مقالهای در هفتهنامه اکونومیست منتشر شده و نسبت به وسواسی که اخیرا در سیلیکونولی به پول چینیها ایجاد شده، گفته است. تنش میان دو قدرت بزرگ فناوری در جهان یعنی چین و آمریکا باعث شده که سرمایهگذاری خارجی خصوصا چینیها در آمریکا زیر ذرهبین برود.
تا پیش از این کمتر کسی فکر میکرد در آمریکا شرکتی سرمایهگذاری چینی دانهوا که در نزدیکی دانشگاه استنفورد است و با حمایت و سرمایه مستقیم دولت چین تاسیس شده، روزی با این توصیف از زبان کسی که از این شرکت سرمایه گرفته مواجه شود: «گاهی کور میشوی و برای آنکه به هدفت برسی ممکن است متوجه نباشی با چه کسی معامله میکنی.»
دونالد ترامپ با قانون تجدیدنظر درباره خطر سرمایهگذاری خارجی موسوم به FIRRMA شرایطی را فراهم کرده که سرمایهگذاریهای خارجی در شرکتهای آمریکایی با دقت و حساسیت بیشتری از نظر امنیت ملی بررسی شود. این موضوع ممکن است عواقب جدی برای صنعت تکنولوژی در آمریکا داشته باشد.
کمیته قدرتمند سرمایهگذاری خارجی در آمریکا (CFIUS) به دقت تلاشهای خارجی برای در اختیار گرفتن سهام شرکتهای آمریکایی به خصوص مواردی که میتواند امنیت ملی را تضعیف کند، مورد بررسی و موشکافی قرار میدهد. از جمله حوزههای حساس روباتیک، هوش مصنوعی، بیوتکنولوژی و چاپ سهبعدی است.
هرچند در قانون FIRRMA چین نامی از چین نیست، منتها همه میدانند که هدف اصلی چین است. دولت چین و چند شرکت این کشور در بیش از دهها شتابدهنده و مرکز نوآوری در سیلیکونولی را تامین مالی کرده است. مثلا بایدو اخیرا یک مرکز هوش مصنوعی در سیلیکونولی راهاندازی کرده است. یا مثلا ZGC که از طرف دولت چین پشتیبانی میشود، سال آینده یک مرکز نوآوری در دومین ساختمان بلند سانفرانسیسکو راه میاندازد. گفته میشود چینیها ۳ تا ۴ میلیارد دلار در مراحل اولیه جذب سرمایه توسط استارتاپها سرمایهگذاری کردهاند. برخی از نامهای شناختهشده اوبر، لیفت،اسنپ، یونیتی، گریل، سوفای، مجیک لیپ هستند.
چینیها ۱۳ درصد از سرمایهگذاری خارجی در آمریکا در استارتاپها را انجام دادهاند که بعد از اروپا بالاترین منبع تامین مالی استارتاپها از منابع خارجی است.
موضوعی که مطرح شده این است که چینیها این سرمایهگذاری را برای دسترسی به فناوری آمریکایی انجام دادهاند. برخی از کسبوکارهای چینی حتی نامهای غربی دارند مانند WESTLAKE Venture (متعلق به شهرداری گوانگجو) یا SAIC Capital متعلق به شرکت خودروسازی دولتی چین.
قانون FIRRMA
گفته میشود سرمایهگذاران چینی آنقدر که به دنبال دسترسی به برنامهها و دانش استارتاپها هستند، به بازگشت سرمایه و سودآوریشان اهمیتی نمیدهند.
اخیرا DIUx گزارشی منتشر کرده با عنوان استراتژی انتقال تکنولوژی چین. مایکل براون، رئیس هیات مدیره سابق شرکت امنیت سایبری سایمنتک که در نوشتن گزارش مشارکت داشته، میگوید: «مصرف میلیاردها دلار برای سرمایهگذاری در نهایت بهای ناچیزی است که آنها برای دسترسی به روند توسعه فناوری در استارتاپهای آمریکایی پرداخت میکنند.»
وزارت دفاع آمریکا از تکنولوژیهایی که توسط استارتاپهای با سرمایهگذاری خارجی توسعه داده شده، استفاده نمیکند. آنها گمان میکنند سرمایهگذاران خارجی میتوانند اطلاعات حساس این تکنولوژیها را به اشتراک گذاشته، سرقت کنند یا دسترسی مخفی به سیستمهای کامپیوتری این استارتاپها داشته باشند. هرچند این موضوع ثبت نشده است.
اخیرا یکی از کارمندان سایق اپل که اطلاعاتی درباره خودروهای خودران این شرکت داشت و تلاش کرده بود به چین فرار کند را جریمه کردند. تصویب قانون FIRRMA امکان بررسی مستقیم و بیقید و شرط تراکنشها و مبادلات مالی انجام شده در زمینه اموال معنوی را راحتتر کرده است که به این ترتیب امکان دسترسی راحت و بیدرسر قدرتهای دیگر و در واقع چین به عنوان رقیب بزرگ در تکنولوژی به اطلاعات و پیشرفتهای انجامشده را سد میکند. برای آشنایی با بلاکچین