مهاجر ایرانی، فناوری ویدئوهای آنلاین را فتح کرد

شهرزاد رفعتی: سریع شکست بخورید و به سرعت از اشتباهات خود درس بگیرید

0

بی‌بی‌سی، هفته گذشته در برنامه‌ The Boss که در آن رهبران تجارت‌های مختلف را از سراسر جهان معرفی می‌کند، سراغ یکی از چهره‌های ایرانی رفت. دلیل انتخاب این چهره ایرانی تاثیر شگرف او در فناوری‌های مربوط به ویدئوهای آنلاین است. شهرزاد رفعتی، مهاجری ایرانی است که توانسته شرکت فناوری ویدئوی اینترنتی خود را راه‌اندازی کند. رفعتی بنیانگذار و مدیر شرکت فناوری ویدئوی اینترنتی (BBTV)BroadbandTV است.
زمانی که شهرزاد رفعتی ۱۳ سال داشت، تصمیم به ایجاد یک تجارت جهانی گرفت و برای تحقق آرزوهایش به مهاجرت اندیشید. وقتی شهرزاد ۱۷‌ساله شد، به والدینش نشان داد که بدون کمک آنها هم می‌تواند مهاجرت کند. او رانندگی یاد گرفت و با اعتماد به نفسش، پدر و مادر خود را راضی کرد تا به ونکوور برود.
سال‌۱۹۹۶، شهرزاد با یک چمدان در حالی که زبان انگلیسی‌اش خیلی خوب نبود، به کانادا رسید. شهرزاد درباره چالش‌های ابتدایی ورودش به ونکوور می‌گوید: «نمی‌توانستم آنچه را که می‌خواستم بگویم و فکر می‌کنم این بزرگ‌ترین چالش بود، ولی من مصمم بودم در زندگی موفق باشم.»
حالا که شهرزاد ۴۰ ساله است، همچنان در راستای پیشرفت و موفقیت در زمینه کاری خود گام بر‌می‌دارد. او به توسعه BBTV ادامه می‌دهد. BBTVشرکتی است که به شرکت‌های مختلف در سراسر جهان کمک می‌کند تا درآمد تبلیغات خود را از طریق فیلم‌های آنلاین در YouTube ، Facebook و سایر وب‌سایت‌ها یا اپلیکیشن‌ها تأمین کنند.
از مشتریان مشهور شرکت BBTV که در سال‌۲۰۰۵ توسط شهرزاد رفعتی راه‌اندازی شد، می‌توان به انجمن ملی بسکتبال، شرکت سونی، برادران وارنر و دیزنی اشاره کرد. روزنامه‌های کانادایی پیش‌بینی کرده‌اند که ارزش این تجارت بیش از ۱ میلیارد دلار (۷۶۰ میلیون پوند) است. شهرزاد رفعتی در این باره می‌گوید: «برای کارآفرینان مهم است که تا حد ممکن بزرگ فکر کنند.»
شهرزاد سال‌۱۹۷۹ در تهران متولد شد؛ در همان سال انقلاب ایران رخ داد. خانواده رفعتی تاجر بودند. مادرش شرکت پارچه و لباس را اداره می‌کرد و پدرش در حوزه املاک فعالیت داشت. با این همه، مسیر پیشرفت خانواده رفعتی دوام نداشت. پس از انقلاب، زندگی خانواده رفعتی تغییرات زیادی کرد و به دنبال آن شروع جنگ ایران و عراق که از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ ادامه داشت، دشواری‌هایی را برای این خانواده به همراه داشت. شهرزاد و خانواده‌اش برای فرار از بمباران، از شهر (پایتخت) به یک دهکده کوچک کوچ کردند.
او در مورد نقش جنگ در زندگی و شکل‌گیری رویاهایش می‌گوید: «ایران ۸سال در جنگ بود و بسیاری از موفقیت‌های خانواده من از آنها گرفته شده بود. می‌دانستم که به آینده‌ای متفاوت و زندگی خوب نیاز دارم تا بتوانم تغییر ایجاد کنم.» همین طرز تفکر باعث شد شهرزاد در نوجوانی تصمیم بگیرد مهاجرت کند.
شهرزاد رفعتی قدم اول مهاجرتش را با تحصیل در رشته مورد علاقه‌اش برداشت. او در دانشگاه بریتیش کلمبیا ونکوور برای تحصیل در رشته کامپیوتر ثبت‌نام کرد. او نه چیز زیادی در مورد کامپیوتر می‌دانست و نه چیزی برای شروع داشت، اما علاقه زیادی به ریاضیات و فناوری داشت. شهرزاد سال‌۲۰۰۰ از دانشگاه بریتیش کلمبیا فارغ‌التحصیل شد. سپس ادامه تحصیلاتش را در دانشگاه پاریس-سوربن فرانسه گذراند. او همچنین دانش‌آموخته رشته مدیریت در دانشکده بازرگانی دانشگاه آکسفورد است.
رفعتی با نگاه به گذشته ادعا می‌کند علاقه‌مند به چگونگی اخلال اپل در صنعت موسیقی و شیوه مصرف موسیقی توسط مردم با iPod player و سرویس iTunes بوده است. پس از مدتی او فهمید که ویدئو نیز به ناچار از این الگو پیروی می‌کند. به همین دلیل پخش ویدئو از طریق اینترنت موضوع انتخابی شهرزاد رفعتی شد. او می‌گوید: «تغییر در روند مصرف موسیقی به وضوح نشان می‌داد که محتوای ویدئویی به کجا می‌رسد. صدا آغازگر تحول بود و برای من کاملا واضح بود که ویدئو، گزینه بعدی خواهد بود.» بنابراین سال ۲۰۰۵، زمانی که شهرزاد رفعتی ۲۵ سال داشت، BBTV را تأسیس کرد. جالب است بدانیم که در همان سال یوتیوب هم متولد شد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، در رویداد G20، شهرزاد رفعتی را به عنوان نماینده زنان تاجر کانادایی در سال ۲۰۱۸ منصوب کرد.
شرکتی که رفعتی تاسیس کرده، در ابتدا ‌یک شرکت سخت‌افزاری بود که یک جعبه تنظیم بالا تولید می‌کرد و کاربران می‌توانستند فیلم‌های اینترنتی را در تلویزیون‌های خود تماشا کنند. اما این روش در بین خریداران محبوب نیست چون مردم فقط فیلم‌های آنلاین را ‌روی رایانه‌های خود می‌دیدند. ۳ماه بعد از تولید سخت‌افزار، شهرزاد تصمیم گرفت تمرکز شرکت را تغییر دهد.
او می‌گوید: «شما باید سریع شکست بخورید و به سرعت از اشتباهات خود درس بگیرید.»
شهرزاد برای ایجاد محوریت شرکت، همه جوانب را در نظر گرفته بود اما متوجه شد کاربران در اینترنت ویدئوها را دزدیده و آنها را در سیستم‌های آنلاین دیگر مانند YouTube بارگذاری می‌کنند. به همین خاطر او به دنبال روشی برای حذف این مشکلات بود. در نتیجه دارندگان حق چاپ، شرکت‌های سینمایی یا تلویزیونی به محض آنکه فیلم خود را به صورت غیرقانونی ببینند، با گزارشی به حذف سریع فیلم‌ها کمک می‌کنند.
در آن زمان ایده بزرگ شهرزاد رفعتی شکل گرفت. او به این نتیجه رسید که بهتر است نرم‌افزاری بسازد که به شرکت‌ها اجازه می‌دهد از تبلیغات خود در ویدئوهای پخش‌شده، سود ببرند.
نرم‌افزار BBTV محتوای ویدئویی بارگذاری‌شده مانند بازی‌های ورزشی یا کلیپ‌ها را ردیابی می‌کند. نرم‌افزار BBTV این کار را از طریق فناوری تشخیص صدا و تصویر انجام داده و سپس تبلیغات‌ روی فیلم‌ها قرار می‌گیرد. درآمد تبلیغات نیز به شرکت‌ها یا ارگان‌های ورزشی داده می‌شود. در این میان، BBTV درصدی از سود تبلیغات را دریافت می‌کند.
۲سال پس از تاسیس BBTV ، این شرکت توانست یکی از اولین مشتریان اصلی خود یعنی NBA را به همکاری تشویق کند. آنها تا امروز با یکدیگر کار می‌کنند. شهرزاد رفعتی در مورد شروع انقلابی شرکتش می‌گوید: «من در دهه‌ دوم زندگی و بسیار عصبی بودم، اما واقعا به راه‌حل‌هایمان اعتقاد داشتم».
رفعتی برای کمک به رونق تجارتش، سرمایه‌گذاران زیادی را جذب کرد. حامد شهبازی، تاجر کانادایی حوزه فناوری یکی از سرمایه‌گذاران مهم شرکت رفعتی بود. سپس در سال ۲۰۱۳ گروه سرگرمی اروپایی RTL 51درصد سهام را به قیمت ۳۶میلیون دلار خریداری کرد.
سپس RTL سهام خود را به ۵۷.۳ درصد افزایش داد، اما شهرزاد همچنان بزرگ‌ترین سهام شخصی شرکت را در اختیار دارد. RTL داده‌های مالی جداگانه‌ای را برای BBTV منتشر نمی‌کند ولی بخش «فعالیت‌های دیجیتالی» که شامل شرکت کانادایی و دو تجارت دیگر است، سال گذشته ۴۵۲میلیون یورو (۵۳۹ میلیون دلار؛ ۴۰۸ میلیون پوند) درآمد داشته است.
اکنون BBTV علاوه بر فعالیت‌های بسیارش، نرم‌افزاری را برای کمک به ساخت فیلم‌های آنلاین تولید می‌کند. خدمات نرم‌افزار جدید BBTV برای افراد و شرکت‌ها در دسترس است. آنطور که شرکت BBTV ادعا کرده، ویدئوهای آنها ۴۲۹ میلیارد بار تماشا شده است.
استفانیا وارالی (StephaniaVaralli)، مدیر اجرایی سازمانی کانادایی به نام Women Of Influence، که به ارتقای زنان تاجر و دیگر رهبران زن کمک می‌کند، درباره شهرزاد رفعتی می‌گوید: «راز شهرزاد توانایی تکامل او در صنعت است. او چرخش دائمی خود را حفظ کرده و همین امر باعث شده از بازی جلوتر باشد».
شهرزاد به عنوان یک کارآفرین زن در صنعتی مردسالار، مورد توجه بسیاری از شبکه‌های خبری و شرکت‌های بزرگ صنعت ویدئوهای آنلاین است. او درباره نگاه جنسیتی و کارآفرین زن بودن در صنعتی مردسالارانه می‌گوید: «مجبورم سخت‌تر از همتایان مرد کار کنم و جای خطای کمتری دارم».
او در BBTV آرزوی خود را برای ایجاد یک تجارت جهانی برآورده کرده است. ۴۰۰ کارمند در ۴مرکز اصلی دارد. دفتر مرکزی BBTV در ونکوور است و دفاتر دیگر این شرکت در نیویورک، لس‌آنجلس و بمبئی پخش شده‌اند.
شهرزاد می‌گوید بین کارمندان زن و مرد در شرکت او، هیچ شکافی در پرداخت وجود ندارد. زنان ۴۳درصد کل نیروی کار و ۴۶درصد مدیران BBTV را تشکیل می‌دهند که این رقم بالایی برای یک شرکت فناوری است.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.