روایت‌های آماری از قلب تجارت الکترونیک ایران

گزارش سال‌ 1400 دیجی‌کالا منتشر شد

0

گزارشی که دیجی‌کالا از سال‌ ۱۴۰۰ خود منتشر کرده‌، شگفتی‌های بسیاری در بر دارد. آمارهای این گزارش حاوی روایت‌هایی است که برخی شیرین‌تر از عسل است؛ مثلا روایت حضور پررنگ و گسترده کسب‌وکارهای بومی محلی در این مارکت‌پلیس. فکرش را بکنید! محصولی در دورافتاده‌ترین نقطه ایران هم که تولید شده باشد، این شانس بزرگ را دارد که در ویترین خوش‌آب‌ورنگ دیجی‌کالا در معرض دید میلیون‌ها کاربر قرار بگیرد و خریدارانی از سراسر ایران برایش صف بکشند. در حقیقت، بخش گزارش کسب‌وکارهای بومی محلی دیجی‌کالا تمایز ویژه این گزارش است که داستان تولد و توسعه محصولات بومی محلی در پلتفرم دیجی‌کالا را روایت می‌کند؛ روایت‌هایی شیرین و برآمده از دل مردمان بکرترین مناطق ایران. روایت‌‌ دست‌ها و ذهن‌هایی که استعدادهای شگرف خود را با استفاده از این پلتفرم بزرگ، به همه مردم ایران عرضه می‌کنند.

آمارهای امیدوار کننده از اکوسیستم دیجی‌کالا

از این روایت‌های شیرین که بگذریم، الگوی رفتاری کاربران در خرید و فروش آنلاین و سازوکار عملکرد مارکت‌پلیس دیجی‌کالا آمارهای جالبی از وضعیت تجارت الکترونیک در جهان و ایران و جایگاه گروه دیجی‌کالا در اکوسیستم تجارت الکترونیک ایران به دست می‌دهد؛ کافی است که به این آمارهای بزرگ توجه کنیم:

حضور ۲۴۹هزار فروشنده در بستر مارکت‌پلیس دیجی‌کالا

حضور بیش از ۳۴۰۰‌نفر، فروشنده محصولات بومی محلی

بیش از ۳۹میلیون بازدید یکتای ماهانه

ظرفیت پردازش روزانه بیش از ۹۶۰هزار کالا

بیش از ۷میلیون و ۵۰۰‌هزار تنوع کالایی در دیجی‌کالا

همچنین آمار یک روز دیجی‌کالا نشان می‌دهد که بیش از یک‌میلیون و ۲۶۷هزار سفارش کالا روی این مارکت‌پلیس ثبت شده است؛ آماری که نمایانگر تاثیرگذاری یک کسب‌وکار در ترویج یک فرهنگ است؛ یعنی فرهنگ خرید آنلاین که خود کمک بزرگی به اقتصاد و محیط زیست می‌کند. ضمن اینکه دسترسی ملی ایجاد می‌کند به همه امکانات و کالاهایی که در گوشه و کنار ایران تولید می‌شوند اما همه مردم می‌توانند به آنها دسترسی داشته باشند.

نکته جذاب دیگر در مورد گزارش ۱۴۰۰ دیجی‌کالا این نکته است که یکی از پرجست‌وجوترین کالاها، «کتاب» بوده است؛ یعنی کتاب در رتبه دوم جست‌وجوی کاربران دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰ قرار دارد. نکته‌ای که نشان می‌دهد این پلتفرم در توسعه کتابخوانی هم نقش داشته و می‌تواند منبع و مرجعی برای کتاب‌بازها هم باشد. در حقیقت این پلتفرم می‌تواند با گذشت زمان، سطح سلیقه کتابخوانی کاربران را نیز با اجرای برنامه‌های متنوع افزایش دهد.

حمید و سعید محمدی، بنیانگذاران دیجی‌کالا

رشد بخش نقد و بررسی

رشد ۱۴۷ درصدی تعداد نظرات ثبت شده توسط کاربران در دیجی‌کالا نشان می‌دهد که خرید آگاهانه بخشی از رفتار مشتریان این مارکت‌پلیس است. نظرات کاربران و تعاملی که با این پلتفرم دارند، بخش ارزشمند محتوایی را ایجاد کرده که راهنمای قابل‌اعتمادی برای دیگر کاربران نیز به‌شمار می‌رود. این سطح از تعامل نشان می‌دهد که دیجی‌کالا توانسته به عنوان یک مرجع معتبر، همچون راهنمایی عمل کند که منبع تصمیم‌گیری کاربران باشد.

دیجی‌کالا؛ ویترین کسب‌وکارهای ایرانی

از دیگر آمارهای قابل‌توجه در گزارش سال‌۱۴۰۰ دیجی‌کالا، این نکته است که تعداد کسب‌وکارهای مارکت‌پلیس این پلتفرم، از مرز ۲۵۰هزار فروشنده عبور کرده و فروشندگان به بازاری به وسعت ایران دسترسی دارند؛ بازاری که ارائه زیرساخت‌های فنی مناسب و ایجاد دسترسی به میلیون‌ها کاربر ایرانی، بازار بزرگی را پیش روی فروشندگان قرار داده است.

تعداد فروشنده‌های مارکت‌پلیس دیجی‌کالادر سال‌۱۴۰۰، نسبت به سال‌۱۳۹۹ با رشد ۶۳.۶درصدی همراه بوده است. همچنین میانگین فروش هر فروشنده فعال مارکت‌پلیس در سال گذشته، ۴۹ میلیون تومان در ماه ثبت شده است. ضمن اینکه آمار دیگری نشان می‌دهد که رکورد فروش یک ماه یکی از فروشندگان در مارکت‌پلیس، بیش از ۴۶ میلیون تومان بوده است.

استقبال صاحبان فروشگاه‌ها از فضای مارکت‌پلیس دیجی‌کالا و امکانات آنلاین برای فروش کالا‌های خود نشان می‌دهد که فرهنگ خرید و فروش کالا هرچه بیشتر در حال نهادینه‌شدن است. همچنین افزایش هزینه‌های فروشگاه‌داری در فضای فیزیکی، موجب شده تا صاحبان فروشگاه‌ها به فکر استفاده از زیرساخت‌های مارکت‌پلیس دیجی‌کالا بیفتند؛ زیرساخت‌هایی که نه‌تنها فضایی قابل‌اعتماد و فنی را در اختیارشان قرار می‌دهد بلکه دسترسی به میلیون‌ها کاربر در نقش خریدار را هم برای آنها فراهم کرده است. ترویج خرید و فروش آنلاین، کاهش هزینه‌های صاحبان فروشگاه‌ها و خریداران و مبادله بیش از ۷میلیون و ۵۰۰هزار تنوع کالایی با کیفیت مطلوب، تنها‌ گوشه‌هایی از فواید وجود مارکت‌پلیسی باسابقه در بازار فروش آنلاین ایران است.

اعضای جدید گروه دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰

دیجی‌کالا جت، سفارش از فروشگاه‌های اطراف، ارسال رایگان و سریع: چشم‌انداز دیجی‌کالا‌ جت برآورده‌کردن نیازهای مشتری در سریع‌ترین زمان ممکن و ایجادیک تجربه خرید به‌صرفه، کاربردی و راحت است. بنابراین گزینه سفارش از فروشگاه‌های اطراف محل زندگی یا محل استقرار کاربران یکی از جذاب‌ترین امکان‌هایی است که در اختیار کاربران قرار دارد تا در سریع‌ترین زمان ممکن به کالاها و خدمات مورد نیازشان دسترسی پیدا کنند.

– دیجی‌کالا مهر، مسیر تازه مهربانی: دیجی‌‌کالا مهر بستری غیرانتفاعی برای نمایش فرصت‌های نیکوکاری است که کاربران در آن می‌توانند به‌سادگی و تنها با یک خرید، در بهبود شرایط اجتماعی و محیط‌زیستی نقش داشته‌باشند.

– دیجی‌کالا بیزینس، راهکار هوشمند برای خریدهای سازمانی: دیجی‌کالا ‌بیزینس بستری آسان و شفاف برای جست‌وجو و خرید تمام کالاهای مورد نیاز سازمان‌ها و عمده‌فروش‌ها به صورت یکجا، با قیمت مناسب است.

– گنجه، راه‌حلی نو برای تقویت لجستیک هوشمند دیجی‌کالا: گنجه‌های هوشمند بخشی از مبلمان شهری هستند که برای حل چالش ناهماهنگی در فرآیند دریافت مرسوله در مقصد راه‌اندازی شده‌اند.

– مگنت، پلتفرم بررسی و انتخاب کالا: مگنت پلتفرمی برای به اشتراک‌گذاری تجربه خرید کاربران دیجی‌کالا و تعامل آنها با یکدیگر است تا از هم ایده بگیرند و خرید آگاهانه‌تری را تجربه کنند.

– دیجی‌فای، ارائه‌دهنده راهکارهای جامع برای رشد کسب‌و‌کارهای کوچک و متوسط: دیجی‌فای با ارائه خدمات در زمینه‌هایی چون بازاریابی، لجستیک، پرداخت، باشگاه مشتریان و خدمات پس از فروش به رشد کسب‌و‌کارهای حضوری و آنلاین کمک می‌کند.

مراکز جمع‌آوری کالای فروشندگان دیجی‌کالا

اقدامات دیجی‌کالا برای ارائه خدمات بهتر به تمام ایران

دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰ با ۸۱‌مرکز برای توزیع سفارش و خدمات پس از فروش و ۴۶‌محل جمع‌آوری کالاهای فروشنده‌ها به توسعه زیرساخت‌ها و توان پردازشی سفارش‌ها پرداخته است تا در دسترسی تمامی ایرانیان به فرصت خرید و فروش آنلاین نقش کوچکی داشته باشد. در این راستا برای راه‌اندازی مراکزی اقدام کرده است که در ادامه به آنها اشاره می‌شود:

  • مراکز توزیع سفارش مشتریان
  • مراکز جمع‌آوری کالای فروشندگان
  • نمایندگی‌های توزیع سفارش مشتریان
  • انبارهای سیار جمع‌آوری کالای فروشندگان
  • مراکز حضوری تحویل سفارش و مرجوعی مشتریان
  • مراکز حضوری تحویل کالا توسط فروشندگان
  • جت مارت

مراکز زیرساختی دیجی‌کالا در تهران

دیجی‌کالا در تهران، ۳مرکز پردازش و تجزیه و مبادلات کالا دارد. مرکز دانش با مجموع مساحت ۷۰هزار متر‌مربع یکی از بزرگ‌ترین مراکز در ایران و منطقه است. کالاهای سوپرمارکتی در مرکز شادآباد با مساحت ۳۵هزار متر‌مربع پردازش می‌شوند و مرکز بادامک با مساحت ۱۰هزار متر‌مربع به پردازش کالاهای بزرگ‌مقیاس اختصاص دارد. در ادامه به بخشی از مراکز و اقداماتی که در زمینه پردازش و مبادلات کالا در مراکز زیرساختی دیجی‌کالا صورت می‌گیرد، اشاره می‌شود:

  • پردازش، تجزیه و مبادلات کالاهای متوسط و کوچک
  • مرکز پردازش کالاهای بزرگ‌مقیاس
  • مرکز پردازش کالاهای سوپر‌مارکتی
  • جت‌مارت
  • مراکز توزیع سفارش مشتریان در تهران
  • مرکز جمع‌آوری کالای فروشندگان تهران
  • انبارهای سیار جمع‌آوری کالای فروشندگان
  • مرکز حضوری تحویل کالا توسط فروشندگان
  • مراکز حضوری تحویل سفارش و مرجوعی مشتریان
  • گنجه

مسئولیت اجتماعی

کسب‌وکارها معمولا در مسیر رشدی که طی می‌کنند، تلاش دارند که دایره مسئولیت‌های اجتماعی خود را نسبت به جامعه‌ای که در آن مستقر هستند، گسترش بدهند. دیجی‌کالا هم به‌عنوان یک کسب‌وکار باسابقه و دایره تاثیرگذاری گسترده، تلاش دارد تا مهربانی و مهرورزی را در مسیرهای تازه‌ای تعریف کند.

به همین دلیل دیجی‌کالا مهر راه‌اندازی شده تا مسیرهای تازه‌ای برای مهربانی باز کند. در حقیقت، دیجی‌کالا مهر مسیر جدید و شفافی برای نیکوکاری است که در راستای مسئولیت اجتماعی دیجی‌کالا شکل گرفته است؛ در این پلتفرم کاربرها می‌توانند در مسیری ساده و مطمئن در پروژه‌های نیکوکاری مشارکت کنند. کاربران با خرید مستقیم کالاهای مورد نیاز موسسه‌ها به هر اندازه‌ای که تمایل دارند می‌توانند در مسیر مهربانی نقش داشته باشند.

آمارهای گزارش سالانه دیجی‌کالا نشان می‌دهد که تاکنون بیش از ۵هزار و ۲۵۳‌نیکوکار، در مسیر مهرورزی با دیجی‌کالا مهر همگام شده‌اند.

همچنین بیش از ۵میلیارد ریال ‌حجم نیکوکاری این نیکوکاران در سال‌۱۴۰۰ بوده است. آمار جذاب دیگر این است که ۲۸هزار و ۱۱۴‌کالا در این مسیر اهدا شده است. میانگین مبلغ سبدهای نیکوکاری نیز بیش از ۳۶میلیون ریال بوده است.

توانمندسازی کسب‌‌و‌کارهای بومی‌- محلی

در بستری که دیجی‌کالا فراهم کرده است، خط سیر روایت‌هایی از دل روستاهای کشور تا خانه‌های کاربران در سراسر کشور، کشیده شده است. این را گزارش سالانه دیجی‌کالا به‌خوبی نشان می‌دهد؛ جایی که هزاران محصول بومی – محلی و ساخته دست مردمانی از روستاها و شهرهای مختلف ایران در دیجی‌کالا عرضه شده‌اند و خریدارانی از مناطق مختلف کشور نیز خریداری‌شان کرده‌اند.

دیجی‌کالا امکان عرضه محصولات بومی روستاییان را در راستای تحقق مسئولیت اجتماعی خود کلید زده است. عرضه این محصولات آن‌هم از دل روستاها و شهرهایی با فاصله هزاران کیلومتر از پایتخت، در پاییز‌۱۳۹۹ برای توانمندسازی کسب‌وکارهای بومی‌- محلی رقم خورده است تا بتوانند در بازار بزرگ تجارت الکترونیک ایران سهیم باشند.

تاکنون ۳هزار و ۴۴۶‌فروشنده بومی – محلی در مارکت‌پلیس دیجی‌کالا به عرضه محصولات خود پرداخته‌اند و از این مسیر برای‌شان درآمدزایی ایجاد شده است. همچنین ۳۰هزار و ۴۴۴‌تنوع محصول را می‌توان در ویترین محصولات بومی – محلی دیجی‌کالا مشاهده کرد. ضمن اینکه دیجی‌کالا در این راستا و برای توسعه کسب‌‌وکارهای افراد بومی- محلی، ۱۷ مرکز پشتیبانی تجارت الکترونیک راه‌اندازی کرده است.

دیجی کالا در آینه آمار

در گزارش سال‌۱۴۰۰ دیجی‌کالا، آمارهای متنوعی از بخش‌های مختلف این کسب‌وکار ذکر شده است که در این گزارش کوتاه به مرور برخی از آنها می‌پردازیم.

ارزش خالص کالای فروخته‌شده

ارزش خالص کالای فروخته‌شده در دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰ در مقایسه با سال گذشته، ۴۹درصد رشد داشته است. همچنین فروش خالص ریالی دیجی‌کالا در ۱۰‌سال گذشته به‌طور متوسط هر سال ۹۴درصد رشد داشته است. درحالی‌که براساس گزارش رسمی مرکز آمار ایران، تولید ناخالص داخلی در ۹‌ماهه اول سال‌۱۴۰۰ با رشد ۱/ ۵درصدی همراه بوده است، ارزش خالص کالای فروخته‌شده در دیجی‌کالا رشد ۴۹درصدی را تجربه کرده است.

۳۰درصد از کاربران دیجی‌کالا را خانم‌ها و ۷۰درصد را آقایان تشکیل می‌دهند. بیشتر کاربران دیجی‌کالا دهه شصتی و دهه هفتادی هستند.

پرخریدترین مشتری دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰ از نظر تعداد کالا، جمعا ۳۳.۲۶۶کالا به ارزش ۳۳۸‌میلیون ریال خرید کرده است. پرخریدترین مشتری دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰ از نظر مبلغ سفارش، جمعا ۴.۳۱۳‌کالا به ارزش ۲۳۹‌میلیارد ریال خرید کرده است.

باشگاه مشتریان دیجی‌کالا

باشگاه مشتریان دیجی‌کالا جایی است که کاربران می‌توانند با عضویت در آن و انجام ماموریت‌هایی مثل خرید، ثبت نظر برای کالای خریداری‌شده، سر‌زدن روزانه، خرید کالاهای مشخص‌شده، بیش از ۳خرید در ماه‌ و… از جوایز و تخفیف‌های اختصاصی دیجی‌کلاب بهره‌مند شوند. در سال‌۱۴۰۰ دیجی‌کلاب چند بازی از جمله نهال امید، المپیک، هفت‌گنج، رأی برنده، چله‌‌بازی، دیجی‌پلی و… را ارائه کرد که با انجام آن کاربران می‌توانند جایزه‌های گوناگون ببرند.

همچنین کار نیک دیجی‌کلاب، طرح مسئولیت اجتماعی باشگاه مشتریان دیجی‌کالا در سال‌۱۴۰۰ بود و در آن کاربران امتیازهای خود را برای کمک به سازمان‌های مردمی و اجرای پروژه‌های تاثیرگذار اجتماعی یا محیط زیستی اختصاص می‌دادند.

آمارهای دیجی‌کلاب نشان می‌دهد که در سال‌۱۴۰۰، بیش از ۵۱میلیون بازدید از صفحه دیجی‌کلاب صورت گرفته است، میزان امتیاز دریافت‌شده توسط کاربران دیجی‌کلاب ۷۷۰میلیون امتیاز بوده است، بیشترین امتیاز خرج‌شده توسط یک کاربر بیش از ۸۱۱هزار امتیاز بوده است، تعداد باز‌ی‌های انجام‌شده در دیجی‌کلاب تا ۲میلیون و ۵۰۰ هزار بوده است.

مشتریان چقدر دیجی‌کالا را به دیگران توصیه می‌کنند؟

دیجی‌کالا پس از هر سفارش، پیامکی به مشتریان ارسال می‌کند و میزان رضایت آنها از خریدشان را از صفر تا ۱۰ می‌سنجد. نظرسنجی شاخص توصیه‌کنندگان (NPS) معیار مناسبی برای سنجش تجربه مشتریان در استفاده از دیجی‌کالاست.

مشارکت در نظرسنجی NPS در سال‌۱۴۰۰ با رشد ۱۷درصدی همراه بوده است. ۱۲.۹درصد از مشتریان دیجی‌کالا پس از خرید در این نظرسنجی شرکت کرده‌اند که از این میزان ۶۱.۱درصد آنها دیجی‌کالا را به دیگران توصیه کرده‌اند.

مشارکت کاربران دیجی‌کالا در پایش قیمت‌ها

گزارش قیمت، یکی از امکاناتی است که همه کاربران ‌هنگام بازدید یا سفارش از دیجی‌کالا می‌توانند با استفاده از آن در پایش قیمت‌ها به دیجی‌کالا کمک کنند. برای همه کالاها در دیجی‌کالا بخشی با عنوان «آیا قیمت مناسب‌تری سراغ دارید» وجود دارد.

کاربران در صورت اطلاع از قیمت مناسب‌تر یک کالا نسبت به آنچه در پلتفرم دیجی‌کالا درج شده است، می‌توانند مبلغ مورد نظر و مرجع قیمت(فروشگاه اینترنتی یا فیزیکی) را گزارش کنند. این بازخورد مستقیم نقش سازنده‌ای در پایش قیمت‌ها و بهینه‌سازی نظارت بر فروشندگان مارکت‌پلیس دیجی‌کالا دارد. در سال‌۱۴۰۰، بیش از ۲۰۰هزار پیشنهاد برای قیمت مناسب‌تر توسط کاربران گزارش شد که ۷۷درصد گزارش‌ها منجر به ویرایش قیمت شدند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.