بازار، این استور یکی از بهترین هدفهای کاربران برای گشت و گذار بوده و به تبع آن، پتانسیل تبلیغاتی بالایی نیز دارد.
طبق گزارش کافه بازار 99 در دستهبندی میانگین بازدید روزانه صفحه جزئیات (که مربوط به تبلیغات در گشت و گذار است) دستهبندیهای اکشن و تفننی در رتبه اول و دوم قرار داشته و ابزار، چهارم است. این رتبهبندی نشان میدهد که کاربران کافه بازار، ترکیبی از کاربران مختلف هستند. که باعث میشود طیف وسیعی از کسب و کارها مستعد استفاده از این نوع تبلیغ و دستیابی به جامعه هدف خود باشند.
سرویس جدید، تبلیغ جدید، آگاهی برند
در سالهای اخیر، اقبال پخش فیلمها و سریالها بر بستر اینترنت در سرتاسر جهان بسیار بالا بوده است. پاندمی کرونا و قرنطینههای گاه و بیگاه و تعطیلی سینماها نیز سکه شانس دیگری بود که به نام پلتفرمهای ویدیویی ضرب شد. به همین منوال، ارائه تبلیغات ویدیویی نیز با روند رو به رشدی مواجه شده و بیش از پیش، تاثیرگذاری این نوع رسانه در تبلیغات را مهم کرده است. کافه بازار نیز این اهمیت را رسد کرده و با ارائه سرویس ویدیویی، وارد بازار VODها شده است. سرویس ویدیوی کافه بازار با قابلیت نمایش فیلمهای سینمایی، یکی از آخرین خدمات این استور ایرانی است که در سال گذشته، فعالیت زیادی داشته است. در حقیقت کافه بازار یک AVOD راهاندازی کرده که قابلیت نمایش تبلیغات ویدیویی در بستر خود را فراهم کرده تا صاحبان کسب و کارها بتوانند تبلیغات ویدیویی خود را بر این بستر نمایش بدهند.
AVOD نوعی پلتفرم پخش ویدیویی است که کاربر با دیدن یک یا چند تبلیغ، میتواند به محتوای ویدیویی دسترسی داشته و فیلم یا سریال مورد علاقه خود را تماشا کند. در سال 99، سرویس ویدیویی کافه بازار روند رو به رشدی داشته و طبق آمار کافه بازار، از دی ماه تا پایان سال، با جهش دو برابری مواجه شده است. نمایش تبلیغ نیز به تبع آن، همین روند را تجربه کرده است. اما به نسبت آمارها و پتانسیلی که در این ژانر تبلیغی نهفته است، میتوان اینگونه برداشت کرد که تبلیغ ویدیویی کافه بازار هنوز از تمام ظرفیتهای خود استفاده نکرده و همچنان جای کار دارد. شاید جدید بودن این سرویس و زمانبر تولید تبلیغات ویدیویی، از عواملی باشد که بر روی این استقبال پایین تاثیر گذاشته است.
جای تبلیغ شما خالی
در انتها، نگاهی گذرا به عمدهترین مشتریان تبلیغات در بازار، از جمله اسنپ فود، آپ، بیمیتو، شاتل، موبایلت، علی بابا و آگاه، که از پیشروهای اکوسیستم استارت آپی به حساب میآیند، تاکیدی بر این نکته است که دیگر بازیگران اکوسیستم و صاحبان کسب و کار میتوانند به روشهای تبلیغاتی بازار اعتماد کنند. در حقیقت، با استناد به آمارهای سال گذشته کافه بازار، این استور شماره یک برنامههای اندرویدی در ایران، تیمهای مارکتینگ در سطوح مختلف میتوانند با دید بازتری به سراغ برنامهریزی برای ارائه تبلیغات محصولات خود بپردازند.