هاب‌هاوس؛ یک شکست اشتراکی بزرگ

0

داستان هاب‌هاوس (HubHaus) به‌عنوان یک استارتاپ کالیفرنیایی، بسیار جالب است. این پلتفرم خانه‌های اشتراکی برای وصل‌کردن صاحبخانه‌ها و مستاجرانی طراحی شد که خواهان اجاره خانه‌های اشتراکی هستند. هزینه‌های بالای اجاره در منطقه کالیفرنیا و نیاز دسترسی به افرادی که خواهان خانه اشتراکی هستند، بنیانگذاران این استارتاپ را مجاب کرده بود که به این نیازها پاسخ بدهند؛ نیازهایی که می‌توانست در سایر ایالت‌های آمریکا و حتی در سایر نقاط جهان هم مشتریانی داشته باشند. این اقدام هزینه‌های مستاجران را کاهش می‌داد و به صاحبخانه‌ها کمک می‌کرد که خانه خود را با قیمت خوبی اجاره بدهند. چون وقتی چند مستاجر به‌صورت همزمان از یک خانه استفاده می‌کردند، اجاره بالاتر می‌رفت اما به خاطر تقسیم‌شدن بین چند نفر، به نفع مستاجران و صاحبخانه‌ها بود. از آنجایی که آنها نیاز واقعی بازار را برآورده می‌کردند (یعنی تناسب محصول با بازار)، استارتاپ‌هایی مانند  HubHaus،Bungalow  و Common  با موفقیت در حال رشد بودند.

قصه استارتاپ هاب‌هاوس

هاب‌هاوس سال ۲۰۱۶ کارش را شروع کرد. بنیانگذاران هاب‌هاوس بیش از ۱۳ میلیون دلار جذب سرمایه کردند. برای ادامه کار، به سرمایه بیشتری برای ادامه کار نیاز داشتند اما چند بدشانسی گریبان آنها را گرفت. یکی برمی‌گردد به شکست فضای کار اشتراکی وی‌ورک که نگاه سرمایه‌گذاران را به هر ایده مربوط به اشتراک منفی کرد.

دوران کرونا که از راه رسید، تیر خلاص بر پیکر هاب‌هاوس زده شد. تا قبل از کرونا، تناسب محصول خوبی با بازار داشتند اما با شیوع کرونا افراد کمتری خواهان خانه‌ اشتراکی بودند و از طرفی با رواج دورکاری، کارمندانی که از ایالت‌های دیگر به کالیفرنیا آمده بودند، به خانه‌های‌شان برگشتند و خانه‌های اشتراکی را تحویل دادند. بنیانگذاران هاب‌هاوس زیر بار هزینه‌ها کمر خم کردند و مجبور شدند به مشتریان‌شان دروغ‌های متوالی بگویند و اعتمادشان را خدشه‌دار کنند. 

چرا رقبای هاب‌هاوس زنده ماندند؟

تنها دلیل زنده‌ماندن استارتاپ‌هایی مانند Bungalow و Common این است که آنها توانستند قبل از شیوع کرونا (به ترتیب ۹۶میلیون دلار و ۱۳۰ میلیون دلار) سرمایه جذب کنند. اما HubHaus که در سری A تا ۱۳.۴میلیون دلار سرمایه جذب کرده بود، در سری B موفق به این کار نشد و کمبود سرمایه در نهایت آن را زمین زد و در سال ۲۰۲۰ از بازار کنار رفت.  

دلپذیر شکست بخورید

دروغگویی و بدقولی مدیران، پرداخت‌نکردن سهم صاحبخانه‌ها با این دروغ که مستاجران هزینه‌ها را پرداخت نمی‌کنند(که مشخص شد حرف راستی نیست)، کم‌کردن امکانات خانه‌ها، پرداخت‌نکردن هزینه‌های آب و برق، عدم نظافت خانه‌ها و… از جمله مواردی بود که ذهنیت افراد را نسبت به هاب‌هاوس منفی کرد. آنها شکست خوردند، اما حتی شکست هم می‌تواند دلپذیر باشد. حتی سرمایه‌گذاران هم راستگویی و صداقت را از بنیانگذارانی که نهایت تلاش‌شان را کرده‌اند و به نتیجه نرسیده‌اند، می‌پذیرند اما بدنامی و عدم‌صداقت چیزی نیست که بازار با آن کنار بیاید. نکته جالب‌تر اینکه بنیانگذاران هاب‌هاوس با اعلام شکست، به صاحبخانه‌ها و مستاجران گفتند که آنها باید اختلافات را بین خودشان حل کنند و هاب‌هاوس راهکاری برای‌شان ندارد!

سوءمدیریت در شکست هاب‌هاوس تاثیر مستقیم داشت اما همه‌گیری کرونا و بدشدن اوضاع زمانه هم دلیل مهم دیگری است. عدم جذب سرمایه دلیل عمده دیگری برای شکست این استارتاپ های موفق است که مجبور شد در ۴ سالگی، دست‌هایش را به علامت تسلیم بالا ببرد و از بازار کنار برود. درحالی‌که رقبایی چون Bungalow  و Common با جذب سرمایه توانسته‌اند از دوران کرونا عبور کنند و کسب‌وکارشان را گسترش بدهند. حالا محصول بار دیگر با بازار تناسب دارد و سودش را بانگالو و کامن درو می‌کنند.

اطلاعات کلی استارتاپ هاب‌هاوس

رده: نرم‌افزار و سخت‌افزار

کشور: آمریکا

حوزه کاری: پلتفرم خانه‌های اشتراکی

تاریخ شروع: ۲۰۱۶

نتیجه: شکست‌خورده

علت: زمان بد

تاریخ شکست: ۲۰۲۰

تعداد بنیانگذاران: ۳

نام بنیانگذاران: کری جونز، مرچنت شروتی، اسلون یو

تعداد پرسنل: ۵۰-۱۰

تعداد دورهای تامین مالی: ۲

کل مبلغ جذب سرمایه: ۱۳.۴میلیون دلار

تعداد سرمایه‌گذاران: ۲

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.