مالیات فرشته تبدیل به خبر اصلی اکوسیستم استارتاپی هند تبدیل شده است. دولت هند توانسته قانونی را برای کمک به کارآفرینان جوان در سال۲۰۱۴ تصویب کند. اما مالیات فرشته چیست؟
مالیات فرشته به مالیاتی گفته میشود که روی سرمایهگذاری صورتگرفته توسط سرمایهگذاران فرشته اعمال میشود. سرمایهگذاران فرشته نیز ممکن است یک گروه یا یک فرد باشند که از نظر مالی کسبوکارهای کوچک یا استارتاپها را پشتیبانی میکنند.
بنابراین، اگر مبلغ سرمایهگذاریشده در یک استارتاپ بیشتر از محدوده تعیینشده در قانون مالیات فرشته باشد، این مبلغ اضافی به عنوان منبع درآمد فرعی در نظر گرفته شده و طبق مالیات بر درآمد ۳۰درصد از آن به عنوان مالیاتی که باید پرداخت شود، مطالبه خواهد شد.
این مالیات در سال ۲۰۱۲ توسط وزیر امور مالی هند، پراناب موخارجی، مطرح شد. دلیل تصویب این قانون جلوگیری از پولشویی به اسم سرمایهگذاری در بنیادها یا شرکتهای استارتاپی بود.
این گام به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از قانون برداشته شد اما تاثیر منفی روی صاحبان کسبوکارهای جدید و کارآفرینان گذاشت. به موجب مالیات و معیارهای مشخصشده در این قانون، سرمایهگذار فرشته و شرکتهای استارتاپی بیش از همه تحت تاثیر نامطلوب قرار گرفتهاند با وجود اینکه میتوانند به طرحهایی مانند استیپی، امجیاس و غیره دسترسی داشته باشند. این امر یک اختلال مهم را در کسبوکارهای استارتاپی ایجاد کرده است.
مالیات فرشته یکی از دلایلی است که سرمایهگذاران فرشته از سرمایهگذاری در شرکتهای استارتاپی خودداری میکنند. به علاوه این شرکتهای استارتاپی همچنان بدون بودجه باقی میمانند در حالیکه نیازمندترین شرکتها برای دریافت بودجه مورد نیاز خود برای راهاندازی و اداره استارتاپ هستند.
این قانون مالیاتی موجب شده که سرمایهگذاری روی کارآفرینان کاهش یابد و در کل به اکوسیستم استارتاپی هند آسیب وارد کرده است.