مسائل حقوقی از جمله مسائلی هستند که شاید این روزها استارتاپها کمتر به آن توجه میکنند، ولی آشنایی با آن لازمه اداره هر کسبوکاری است.
استارتاپ وینداد که توسط محمدحسین امیری، فرشاد حسنزاده و مهسا جنتیزاده بنیانگذاری شده، در تلاش است که قدمی در حوزه شفافسازی مسائل حقوقی کسبوکارها بردارد و دسترسیها را در این حوزه راحتتر کند.
محمدحسین امیری همبنیانگذار وینداد ۲۳ساله است و لیسانس مدیریت مالی از دانشگاه آزاد دارد. او میگوید: «ما از نزدیک درگیر مشکلاتی که استارتاپها در حوزه حقوقی داشتند، بودیم و احساس میکردیم خلأیی در این حوزه وجود دارد و نیاز است کاری در این حوزه صورت بگیرد. بر همین اساس تصمیم گرفتیم بستری را فراهم کنیم تا خدمات حقوقی را به کسبوکارها و استارتاپها به صورت آنلاین ارائه دهیم.»
-
تفاوت وینداد با سایر سایتهایی که خدمات حقوقی را به صورت آنلاین ارائه میدهند، چیست؟
مهمترین ویژگی وینداد این است که به صورت تخصصی در حوزه کسبوکارها و حقوق تجارت کار میکنیم. به عبارت دیگر به مسائل حقوقی مربوط به خانواده، ملک و غیره ورود نمیکنیم. به عبارت بهتر، استارتاپها، کسبوکارها، واحدهای صنفی و غیره مخاطبان ما هستند.
-
در مورد خدماتی که در وینداد ارائه میدهید، بیشتر توضیح دهید؟
ما به طور کلی ۶ خدمت اصلی در وینداد ارائه میدهیم؛ اولین خدمت ما بانک قراردادهاست که شامل نمونه قراردادهای کاربردی است که یک کسبوکار به آن نیاز دارد؛ قراردادهایی مانند قراردادهای استخدامی، سرمایهگذاری، فروش نرمافزار و غیره.
در حال حاضر حدود ۴۰ نمونه قرارداد وجود دارد. خدمت دوم تنظیم اختصاصی قرارداد با توجه به نیاز کسبوکارهاست که توسط تیم ما به صورت آنلاین تنظیم میشود. خدمت سوم بررسی و اصلاح قراردادهاست.
زمانی که کسبوکارها قراردادی دارند، میخواهند اصلاحاتی روی آن انجام شود. خدمت چهارم مشاوره حقوقی است که به صورت تلفنی، آنلاین و حضوری انجام میشود و حوزههای مختلف مانند بیمه، مالیات، مالکیت فکری و سرمایهگذاری و غیره را پوشش میدهیم.
بخش پرسش و پاسخ نیز در سایت قرار داده شده که کسبوکارها میتوانند پاسخ سوالات خود را بیابند. خدمت پنجم ما که به نوعی خدمتی است که در ایران منحصربهفرد است، ثبت اختراع و ایده در آمریکاست که ما این کار را با پارتنری که در آمریکا داریم، دنبال میکنیم.
خدمت آخر ما نیز که چند هفته است وارد بازار شده، سیستم ارزیابی هوشمند است به این ترتیب که فردی که میخواهد کسبوکاری راه بیندازد، با پاسخ به یک سری سوالات، گزارشی را در مورد وضعیتی که در آن قرار دارد، به او میدهیم.
-
متوسط استفاده از این خدمات برای کسبوکارها چقدر است؟
قیمت خدمات متفاوت است ولی ما بستههای حقوقی به کسبوکارها ارائه میدهیم که این خدمات در آن قرار دارند. به عنوان مثال، کسبوکارها میتوانند با پرداخت ۶۰۰ هزار تومان به مدت ۶ماه به ۱۰ نوع قرارداد دسترسی داشته باشند، ۳۰ دقیقه مشاوره ماهیانه تلفنی داشته باشند و اگر نیاز به اصلاح قراردادی باشد، ۳۰ درصد تخفیف دریافت کنند.
۶۰۰ کسبوکار از خدمات استفاده کردهاند که این تعداد هم کسبوکارهای بزرگ مانند توسن و هم کسبوکارها و استارتاپهای کوچک در حد ایده را شامل میشود
-
به صورت کلی خلأ دانش در حوزه حقوقی چقدر میتواند به استارتاپها آسیب بزند و حضور استارتاپهایی مانند شما چقدر توانسته به رفع این خلأ کمک کند؟
آسیبها به نظر ما هنوز شروع نشده؛ چراکه سن اکوسیستم کم است و آسیبهای حقوقی به آرامی خود را نمایان میکنند. ولی به طور کلی در حوزههایی همچون قراردادهای سرمایهگذاری این آسیب بیشتر خواهد شد، چراکه استارتاپها معمولا بدون مشورت این قراردادها را امضا میکنند.
در صورتی که سرمایهگذاران از طریق وکلایی که دارند، قرارداد را سفت و سخت میبندند. همچنین حوزه قراردادهای استخدامی نیز حوزهای است که میتواند در آینده مشکلاتی را به وجود آورد.
شراکت بین بنیانگذاران نیز از دیگر مسائلی است که منجر به اختلاف خواهد شد. به طور کلی با توجه به اینکه خدمات حقوقی در ایران گران است، معمولا استارتاپها ترجیح میدهند که سراغ خدمات حقوقی نروند و ما در وینداد قصد داریم این مشکل را حل کنیم تا استفاده از خدمات حقوقی برای استارتاپها آسان شود.
-
در این مدت یک سالی که در بازار بودید، بازار را چطور ارزیابی کردید و فکر میکنید فرهنگ استفاده از خدمات حقوقی چقدر در بین استارتاپها جا افتاده است؟
فرهنگ کمکم در حال جا افتادن است و ما از روز اول سعی کردیم با برگزاری کارگاهها و سمینارهای حقوقی و تولید محتوا و ایجاد پرسش و پاسخ رایگان در فرهنگسازی نقش داشته باشیم که نیازسنجی برای استارتاپها شکل بگیرد و متوجه شوند در بحث مباحث حقوقی به چه اطلاعاتی نیاز دارند.
-
تاکنون چه تعداد کسبوکار از خدمات شما استفاده کردهاند؟
تاکنون حدود ۶۰۰ کسبوکار از خدمات استفاده کردهاند که این تعداد هم کسبوکارهای بزرگ مانند توسن و هم کسبوکارها و استارتاپهای کوچک در حد ایده را شامل میشود. حتی ۴۰ درصد از مشتریان ما خارج از اکوسیستم استارتاپی بودهاند.
-
با چه سرمایه اولیهای کار خود را شروع کردید؟
ما با سرمایه اولیه حدود ۱۵ میلیون کار را شروع کردیم و در ادامه راه آواتک روی وینداد سرمایهگذاری کرد و در حال حاضر نیز با فروش وینداد میتوانیم کار را دنبال کنیم.
-
در این مدت با چه چالشهایی روبهرو بودید؟
چالش اصلی ما عدمشناخت جامعه نسبت به ارائه خدمات حقوقی به صورت آنلاین بود، چراکه این خدمات به صورت سنتی تاکنون ارائه میشده و مردم عادت نداشتند این خدمات را به صورت آنلاین دریافت کنند. چالش دیگر ما در جذب سرمایه بوده چون ما به دنبال جذب سرمایه هستیم. نبود پول در یک سال گذشته در اکوسیستم کمی ما را با چالش روبهرو کرده است.