نرمافزار «جعبهابزار» از یک ایده ساده براساس گوشیهای کمحجم بازار شکل گرفت؛ نرمافزاری که حجم بالایی از خدمات را بهصورت متمرکز و با سهولت و تنوع بالا، در اختیار کاربران در ایران و خارج از ایران قرار میدهد. تاکنون، بیش از 15میلیون کاربر این برنامه را از طریق گوگلپلی، کافهبازار و مایکت نصبکردهاند و بهطور ماهانه3میلیون کاربر فعال در این پلتفرم حضور دارند که این میزان کاربر فعال ماهانه برای کمتر اپلیکیشنی در ایران وجود دارد.
در این گفتوگو شهباز یعقوبی بنیانگذار جعبهابزار، محمدعلی سروش مدیر پروژه و مدیر محصول و امیر مختاری مدیرعامل، درباره چگونگی شکلگیری این استارتاپ، دغدغهها و فرصتهای پیشرو صحبت کردهاند که در ادامه میخوانید.
آقای مختاری، بهعنوان مدیرعامل مجموعه جعبهابزار توضیحی درباره مجموعه و چگونگی همکاری خودتان بفرمایید.
سوپر اپلیکیشن جعبهابزار بیش از 80 سرویس و ابزار مختلف شامل سرویسهای آنلاین و آفلاین دارد. سرویس آفلاین برای کارهای روزمره مانند ابزارهای مهندسی، خدمات سلامت و… مورد استفاده قرار میگیرد. سرویسها و خدمات آنلاین جعبهابزار شامل خدمات سرگرمی(فیلم و انیمیشن، بازیهای تحت وب و…) و خدمات مالی (با عنوان بازارچه در برنامه شامل پرداخت قبوض، خرید شارژ و بستههای اینترنتی و خرید کالاها) و برخی خدمات کاربردی دیگر میشوند.
چه تعداد کاربر از اپلیکیشن جعبهابزار استفاده میکنند؟
یعقوبی: بیش از 15میلیون کاربر این برنامه را از طریق گوگلپلی، کافهبازار و مایکت نصبکردهاند. بهطور ماهانه هم 3میلیون کاربر فعال در پلتفرم داریم.
نحوه سرمایهگذاری و چرخه مالی مجموعه به چه صورت بوده است؟
مختاری: در سال98 با توجه به نیاز به توسعه بیشتر برنامه و با توجه به مذاکراتی که با شرکتهای مختلف داشتیم، موفق به جذب سرمایه در جعبهابزار شدیم.
قبل از سرمایهگذاری صورتگرفته در سال98، منابع اولیه مالی چطور تامین میشد؟
یعقوبی: از همان روز اول، جعبهابزار توانست هزینههای خود را تامین کند. البته مدل درآمدی که درسالهای گذشته داشتیم، بیشتر مبتنی بر تبلیغات بود.
با توجه به درخواست کاربران در سالهای اخیر احساس کردیم باید از حالت ارائه خدمات صرفا آفلاین خارج شویم. بنابراین سرویسها و خدمات آنلاین را به کاربران معرفی کردیم و بازخورد خوبی داشت. پس از آن سرویسهای حوزه پرداخت و سرگرمی (ویدئوگردی) به برنامه افزوده شد.
کمی درباره خدمات و محصولات حال حاضر اپلیکیشن جعبهابزار و کاربران آن توضیح دهید و اینکه آیا جامعه مخاطب خاصی مدنظرتان بوده یا عموم جامعه از ابتدا ملاک تولید این اپلیکیشن بوده است؟
سروش: مخاطب همیشه برای ما اولویت داشته است. ما بعد از ورود به این تیم و شروع همکاری رویکرد و نگاه آقای یعقوبی را ادامه دادیم و سعی کردیم آن را تغییر ندهیم. آن رویکرد هم این است که بهبود محصولات برای کاربر ملموس و مطلوب باشد و همچنین خدمات و سرویسهای جدید را در هر بهروزرسانی ارائه کنیم. هرچند زیبایی و ساخت فنی هم مهم است ولی اولین اصل، کیفیت و زمان مناسب ارائه محصول است تا همیشه هیجان کاربر حفظ شود.
در مورد محصول هم در ابتدا باید بگویم که تعداد سوپراپلیکیشنها، هم در دنیا و هم در ایران زیاد نیست. نکته مهم این است که طیف مخاطبان ما متنوع هستند. بسیاری از محصولاتی که ما ارائه میدهیم، براساس نیاز کاربران توسعه یافته است. به عنوانمثال «یادداشت» که در گوشیها هم وجود دارد، یکی از پرکاربردترین ابزارهاست و ما در بررسیها متوجه شدیم فولدربندی که ما در محصول یادداشت قراردادیم، در مدل داخل گوشیها وجود ندارد و همین باعث محبوبیت آن بین کاربران شده است. بهعبارتدیگر، همین تغییرات کوچک، شرایطی را برای ما فراهم کرد که بدون تبلیغات بیشترین طیف کاربران را داشته باشیم.
مختاری: جالب است بدانید با توجه به ارائه این برنامه به زبانهای فارسی و انگلیسی، جعبهابزار کاربر بینالمللی قابلتوجهی دارد. این مسائل نشان میدهد که خدمات کاربردی جعبهابزار بیش از هر چیزی موجب جذب کاربران به این پلتفرم شده است.
کاربران خارجی شما ایرانیهای مقیم خارج هستند یا غیرایرانی؟
از هر دو قشر. پس از اضافهکردن زبان انگلیسی شاهد رشد سریع تعداد استفادهکنندگان غیرفارسیزبان جعبهابزار بودیم. به طوری که بیش از 400 هزار کاربر بینالمللی اقدام به نصب جعبهابزار کردند. این اقبال خود بهخوبی نشاندهنده پاسخ مناسب این برنامه به نیازهای کاربران است.
این کاربران غیرایرانی بیشتر از کدام کشورها بودند؟
سروش: از کشورهای همسایه، آمریکای شمالی، انگلیس و آلمان و شمال آفریقا تعداد قابلتوجهی کاربر داریم.
جذابیت اپلیکیشن جعبهابزار برای کاربران غیرایرانی چیست؟
سروش: بیشتر پکیج خدمات و سرویسهای ارائهشده برای آنها جذاب بود و بخش عمدهای از سرویسهای جعبهابزار به خصوص ابزارهایی که به جغرافیا محدود نمیشوند، برای کاربران غیرایرانی هم جذاب بوده و موجب شده کاربر ارگانیک اقدام به نصب و استفاده از این اپلیکیشن کند.
محصول و برنامههای آیندهتان چیست و در حال حاضر کجای مسیری که برای خود تعریف کردهاید، قرار دارید؟
سروش: یکی از مهمترین برنامهها ایجاد زیرساخت مناسب روی بستر فعلی جعبهابزار است؛ به نحوی که سرویسدهندگان دیگر بتوانند در این فضا محصولات خود را ضمن معرفی در اختیار کاربران قرار دهند. با توجه به زمان پیشبینیشده درحال توسعه همزمان زیرساختهای فنی و تجاری هستیم. در آخرین بهروزرسانی اپلیکیشن ساختاری را که اعتقاد داریم جعبهابزار باید در آینده براساس آن حرکت کند، ارائه دادهایم.
در آخرین نسخه جعبهابزار 4 دسته کاربردی به کاربران معرفی شده است، تعریف و کاربرد آنها چیست؟
مختاری: این دستهبندیها بر مبنای کارکرد آنها و بازخورد کاربران طراحی شدهاند.
دسته ابزارها و سرویسهای عمومی که برگرفته از ماهیت جعبهابزار در گذشته بوده و شامل همه سرویسها، خدمات و ابزارهایی که در دستههای مهندسی، عمومی، سلامت و پیشخوان و… ارائهشده است.
دستهبندی سرگرمی براساس احساس نیاز و تمایل کاربر به بحث سرگرمی شکل گرفت. در این دسته خدمات و سرویسهایی با محوریت سرگرمی اعم از فیلم، سریال، انیمیشن، بازی و کتاب قرارگرفته و در آینده نیز هرآنچه که بتوان در دسته محتوای سرگرمکننده قرار داد، به این دسته اضافه میشود. دستهبندی سرگرمی در حال حاضر با استقبال بسیار خوبی از سمت کاربران روبهرو شده است. استراتژی ما در این حوزه این است که حتیالمقدور تمام محتوای آن ازجمله فیلم و سریال بهصورت رایگان در اختیار کاربر قرار بگیرد تا با تنوع هرچه بیشتر، میزان رضایت کاربران نیز افزایش یابد.
بازارچه در دسته سوم قرار میگیرد که ما تمام فعالیتهای حوزه تجارت الکترونیک، مالی و فینتک خود را در این دسته جمع کردهایم. در این صفحه سرویسهای پایه مثل خرید شارژ، بسته اینترنت و پرداخت قبض، (و بهزودی کیف پول و کارت به کارت) را داریم و در کنار آن سرویسهای تجارت الکترونیک مثل خرید کالا، دریافت خدمات، خرید بلیت هواپیما، رزرو هتل و سایر خدمات حوزه گردشگری (بهزودی) و تمام سرویسهایی که کاربران میتوانند از طریق آن خرید انجام دهند، در این دسته قرارگرفته است.
دسته چهارم باشگاه مشتریان یا کلوپ است که دو رویکرد کلی دارد: قرعهکشیها و ارائه کدهای تخفیف. جشنوارهها که برای مخاطب جذابیت خود را دارد و با یک مکانیسم روان و ساده ارائهشده است. همچنین حوزه کدهای تخفیف که برای سرویسها و خدمات داخلی جعبهابزار یا مربوط به شرکتها و برندهای همکار به کاربران ارائه میشود.
چشمانداز شما از مسیر حرکت آینده جعبهابزار چیست؟
مختاری: با توجه به تغییرات فنی ایجادشده، اضافهشدن سرویسهای جدید و سرمایهگذاریهایی که اخیرا در این مجموعه صورت گرفته و همچنین رویکرد کلی توسعه محصول ما امیدوارم که به یکی از سوپراپلیکیشنهای محوری در ایران تبدیل شویم و بتوانیم دامنه وسیعی از خدمات و سرویسها را به مخاطبان و کاربران خود ارائه دهیم.
بهعنوان مثال با توجه به اهمیت دستهبندی «بازارچه» علاقه داریم که در آینده به یکی از محورهای خریدوفروش روزانه کالا و خدمات تبدیل شویم تا کاربر به هر سرویس و خدماتی که مدنظر دارد با سهولت کامل و در کمترین زمان ممکن دسترسی داشته باشد.
به همین دلیل استراتژی همافزایی و همکاری با شرکتها و استارتاپهای فعال و معتبر در کشور برای ارائه سرویسها و خدمات به مخاطبان جعبهابزار را فعالانه پیگیری میکنیم و اولویت ویژهای برای آن قائل هستیم.
با توجه به این استراتژی، چگونگی همکاری استارتاپها و شرکتها با جعبهابزار را توضیح دهید.
سروش: با توجه به رویکرد و استراتژی جعبهابزار که به دنبال توسعه مدلهای همکاری استراتژیک است، شرکتها و استارتاپهایی که سرویس قابلقبولی طراحی کردهاند، با توجه به تعداد قابلتوجه کاربران جعبهابزار میتوانند خدمات خود را به بیش از 15میلیون کاربر ارائه دهند.
ما این سرویسها را بهصورت همسان (Native) در جعبهابزار ارائه میدهیم و در آینده سرویسهایی از این دست را افزایش خواهیم داد؛ تا استفاده کاربران از این سرویسها با سهولت و سرعت بیشتری امکانپذیر باشد. در صورت وجود زیرساخت فنی لازم از جمله APIهای مناسب، این همکاریها میتواند بهراحتی و با سرعت بیشتری شکل گرفته و خدمات و سرویسهای آنها در اختیار کاربران قرار گیرد.
آیا برنامهای برای شخصیسازی خدمات ارائهشده به کاربران دارید؟
سروش: در آخرین نسخه، بخش پروفایلینگ اضافهشده و قرار است در آینده نزدیک خدمات شخصیسازیشده به کاربران ارائه شود. در نقشه راه آتی اپلیکیشن کاربران متناسب با سرویسهایی که استفاده میکنند، خدمات و کدهای تخفیف متناسب دریافت میکنند.
با در نظرگرفتن تبلیغات تلویزیونی که اخیرا از جعبهابزار در تلویزیون مشاهده کردهایم، پیشبینی شما از روند آتی این اپلیکیشن چیست؟
یعقوبی: با توجه به اینکه جعبهابزار در حال حاضردر استورهای دانلود اپلیکیشن یکی از بالاترین رضایت کاربران را به خود اختصاص داده است، انتظار داریم پس از سری جدید تبلیغات شناخت کاربران از برند (Brand Awareness) افزایش یابد و ما با اقبال عمومی بیشتری روبهرو شویم.
از طرفی با معرفی همه سرویسها به مردم، مخاطبان جعبهابزار بتوانند با تمام ابعاد این اپلیکیشن بیشتر آشنا شوند.
جایگاه امروز جعبهابزار نسبت به سوپراپلیکیشنهای ایرانی کجاست؟
مختاری: با تعریف سوپراپلیکیشن که سرویسهای متنوعی ارائه میدهد، تعداد سوپراپلیکیشنهای ایرانی که بیش از 5میلیون نصب داشته باشند، انگشتشمار هستند.
ما از نظر مخاطبان و کاربران جعبهابزار که در استورها به این اپلیکیشن رتبه دادهاند، جایگاه خوبی داریم؛ اما از نظر برند آگاهی در صنعت باید بهبود پیدا کنیم که امیدواریم در سال جاری به این هدف دست یابیم.
استراتژی توسعه اپلیکیشن جعبهابزار برای کاربران غیرایرانی
امیر مختاری: ما با توجه به اینکه بیش از 400هزار کاربر غیرایرانی داریم، به این نتیجه رسیدهایم که اپلیکیشن باید برای بازارهای بینالمللی آماده باشد و ما باید از این فرصت استفاده کنیم. به همین دلیل در اولین گام اپلیکیشن را دوزبانه کردهایم و نسخه زبان انگلیسی را به نسخه جعبهابزار در گوگلپلی اضافه کردیم و بهزودی نسخه زبان عربی را به منظور حضور موثرتر در بازارهای منطقه به اپلیکیشن اضافه خواهیم کرد. پیشبینی میکنیم که با اضافهشدن خدمات و سرویسها و ابزارهای جدید و اضافهکردن زبانهای دیگر رشد بیشتری در بازارهای بینالمللی داشته باشیم و امیدواریم طی 3 سال آینده دستکم شاهد حضور 5میلیون کاربر بینالمللی در اپلیکیشن جعبهابزار باشیم. همچنین تلاش میکنیم با پیداکردن همکاران منطقهای در کشورهای هدف، سرویسهای محلی کشورهای هدف را هم به جعبهابزار اضافه کنیم.