مصاحبه شغلی میتواند جایی باشد که مصاحبهشونده تواناییهایش را به بالاترین قیمت، به فروش بگذارد. مصاحبهشوندهها همیشه تلاش میکنند برای مصاحبه سنگ تمام بگذارند، بعضیها لباس مناسب پیدا میکنند و میپوشند. بعضیها به فکر خوشبوکنندههای بدن و دهان میافتند و بعضی هم جلوی آینه، تمرین میکنند تا حرف بزنند. حرفزدن شاید اصلیترین چالش باشد، در حالیکه مصاحبهشونده باید حرف بزند، حرفهایی را هم نباید بزند؛ بعضی از حرفها حکم تیر خلاص را برای مصاحبه دارند؛ یعنی اگر مصاحبهشونده آن حرفها را بزند، باید با کاری که در نظر گرفته شده، خداحافظی کند؛ چراکه آن فرصت شغلی را برای همیشه سوزاندهاست. اما چه حرفهایی را نباید در مصاحبه زد؟ این گزارش سیانان بیزينس به مصاحبهشوندهها یاد میدهد چه چیزهایی را نگویند تا شغل را از دست ندهند. نگفتنیها زیاد هستند اما این 6مورد را هرگز در مصاحبه کاری نگویید.
از رئیس قبلیام متنفرم!
کارشناسان سراغ مدیرهایی رفتهاند که به دنبال استخدام نیرو هستند و از آنها پرسیدهاند بدترین حرفی که ممکن است مصاحبهشوندهها به آنها بزنند، چیست؟ 48درصد از این مدیران گفتهاند توهینآمیزترین حرفی که میشنوند، بدگوییکردن مصاحبهشونده از رئیس قبلیاش است. اما مصاحبهشونده بهسادگی این حرف را میزنند بدون اینکه متوجه باشند. عموما مدیر از مصاحبهشونده میپرسد چرا شغل قبلیات را ترک کردی؟ و مصاحبهشونده ممکن است فقط یک جمله ساده بگوید: «با رئیسم مشکل داشتم». شاید این جمله نامحترمانه به نظر نیاید اما مدیرانی که در حال استخدام نیروی جدید هستند، میگویند این جمله توهینآمیز است. پس فرقی نمیکند چقدر رئیس قبلی بد بوده یا چقدر خوشحال هستید که از دست او راحت شدهاید، این جریان را مانند رازی در سینه نگه دارید. فراموش نکنید که ممکن است مصاحبهکننده با رئیس قبلی شما دوست باشد یا او را بشناسد. بهعلاوه این حرفها شما را کمتجربه و نابالغ نشان میدهد. یکی از تاکتیکها هم این است که از مصاحبهشونده درباره رئیس قبلیاش میپرسند، این یک آزمایش است، مودبانه و محتاطانه از این سوال عبور کنید.
من اطلاع زیادي از این شرکت ندارم!
احتمال اینکه مصاحبهکننده درباره شرکت استخدامی از فرد مصاحبهشونده سوال کند، بسیار بالاست. اما عموما افراد به دلیل اینکه رابطه نزدیکی با آن شرکت ندارند، میگویند چیز زیادی نمیدانند. این جمله برای مصاحبهکننده مثل آژیر قرمز است. در واقع تا آن را میشنود، با خودش اینطور نتیجه میگیرد که این فرد به دنبال پول است و موقعیت شغلی برایش اهمیت چندانی ندارد. بهعلاوه، این روزها با یک جستوجوی ساده اینترنتی هم میتوان به بیشترین میزان اطلاعات در مورد شرکتها دست پیدا کرد و به این ترتیب توجیهی ندارد که فردی برای مصاحبه به یک شرکت برود و چیز زیادی درباره آن نداند.
هاهاها…هههه ههههه….
خندیدن ممنوع نیست، اما ریسهرفتن قطعا موقعیت مصاحبهشونده را برای استخدام به خطر میاندازد. جوکگفتن و شوخیکردن در موقعیت مصاحبه کاری تقریبا طبیعی به نظر میرسد، خندیدن به آن هم مسئلهای طبیعی است اما قهقههزدن یا از خنده ریسهرفتن، مسئلهای است که میتواند موقعیت کاری مصاحبهشونده را به خطر بیندازد. به هر حال، در نظر داشته باشید که در اولین دیدار برای استخدام کمتر کسی به دنبال چشمهایی است که از خنده، اشک از آن جاری شده و دندانها و لثههایی که به خاطر قهقهه خنده کاملا پیداست. به شوخیها جواب بدهید و در برابر افراد شوخطبع، خوشرو باشید اما زیاد نخندید، به ضررتان تمام میشود.
بله. بله. خیر. بله
همیشه از کسانیکه رودهدرازی میکنند و زیاد حرف میزنند، گلایه میشود اما نقطه مقابل آن هم چندان خوب نیست؛ یعنی هیچوقت نباید در مصاحبههای شغلی رسمی از جوابهای تککلمهای استفاده کرد، بهویژه تککلمههایی مثل «بله» یا «خیر» که کاملا خشک و بیاحساس به نظر میآیند و میتوانند اثر بدی روی مصاحبهکننده بگذارند. در واقع نباید بیخودی سوالات را کش داد اما نباید بیش از اندازه هم مختصر بود؛ چراکه این حس را به فرد مقابل منتقل میکند که مصاحبهشونده حرفی برای گفتن ندارد. باید دقیق باشید و در حالیکه خلاصه میگویید، بیش از اندازه تکپالسی و بیاحساس هم جلوه نکنید.
من این روزها نیاز به مرخصی دارم
همه انسانها وقتی وارد شغلی میشوند، خارج از آن زندگی کاری، زندگی شخصی دارند و در برابر این زندگی شخصی هم تعهداتی دارند که امکان دارد برای زندگی کاریشان محدودیتهایی را ایجاد کند، اما این جریان مختص یک نفر نیست! همه انسانها ممکن است این محدودیتها را به شکلهای مختلف داشته باشند. قطعا کسی که به دنبال استخدام نیروست، میتواند این جریان را درک کند چراکه خودش هم همین محدودیتها را دارد اما مصاحبهشونده نباید در جلسه مصاحبه، محدودیتهای خود را بیان کند. برای مثال، مطرحکردن اینکه در روزهایی نیاز به مرخصی دارید و نمیتوانید در آن کار حاضر باشید، به این معناست که برای مصاحبهکننده و شرکت مورد نظر، تعیینتکلیف کردهاید. این صحبت بدون تردید، هر مصاحبهکنندهای را از استخدام شما منصرف خواهد کرد. پس ریسک نکنید و تلاش کنید موقعیت خودتان را کمی تغییر دهید تا نیازی به روزهای زیاد مرخصی نداشته باشید.
چه موقع ارتقاي شغلی میگیرم؟
صبور باشید! اجازه بدهید کار شروع شود، بعد میتوانید به دنبال ارتقاي شغلی هم باشید. خیلی خوب است که مصاحبهشونده فردی هدفدار جلوه دهد اما در عینحال نباید اینطور به نظر بیاید که خودش را برای شغلی که ندارد هم آماده میکند و برای آن دندان تیز کردهاست. قطعا این سوال که چه زمانی ارتقاي شغلی میگیرید، شما را بلندپرواز نشان میدهد اما این بلندپروازی الزاما از نگاه مصاحبهکنندهها خوب نیست.