هر حرکتی یا پروژه یا کسبوکاری، به صورت کلی نیازمند برنامه و نقشه راه حرکت به سوی آینده است. برنامه بازاریابی یا پلن بازاریابی، نقشه و راه رسیدن به اهداف مربوط به مارکتینگ و فروش، نحوه تعامل واحدها و اجزای مختلف سازمان، نتایج و اهداف کسب شده و نتیجهگیری بر مبنای عملیات انجام شده و اهداف به دست آمده است! این برنامه که بر مبنای اسناد بالادستی مانند Marketing Strategy و اطلاعات کسبشده از بازار طراحی میشود، بسته به توان سازمانی و کشش بازار میتواند بین یک تا 5سال آینده را پوشش دهد.
نکته مهم در مورد کلیه برنامهها و پلنهای مختلف این است که باید نسبت به اندازه و تواناییهای سازمان، کشش مارکت و توانایی و علاقه مشتریان و صدها پارامتر دیگر دخیل در کسبوکار، شخصیسازی و مناسبسازی شود.
به عنوان مثال، ممکن است در سازمانی، نیاز باشد مارکتینگ پلن برای بازههای زمانی ششماهه طراحی شود یا براي جذب سرمایه یا دریافت نمایندگی فروش محصولات و… استفاده شود.
بيشتر بخوانيد: کدام یک از کاربردهای دیجیتال مارکتینگ مناسب استارتاپ من است؟
همچنین ممکن است بسته به توانایی سازمان در بهکارگیری رسانههای مختلف، برنامه بازاریابی بر مبنای رسانههای مختلف طراحی شود.
از اینرو هنگام طراحی پلن و برنامه، پیش از هر کار دیگری، اسکوپ و نمای دور را ببینید، ابزارهای در دسترس را لیست کنید، بودجه محتوایی را مشخص کنید، برای تحقیقات بازار زمان مناسبی را در نظر بگیرید و اهداف قابل دستیابی و سنجههای قبال اندازهگیری را درج کنید.
حال وقت برنامهریزی برای رسیدن از نقطه الف به نقطه ب، با ابزارها و وسایل موجود است. هنگامی که به نقطه انتهایی رسیدید، هر آنچه به دست آمده را با برآوردها بسنجید و برای رسیدن به پلههای بالاتر، مجددا برنامهریزی کنید.
مارکتینگپلن، یک برنامه مقطعی و پایانپذیر نیست. برنامه بازاریابی همانند ذات کسبوکار و مفهوم برند باید در هر لحظه با توجه به متغیرهای بیرونی و داخلی، بهروز و شخصیسازی شود تا بتوانید بهترین نتایج را با اجرای آن به دست آورید.
بيشتر بخوانيد: پرسودترین کسبوکارهای خانگی در ایران
یکی از نکات مهم این است که به یاد داشته باشید مارکتینگ پلن با برنامه تبلیغات یا حتی رودمپ سالانه و برنامه روابط عومی متفاوت است. در حقیقت برنامه تبلغات و روابط عمومی خود بخش کوچکی از برنامه مارکتینگ است که همراستا با اهداف سازمان، اجرایی میشود.
پیش از هر چیز، برای تهیه یک مارکتینگپلن مناسب، به استراتژی برند، استراتژی سازمان و اهداف کلی کسبوکار توجه کنید. فراموش نکنید که در هر حال، کار برند، خلق پول (بهتنهایی) نیست. این ارزش پیشنهادی برند است که به شما و برندتان و هر آنچه انجام میدهید، معنا میبخشد.
در عین حال لازم است توجه داشته باشید، هنگامی که مارکتینگ پلن یک سازمان به تصویب میرسد و برای اجرا ابلاغ میشود، همه واحدهای درگیر (مستقیم و غیرمستقیم) وظیفه اجرای وطایف خود در این برنامه را دارند. با تقریب بسیار بالا، هیچ بخشی از یک سازمان نیست که در مارکتینگپلن نقشی نداشته باشد؛ چه نقش مستقیم مانند واحدهای فروش، تبلیغات و خدمات پس از فروش، یا نقش غیرمستقیم مانند خدمات، پشتیبانی، مالی و… .
بيشتر بخوانيد: مزایای تبلیغات اینترنتی برای کسب و کارها چيست؟
به زبان ساده، مارکتینگ پلن، نقشه راه حرکت سازمان در زمان است. هر چقدر این نقشه درست و با اطلاعات کامل طراحی شده باشد و در طول مسیر نیز همراه با اطلاعات جدید، آپدیت شود، میتوانیم مطمئن باشیم که به نتیجه بهتری خواهیم رسید.
کلیه جزئیات مندرج در این برنامه باید با اطلاعات و آگاهی کامل تهیه شده باشند. به عنوان مثال، اهداف برنامه باید دقیق، قابل اندازهگیری و مقایسه با قبل، مورد توافق سازمان و دارای برنامه زمانبندی باشد.
همچنین شناخت کامل رقبا و سهم بازار هر کدام از آنها، شناخت فضای حداقلی و حداکثری و کشش بازار، نوع مخاطب و توانایی مالی پنهان و پیدای او و دهها پارامتر دیگر کمک میکند شما بهترین برنامه را تهیه کنید.
در شمارههای بعدی، جزئیات بیشتری از تهیه یک برنامه بازاریابی مناسب، انواع و راههای موفقیت و سنجش آن را با هم مرور میکنیم.
بيشتر بخوانيد: لیستی از بهترین شرکت های دیجیتال مارکتینگ ایران