کارشناس دیجیتال مارکتینگ کیست ؟

کارشناس دیجیتال مارکتینگ کیست و چه مهارت ها و وظایفی دارد ؟

0

چگونه به یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ موفق تبدیل شویم؟

در دنیای امروز، کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ، شغلی شناخته‌شده در صنعت بازاریابی دیجیتال است که بازار کار دیجیتال مارکتینگ را به وجود آورده  و بسیاری از کسب‌وکارها به ضرورت این شغل در برنامه‌های برندسازی و فروش خود پی برده‌اند. باید بپذیریم که دیجیتال‌مارکتینگ دیگر یک صنعت خاص نیست، بلکه به بخشی جدایی‌ناپذیر از فعالیت‌های بازاریابی در سراسر جهان تبدیل شده است.

مقدمه

با ظهور و گسترش بازاریابی دیجیتال در کنار بازاریابی سنتی، دیجیتال‌مارکترها پا به عرصه تبلیغات گذاشتند تا از طریق درگیر کردن مشتریان بالقوه، ایجاد سرنخ‌های فروش و راه‌اندازی و هدایت کمپین‌های بازاریابی و تولید و مدیریت محتوا، نقش مهمی در فرایندهای بازاریابی داشته باشند.

برندهایی که می‌خواهند در دنیای دیجیتال امروز موفق شوند، به کارشناس‌ دیجیتال مارکتینگ نیاز دارند تا با استفاده از تخصص آنها، به ارائه محصولات و خدمات خود بپردازند.

کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ یا دیجیتال مارکتر کیست؟

قبل از اینکه به تعریف دیجیتال مارکتر بپردازیم، شاید بهتر باشد دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی دیجیتال را تعریف کنیم. این عبارت از دو بخش دیجیتال و بازاریابی تشکیل شده است و به معنای انجام بازاریابی در دنیای دیجیتال است. شکی نیست که بین این نوع از بازاریابی با بازاریابی سنتی تفاوت‌های زیادی وجود دارد و بحث ما نیز در اینجا پرداختن به تفاوت‌های این دو نیست.

دیجیتال مارکتینگ به معنای استفاده از یک سری ابزارها و تکنیک‌ها به منظور برقراری ارتباط با مخاطبان یک برند، معرفی محصولات و خدمات برند مذکور به آنها و در نهایت، فروش است. تعریف کارشناس دیجیتال مارکتینگ نیز بر همین اساس مشخص می‌شود:

فردی متخصص که به ابزارهای دیجیتال مارکتینگ مسلط بوده و توانایی هدایت تیم بازاریابی یک برند را جهت تولید محتوای مناسب، برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه، برگزاری کمپین‌های تبلیغاتی آنلاین، افزایش آگاهی از برند و در نهایت، به دست آوردن مشتریان وفادار و رسیدن به فروش بیشتر را دارد.

 

مطالب پیشنهادی:استراتژی دیجیتال مارکتینگ

 

 

مهارت‌های یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ

مهارت‌های یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ چیست؟

برای اینکه بتوان به یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ موفق تبدیل شد، باید یک سری مهارت‌ها را کسب کرد. دور از انتظار نیست اگر بگوییم که یک دیجیتال‌مارکتر باید مجموعه‌ای از مهارت‌ها را در خود تقویت کند. البته اگر با این شغل و وظایف آن آشنا هستید، نباید این حجم از مهارت شما را بترساند، زیرا هر یک از آنها با دیگری در ارتباط بوده و طبیعتا آشنایی با هر کدام از این مهارت‌ها باعث تقویت مهارت‌های دیگر می‌شود.

با توجه به اینکه در دنیای بازاریابی دیجیتال ابزارها و کانال‌های ارتباطی زیادی وجود دارد، یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ باید در درجه اول این ابزارها را بشناسد و تسلط نسبی روی آنها داشته باشد. در ادامه برخی از مهم‌ترین مهارت‌های مورد نیاز این شغل بیان می‌شود.

بازاریابی دیجیتال

حضور در فضای آنلاین به عنوان کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ، بدون تسلط بر بازاریابی دیجیتال بی‌معناست. دیجیتال‌مارکتینگ به معنای آشنایی با روش‌ها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است. پس یک دیجیتال‌مارکتر در درجه اول باید به دنبال آموزش باشد، یعنی از طریق شرکت دیجیتال مارکتینگ یا مراکز آموزشی در دوره‌های دیجیتال مارکتینگ یا شرکت در دوره آموزش دیجیتال مارکتینگ رایگان با مباحثی مانند بازاریابی ایمیلی، راه‌اندازی کمپین‌های دیجیتال، بازاریابی از طریق شبکه‌های اجتماعی و … آشنا باشد تا بتواند نقش مثبتی در تیم دیجیتال برندینگ یک کسب‌وکار ایفا کند.

وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی

هر برند برای حضور در دنیای دیجیتال، حداقل به یک وب‌سایت نیاز دارد و برخی از شرکت‌ها با توجه به گستردگی دایره فعالیت و خدمات‌ دیجیتال مارکتینگ شان ممکن است بیش از یک وب‌سایت داشته باشند. وب‌سایت‌ها مهم‌ترین ابزاری هستند که کارشناسان دیجیتال‌مارکتینگ برای برقراری ارتباط با مخاطبان در اختیار دارند، بر همین اساس نیز باید با فرایندهای فنی و محتوایی آشنا باشند.

توجه داشته باشید که تسلط کامل روی ساخت و نگهداری یک وب‌سایت، در شرح وظایف یک دیجیتال‌مارکتر نمی‌گنجد، اما داشتن آشنایی نسبی باعث می‌شود فرایندهای محتوایی سایت و خصوصا رعایت اصول سئو، به‌صورت بهینه‌تر انجام شود.

در دنیای امروز کمتر برندی را می‌توانیم پیدا کنیم که در شبکه‌های اجتماعی حضور نداشته باشد. بخش مهمی از فرایند ارتباط با مشتریان و افزایش فروش، از طریق شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، فیس‌بوک، یوتیوب، ایکس، تلگرام و لینکدین انجام می‌شود. بدیهی است که بخش مهمی از شرح وظایف یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ در حوزه مدیریت شبکه‌های اجتماعی قرار می‌گیرد و باید با فرایندهای هر یک آشنا بوده و نوع تولید محتوای آنها را مدیریت کند.

سئو و موتورهای جستجو

دیجیتال‌مارکتینگ بدون در نظر گرفتن موتورهای جستجو بی‌معنا جلوه می‌کند، چراکه کاربران امروز به جای گشت‌گذار در بازارهای شهر و منطقه خود، از طریق رایانه‌ها و تلفن‌های هوشمند، پیوسته در فضای آنلاین حضور دارند. همه ما برای پیدا کردن محصول مورد نظر خود، در گام اول موتور جستجوی گوگل را باز می‌کنیم و از طریق جستجوی محصول مورد نظر، در نهایت به یک سایت یا یک صفحه اینستاگرام می‌رسیم و به احتمال زیاد محصول مورد نظرمان را خریداری می‌کنیم.

در این میان شانس با برندی است که در نتایج اول جستجو دیده می‌شود و درست همین جاست که نقش کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ مشخص می‌شود. یک متخصص بازاریابی دیجیتال باید با موتورهای جستجو و نحوه استفاده از آنها جهت حضور در فضای آنلاین آشنایی داشته باشد.

موتورهای جستجو ارتباط مستقیمی با مبحث سئو دارند و بنابراین کارشناس ما باید با فرایندهای سئو جهت نمایش کسب‌وکار خود در موتورهای جستجوگر آشنا باشد. بررسی و تحلیل موتورهای جستجو نیز بدون آشنایی با ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول راه به جایی نمی‌برد. به همین دلیل کارشناس دیجیتال مارکتیگ باید اصول سئو و استفاده از ابزارهای مذکور را برای تحلیل جایگاه وب‌سایت خود در موتورهای جستجو بلد باشد.

بازاریابی محتوایی

هرگاه حرف از تولید محتوا به میان می‌آید، مجموعه‌ای از وظایف در کنار هم قرار می‌گیرند، تولید محتوا به معنای شناخت نیاز مخاطبان و برقراری ارتباط با آنهاست؛ پس ارائه یک برنامه و تقویم محتوایی نتیجه نهایی فرایند محتوای هر کسب‌وکار است. اما در این میان وظایف کارشناس دیجیتال مارکتینگ چیست؟

باید در فرایند تولید محتوا، صفر تا صد، نقش داشته باشد؛ یعنی در کنار تیم دیجیتال مارکتینگ، به شناسایی مخاطبان پرداخته و محتوای مورد نیاز آنها را تولید کند. در این میان، هر اندازه با ابزارهای تولید محتوا آشنا باشد، نتیجه بهتری دریافت خواهد کرد. نوشتن مقالات سایت و کپشن‌های شبکه‌های اجتماعی، طراحی محتوای تصویری و تولید محتوای ویدئویی، بخش‌های مهم فرایند تولید محتوا هستند و یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ باید با ابزارهایی از این دست نیز آشنا باشد.

لازم به ذکر است که اکثر کسب‌وکارها در تیم خود گرافیست دارند یا فرایندهای طراحی خود را به‌صورت پروژه‌ای انجام می‌دهند، اما در نهایتا این کارشناس دیجیتال مارکتینگ است که وظیفه هدایت و مدیریت تیم محتوا را بر عهده خواهد داشت.

 

مطالب پیشنهادی:kpi در دیجیتال مارکتینگ

 

تحلیل داده

یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ در کنار همه مهارت‌هایی که به دست می‌‌آرود، باید قدرت تحلیل و بررسی داده‌ها را نیز داشته باشد. تصور کنید بتوانید بهترین محتوا را در تیم خود تولید کنید، بیشترین ارتباط را با مخاطبان برقرار کرده و موفق‌ترین کمپین‌های تبلیغاتی را راه‌اندازی کنید، اما در نهایت موفق به ارائه یک تحلیل درست از رفتار مشتریان و رقبای خود نشوید؛ در این صورت تمام فعالیت‌های شما زیر سؤال خواهد رفت! چراکه قدرت تحلیل داده‌ها یکی از مهارت‌های مهم و کارآمد یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ است و آینده شغلی او را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

 

شرح شغل و وظایف یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ

با توجه به مهارت‌هایی که برای یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ موفق در نظر گرفته شده است، شرح وظایف این متخصص نیز تا حدودی روشن می‌شود. از تولید و مدیریت محتوا گرفته تا تبلیغات کلیکی و کمپین‌های بازاریابی در حیطه وظایف یک دیجیتال مارکتر قرار می‌گیرد.

البته این عناوین متعدد شغلی نباید متقاضیان شغل کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ را بترساند، زیرا این وظیفه شغلی در کنار یک تیم معنا پیدا می‌کند. در یک تیم دیجیتال‌مارکتینگ گروهی از متخصصان کنار هم قرار می‌گیرند: کارشناس تولید محتوا، گرافیست و کارشناس روابط عمومی. در این میان نقش دیجیتال‌مارکتر در کنار سایر نقش‌ها معنا پیدا می‌کند و اینطور نیست که صفر تا صد بازاریابی دیجیتال را تنها یک نفر انجام دهد.

فراموش نکنیم که یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ باید با فرایندهای تولید محتوا و طراحی آشنایی نسبی داشته باشد، ضمن اینکه وظیفه سئوی سایت و شبکه‌های اجتماعی، تحلیل و بررسی داده‌ها و برگزاری کمپین‌های تبلیغاتی آنلاین را بر عهده دارد. 

بسیاری از سازمان‌ها فعالیت بازاریابی دیجیتال خود را از طریق یک تیم انجام می‌دهند و در این میان، نقش کارشناس دیجیتال مارکتینگ ایجاد هماهنگی بین بخش‌های متعدد و طراحی و برگزاری کمپین‌های تبلیغاتی است. برخی از سازمان‌ها نیز به دلیل کمبود بودجه، از یک فرد متخصص برای انجام تمام فعالیت‌ها استفاده می‌کنند که این شیوه چندان توصیه نمی‌شود، چراکه یک فرد هر اندازه هم متخصص باشد، زمان و انرژی کافی را برای انجام تمام این امور نخواهد داشت.

درآمد کارشناس دیجیتال مارکتینگ چقدر است؟

تخمین درآمد هر شغل به میزان تجربه و تخصص افراد و انواع دیجیتال مارکتینگ ارتباط مستقیم دارد. یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ نیز با توجه به میزان مهارت، تجربه و فعالیتی که انجام می‌دهد، حقوق دریافت خواهد کرد. به طور کلی ما دو دسته دیجیتال مارکتر داریم: افرادی که بعد از گذارندن دوره‌های تخصصی، تازه وارد این کار شده‌اند و افرادی که علاوه بر داشتن مدارک معتبر، تجربه کافی نیز در این شغل دارند. طبیعتا درآمد این دو متخصص یکسان نخواهد بود.

یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ که با داشتن مدارک معتبر تازه وارد یک سازمان شده است، می‌تواند درآمدی بین ۵ تا ۱۲ میلیون تومان، با در نظر گرفتن میزان فعالیت و سازمانی که استخدام شده است، داشته باشد. افرادی که سابقه و تخصص بیشتری در این کار دارند، عموما به‌عنوان کارشناس ارشد یا مدیر دیجیتال‌مارکتینگ استخدام شده و درآمدی بین ۱۲ میلیون تا ۲۵ میلیون تومان دارند که این مبلغ با توجه به میزان وظایف و توافق آنها با شرکت مورد نظر مشخص خواهد شد.

چگونه کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ شویم؟

حال که با وظایف و مهارت‌های یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ آشنا شدیم، می‌توانیم به این موضوع فکر کنیم که راه تبدیل شدن به یک دیجیتال‌مارکتر چیست و از چه طریقی می‌توانیم صاحب این شغل شویم؟

در نظر داشته باشیم که شغل دیجیتال‌مارکتینگ در دنیای امروز یک شغل شناخته‌شده است که تقاضای زیادی برای آن وجود دارد. فرایندهای بازاریابی سنتی مانند تبلیغات روزنامه‌ای و آگهی‌های تلویزیونی و… اگرچه کمامان وجود دارند، اما بازاریابی دیجیتال با هزینه کمتر و بازخورد بیشتر، به میدان آمده و کسب‌‌وکارهای زیادی را به سوی خود جلب کرده است.

بنابراین انتخاب شغلی مانند کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ یک انتخاب هوشمندانه است، البته به شرطی که مهارت‌های مورد نیاز آن را کسب کنیم.

برای اینکه یک دیجیتال‌مارکتینگ شویم در درجه اول باید چند دوره خوب بازاریابی دیجیتال را شناسایی کرده و در آنها شرکت کنیم تا با ادبیات این شغل آشنا شویم. فراموش نکنیم که تنها با شرکت کردن در دوره‌های آموزشی، یک دیجیتال‌مارکتر موفق نخواهیم شد و باید موارد زیر را همیشه مد نظر قرار دهیم:

  • صنعت دیجیتال‌مارکتینگ پیوسته در حال به‌روزرسانی است و بنابراین همیشه باید در حال یادگیری باشیم و از روندهای جدید آن باخبر شویم.
  • یک کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ با مجموعه‌ای از مهارت‌ها معنا می‌یابد، بنابراین باید مهارت‌های خود را تقویت کنیم. نوشتن محتوا و کپی رایتینگ، طراحی و تدوین ویدئو، سه مهارت مهمی است که هر دیجیتال‌مارکتر باید در کنار دانشی که دارد، آنها را نیز تقویت کند تا در دنیای پررقابت امروز، بتواند شغلی مناسب با درآمدی خوب به دست آورد.
  • بخش دیجیتال‌مارکتینگ در هر سازمان متشکل از یک تیم است و افرادی با تخصص‌های لازم در آن مشغول به فعالیت هستند. از آنجایی که کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ وظیفه هماهنگی بین افراد این تیم را برعهده دارد، باید روی تقویت مهارت‌های ارتباطی خود نیز تمرکز داشته باشد.

 

مطالب پیشنهادی:شاخه های دیجیتال مارکتینگ

 

چشم‌انداز شغلی متخصص بازاریابی دیجیتال

اهمیت دیجیتال‌مارکتینگ در دنیای امروز بر کسی پوشیده نیست و افرادی که این شغل را برای خود انتخاب کرده‌اند، چشم‌انداز بلندمدت و درخشانی را برای خود در نظر گرفته‌اند؛ چراکه هر سال شاهد گسترش فرایندهای بازاریابی در فضای آنلاین هستیم. چشم‌انداز شغلی کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ بسیار روشن است و آینده خوبی برای آن پیش‌بینی می‌شود، اما در دنیایی که هر روز افراد زیادی به سمت این شغل می‌آیند، چگونه می‌توان این چشم‌انداز روشن را برای خود حفظ کرد؟

با توجه به اقبال گسترده‌ افراد، این تهدید وجود دارد که بازار دیجیتال‌مارکتینگ اشباع شود و این سؤال مطرح می‌شود که برای باقی ماندن در این بازار رقابتی چه باید کرد؟

بالا بردن مهارت‌ها و مسلط شدن بر ابزارها، بهترین راه‌حل به نظر می‌رسد، به همین دلیل نیز کارشناسان دیجیتال‌مارکتینگ باید از طریق به‌روز نگهداشتن دانش و مهارت‌های خود، پیوسته در راه ارتقای شغلی خود بکوشند.

کلام آخر

هوش مصنوعی با قدرت در حال پیش‌آمدن است و این ترس وجود دارد که جای بسیاری از مشاغل را بگیرد. کارشناس دیجیتال‌ مارکتینگ نیز از این قاعده مستثنی نیست! امروز به مدد هوش مصنوعی، ابزارها و روش‌های زیادی در اختیار صاحبان مشاغل قرار گرفته است تا بتوانند فعالیت‌هایی مانند تولید محتوا، طراحی، ساخت ویدئو، تحلیل داده‌ها و … را بدون داشتن یک کارشناس نیز انجام دهند.

یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید تا جایی که می توانید از نقش هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ آشنا باشد تا بتواند از طریق تقویت مهارت‌ها و دانش خود، از هوش مصنوعی به عنوان یک دستیار جهت بالا بردن کیفیت برنامه‌ها و فعالیت‌هایش استفاده کند.اگر شماهم علاقه مند به آموزش دیجیتال مارکتینگ هستید از مقاله کتاب دیجیتال مارکتینگ دیدن فرمایید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.