یکشنبه سیزدهم آبان سال 1403 سرآوا از هلدینگ هزاردستان (کافهبازار و دیوار) خارج شد. در مجمع سرآوا اکثریت سهامداران با فروش سهام خود در هلدینگ هزاردستان موافقت کردند و به این ترتیب دومین خروج بزرگ سرآوا را رقم زدند.
با خروج سرآوا از شرکت هزاردستان با ارزشگذاری بیش از ۳۶ هزار میلیارد تومان و خروج از دیجیکالا با ارزشگذاری ۳۰ هزار میلیارد تومان، شاهد بزرگترین اگزیت ها در تاریخ اقتصاد دیجیتال ایران هستیم.
چند ماه پیش حرکت اول، بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر شرکت همراه اول، با خرید نقدی ۴۰ درصد از سهام دیجیکالا، در زمرۀ سهامداران این شرکت قرار گرفت. ارزش دیجیکالا طی این سرمایهگذاری، ۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد شد.
در این میان آنچه پررنگ است نقش سعید رحمانی، بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر سرآوا، یکی از شاخصترین چهرههای اکوسیستم نوآوری در ایران است. او با انگیزۀ “عشق به کارآفرینی در سرزمین اجدادیاش” آغازگر راهی بود که طی آن شرکتهای نامداری مانند دیجیکالا، الوپیک، علیبابا و کافهبازار توسط کارآفرینان ایرانی به ثمر رسیدند. سالهای اخیر اما چالشهای بسیاری در اکوسیستم وجود داشتند. پس از خروج سعید رحمانی از کشور در سال ۱۳۹۸ و نیز اخبار مربوط به بیماری او، بعضی از پایان سعید رحمانی و اکوسیستم استارتاپی ایران سخت به میان آوردند.
اما سعید رحمانی یک دهه پیش بذری را کاشته بود که امروز شاهد به بار نشستن درختان تنومند آن در اقتصاد دیجیتال ایران هستیم.
این اگزیتها نشان داد که مانند ابتدای دهه ۹۰ که جسورانه، اولین شرکت سرمایه گذاری خطر پذیر سرآوا را در ایران تاسیس کرد و تبدیل به چهره ای تاثیز گذار شد باز هم سعید رحمانی بعد از ۱۲ سال همچنان تاثیرگذار و امیدبخش اکوسیستم استارتاپی ایران در این تاریکی است.
تا چندی پیش ارزشگذاری و خروج های ۳۰ تا ۳۶ هزار میلیاردی در اکوسیستم نوآوری چندان محتمل به چشم نمیآمدند. عده ای رحمانی را متهم به تاسیس شرکت های کاغذی و ارزشگذاری های ساختگی کردند. اما با رقم خوردن این اگزیتها، دستیابی به اهداف بزرگ و رشد قابلملاحظه در اکوسیستم دیگر افسانه نبوده و هماکنون همه میدانند که اکوسیستم نوآوری ظرفیت این را دارد که شرکتهایی مانند دیجیکالا، کافه بازار و دیوار را در خود پرورش دهد و بازگشت سرمایۀ قابل ملاحظۀ سرآوا را تجربه کند.
اکنون نیز با خروج سرآوا از هلدینگ هزاردستان، دومین خروج بزرگ این شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر رقم خورد. سرآوا از آغاز به فعالیت تا اکنون نقش چشمگیری در ایجاد و شکوفایی اکوسیستم استارتاپی ایران بازی کردهاست و در پایان راه خود نیز بزرگترین اگزیت در تاریخ اقتصاد دیجیتال ایران را رقم زد.
آن چه که مسلم است، نقش بیبدیل چهرهای شاخص، کارآفرین و سرمایهگذاری حرفهای به نام سعید رحمانی است. او با وجود تمام چالشهایی که در یک دهه گذشته پشت سر گذاشت و علیرغم سنگاندازیهایی که در مسیر شرکتهای استارتاپی و سرآوا و شرکتهای پرتفوی آن شد؛ دست از ایجاد انگیزه در کارآفرینهای ایرانی و تلاش برای جذب سرمایه و کمک به رشد آنها بر نداشت.
امروز روز بزرگی برای تاریخ اکوسیستم استارتاپی ایران است و پایان سرآوا شروع جدیدی برای اکوسیستم استارتاپی ایران و سعید رحمانی است.