نقش لاکرهای هوشمند جابار در توسعه کسب و کارهای آنلاین
توسعه سریع تکنولوژی و فناوری در یک دهه گذشته ظرفیتهای بسیار زیادی را برای حرکت کسب و کارها به سمت رشد و توسعه فراهم کرده است که در نتیجه موجب بهرهوری بهینه و صرفه جویی در زمان و کاهش هزینهها برای کسب و کارهای میباشد. امروزه یکی از مواردی که موجب ایجاد تحول در بیزینسها شده، استفاده از هوش مصنوعی است و سرعت این تحولات مبتنی بر تکنولوژیهای جدید به حدی است که بر عملکرد شرکتها تا سال 2050 بشدت تاثیر خواهد گذاشت.
امروزه در صنعت پست و لجستیک تغییرات زیادی صورت گرفته و ارسال مرسولات، سفارشات اینترنتی، نامههای اداری، کالاها و … شکل جدیدی به خود گرفته است. زمان و مکان ارسال بسته پستی، همواره دو فاکتور مهم بوده و هست؛ ضمن این که حفظ حریم خصوصی نیز نکتهای بسیار مهم تلقی میشود، لذا با استفاده از سرویسهای نوین «جابار»، کسب و کارها مزیتهای ارزشمندی در تحویل و ارسال مرسولات پستی بدست خواهند آورد و فرصتی جدید برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان ایجاد خواهند کرد.
توسعه شبکه لاکرهای هوشمند جابار در سرتاسر ایران
به گفته رامین سمیع زاده صنعت پست و لجستیک در بخش لست مایل دلیوری یا نقطه تحویل دارای چالش های مهمی بوده که این چالشها توسط لاکرهای هوشمند جابار از بین رفته است. وی در ادامه این مطلب گفت: “سیستم سنتی پست و لجستیک موجب انتظار کشیدن مصرف کننده (صاحب بسته) تا زمان رسیدن مرسوله بوده، اما با استفاده از لاکرهای هوشمند دیگر نیازی به انتظار گیرنده برای دریافت بسته نیست. با توجه به رشد قابل توجه فروشگاههای اینترنتی و افزایش ترافیک شهری و نیاز به ارسال مرسولات در زمان کوتاه به دست مشتریان و …. همگی موجب پر رنگ شدن این چالشها و نیاز به راهکار هایی برای مدیریت و حل این وضعیت شده است. لذا با کمک جابار، راهکاری هوشمند برای ارسال تعداد زیادی مرسوله در یک ایستگاه فراهم شده است. در این صورت ماموران ارسال تنها با مراجعه به یک ایستگاه جابار تعدادی از مرسولات را به لاکرهای هوشمند تحویل داده و گیرنده نیز در زمان دلخواه امکان مراجعه به جابار و دریافت بسته خود از لاکر هوشمند مربوطه را دارد.
وی با بیان این که این لاکرها بصورت یک شبکه گسترده و در مکانهای مختلف شهر مستقر شدهاند، افزود: شبکه لاکرهای هوشمند از طریق اینترنت و بر بستر شبکه امن و اختصاصی به هم مرتبط هستند در نتیجه هنگام خرید اینترنتی، امکان انتخاب ایستگاه جابار در فرایند خرید آنلاین برای مشتری فراهم است و پس از نهایی سازی سفارش، کالای خریداری شده به لاکر هوشمند منتخب مشتری منتقل می شود.
در این مصاحبه آقای دکتر رامین سمیع زاده از استقرار حدود 150 ایستگاه جابار در کشور خبر داد که در حال حاضر صد عدد از این ایستگاهها در تهران قرار دارد. به گفته او اولین شرکتی که در جهان این محصول را به بازار عرضه کرد، شرکت ژاپنی یاماتو ترنسپورت بود و پس از آن DHL به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای پست و لجستیکی در دنیا و سپس شرکت آمازون با E-retail وارد این عرصه شدند و در یک دهه اخیر در حال بهره برداری از شبکه های اختصاصی لاکرهای هوشمند خود در کشورهای مختلف هستند.
جابار ، در هلدینگ فاخر بیش از سه سال است که تاسیس شده و دارای مشتریان متعدد و متنوعی است؛ علاوه بر تیپاکس و شرکت ملی پست، بزرگترین مشتریان جابار فروشگاه های آنلاین هستند. همچنین سفارش گردانها و پلتفرمهای واسط پستی نیز از دیگر مشتریان جابار تلقی میشوند.
هدف جابار، حرکت در اکوسیستم پست، لجستیک و تجارت الکترونیک است. در واقع این شرکت منحصر به هیچ شرکت پستی و لجستیکی دولتی یا خصوصی و فروشگاه آنلاین خاصی نیست. بلکه جابار به صورت شبکه باز یا بعبارتی Open network فعالیت می کند و هر سه دسته مشتری B,C,G (سازمان های دولتی، شرکت های خصوصی و اشخاص حقیقی) که تمایل به استفاده از لاکرهای هوشمند جابار را دارند، میتوانند از طریق ارائه دهندگان خدمات پستی و لجستیکی و فروشگاهی، تحت پوشش جابار قرار گیرند.
لاکر هوشمند اختصاصی (لاکی باکس) و رونمایی از آن در نمایشگاه کتاب 1403
آقای سمیع زاده در ادامه صحبت ها با تاکید بر این که شبکه در ذات خود توسعه پذیری دارد و این توسعه پذیری مبتنی بر نیاز مصرف کننده است افزود: “بر اساس نیازها شبکه جابارها در حال رشد و توسعه است و حق انتخاب مشتری نیز به این ترتیب توسعه خواهد یافت. اگرچه سیستم فعالیت جابار بر مبنای Open Networks استوار است و متعلق به یک شرکت خاص نیست و فروشندهها و کسب و کارهای مختلف از تمامی سرویسها و خدمات موجود در شبکه آن امکان استفاده دارند، اما قابلیت ایجاد لاکرهای اختصاصی برای سازمانهای مختلف نیز وجود دارد که استفاده از سیستم CLOSE NETWORK را فراهم میکند. با کمک لاکی باکس میتوان به جای توزیع مرسولههای پستی و تردد پیک در یک ساختمان مسکونی و یا سازمان، بستهها در جابار اختصاصی مجموعه، نگهداری و افراد با مراجعه به لاکر هوشمند مورد نظر، بسته خود را دریافت کنند.”
محصول جدید جابار با عنوان لاکی باکس، امسال همزمان با آغاز نمایشگاه کتاب(اردیبهشت 1403) به بهره برداری رسید. مخاطبان نمایشگاه کتاب میتوانند وسایل شخصی خود را در این لاکرهای هوشمند، برای مدت زمان مشخصی قرار داده و با اطمینان خاطر از امنیت وسایل خود، به بازدید از نمایشگاه کتاب بپردازند.
در حقیقت این محصول با هدف ارائه راهکاری هوشمندانه به شرکتها و سازمانها و همچنین ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری طراحی شده است و کاربران میتوانند در فضای خود از این لاکرهای اختصاصی برای نگهداری از وسایل شخصی، نقل و انتقال اقلام و مستندات بین اعضای خانواده یا افراد سازمان استفاده کنند.
آینده توسعه لاکرهای هوشمند در دنیا و ایران
به عقیده مدیر عامل جابار، یک محصول بر اساس نیازی که در جامعه برای آن وجود دارد خلق و ارائه می گردد. بر همین اساس با وجود مزایای استفاده از لاکرهای هوشمند، از جمله از بین بردن امکان مرجوعی کالا به دلیل عدم حضور گیرنده در زمان مراجعه مامور پست به مقصد، امکان دریافت بسته در زمان کم ترافیک و … همگی موجب احساس نیاز به استفاده از این فناوری توسط ارائه دهندگان خدمات در حوزه ارسال مرسوله و همچنین برای گیرندنگان بسته خواهد شد.
او در پایان افزود مدیریت زمان و هزینه و توسعه پایدار روز به روز مهمتر میشود و افراد به دلیل استفاده از امکانات هوشمند، رفتاری هوشمندانه تر دارند. نسل تکنولوژی، هوش مصنوعی که همات جمعیت نسل آلفا و افرادی که متولدین بین 2011 تا 2025 هستند به حدود 2.5 میلیارد نفر میرسد که همین موضوع نیز چشم انداز استفاده از صندوق های هوشمند را در آینده پررنگ تر میکنند. امروزه لاکرهای هوشمند، صرفا یک محصول مکمل پستی نیستند. اکنون میبینیم که برخی شرکتهای مطرح دنیا با ترکیب کردن لاکرهای هوشمند با دیگر محصولات شهری مانند ایستگاههای شارژ اسکوترهای برقی، سوپر مارکتهای سلف سرویس و نیمکتهای شهری هوشمند، یک هاب با امکانات کامل در اختیار تعداد بیشتری از افراد قرار می دهد تا افراد با نیازهای مشترک، همگی از یک نقطه، خدمات شهری و عمومی مورد نیاز خود را دریافت کنند.
پارادایم اکوسیستمی با نگرش انسان محور
توسعه در اکوسیستم پست،لجستیک و تجارت الکترونیک مستلزم آمادگی کسب و کارها و سطح پذیرش آن ها برای حضور در اکوسیستم است: اکوسیستم امروز معنای دقیق تری نسبت به چند سال اخیر پیدا کرده است. اگر تا امروز کسب و کارها میتوانستند روی نقاط قوت خود، پیشنهادهای منحصر بفرد فروش خود تمرکز کنند در بازار و فضای رقابتی جایگاه خود را بدست بیاورند، امروز دیگر اینطور نیست. پایداری در کسب و کارها، به چیزی بیش از تمرکز بر نقاط قوت و پتانسیلهای رقابتی آن کسب و کار نیاز دارد.
اولین اصل تعریف جدید اکوسیستم، پذیرفتن تغییر پارادایم از نگاه محصول محور و فچیر محور بودن به نگاه انسان محور بودن است. اگر دقت کنیم میبینیم که تمامی کسب و کارها در نهایت در جهت رفع نیازهای مصرف کننده فعالیت میکنند. چه نیازهای پایه ای و اساسی، چه نیازها و ترجیحات مصرف گرایانه، همه کسب و کارها در جهت رفع یک چند نیاز مرتبط با انسان ها در حال فعالیت هستند. از تولید کننده صندلی ارگونومیک گرفته تا ظهور و انقلاب پلتفرمهای دیجیتال در حوزههای مختلف.
نمایشگاه نواوری اینوتکس
آقای دکتر سمیع زاده، مدیر عامل جابار در رابطه با نمایشگاه اینوتکس این چنین اظهار نظر کردند: “این نمایشگاه نمود کامل یک زیست بوم زنده است. اکوسیستمی بزرگتر که اکوسیستم های دیگر را کنار یکدیگر قرار داده و فرصتی را برای معرفی،خلق مشترک و کشف فرصت ایجاد کرده است.اینوتکس هم فضایی برای بازیگران صنایع مختلف است تا ضمن معرفی خود،امکان بررسی همکاری با دیگر کسب و کارها را داشته باشند، هم از طرف دیگر مخاطبان این نمایشگاه عموما افرادی هستند که درک خوبی از این مفاهیم داشته و در حقیقت حضور این مخاطبان جریان اصلی اینوتکس را ایجاد می کند.”