در ابتدا با معرفی خودتان شروع کنیم.
من علی جواهرچیان هستم. فارغالتحصیل رشته آموزش پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بنیانگذار و رئیس هیات مدیره داپاپ هستم. همچنین مدیرعامل گروه تورهای تابان هم هستم؛ برندی که حدود 16سال از عمر آن میگذرد و در حوزه گردشگری، اقامتگاههای دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی فعالیت میکند و از برندهای شناختهشده در این حوزه است.
در سال1396 از طرف دانشگاه کارآفرینی دانشگاه تهران به عنوان کارآفرین برتر حوزه گردشگری کشور شناخته شدم و تخصص اصلیام در سالهای اخیر در حوزه گردشگری بوده است.
داپاپ چیست؟
داپاپ اولین پلتفرم پاداش نقدی خرید بر بستر شبکه بانکی در کشور است. به زبان ساده، یعنی اینکه کاربران اپلیکیشن داپاپ را نصب میکنند (که هم نسخه اندروید داریم، هم نسخه آیاواس و نسخه pwa و روی تمام پلتفرمها قابلیت اجرا دارد) و شماره شانزدهرقمی کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب را که با آن خرید روزانه خود را انجام میدهند، در اپلیکیشن ثبت میکنند.
مهم نیست کارت کاربر متعلق به چه بانکی باشد، فقط کافی است عضو شبکه شتاب باشد. پس از ثبت کارت بانکی، به یکی از پذیرندههای ما (منظور از پذیرنده، کسبوکارهای طرف قرارداد داپاپ است) مراجعه کرده و خرید خودشان را انجام داده و مانند یک خرید معمولی، روی دستگاه پوز کارت میکشند و تمام.
پس از آن، درصدی (که حدودا بین 4 تا 14درصد است) از مبلغ خریدشان به عنوان cash back به کیف پول کاربر در اپلیکیشن برمیگردد که در اصل حساب بانکی کاربر بوده و قابل برداشت است. این کلیت داپاپ است که در کنار این کارکرد، چندین فیوچر مختلف پیشبینی شده یا در آینده ارائه خواهیم داد.
ایده داپاپ از کجا آمد؟
ما حدود 6 یا 7سال پیش در گروه تورهای تابان کارتی را طراحی کردیم به نام تابانکارت که کارت وفاداری مشتریان بود. یک کارت مغناطیسی با شانزدهرقم شماره روی آن که به صورت اختصاصی به مشتریانمان میدادیم و بخشی از مبلغی را که آنها به ازای خدمات به ما پرداخت میکردند، درون کارت ذخیره میشد و در خرید بعدی میتوانستند از آن مبلغ استفاده کرده و در حقیقت مبلغ کمتری پرداخت میکردند.
این سیستم همچنان در تابان ادامه دارد. این ایده برای سالها در ذهن ما بود. به هر حال بحث باشگاه مشتریان در ایران بحث جدی است و به اعتقاد من، نه زیرساخت خوبی برای باشگاه مشتریان در کشور فراهم است و نه کار بزرگ و ملی انجام شده است. از طرف دیگر، ایده cash back در دنیا، مخصوصا کشورهای توسعهیافته رایج است و مدلهای مختلفی هم دارد.
در نهایت در ابتدای سال 1398 به این نتیجه رسیدیم که ایده خودمان را که در داخل کشور به معنای واقعی آن اجرایی نشده بود، در ابعاد بزرگ و در تمامی کسبوکارها پیاده کنیم تا کسبوکارها با آن درگیر بشوند و شبکه بانکی کشور وارد این کار بشود و در حقیقت، برای کسبوکارهای خرد، یک باشگاه محلی راهاندازی کنیم تا بتوانند مشتریان خود را مدیریت کرده و کار خود را تبلیغ کنند.
همچنان کسبوکارهایی که تمایل دارند مشتری بیشتری جذب کنند، بدون پرداخت هزینههای اضافی و صرفا با به اشتراک گذاشتن درصدی از مبلغ فروششان، بتوانند مشتریهای خود را افزایش بدهند. این شد که داپاپ شکل گرفت.
ما مدلهای جهانی cash back را بررسی کردیم، مدلی هم در ذهن خودمان داشتیم و در نهایت یک مدل را بومیسازی کردیم و با تاسیس برند داپاپ در تیر ماه سال 1398 تا حدود تیر ماه سال 1399، که به صورت رسمی اپلیکیشن داپاپ در دسترس مردم قرار گرفت، زیرساختهای فنی، طراحی و توسعه اپلیکیشن و برنامه انجام شد. همچنین قراردادهای زیرساختی را با شرکای تجاری، از جمله pspهای بزرگ، شبکه بانکی و همچنین پذیرندگان و کسبوکارها به نتیجه رساندیم.
بیشتر بخوانید: اصطلاحات رایج در استارتاپ
آیا معادل فارسی برای cash back داریم؟
ترجمه تحتاللفظی آن میشود بازگشت پول. اما اصطلاحی که ما در داپاپ به کار میبریم و بومیسازی کردیم، «پاداش نقدی خرید» است. یک اصطلاح دیگر هم داریم که ما را با آن هم میشناسند؛ «پول برگردون». شعار اصلی داپاپ هم «بازگشت به فردا» است. دلیل این شعار آن است که ما پاداشهای نقدی را رأس ساعت 9 صبح هر روز به حساب مشتری واریز میکنیم. در حقیقت هرچه خرید در روز انجام میدهید، پاداش آن را روز بعد، 9 صبح دریافت میکنید.
داپاپ چه ویژگیهای دیگری دارد؟
ساختار اصلی داپاپ اینگونه است که وقتی پاداش نقدی وارد کیف پول میشود، شما میتوانید آن را برداشت کنید. با ارائه یک شماره شبا به اپلیکیشن و ارائه دستور برداشت وجه، پول طی چند ساعت در حواله پایای کشور قرار میگیرد و به حساب بانکی شما وارد میشود. این قابلیت اصلی و شالوده داپاپ است که با درخواست شما، پاداش نقدی به حساب بانکی شما واریز میشود.
اما در کنار این ویژگی، فیچرهای جذاب دیگری نیز داریم و چند فیچر هم تا آخر سال ارائه خواهیم داد. از جمله خرید شارژ، خرید بسته اینترنتی، شارژ بلیت مترو، پرداخت هزینه تاکسی شهری، پرداخت هزینه تاکسی اینترنتی، پرداخت قبوض و… اینها فیچرهایی هستند که به کیف پول ما اضافه شده و مشتریان از این پس علاوه بر اینکه میتوانند برداشت وجه نقدی داشته باشند، میتوانند از مبلغ پاداش نقدی خود این خدمات را هم بگیرند.
در حقیقت شعار ما این است که مردم با خرید مایحتاج ماهانه خودشان از کسبوکارهای عضو داپاپ در سراسر شهر، بسیاری از این خدمات را میتوانند رایگان دریافت کنند.
اگر پایینترین حقوق امسال را 2میلیون و 500هزار تومان در نظر بگیریم و حدود یکچهارم این عدد را هزینه مایحتاج ماهانه بدانیم، با استفاده از داپاپ بین 100 تا 150هزار تومان به عنوان پاداش نقدی به شما بازگردانده میشود. در مقابل، با این هزینهای که ذخیره کردهاید، خدماتی که پیشتر عرض کرده بودم (شارژ، هزینه تاکسی و…) را میتوانید دریافت کنید.
ما در اپلیکیشن داپاپ دو کیف پول تعبیه کردیم؛ یک کیف پول نقدی داریم که کیف پول داپاپ نام دارد و یک کیف پول اعتباری هم داریم. در حال حاضر، کیف پول داپاپ صرفا قابلیت برداشت پول دارد و قابلیت خرید خدماتی مانند شارژ و… اما در آینده نزدیک، به کیف پول نقدی ما قابلیتهای دیگری هم اضافه خواهد شد.
از جمله توانایی شارژ کیف پول؛ به عبارت دیگر کاربران میتوانند وجه را از حسابشان به کیف پول واریز کنند و با استفاده از کیف پول داپاپ، خریدهایشان را انجام بدهند. در حقیقت، کیف پول داپاپ میتواند جایگزین کارت بانکی آنها باشد.
زیرساخت این کار ایجاد شده و تا این لحظه، بیش از 60درصد فروشگاههای طرف قرارداد ما به QR code داپاپ مجهز شدهاند. قابلیت انتقال از یک کیف پول به کیف پول شخص دیگر هم اضافه خواهد شد.
اما درباره کیف پول اعتباری. اولین کیف پول اعتباری ما در حال حاضر، با مجموعه ایزیپی مشترک است. در صورتی که اپلیکیشن ایزیپی را نصب کنید، روی صفحه اصلی آن میتوانید لوگوی داپاپ را به عنوان شریک تجاری آن ببینید. در صورتی که آن لوگو را انتخاب کنید، دوربین تلفن همراه شما فعال شده و آماده اسکن QR code داپاپ میشود.
این دو کیف پول، در اپلیکیشن داپاپ به هم متصل هستند و با مذاکراتی که در جریان است، برندهای معتبر و بزرگ دیگری نیز با ما وارد همکاری میشوند و کیف پول آنها هم به کیف پول داپاپ وصل میشود. این قسمت را ما سایر کیف پولها نامگذاری کردهایم و با ورود آن کیف پولها به داپاپ، اپلیکیشن ما تمام خدماتی که بقیه کیف پولها ارائه میدهند را در خود خواهد داشت.
اما با کیف پول کنونی مشترک ما با ایزیپی، که ما از آن به عنوان کیف پول اعتباری داپاپ نام میبریم، افراد میتوانند از یک تا 5میلیون تومان اعتبار از ما دریافت کنند. کسب این اعتبار فرایند بسیار سادهای هم دارد. فرد میتواند وارد اپلیکیشن داپاپ شده، در قسمت کیف پول اعتباری، درخواست اعتبار بدهد. پس از واردکردن کد ملی و شماره موبایل، کمتر از 24ساعت پیامکی از ما دریافت میکنند.
در این فاصله، اعتبار مشتری از بانک استعلام میشود و بر اساس اطلاعاتی که بانک مرکزی در اختیار ما قرار میدهد، ما مبلغ اعتبار را تعیین میکنیم. پیامک ارسالی حاوی یک لینک است که با رفتن به آن لینک، تصویر یک چک را به عنوان ضمانت برای ما بارگذاری میکند و پس از تایید تصویر چک از طرف ما، اصل چک را برای ما پست میکند.
این فرایند کمتر از 10روز زمان میبرد و بلافاصله پس از دریافت چک از طریق پست، ما اعتبار تعیینشده را به کاربر خودمان اعطا میکنیم و از این پس، کاربر میتواند با مراجعه به فروشگاههای طرف قرارداد ما از کیف پول اعتباری خودش استفاده کند و ما در همان لحظه مبلغ خرید را به فروشگاه پرداخت میکنیم.
در حقیقت این اعتبار از طرف ما و ایزیپی تامین میشود و فروشگاه هزینهای متقبل نمیشود. کاربر هم یک ماه پس از خرید، مبلغی که خرج کرده را به ما پرداخت میکند و مبلغ اعتبار کلی دوباره شارژ میشود و این همیشگی است. به عبارت دیگر، یک بار برای همیشه فرایند اعتبارسنجی انجام میشود و همواره آن اعتبار در اختیار فرد قرار دارد و صرفا مبلغی که از اعتبار استفاده کرده، ماه بعد جایگزین میکند.
بیشتر بخوانید: فرهنگ اصطلاحات کارآفرینی
البته فرایند اعتبارسنجی برای کارمندان دولتی و خصوصی کمی متفاوت و البته سادهتر بوده و کمتر از یک روز زمان میبرد. به این صورت که ما با سازمانهای دولتی و خصوصی وارد قرارداد میشویم و نیازی به چک نیست زیرا سازمان ضمانت کسر از حقوق به ما میدهد. کارمند کمتر از 24ساعت پس از درخواست اعتبار، میتواند اعتبار خود را دریافت کند.
قابلیت دیگر ما پرداخت از طریق کیف اعتباری است. کسبوکارهای ما به QR code ثابت داپاپ مجهز هستند. یکی از روشهای پرداخت این است که مشتری اسکن QR code انجام میدهد، مبلغ را وارد میکند و با تایید، مبلغ از کیف پول اعتباری او خارج شده و وارد حساب پذیرنده میشود. روش دوم، استفاده از شناسه پرداخت هشترقمی است.
این عدد، پایین QR code دیده میشود که با واردکردن آن عدد درون اپلیکیشن، فروشگاه شناسایی میشود و با واردکردن مبلغ، پرداخت را انجام میدهد. روش سوم، جستجوی نام فروشگاه در اپلیکیشن است. اگر QR code یا شناسه پرداخت در دسترس نبود، کاربر میتواند نام فروشگاه را جستجو کند و با واردکردن مبلغ، آن را پرداخت کند. روش چهارمی هم هست که QR code پویاست که توسط پلتفرم اصناف تولید میشود؛ به این صورت که مالک کسبوکار، با واردکردن مبلغ در پلتفرم خود، به صورت آنلاین یک QR code تولید میکند و با اسکن آن QR code توسط مشتری، مبلغ پرداخت میشود.
یک فیچر دیگر هم داریم در حوزه فروشگاههای اینترنتی. حدود یک ماهی هست که فیچر کسبوکار آنلاین را راهاندازی کردهایم و چند عضو هم داریم که همان فرایند فروشگاههای فیزیکی است و در صورتی که با کارت معرفی شده در داپاپ خرید کنید، همان فرایند برای شما اعمال میشود. برندهای خوبی مانند خانومی (درحوزه آرایشی بهداشتی) و دارو کلیک با ما قرارداد دارند و این حوزه هم در حال رشد است. در حوزه فروشگاههای فیزیکی هم در کنار این 135 گروه صنفی، در آینده نزدیک با برخی از فروشگاههای زنجیرهای بزرگ در سراسر کشور به توافقهایی خواهیم رسید.
چه رقبایی دارید و داپاپ چه تمایزی با رقبای خود دارد؟
ما تا همین اواخر رقیب جدی نداشتیم. مدلهای مشابه مدل ما از گذشته در ایران فعال بودهاند که بعضی همزمان با ما کار را آغاز کردند. اخیرا هم یکی از برندها مدل مشابه ما را راهاندازی کرده است. از رقبای قدیمی میتوانم به ایران کارت بانک آینده اشاره کنم که البته مدل آنها با ما تفاوت داشت.
فقط روی کارتهای بانک آینده کار میکند، درصد پاداش نقدی ناچیزی دارد که کمتر از یک و نیم درصد است. مدت پرداخت پاداش نقدی آن بیش از یک هفته است و مدل پرداخت پاداش نقدی آن هم بر اساس مانده حساب مشتریان بانک بوده و آنها را درجهبندی کرده است. مدلهای دیگری هم هستند که به صورت آنلاین کد تخفیف میفروشند و کاربران میتوانند با استفاده از آن کدها، در لحظه تخفیف بگیرند یا بعدها بخشی از مبلغ خرید به آنها بازگردانده میشود.
اصلیترین و جدیترین رقیب ما، «پول تو» تخفیفان بود که تا چند وقت پیش بر بستر فروشگاههای اینترنتی خدمات خود را ارائه میکرد، البته با تفاوتهای بسیار زیاد. مدل آنها سبدمحور نبود و کالامحور بود و بر اساس کد تخفیف کار میکرد. روی کالاهای مختلف، کد تخفیفهای متفاوت داشت و پاداش نقدی را هم در یک بازه زمانی 60 تا 90روزه به مشتری بازمیگرداند. اما طبق تحقیقاتی که همکاران ما در تیم توسعه انجام دادند، متوجه شدیم اخیرا بستری را فراهم کرده که دقیقا مانند مدل داپاپ، در حالت آفلاین هم قابل ارائه است.
چند درصد از حجم بازار را در اختیار دارید؟
ببینید، حجم گسترده تراکنشهای بازار در سراسر ایران، یک کسبوکار بسیار بزرگ است. ما در حال حاضر در کشور 12 شرکت psp داریم که از بانک مرکزی برای ارائه خدمات پرداخت و ایجاد تراکنش مجوز دارند و هر کدام به نوبه خود سهم بزرگی از بازار را دارند. یکی از افتخارات بزرگ ما این است که شریک تجاری 3تا از بزرگترین pspهای کشور هستیم: به پرداخت ملت، سامان کیش و پارسیان؛ که این سه در مجموع حدود 57 درصد تراکنشهای کشور را در حوزه آفلاین در اختیار دارند.
در چنین بازاری، ما خودمان را فعال حوزه فینتک و پرداخت میدانیم. ما بستری هستیم برای ارائه خدمات پرداخت به مردم و قابلیتهای کیف پول داپاپ هم در راستای همین سیاست ما به وجود آمده که با فناوریهای نوین بانک مرکزی که میخواهد در ایران اجرا کند، همراستاست.
به اذعان معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، جناب آقای محرمیان، تا 4 یا 5سال آینده، دستگاههای پوز به مرور کمرنگ میشوند و در نهایت کنار میروند و سیستمهای پرداخت کشور به سمت QR code خواهد رفت. ما نیز در این فناوری جزو برترینها بودیم و از اولین کسبوکارهایی هستیم که کیف پول و سیستم پرداخت با QR code را پیادهسازی کردیم و الان هم قابلیت اجرا دارد. پس این بخشی از سهم بازار ما در آینده نزدیک خواهد بود که با تغییر رفتار خرید مردم، بالطبع بیشتر شناخته خواهد شد.
بیشتر بخوانید: سرمایه لازم برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی
اما فرایندی اکنون وجود دارد و مردم در حال خرید از طریق دستگاه پوز هستند؛ ما خودمان را در حال حاضر به اندازه یک psp بزرگ نمیدانیم و فاصله زیادی داریم که تعداد تراکنشهای روزانهمان به یک psp برسد. اما میخواهم بگویم اگر دهها رقیب دیگر هم در کشور راهاندازی بشوند، آنقدر سهم تراکنش ایران بزرگ هست که انشاءالله میتوانیم همزیستی مسالمتآمیزی در کنار هم داشته باشیم و هرکداممان سهم بازار بزرگی در اختیارمان باشد. چیزی که الان میتوانم به شما بگویم و در سایت هم آن را اعلام کردهایم، این است که حجم تراکنشهای روزانه ما صرفا در تهران، حدود 12هزار تراکنش است.
ساختار اصلی داپاپ اینگونه است که وقتی پاداش نقدی وارد کیف پول میشود؛ شما میتوانید آن را برداشت کنید. با ارائه یک شماره شبا به اپلیکیشن و ارائه دستور برداشت وجه، پول طی چند ساعت در حواله پایای کشور قرار میگیرد و به حساب بانکی شما وارد میشود
چه برنامههایی برای توسعه کسبوکارتان دارید؟
ما چشماندازهای هجدهماهه، سیوششماهه و پنجساله برای خودمان ترسیم کردیم که در پایان هر کدام از این چشماندازها باید به سطح خاصی برسیم. در درجه اول میخواهیم بزرگتر بشویم و طرح ملی داریم. همانطور که تا الان 5نمایندگی استانی را راهاندازی کردهایم، میخواهیم به استانهای دیگر هم برویم.
در حقیقت، شرایط داپاپی شدن را برای تمام مردم کشور فراهم خواهیم کرد. این شعار قطعی ما در سال1400 خواهد بود زیرا ما روزانه به تعداد زیاد درخواست از سمت استانها داریم برای داپاپی شدن. در چشمانداز هجدهماهه، ما پیشبینی کردیم انشاءالله طرح داپاپ در دستکم مراکز تمام استانهای کشور اجرا شده و نمایندگیهای ما اعطا شده است.
در برنامه سیوششماهه، مباحثی فراتر از پاداش نقدی و پرداخت نقدی را داریم که البته کاملا مرتبط با کسبوکار است اما اکنون جزئیات آن عمومی نیست؛ اما یقینا داپاپ در حوزه پاداش نقدی خواهد ماند و بهزودی برنامههای جدید و جذابی از داپاپ دیده خواهد شد که نوآورانه هم هستند.
در سمت توسعه psp اکنون با ایران کیش مذاکرات لازم انجام شده و انشاءالله قرارداد آن به زودی منعقد میشود و تا سال آینده، با چهار psp دیگر به توافق خواهد رسید و انشاءالله سهم ما از بازار تراکنشهای آفلاین ایران که الان 57 درصد کل تراکنشهاست، به بیش از 85 درصد خواهد رسید.
درباره کیف پول خود داپاپ تلاش داریم فیچرهای جذاب را به مرور اضافه کنیم و سایر کیف پولها هم به مرور به داپاپ وصل خواهند شد و از نظر کیف پول، داپاپ یک سوپر اپ خواهد شد که یک مشتری میتواند کیف پول خود در پلتفرمهای مختلف را از طریق داپاپ مدیریت کند.
یعنی داپاپ میخواهد یک سوپر اپ باشد؟
الان نمیتوانیم چنین ادعایی بکنیم اما در مدل کسبوکار آینده ما این هدف هست.
تا به حال چه چالشهایی داشتهاید و چگونه آنها را حل کردهاید؟
از عمر اپلیکیشن ما حدود 6ماه میگذرد. اواخر تیر ماه و اوایل مرداد بود که اپلیکیشن خود را ارائه دادیم و هر آمار و ارقامی که تا به امروز داریم و به آن افتخار میکنیم در این 6ماه حاصل شده است. به عبارت دیگر، مردم تنها 6ماه است که با داپاپ آشنا شدهاند. البته ایجاد زیرساخت و ثبت قراردادهای تجاری ما حدود یک سال زمان برد که به نظرم باز هم زمان خوبی است و سرعت بالایی داشتهایم.
در این مسیر، چالشهای بزرگی داشتیم زیرا میخواستیم برای اولینبار، سیستم بانکی کشور با آن کاغذبازی معروفش را مجاب کنیم به فراهمکردن زیرساخت فنی و توسعه در حوزه پاداش نقدی. به جز بهپرداخت ملت که این فرایند را داشت، سایر pspها به درخواست ما و بر اساس توجیههایی که ما آوردیم و این کسبوکار را برایشان شرح دادیم، توسعه این بستر را انجام دادند.
برخی از این توسعهها تا 3 یا 4ماه هم زمان برد. این چالش اصلی بود که در ابتدا با pspها داشتیم تا متقاعد بشوند و این مسیر را باز کنیم که برای رقبای آینده ما هم باز شد.
اما مهمترین و بزرگترین چالش ما، در حوزه مشتریان است. مردم از این مقوله و پدیده پاداش نقدی شناخت کمی دارند زیرا پدیده جدیدی است و جا انداختن آن آسان نیست؛ مخصوصا اینکه با آنکه ما هیچ اطلاعات خصوصی مانند cvv2 یا رمز و حتی تاریخ انقضای کارت را نمیخواهیم، چون بحث اطلاعات مالی کاربر در میان است و آنها باید شماره کارت بانکی خود را وارد کنند؛ ایجاد اعتماد اولیه موضوع مهمی است. اما با توجه به کلاهبرداریهایی که در سالهای اخیر رخ داده، اعتماد مردم به حوزه فینتک و مالی بسیار خدشهدار شده.
جا انداختن پاداش نقدی کار سختی بوده و همچنان هم جزو چالشهای ماست.
به همین دلیل، بیشترین فعالیتی که تا به امروز در بازاریابی انجام دادهایم، در حوزه آگاهیسازی بوده و تلاش کردیم در ابتدا مبحث پاداش نقدی را برای مردم جا بیندازیم.
شما پرسیدید معادل فارسی cash back چیست؟ همین نشان میدهد که این پدیده آنقدر در ایران جدید است که حتی معادل فارسی هم برای آن نداریم. خب جا انداختن چنین پدیدهای در ایران، کار بسیار سختی است که خوشبختانه توانستیم از طریق اتاق فکرهایمان و استراتژیهایی که به کار بردیم، مردم را با این پدیده آشنا کنیم و اکنون کم کم وارد مرحله بلوغ شدهایم و با آشنایی بیشتر مردم، کار ما هم آسانتر میشود؛ کار رقبای ما هم آسانتر میشود.
همیشه به همکارانم گفتهام، ما جادهصافکنهای خوبی بودیم برای کسبوکارهایی که در آینده قرار است بیایند. البته ماهیت هر کسبوکاری در سراسر دنیا همین است و همیشه، نفر اول با چالشهای سنگینی برای جا انداختن آن مبحث مواجه میشود اما وقتی این جاده صاف بشود، برای همه صاف میشود.
بیشتر بخوانید: گفتوگو با دکتر حامد تاجالدین، مدیرعامل آچاره
این بازار چقدر پتانسیل دارد؟
ببینید، حوزه فینتک به هر حال برای همه جذاب است. آمارهای بانک مرکزی و شاپرک به صورت ماهانه منتشر میشود و در معرض عموم است و همواره عدد بسیار بالایی هم هست. پس با این دیدگاه، پتانسیل بسیار بالایی دارد. اما اینکه داپاپ یا سایر رقبا چقدر میخواهیم از این پتانسیل بسیار بزرگ سهم بگیریم، به کارایی و هنر آن کسبوکار بستگی دارد که چطور بتواند سهم بیشتری بگیرد.
مقوله پرداخت یک مقوله عادی است و برای همه جا افتاده و همه pspها هم دارند خدمات میدهند. اما آورده من به عنوان پرداختکننده پاداش نقدی، چقدر برای مردم جذاب است، چقدر برای کسبوکار جذاب است و حتی چقدر برای خود psp میتواند جذاب باشد که این فرایند یک فرایند مستمر بوده و معامله برد-برد برای همه باشد، بستگی به مدل کسبوکار من دارد که طوری طراحی شده باشد که همه ذینفع باشند.
خب ما در داپاپ تا امروز و چشمانداز هجدهماهه، سیوپنجماهه و پنجساله طوری برنامهریزی کردهایم که پاداش نقدی را صرفا به عنوان ابزار میدانیم. پاداش نقدی، مدل کسبوکار نیست، بلکه ابزاری است که در اختیار سایر کسبوکارهای کوچک و بزرگ قرار بدهیم تا همه بتوانند منفعت کسب کنند؛ چه psp، چه مردم و چه کسبوکار در درجه اول. در حقیقت میخواهیم کاری کنیم آنها بتوانند از این ابزار که آن را تولید کرده و برای مردم آگاهیسازی کردهایم، حداکثر بهره را ببرند.
اما من که در حال ارائه خدمات از طریق ابزار هستم، هرچه سهم بیشتری از تراکنشها داشته باشم، قطعا سود بیشتری هم خواهم داشت.
پس در درجه اول دیدگاه ما، افزایش میزان تراکنشهایی است که در بستر شبکه داپاپ انجام میشود.
دوم اینکه، وقتی من پاداش نقدی را ابزار بدانم، پس قطعا مدل کسبوکار من در آینده صرفا پاداش نقدی نخواهد بود و برنامههایی داریم که در کنار پدیده پاداش نقدی، بسیاری از خدمات دیگر مرتبط با حوزه فینتک را ارائه میدهیم و از این ابزار خودمان به نحو احسن استفاده خواهیم کرد؛ از جمله همین کیف پول که فرایند پرداخت با QR code را آغاز کردیم و به عنوان یک شرکت پیشرو در زمینه پرداختهای نوین، همراستا با سیاستهای بانک مرکزی در حال اجرای آن هستیم.
بین صحبتهایتان به سه وجه مختلف این کسبوکار اشاره کردید. خریدار، کسبوکار و psp. راضی نگه داشتن هر به صورت همزمان کار آسانی است؟
آسان نیست اما غیرممکن هم نیست. سخت است و تا اینجای کار هم سختیهای زیادی داشتیم، اما ماهیت این ابزار همین است. ماهیت پاداش نقدی این است که psp از منظر افزایش تراکنش و از منظر سهمی از تراکنش، منفعت خودش را میبرد. پس از این طریق، psp راضی است زیرا تراکنشهای او را افزایش دادهام و بخشی از سهم تراکنش خودم را به psp میدهم.
تا اینجا میشود منفعت psp. از طرف دیگر، سهم مشتری را هم به عنوان پاداش نقدی در نظر گرفتهام و علاوه بر آن، انواع و اقسام فیچرهای مختلف در کنار پاداش نقدی قرار دادهام که برای مشتری جذابیت ایجاد کند، زیرا در هر صورت خواه ناخواه پاداش نقدی هیچ وقت نمیتواند عدد بزرگی باشد و مبلغ کمی است. در کل پلتفرمهای مشابه ما در دنیا، این عدد از نیم درصد شروع میشود و نهایتا تا 20درصد بالا میرود.
به همین دلیل هیچ وقت عدد بالایی نخواهد بود. البته اگر جمع شود قاعدتا عدد بزرگی است، اما برای مشتری من که با پدیده پاداش نقدی آشنا نیست و دوست دارد سریعا از پولی که پس میگیرد استفاده کند، شاید دریافت نقدی برای بسیاری اقشار مردم جذاب نباشد. به همین دلیل انواع و اقسام فیچرهای تسهیلکننده به کیف پول اضافه کردم که بتواند با پاداشهای نقدی از آنها استفاده کند و برایش جذاب باشد.
برای مثال، یکی از برنامههای آینده ما این است که کاربر بتواند از پاداشهای نقدی خود، سود بگیرد که این مبحث در حوزه بورس است که در حال آمادهکردن زیرساخت آن هستیم تا کسانی که پاداش نقدی برایشان جذابیت ندارد و به سرمایهگذاری و پسانداز علاقه دارند، جذب داپاپ بشوند. در حقیقت میخواهیم کاری کنیم که اقشار مختلف مردم را جذب کنیم؛ زیرا جامعه هدف ما صرفا اقشار پایین یا بالای جامعه نیستند.
زمانی که بحث تخفیف و فروشگاههای همیشه تخفیف میشود، ذهنیتمان این است که اقشار خاصی صرفا از این فروشگاهها استفاده میکنند. اما هدف ما این نیست و میخواهیم تمام اقشار از دهکهای مختلف را درگیر کنیم.
جالب است بدانید در مناطق یک و 2 شهرداری تهران بیشترین فروشمان را داریم. این مشخص میکند که برای اقشار بالای جامعه هم این پدیده جذاب است.
اما میماند سمت کسبوکار. کسبوکار تا کی باید کمیسیون بدهد؟ تا وقتی که میبیند سود خود کسبوکار لحاظ میشود و این افزایش مشتری و افزایش وفادارسازی مشتری را به چشم میبیند. من داپاپ هم انواع و اقسام جشنوارههای مختلف، تبلیغات متنوع و افزایش فروشها را برای مشتری ایجاد میکنم، مالک کسبوکار هم هوای من را دارد، زیرا میبیند که منفعت بالایی برایش دارد.
ما به عنوان داپاپ، حواسمان به مالک کسبوکار هست، میدانیم چطور آنها را نگهداری کنیم، میدانیم باید فروشش را افزایش بدهیم، میدانیم چطور انواع جشنوارهها را برایش راهاندازی کنیم و در مناسبتهای مختلف، چطور فروشش را بالا ببریم که صاحب کسبوکار در پلتفرم خودش بتواند افزایش فروش خود را با نمودارهای مختلف میبیند و به این درک میرسد که تا داپاپ کنار من هست، خیالم بابت مشتری راحت است.
داپاپ چطور به رونق بازار کمک میکند؟
یقینا هدف داپاپ رونق بیشتر بازار است. یکی از شعارهای اصلی ما برای صاحبان کسبوکار، افزایش رونق اقتصادی به واسطه افزایش فروش و افزایش مشتری برای آن بازار است.
در حقیقت وقتی با داپاپ داریم پولی از خرید را به کاربران برمیگردانیم، داریم سبد خرید آنها را بزرگتر میکنیم. با بزرگشدن سبد خرید، افزایش خرید مجدد هم برای آنها ایجاد میشود. افزایش خرید مجدد هم به معنای افزایش فروش است.
افزایش فروش هم مساوی است با افزایش رونق اقتصادی و افزایش تراکنش. این یک زنجیره در هم تنیده است؛ یعنی همین که پول به کاربران برگردانده میشود، باعث ایجاد تراکنش برای psp میشود، پس سهم psp در آن دیده شده.
از طرف دیگر، مشتری را برای بار دوم، سوم و… به آن کسبوکار بازمیگردانم، پس سبد خرید این مشتری که به هر بهانهای بزرگتر شده و بازمیگردد به کسبوکار، قطعا خریدهای بیشتری را با خود به همراه خواهد داشت و باعث رونق اقتصادی آن کسبوکار هم خواهد شد. پس اولین شعار داپاپ برای کسبوکار، افزایش رونق اقتصادی است.
فرمودید در روند کار، سختترین قسمت مجابکردن کاربران برای استفاده از این ابزار است. آیا سمت کسبوکارها هم همین مشکل را داشتید؟ برای بازاریابی کسبوکار و آموزش آنها برای استفاده از پلتفرم خودتان چه زیرساختی ایجاد کردهاید؟
ما در حوزه بازاریابی اصناف با آنکه چالشهای مختلفی داشتیم اما بسیار موفق بودیم، زیرا تیم مدیریت قوی و نیروهای انسانی خوبی در اختیار داشتیم و داریم. جالب است بدانید در تیر ماه سال 1399 که داپاپ را به بازار ارائه دادیم، بیش از 2هزار کسبوکار عضو ما بودند؛ یعنی از آبان 1398 تا تیر ماه 1399، بیش از 2 هزار کسبوکار را جذب کردیم و با آنها قرارداد بستیم در صورتی که هنوز پلتفرمی را آماده نداشتیم.
در حقیقت بازاریابهای ما محصولی را ارائه میدادند و برای آن به توافق میرسیدند که هنوز وجود نداشت! اما آنقدر این طرح جذاب بود که کسبوکارهای زیادی جذب آن شده بودند. در آن زمان، بازاریابهای ما با لباس فرم به کسبوکار مراجعه میکردند و خیلی وقتها به صورت دونفره طرح را معرفی میکردند.
خب قاعدتا وقتی محصول به وجود آمد، آگاهیسازیها انجام شد و برندسازی پیش رفت، کار برای ما بسیار راحتتر شده است. الان بازاریاب ما به جایی مراجعه میکند و اسم داپاپ را میآورد، صاحب کسبوکار دستکم آشنایی دوری با نام ما دارد. حالا چه از تبلیغات بوده یا دهان به دهان و هر روش دیگری، بالاخره شناختی از ما دارد.
در ماههای اول کار، کسبوکارها با psp و با بانکها تماس میگرفتند و استعلام ما را میگرفتند تا از ماهیت ما اطمینان حاصل کنند. اکنون به جایی رسیده که در تهران چنین چالشی نداریم و استعلامی درباره ما گرفته نمیشود.
البته که در شهرستانها هنوز چنین جوی هست و در حال آگاهیسازی هستیم. نمایندگیهای ما هم باید این مراحل را طی کنند تا برندسازی لازم انجام بگیرد و کار پیش برود. البته برندسازیهایی که در شبکههای اجتماعی انجام دادهایم، به نمایندگیهای شهرستان ما کمک کرده و کار برای آنها بسیار سادهتر از شروع کار در تهران است اما به هر حال چالش خود را دارند و اکنون چالش نمایندگیها در شهرستان، اکنون بیشتر از تهران است.
چه تصویری از آینده داپاپ در ذهنتان دارید؟
آینده یک کسبوکار در عین حال که باید واقعبینانه باشد، میتواند افسانهای هم باشد. برای من که سرمایهگذار اصلی این پروژه و بنیانگذار آن هستم، همواره سعی کردهام که واقعبینانه نگاه کنم.
ما در هر صورت در اکوسیستمی به نام اکوسیستم استارتاپی ایران مشغول به کار هستیم؛ کشوری که جدا از تمامی عرقی که به وطنم دارم و تمام سرمایه و وجود خودم را برای کشورم گذاشتم، این ریسک بزرگ را پذیرفتم که برای مردم کشور خودم کارآفرینی کنم.
هم اکنون داپاپ بیش از 120نیروی انسانی مستقیم فقط در تهران دارد و هرکدام از نمایندگیهای ما حدودا متوسط 20نفر نیرو دارند که در حال افزایش است و قطعا در سال 1400 در تهران بیش از 200نفر خواهیم بود.
خب با رونق کار ما و افزایش تراکنشها، افراد زیادی هم به صورت غیرمستقیم صاحب شغل شده و درگیر کسبوکار ما میشوند.
من به عنوان شخصی که طرح و سرمایهام را وارد این کسبوکار کردهام و روز به روز تلاش میکنم تا آن را پختهتر کنم و سعیام بر این است که جذابتر بشود، چشمانداز خودم رسیدن به تعداد تراکنش قابل توجه در روز در سراسر کشور است؛ حداقل به تعداد تراکنشی معادل یکی از pspهای فعال در کشور برسیم.
البته که عرض میکنم، اعدادی برای هجدهماه، سیوشش ماه و پنج سال آینده را روی کاغذ ثبت کردهایم و خوشبختانه از برنامه خودمان قویتر هستیم. تیم قوی و جوانی دور هم جمع شدهاند و در کنار هم هر روز تلاش میکنیم تا به اهدافمان برسیم.
بیشتر بخوانید: گفتوگو با امین پهلوانزاده مدیرعامل همراه مکانیک
سیاست ما نه حذف رقیب است، نه سنگاندازی برای دیگران. خوشحال میشویم از ورود رقیب و دوست داریم رقبا بیایند تا در کنار هم پروژههای بزرگ را برای مردم کشورمان اجرا کنند و مردم از این خدمات نهایت استفاده را بکنند و این درک متقابل را از تمامی رقبای خودمان هم متصور هستیم و خواهش میکنیم سالم در کنار هم رقابت کنیم و رشد خودمان را در رشد آنها میبینیم.
داپاپ به عنوان اولین پلتفرم این جاده را برای همه دوستان صاف کرد؛ برای ما یک سال زمان برد تا زیرساختها برایمان فراهم شود و برای دوستان رقیبمان، در 2 یا 3ماه زیرساختها فراهم شد.
ما این سختی را به تن خریدیم و آگاهیسازی لازم را در ذهن مردم به مرور ایجاد کردیم. تا اینجا زحماتش را متحمل شدیم و از اینجا به بعد هم دوست داریم به صورت سالم در کنار همکاران و رقبایمان به پیش برویم؛ در عین اینکه با صدای راسخ اعلام میکنیم به اندازه خودمان توان لازم برای اداره بازار را داریم و اگر بخواهیم میتوانیم بهتنهایی بازار را اداره کنیم اما به هیچوجه سیاست ما، اداره بازار بهتنهایی نیست و رشد خودمان را در گرو رشد رقبایمان میبینیم و به این معتقدیم که هرچه رقیب ما قویتر وارد بازار بشود، کار را برای ما راحتتر میکند.
به هیچ وجه نگاه انحصاری نداریم و سهمی که برای خودمان متصور شدهایم، سهم معقولی در بازار است و سایر دوستان هم بنا به قدرت مالی و فکری خودشان وارد بازار بشوند.
اما به عنوان کسی که بیش از یک سال و 9ماه است که وارد این کسبوکار شده و تجربیات زیادی به دست آورده، توصیه میکنم با چشمانداز درست و با ریزبینی وارد این کار بشوند، زیرا در عین حال که از دور حوزه درآمدزایی به نظر میرسد، اما از نزدیک بسیار حوزه سخت و پر چالش و هزینهبری است.
ساختار اصلی داپاپ اینگونه است که وقتی پاداش نقدی وارد کیف پول میشود؛ شما میتوانید آن را برداشت کنید. با ارائه یک شماره شبا به اپلیکیشن و ارائه دستور برداشت وجه، پول طی چند ساعت در حواله پایای کشور قرار میگیرد و به حساب بانکی شما وارد میشود
ممنونم از وقتی که گذاشتید. سخن آخر؟
ممنون از شما. به عنوان عضو کوچکی از سیستم استارتاپی ایران میخواهم بگویم که زمانی که وارد این کسبوکار شدیم و آغاز کردیم، انواع و اقسام حوادث سخت و تاسفبار برای این کشور و مردمش رخ داد. از آبان سال گذشته گرفته تا ترور سردار تا سقوط هواپیما و شروع همهگیری کرونا (که مانند بقیه تجارتها ضربههای سنگینی از کرونا خوردیم مخصوصا که در ابتدای راه بودیم).
از تمام اینها تنها یک سال گذشته و هنوز هم درگیر آن هستیم و ما روی پا هستیم و خوشحالیم از این سر پا بودن. این حوادث تلخ همچنان گریبانگیر ما هستند اما داپاپ سر جای خود هست و در حال ارائه خدمات خود است.
دلیل اصلی آن هم، انگیزه این تیم است. من از تمام کارآفرینان ایران عزیزم این تقاضا را دارم که اگر کاری را آغاز میکنید، تا انتها در کنار تیم خود بمانید و نگاه بالا به پایین نداشته باشید و در درجه اول شما هستید که میتوانید به تیم خودتان انگیزه بدهید هرچند که مشکلات مختلف در کشور هست.
این مشکلات مختص ایران نیست و هر کشوری مشکلات خاص خود را دارد. با وجود هزینههای سنگین این روزها، خدا را شکر همچنان ماندهایم و ادعا میکنیم که سهم بازار را داریم و به اذعان pspهای بزرگ کشور، پیشرو در بازار هستیم.
ولی برای ما پیشرو در بازار بودن مهم نیست؛ بلکه در درجه اول، تیم نیروهای انسانی برایمان مهم هستند. کسانی که وقت و انرژی خودشان را گذاشتهاند و بعضا تیمهای مدیریتی ما فراتر از حق و حقوق مادی انرژی گذاشتهاند و کنار تیم ماندهاند تا رشد کنیم. ما داپاپ هستیم در درجه اول به واسطه داشتههای نیروی انسانی خودمان و تفکر درستی که داریم.
این تفکر را در تمام کسبوکارهایی که داشتم و دارم قدر میدانم و بزرگترین سرمایه یک سازمان را نیروی انسانی آن میدانم و از مجله شنبه و آقای هاشمی تشکر میکنم و سال نو را به تمامی فعالان اکوسیستم استارتاپی ایران تبریک میگویم و سالی سرشار از شادی، مسرت و تحول کسبوکار استارتاپی ایران آرزو میکنم و انشاءالله تمام کارآفرینان ما در سرتاسر این اکوسیستم سال خوبی پیش روی خود داشته باشند.
برای تیم خودم هم در داپاپ آرزوی بهترینها را دارم و انشاءالله تمام تیم داپاپ بدانند با قدرت تا آخرین لحظه ایستادهایم و کسبوکار را پیش میبریم.
رابطه داپاپ با فروشگاهها
ما در اصل 2 پلتفرم داریم؛ یک پلتفرم ویژه مشتریان خودمان و یک پلتفرم ویژه اصناف خودمان داریم. کسبوکارها خودشان یک اپلیکیشن ویژه دارند که در آن میتوانند مشتریان خود را مدیریت کرده و تراکنشهای آنها را ببینند. اگر تبلیغ، برنامه ویژه یا جشنوارهای دارند میتوانند از طریق آن اپلیکیشن آن را مدیریت کرده و برگزار کنند.
همچنین، جدا از آن میتوانند کلیه تراکنشها و رفتار خرید انواع مشتریانشان را در دورههای زمانی مختلف بر اساس نمودار ببینند.
پس یک کسبوکار خرد که شاید راهاندازی باشگاه مشتریان برایش ارزشمند است اما هزینه آن زیاد باشد، میتواند از این سازوکار استفاده کند، زیرا هم از لحاظ سختافزاری و هم نرمافزاری، راهاندازی باشگاه مشتریان هزینههای زیادی دارد؛ اما ما این بستر را در اختیار او قرار میدهیم و به ازای مشتریانی که برای آن کسبوکار میفرستیم یا مشتریان خودش را عضو داپاپ میکند، از فروشنده کمیسیون میگیریم. این کمیسیون حدودا بین 5 تا 25درصد است. بسته به گروه صنفی مختلف و حاشیه سود گروههای صنفی مختلف، این عدد متفاوت است.
برای مثال، در سوپرمارکتها این کمیسیون 5درصد است و هرچه حاشیه سود این گروه صنفی بیشتر باشد، کمیسیون بیشتر میشود. در ازای کمیسیون بیشتری که میگیریم، cash back بیشتری هم به خریدار برمیگردانیم.
پس مدل درآمدی ما، کمیسیون و سهم از تراکنش فروشنده در ازای خدماتی است که به او میدهیم و بخش عمدهای از این کمیسیون (یعنی حدود 80درصد از کمیسیون) را به عنوان cash back به مشتریان بازمیگردانیم و انگیزهای ایجاد میکنیم برای خرید مجدد و حس خرید را برای مشتری خوشایند میکنیم.
این خوشایندبودن حس خرید، نکته مهمی است. حدود 2ماه پیش موسسه «تنوع نسلی» تحقیقی در آمریکا انجام داد و افرادی که از خدمات cash back استفاده میکردند را با افرادی مقایسه کرده بود که از این خدمات استفاده نمیکردند. بیش از 83درصد استفادهکنندگان از cash back، دلیل استفاده از پلتفرم را حس خوب خرید عنوان کرده بودند.
آن پیامکی که چند ساعت بعد از خرید برای آنها میآید و بخشی از مبلغ خرید به حسابشان برمیگردد، احساس بهتری برایشان ایجاد میکند و تشویقشان میکند برای تجربه دوباره این حس، مجددا به آن فروشگاه رفته و خرید کنند.
از آن طرف، کسبوکار رضایت بیشتری از این خدمات دارد. درست است که بخشی از سود خودش را به صورت کمیسیون ارائه میدهد اما در مقابل، مشتریان فعلی او کاملا وفادار میشوند و مشتریان وفادار خودش را بیشتر میکند.
همچنین پلتفرم، مجموعهای از مشتریان جدید برای او پیدا میکند که باعث افزایش فروش میشود و بالطبع سود او را افزایش میدهد و برای صاحب کسبوکار جذاب است. در حقیقت پلتفرم ما یک باشگاه مشتریان برای آن کسبوکار ایجاد میکند.
در حال حاضر چه تعداد فروشگاه را پوشش دادهاید؟
طرح از تهران آغاز شد و اکنون در تهران بیش از 6هزار کسبوکار عضو داپاپ شدهاند که این عدد تا پایان همین امسال به بیش از 7هزار کسبوکار خواهد رسید، زیرا حدود 2هزار کسبوکار در صف فعالسازی هستند. این 6هزار کسبوکار در 136 گروه صنفی مختلف تقسیمبندی شدهاند.
برای مثال، سوپرمارکتها یک گروه صنفی هستند یا رستوران یک گروه صنفی مجزاست. گروههای صنفی ما هم کالامحور هستند هم خدماتمحور؛ یعنی از سوپرمارکت و میوهفروشی و رستوران بگیرید که فروش کالا دارند تا خدماتیها که آرایشگاه و استخر و آژانس مسافرتی و خدمات پزشکی و… هستند را شامل میشود.
در حقیقت هر کالا یا خدمتی که مایحتاج ماهیانه شما را رفع میکند، در گروههای صنفی ما حضور دارند. اگر همین الان اپلیکیشن ما را نصب کنید، میتوانید روی نقشه، همه این اصناف را ببینید که در مناطق 22 گانه شهری مشخص هستند و مدعی هستیم هر شخصی در سطح تهران، در شعاع 500متری خود حتما چند مغازه داپاپی را میبیند و میتواند انتخاب کند.
پوشش ما در سطح هر 22 منطقه است و در حال حاضر ماهانه حدود هزار صنف وارد داپاپ میشوند که این عدد در سال آینده در تهران به 20هزار صنف خواهد رسید.
از حدود آذر ماه امسال هم برنامه سیاست اعطای نمایندگی به شهرستانها را آغاز کردیم. طرح ما یک طرح ملی و برای همه مردم است. از آنجاییکه طرح ما بر بستر شبکه بانکی کشور است، حتی یک سوپرمارکت در دورافتادهترین نقطه کشور هم با داشتن یک دستگاه پوز میتواند عضو داپاپ باشد و مردم آن منطقه میتوانند از خدمات داپاپ استفاده کنند؛ پس بستر، یک بستر سراسری است.
با آغاز اعطای نمایندگی تا امروز به جز تهران، شهرهای یزد، اصفهان، کرمان، هرمزگان و استان فارس را پوشش دادهایم. برنامه داریم در سال آینده دست کم 15نمایندگی به جمع این نمایندگیها اضافه کنیم و به بیش از 20نمایندگی در سراسر کشور میرسیم.