یکی از بزرگترین عوامل تعیینکننده موفقیت کسبوکارها، توانایی عملکرد اعضای آنها به عنوان تیم است. با افزایش رقابت میان کسبوکارها، تشویق روحیه خلاقانه در محل کار برای افزایش تولید و بهرهوری و ایجاد ارتباطی سالم میان کارکنان، اهمیت خاصی پیدا کرده است. کارکردن در شرایط گروهی کمک میکند که کارکنان سریعتر و موثرتر باشند. همکاری تیمی همچنین باعث میشود که اعضا مسئولیتپذیرتر باشند و این امر به افزایش انگیزه آنها و بالارفتن سطح درگیری شغلی کمک میکند؛ حتی در تیمهای مجازی که کارها از راه دور انجام میشود. کار تیمی موفق به معنای کارکردن دو یا چند فرد با یکدیگر به منظور دستیافتن به هدفی مشخص و بر مبنای تفکرات و مهارتهای آنان است. همکاری میتواند به صورت سنتی یا مجازی صورت بگیرد. با پیشرفت فناوری، استفاده از برنامههای ابری برای به اشتراک گذاشتن فایلها و تعامل میان افراد مورد استفاده قرار میگیرد. بوم شبکهسازی کسبوکار نوپا با هدف برنامهریزی بهتر بین اعضای موسس و همتیمی یک کسبوکار نوپا طراحی شده است.
بوم شبکهسازی کسبوکار شامل 8 قسمت است و پس از تکمیل بوم ایده و اعتبارسنجی، نوبت به تعیین روابط همتیمیها میرسد.
قسمتهای بوم شبکهسازی کسبوکار نوپا:
-برند و توصیف ایده کسبوکار: اولین قسمت برای اینکه گروهی از انسانها تبدیل به تیمی منسجم و پایدار بشود، نیازمند تعیین اهدافی دقیق و خلق ارزشی درست است؛ برای این اتفاق باید یک هدف مشترک بین اعضا به طور دقیق تعیین بشود، بنابراین با توجه به تکمیل بوم ایده ورژن2 (تکمیل 7 قسمت) میتوان به طور کامل اهداف کسبوکار مشترک خود را تعیین کرد. این قسمت برگرفته از گام قبلی یعنی بوم ایده است.
-معرفی اعضای تیم: پس از تعیین برنامه و هدف مشترک تیم، نوبت به معرفی کامل اعضای تیم میرسد، در این قسمت علاوه بر معرفی افراد و نقششان در تیم کسبوکار نوپا باید 3 تست تخصصی فردی برای شناخت کامل از خود و همتیمیها صورت پذیرد. با توجه به اینکه توضیحات و دلایل تستها در این مقاله نمیگنجد، صرفا به اسامی تست اکتفا میکنیم که شامل؛ تست خودشناسی (MBTI یا هالند)، تست کارآفرینی، تست کار تیمی (بلبین یا دیسک). شایان ذکر است در انتها باید دلایل پیوستن هر فرد به تیم به طور شفاف و تعارفات عرف ارائه بشود.
-نقاط قوت تیم: نقاط قوت نشاندهنده ویژگیهای مثبت و درونی تیم هستند. ویژگیهایی مثل دانش، تجربه، تحصیلات، شبکههای ارتباطی، مهارتها و داراییهایی مثل سرمایه، مشتریهای دائمی، کانالهای توزیع، تکنولوژی و… باید بدانیم تیم ما در چه ویژگیهایی نسبت به یکدیگر متمایز و سرآمد است، چه منابعی در دسترس ما هستند، ارزش افزوده ما نسبت به یکدیگر چیست و… . برای اندازهگیری قوتها به یک دیدگاه 360درجه احتیاج داریم. به این مفهوم که بدانیم سهامداران، کارمندان، مشتریها و حتی رقبا، ما را چگونه میبینند.
-نقاط ضعف تیم: نقاط ضعف خصوصیاتی هستند که مانع از رسیدن به مأموریت و دستیابی به پتانسیل کامل ما میشوند. این نقاط ضعف باعث تخریب نفوذ موفقیت و رشد تیم میشوند. نقاط ضعف فاکتورهایی هستند که استانداردهایی را که ما احساس میکنیم باید آنها را برآورده کنیم، تحقق نمیبخشند. ضعفها قابل کنترل هستند. آنها باید به حداقل برسند یا حذف شوند.
رادیو شنبه: بوم مدل کسب و کار چیست؟
-سنجههای کلیدی تیم: برای موفقیت در کاری، باید درک درستی از آن کار و مسیر رشد در آن داشته باشیم. در واقع سنجهها ابزاری برای تحلیل موفقیت و سلامت تیم هستند. به عنوان یک تیم از کجا بدانیم در مسیر درستی قرار داریم؟ سرعت پیشرفت تیم چگونه است؟ سریع، کند یا یکنواخت. در هر مرحله هر نفر از تیم شما باید بداند که در حال رشد هست یا نه، برای همین از یکسری از سنجههایی باید استفاده کنید تا بتوانید رشد خود را بررسی کنید. اما دقیقا چه چیزهایی را باید لحظه به لحظه رصد کنیم؟ برای جواب دادن به این ابهامات و سوالات نیاز به یک داشبورد اطلاعاتی است که نتایج فعالیتها و برنامههای تیم شما را مشخص کند. به این پارامترها، سنجههای کلیدی گفته میشود. ضروری است که برای اندازهگیری میزان موفقیت یا حتی شکست تیم خود، سنجههای کلیدی را تعریف کنید.
مشخصات یک سنجه کلیدی درست: ۱. قابل فهم باشد ۲. قابل مقایسه باشد ۳. باعث تغییر رفتار شما شود؛ خروجی این بخش، لیستی از سنجههای کلیدی فردی و تیمی است. سعی کنیم فقط اصلیترین سنجههای کلیدی را یادداشت کنید.
-گامهای بعدی تیم: گامهای بعدی، شامل اقداماتی است که برگرفته از نقاط قوت، ضعف و سنجههای کلیدی تیم هستند و اقدامات موثر در به حداکثر رساندن اثربخشی تیم برای هدف مشخص شده است. هم میتواند باعث برطرفسازی نقاط ضعف تیم شود و هم به حداکثر رساندن نقاط قوت ولی به طور کلی موضوع مهمی که باید در نظر گرفت اینکه گامهای بعدی باید در راستای رسیدن به سنجههای کلیدی تعیینشده تیم باشد. خروجی این قسمت لیستی از فعالیتهای اجرایی اولویتبندیشده تیم برای تحقق اهداف تیم است.
-نحوه تعاملات اعضای تیم: امروز ابزارهای بسیار زیادی بابت همکاری یک تیم به وجود آمده است، این ابزارهای جمعی کمک میکند با تیمها بهراحتی در کنار ارتباطات، تحلیل روی اطلاعات دادههای خود در کمترین زمان انجام بدهند. پس خوب است قبل از شروع فعالیت ابزارهای مربوطه را بررسی کرد تا بهرهوری تیم به حداکثر خود برسد.
-منتور تیم: در انتها اگر بتوانید کسی که راه شما را پیموده و مشرف حدودی به مسیر شماست را پیدا کنید و با او هممسیر بشوید، بسیاری از مشکلات مسیر برایتان احتمالا هموار خواهد شد. ولی باید یک بازه زمانی محدودی برای تیمتان و هدفی که میخواهید به آن برسید، در نظر بگیرید و نباید بیانتها همکاری باز باشد.
مطلب پیشنهادی: صفر تا صد بوم مدل کسب و کار استروالدر