مدیریت تیم

مذاکره کنيد

شریل سند برگ | مدیر ارشد فیس بوک

در روز جهاني زن «کاترين کانر» به بانوان پيشنهاد کرده که چطور از مهارت‌هاي خود جهت پيشبرد يک مذاکره استفاده کنند.

در کتاب شرلي سندبرگ آورده شده که چرا زن‌ها در عرصه قدرت نقش کمرنگ‌تري دارند و چطور مي‌توان اين وضعيت را چه براي بانوان شاغل در سازمان‌ها و ادارات و چه به طور کلي براي زندگي روزمره آن‌ها بهبود بخشيد.

من به‌عنوان يک محقق که زمينه تحقيقاتي‌ام مطالعه بر روي نحوه برقراري ارتباط و تعامل افراد است، از خانم‌ها مي‌خواهم که از مهارت‌هاي خود در جهت ايجاد يک رابطه بهتر براي موفقيت و پيشرفت خود و تعالي‌بخش و تيم کاري استفاده کنند. از آنان مي‌خواهم که تعاملات خود را براي پررنگ‌تر کردن حضورشان در تجارت و ايفاي نقشي بارز و باارزش به شکل مثبتي افزايش دهند.

احتمالا براي بسياري از بانوان مذاکره و ايجاد روابط اجتماعي قوي و گسترده معناي خاصي ندارد. شايد اين افراد تمايلي به انجام چنين پيشرفتي را نداشته باشند چراکه احساسشان به اين پيشرفت يک احساس مثبت نيست. حتي شايد عده‌اي اين پيشرفت را نامعتبر بدانند. و حتي ممکن است عده‌اي با نگراني رسيدن به بن‌بست و اضطراب شنيدن کلمه «نه» از طرف جامعه روبرو باشند. پس چطور بايد اين معضل را برطرف کرد؟

۱. دايره روابط خود را مديريت کنيد

هر يک از ما شبکه ارتباطي منحصربه‌فردي براي خود داريم. مجموعه‌اي از روابط که بعضي قوي و بعضي هم ضعيف تلقي مي‌شوند. ارتباط قوي رابطه‌اي است عميق و قابل‌اعتماد؛ مانند آن‌هايي که در صورت نياز بدون برو و برگرد پشتيبان ما خواهند بود. اما رابطه با افراد و يا حتي آشناياني که نزديکي کمتري با آن‌ها داريم ضعيف به شمار مي‌آيند.

اما بهتر است بدانيد که همين روابط ضعيف‌تر است که براي برقراري رابطه با منابع مفيد مثل افراد خبره يا متخصص در هر زمينه و يا براي اطلاع از موقعيت‌هاي طلايي که شايد به دنبال آن‌ها باشيم مفيد است. براي مثال خانمي را فرض کنيد که تمايل دارد با مدير ارشد يک شرکت معتبر صحبت کند و در چند زمينه از راهنمايي او بهره ببرد. او مي‌تواند از مدير اجرايي تقاضاي وقت ملاقات با مدير ارشد را بکند. يا اينکه مي‌تواند با تکيه بر ارتباط قوي خود و آشنايي اندک خود با يک کارمند، از او بخواهد تا او را به مدير ارشد معرفي کند. مي‌بينيد که رابطه قوي‌تر و استفاده از تدبير توانست او را به هدفش برساند.

امروز حتي ايجاد رابطه با وجود شبکه‌هاي اجتماعي مثل لينکداين (LinkedIn) و موارد مشابه آسان‌تر شده. مي‌توان از اين شبکه‌ها براي احياي روابط ضعيف استفاده کرد. شايد تقويت اين نوع ارتباطات احساس عدم اعتبار را به شما القا کند، اما بدون شک براي رسيدن به اهدافتان و تسريع در نيل به آن‌ها بسيار مفيد است.

۲. خود را به سمت مذاکرات بهتر سوق دهيد

  •  گوشي شنوا داشته باشيد
  •  بر روي ارتباطات سرمايه‌گذاري کنيد
  •  مذاکره با افراد را به‌عنوان يک گره که بايد گشوده شود در نظر داشته باشيد
  •  خلاقانه به راه‌حل‌ها بينديشيد

اما پيشنهادها براي بانوان اينجا به پايان نمي‌رسد. تجربه نشان داده که زناني که مانند مردان از ارتباط اجتماعي قوي براي نيل به اهداف استفاده مي‌کنند، حتي موفق‌تر از مردها ظاهر مي‌شوند چراکه زن‌ها توانايي برقراري روابط گرم‌تر و صميمانه‌تر را دارند.

۳. «نه» را «فعلا نه» بشنويد.

با وجود موارد گفته‌شده، ترس از شنيدن «نه» اجازه برقراري رابطه را از خانم‌ها مي‌گيرد. در کتاب «نپرسيد» از «ليندا بابکاک» آورده شده که ترس از شنيدن نه يا پاسخ منفي حتي مي‌تواند مانعي براي طرح سوال براي افراد باشد.

يک راه براي مقابله با اين معضل واکنش به کلمه «نه» با عنوان «فعلا نه» است و اميدوار بودن به اينکه اين پاسخ قابل‌تغيير است.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *