استارتاپ استارتاپ‌های ایرانی انتخاب سردبیر

شکارچیان آسیب‌پذیری!

با راورو، پلتفرم دانش‌بنیان هکرهای کلاه‌سفید و متخصصان امنیت آشنا شوید!

محمد امین کریمان، بنیانگذار استارتاپ راورو

راورو، یک استارتاپ دانش‌بنیان، جوان و پر‌انرژی است؛ انرژی‌ای که از همان ابتدای صحبت با کارمندان و بنیانگذار آن توجه را به خود جلب می‌کند. در گفت‌وگو با محمدامین کریمان، بنیانگذار این پلتفرم که در سال1372 در بجنورد به دنیا آمده، در ارتباط با ارزش‌هایی که این استارتاپ جوان را شکل داده‌اند و چالش‌های موجود بر سر راه آنها صحبت کرده‌‌ایم.

معرفی کوتاهی از استارتاپ راورو داشته باشید.

راورو پلی است میان تخصص هکرهای کلاه‌سفید و متخصصان امنیت و نیاز کسب‌وکارهای اینترنتی. کلمه راورو،  واژه‌ای کردی به معنی شکارچی حرفه‌ای است. ما می‌خواستیم ذهنیتی را که نسبت به این بازار در افکار عمومی جریان دارد، تغییر دهیم؛ پس تصمیم گرفتیم کلمات جدیدی را در این فضا استفاده کنیم. بنابراین به کسی که تخصص امنیت دارد، به جای هکر واژه شکارچی را اطلاق کردیم. میدان، سازمان‌ها و ارگان‌هایی هستند که تمایل دارند از تخصص این شکارچی‌ها استفاده کنند. گزارش شکار هم همان گزارش باگ یا حفره امنیتی است.

بیزینس‌مدل راورو به چه صورت است؟

ما با سازمان‌هایی که تمایل به استفاده از خدمات ما دارند، توافق‌ می‌کنیم. براساس دغدغه‌های این افراد آسیب‌پذیری‌های آنها را دسته‌بندی و قیمت‌گذاری می‌کنیم و در نهایت در وب‌سایت، در معرض شبکه ارتباطی متخصصان امنیت قرار می‌دهیم.

این افراد می‌توانند شکارچی تازه‌کار یا یک فرد خبره باشند، می‌توانند وارد سامانه پلتفرم شوند با توجه به توانایی خود در میدان‌های مختلف کار کنند، گزارش ثبت کنند و با توجه به گزارشی که ثبت کرده‌اند، دریافتی داشته باشند. کل این فرآیند در دنیا با نام «باگ‌بانتی» شناخته می‌شود.

کدام ویژگی استارتاپ راورو آن را دانش‌بنیان کرده است؟

کار جامع ما ارزش‌‌گذاری باگ‌ها بود. این راهکار منحصر‌به‌فردی بود که توانست مسیر ما را در راه دانش‌بنیان‌شدن تسهیل کند.

در سایت راورو اسم‌ شرکت‌های نام‌آشنای زیادی مشاهده می‌شود. از مشتریان بزرگ خود بیشتر بگویید.

تیم رایتل اولین مشتری ما بود. بعد از آن مجموعه‌های مختلفی با ما همکاری کردند. ما مجموعه‌ها را به عنوان مشتری نمی‌بینیم. درواقع بیشتر احساس همکاری با آنها داریم. خصوصا با توجه به اینکه در حوزه امنیت اولین گام ایجاد اعتماد است. همکاران سیستم، ایران‌خودرو، ابرآروان، فلایتیو، تپسی و… با ما همکاری می‌کنند. این سرویس، یک سرویس جدید است و پذیرش آن توسط بازار اندکی زمان‌بر است.

از عملکرد و دستاوردهای استارتاپ راورو بگویید.

در راورو تا به حال نزدیک به 2200 گزارش آسیب‌پذیری حفره امنیتی ثبت شده و حدود 1700 متخصص امنیت در پلتفرم ثبت‌نام کرده‌اند. در این میان، 1میلیارد تومان تنها بانتی بوده که این متخصصان دریافت کرده‌اند.

تاکنون سرمایه هم جذب کرده‌اید؟

ما توانستیم با شناسا که از زیرمجموعه‌های صندوق VC بانک پاسارگاد است، یک راند جذب سرمایه داشته باشیم. طی چند ماه آینده هم برای راند دوم اقدام خواهیم کرد.

رقیب داخلی در این حوزه داشتید؟

بازار سنتی در این حوزه وجود دارد. این بازار یک مافیای قوی هم دارد. ما برای اینکه بتوانیم رقابت کنیم، تصمیم گرفتیم ارزشی را در رأس کار خود قرار دهیم که وجه تمایز و برتری ما باشد. کار متمایز ما شبکه‌سازی متخصصان امنیت بود. با این وجه تمایز به جایی رسیدیم که رقبای خود را رقبای خارجی می‌دانیم.

هنوز ارزش مشترک حرف اول را می‌زند

متولد‌1372، فارغ‌التحصیل کارشناسی مهندسی نر‌م‌افزار و اصالتا بجنوردی است. آشنایی او با حوزه امنیت به سال‌1390 بازمی‌گردد. صحبت از محمدامین کریمان، هم‌بنیانگذار شرکت دانش‌بنیان راورو است. او در این سال و در المپیاد ملی با حوزه امنیت آشنا شد: این حوزه جذابیت زیادی برایم داشت. به خاطر اینکه فارغ از آنچه در دانشگاه آموخته‌اید، باید نگاهی جامع‌تر به سیستم و ساختار شبکه پیدا کنید.

او و هم‌بنیانگذار این استارتاپ، کاظم فلاح که هم‌دانشگاهی او هم به شمار می‌رود، روزهای دشواری را برای به ثمر رسیدن این استارتاپ پشت سر گذاشته‌اند؛ روزهایی که مجبور بودند همه کارهای مربوط به استارتاپ، از کارهای مالی گرفته تا پیک و … را خود جلو ببرند. اما معتقد است که ارزش مشترک او و اعضای تیمش باعث موفقیت آنها شده است.کریمان درباره ساعت‌های کار متوالی و چالش‌هایی که در استارتاپ راورو داشته، می‌گوید: «راورو هرگز کار من نبود بلکه بخشی از هویت من بود که خود را در این کار نشان می‌داد.»

در راورو مدرک تحصیلی اهمیتی ندارد!

محمدامین کریمان، دارنده مدال طلای المپیاد ملی مهارت، درباره سوابق تحصیلی خود می‌گوید که به اصرار خانواده دانشگاه راه به پایان رسانده است. او معتقد است تخصص و مهارت ملاک انتخاب است: دانشگاه حداقل در رشته‌های مربوط به علوم کامپیوتر آنقدر تاثیرگذار نیست، چون در بهترین حالت مبانی درسی که فرامی‌گیرید، مبانی پایه هستند. دانستن این مبانی به شما کمک زیادی خواهد کرد. اما لزوما شما را به فردی موفق در بازار کار تبدیل نمی‌کند. حتی در دوران تحصیل هم بیشتر انرژی‌ام را روی این مسیر تخصصی گذاشتم و نه روی پاس‌کردن واحدها.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *