اولین و بزرگترین گردهمایی استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و صنایع بزرگ از سوی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور 3هزار شرکتکننده برگزار شد. این رویداد در راستای گفتههای رهبری در سال1397 برپا شد. رهبری در سخنان خود بیانیهای با عنوان گام دوم انقلاب ابلاغ کرده بود. در جریان شکلدهی و برنامهریزی این رویداد، نام آن قرار بود «گام دوم» باشد که دستور رهبری بود اما در نهایت این رویداد که در مصلای تهران برگزار شد، با نام رویداد «عصر امید» معرفی شد.
دانشگاه آزاد اسلامی، براساس شعار سال یعنی «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» بزرگترین رویداد علمی- دانشگاهی نمایشگاه عصر امید را برگزار کرد؛ رویدادی که 3هزار طرح و ایده را به جامعه مخاطبان خود معرفی کرد. ازسوی دیگر دانشگاه آزاد اسلامی که سعی کرده بود در مباحث تئوری حرفی برای گفتن داشته باشد، حال با ایجاد «درآمدهای غیرشهریهای» تلاش دارد تا از ایدهها و طرحهای دانشجویان، اساتید و نخبگان این مرکز علمی حمایت کند و با اجراییکردنشان حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. شرکتهای حاضر در این رویداد مورد توجه مسئولانی که در این رویداد شرکت کرده بودند، قرار گرفتند. این رویداد قرار است هرسال و بهطور مداوم برگزار شود.
اولین رویداد استارتاپی دانشگاه آزاد اسلامی ازسوی مرکز تحقیقات فناوری سازمان مرکزی این دانشگاه برگزار شد. هدف این رویداد که «عصر امید» نامگذاری شده بود، ایجاد تعامل و همکاری دانشگاه و صنایع بود تا علم و صنعت به کمک یکدیگر بیایند و در همکاری با همدیگر اتفاقات خجستهای را رقم بزنند؛ چرا که بسیاری از طرحها و ایدههای نوشتهشده در دانشگاه آزاد درنهایت در کتابخانه این مرکز علمی آرشیو شده بود. لذا مسئولان مرکزی دانشگاه در راستای سخن رهبری درباره گام دوم انقلاب، این رویداد را برگزار کردند تا پیوندی عمیق در میان صنعت و دانشگاه ایجاد کنند.
مسیری برای تحقق ایدهها
دانشگاه آزاد اسلامی مدتی است که درآمدهای غیرشهریهای و حمایت از ایدهها و طرحهای خلاقانه که قابلیت تجاریسازی و درآمزایی را دارند، در دستور کار خود قرار داده است که استقبال زیادی از آن شد. در این رویداد علاوهبر استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان، معاونتهای دانشگاه آزاد،صندوق نوآوری و شکوفایی، شرکتهای صنعت و جامعه، پارک فناوری و معاونت بینالمللی و حقوقی، شرکتهای دانشبنیان آزمایشگاهی و زیرساخت، مرکز امور هیاتهای ممیز دانشگاه آزاد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، صنایع خلاق فرهنگی-هنری و گردشگری، نساجی، چرم و صنایع مرتبط، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال، کشاورزی و صنایع غذایی تبدیلی و همچنین برخی از صنایع مطرح مانند فولاد و گلگهر هم بهعنوان نمایندهای از صنایع ایران برای سرمایهگذاری در این رویداد شرکت کردند. در این رویداد حدود 3هزار شرکت دانشبنیان، استارتاپ و مراکز شتابدهی شرکت داشتند.
مرکز امور هیاتهای ممیزه دانشگاه آزاد اسلامی از غرفههای حاضر در رویداد «عصرامید» بود. به گفته مسئول این غرفه، اساتید دانشگاهی با توجه به سطح کیفی تحقیقات و پژوهشهایی که انجام دادهاند، میتوانند کارهای خود را به این مرکز ارائه دهند. بعد از آن تیمی متشکل از 7نفر، ایدهها و طرحها را بررسی میکند و پس از تایید این گروه، طرح مورد نظر بار دیگر ازسوی یک گروه 25 نفره بررسی میشود. در صورت تایید، فرد ارائهدهنده میتواند ارتقا پیدا کند. این ارتقای سطح از دانشیار به سطح استادی، ارتقا به سطح استادیاری و تبدیل وضعیت استخدامی براساس شناسنامه علمی افراد انجام میشود. این در حالی است که ممکن است برخی از طرحها و پژوهشها در مراحل بررسی تایید لازم را دریافت نکنند. در نتیجه ارتقایی هم صورت نمیگیرد.
«رویداد عصر امید» در چند نگاه
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری از این رویداد بازدید کرد. موردی که در این بازدید مورد توجه او واقع شده بود، تمرکز دانشگاه آزاد بر درآمدهای غیرشهریهای بود. مسئولان دانشگاه آزاد قصد دارند تا با ایجاد رابطه میان این مرکز آموزشی و صنایع، علاوه بر جذب منابع مالی برای دانشگاه، با تجاریسازی بسیاری از ایدهها و طرحهای ارائهشده ازسوی دانشجویان و اساتید، به اشتغال و اقتصاد هم کمک کنند.
مطلب پیشنهادی: مصاحبه با سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهور
اما در این زمینه بهنظر میرسد دولت حمایت مادی و معنوی چندانی از دانشگاه آزاد انجام نمیدهد چرا که بسیاری از مدیران و کارشناسان حاضر در غرفهها یا مسئولان برپایی نمایشگاه ضمن اشاره به مثبتبودن برگزاری رویداد عصر امید از عدم حمایتهای دولتی گلایه داشتند.
«DESCOOL» یکی از شرکتهایی بود که در این رویداد سراسری شرکت کرده بود. آنها با استفاده از انرژی خورشیدی موفق شدهاند که سیستم سرمایش خورشیدی تولید کنند. هدف آنها از ساخت چنین دستگاهی استفاده از آن در بیمارستانها و پایگاههای صحرایی است که ممکن است به منابع برقی برای تهویه مطبوع دسترسی نداشته باشند. مدیر فروش این شرکت گفت که با حضور در این نمایشگاه سعی دارند تا محصول خود را به نهادهای دولتی و خصوصی معرفی کنند.
افشین اسماعیلفر، رئیس کنسرسیوم غذا و امنیت غذای دانشگاه آزاد هم با تاکید بر اهمیت امنیت غذایی که ناشی از تغییرات آب و هوایی است اما سیاست هم بعضا در آن دخیل است، گفت دانشگاه آزاد در این زمینه ماموریت داشت تا تحقیقاتی را درباره امنیت غذایی انجام دهد. او دسترسی همه مردم جامعه به غذای سالم و مناسب برای یک زندگی پویا را امنیت غذایی دانست و گفت او و همکارانش در این زمینه تحقیقاتی را انجام دادهاند. وی محیطزیست، تولید محصولات استراتژیک، بذر، نهال، مدیریت آفات و بیماریها، کاهش مصرف سموم و توسعه روستایی را از عواملی دانست که به امنیت غذایی مرتبط هستند و کنسرسیوم غذایی و امنیت غذایی هم روی این موارد، تحقیقات عملی و علمی انجام میدهد. او برپایی چنین رویدادهایی و همچنین حضور در آن را امری مهم دانست و گفت چنین رویدادها و گردهماییهایی علاوه بر آشنایی افکار عمومی با این موضوع، زمینه همکاریهایی را هم در میان دیگر بخشهای مرتبط در حوزه علمی و صنعتی فراهم میکند.
همچنین جدیدی، مدیرکل توانمندسازی دانشآموزی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، درباره فعالیتهای این باشگاه توضیحاتی ارائه کرد. به گفته او، از سال1377 که این باشگاه راهاندازی شده است، 103هزار فرد نخبه شناسایی و مورد حمایت باشگاه قرار گرفتهاند اما تنها 25هزار فرد فعال هستند. جدیدی گفت که در رویداد «عصر امید» 95 ایده و طرح برای معرفی حضور یافتهاند.
عصر امید؛ فرصتی برای نمایش توانمندیهای دانشگاه آزاد
در ادامه علیرضا عابدینی، مدیرکل مسابقات رویدادهای علمی دانشجویی، برپایی رویدادهایی مانند «عصر امید» را فرصتی برای معرفی پتانسیل دانشگاه آزاد دانست که میتواند نظر مسئولان دولتی را به خود جلب کند. او حمایتهای مادی و معنوی از ایدههای دانشجویان دانشگاه آزاد را از جمله حمایتها برشمرد. همچنین علیرضا فیروزی، کارشناس و مدیر فنی آزمایشگاه استاندارد ایزو 17025 آزمایشگاه بتن و مصالح ساختمانی، درباره فعالیتهای این شرکت توضیح داد. به گفته او، کنسرسیوم سازه و بتن درباره مقاومسازی بتن در برابر رطوبت و گرما تحقیقات علمی انجام میدهد.
اما در بین شرکتهای دانشبنیانی که در این رویداد حاضر بودند، شرکت «ویندینگ» با یک ایده خلاقانه درباره تهیه و اهدای گل حاضر شده بود. ایده این شرکت دستگاهی بود که به جای مواد غذایی و نوشیدنیهایی که میتوان از آن خریداری کرد و تقریبا در تمام مراکز رفاهی و درمانی قرار دارند، گل قرار میگیرد. گلهایی که در دستگاههای ویندینگ قرار میگیرند تا 4روز طراوت خود را حفظ میکنند. این تازگی به گفته ایدهپرداز این طرح از طریق ایجاد سرما در دستگاه و سرنگ آبی است که ساقه گلها در آن قرار میگیرد. این دستگاه با هدف یک ایده درجهت بهبود آسیبهای اجتماعی طراحی شده چرا که به باور مدیر این شرکت میتوان با فرهنگسازی استفاده از این دستگاه، دستفروشی کودکان کاری را که گل میفروشند، کاهش داد. این شرکت با هدف معرفی این ایده در رویداد حاضر شده بود.
برنامهریزیها برای برگزاری یک رویداد بزرگ
محمد مهدی جباری، رئیس کارگروه هستهها و کمیتههای پژوهشی رویداد «عصر امید»، توضیحاتی درباره چگونگی برگزاری این رویداد ارائه داد. به گفته او، حدود 8ماه طراحی و برنامهریزی این رویداد زمان برده است. در ابتدا، نزدیک به 20هزار شرکتکننده اولیه کارها و ایدههای خود را برای شرکت در رویداد معرفی کردند. بعد از داوری اولیه، 8هزارو 161 طرح تایید شدند و در سطح کشوری این تعداد طرح دوباره داوری شدند. در این مرحله 1000 ایده و استارتاپ، 1000 شرکت فناور و خلاق و درنهایت 1000 گروه هسته پژوهشی و زیرساخت انتخاب شدند تا در نمایشگاه حاضر شده و طرحها و ایدههای خود را ارائه دهند.
جباری، صنایع خلاق و فناور و گردشگری، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال، تجهیزات و ماشینآلات فناورانه، فناوری آب و محیط زیست، محصولات شیمیایی، دارو، تجهیزات پزشکی و فراسودمندها، کشاورزی و صنایع تبدیلی و غذایی و چرم، نساجی و صنایع تبدیلی مرتبط را ازجمله دستهبندی غرفههای حاضر در رویداد اعلام کرد.
رئیس کارگروه هستهها و کمیتههای پژوهشی رویداد «عصر امید»، برپایی این رویداد را به لحاظ گستردگی ویژه دانست اما در عین حال معتقد است که برخی از رشتهها بهصورت تخصصی باید مورد بررسی قرار بگیرند و رویدادها و نمایشگاههای جداگانهای برای آنها درنظر گرفته شود.
در این رویداد از بین 3هزار شرکتکننده، برترینها در روز اول نمایشگاه برگزیده و به عموم معرفی شدند. این برگزیدگان در 4 رتبه دستهبندی شدند. جام رویش در عصر امید ویژه گروههای پژوهشی، جام جسورانه برای شرکتهای خلاق و فناورانه، جام بومهای کسبوکار برای ایدهها و استارتاپها و جام ساها مخصوص زیرساختها، جامهایی بودند که به برترینهای این رویداد اهدا شدند. به گفته جباری، برگزیدگان در این 4رتبه حمایتهای مادی و معنوی دریافت خواهند کرد.
«عصر امید»؛ به روایت آمار و ارقام
رویدادی برای نمایش توانمندیهای دانشگاه آزاد اسلامی
رویداد «عصر امید» از سوی مرکز تحقیقات فناوری سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با هدف ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه برگزار شد؛ به این جهت که استارتاپها و ایدههای اجرانشده ازسوی صنایع بزرگ شناسایی شده و بازار خود را برای رقابت و فعالیت پیدا کنند. در واقع این رویداد پلی برای ارتباط دانشگاه و صنعت بود؛ چراکه تاکنون تحقیقات و ایدههای دانشجویان یا اعضای هیات علمی به کتابخانه دانشگاه آزاد منتقل و آرشیو میشد، اما در طرح برگزاری رویداد زمینهسازی عملی این طرحهای آرشیو شده هم مد نظر قرار گرفت.
در این رویداد حدود 3هزار شرکت دانشبنیان، استارتاپ و شرکتهای شتابدهنده حضور داشتند. معاونتهای دانشگاه آزاد، صندوق نوآوری و شکوفایی، شرکتهای صنعت و جامعه، پارک فناوری و معاونت بینالمللی و حقوقی، شرکتهای دانشبنیان آزمایشگاهی و زیرساخت، مرکز امور هیاتهای ممیز دانشگاه آزاد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و همچنین برخی صنایع مطرح مانند فولاد و گلگهر هم بهعنوان نمایندهای از صنایع ایران برای سرمایهگذاری در این رویداد شرکت کردند.
در رویداد عصر امید، 108غرفه شامل محصولات شیمیایی حضور داشتند که 49غرفه در حوزه استارتاپها و 59غرفه در حوزه شرکتهای فناور خلاق بودند. صنایع نساجی، چرم و فناوریهای مرتبط هم در این رویداد در 37 غرفه شرکت داشتند. در این بخش 11غرفه مرتبط با استارتاپها و 26غرفه صنایع خلاق بودند. در بخش ویژه رویداد هم شرکتهای اصلی حضور داشتند که 140غرفه را به خود اختصاص داده بودند.
در حوزه دارو، تجهیزات پزشکی و فراسودمندها هم 233غرفه حضور داشتندکه 125ایده و استارتاپ و 108شرکت فناور و خلاق را شامل میشدند.
در حوزه صنایع خلاق، فرهنگی-هنری و گردشگری هم 140 ایده و استارتاپ و 170شرکت فناور و خلاق حضور داشتند که در مجموع 319 غرفه را از آن خود کرده بودند.
در حوزه فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال هم 364غرفه حضور داشتند. 202غرفه مربوط به ایده و استارتاپ و 162غرفه هم از شرکتهای فناور و خلاق در این حوزه در رویداد شرکت کرده بودند.
در حوزه فناوری محیطزیست هم شرکتها و استارتاپهای این حوزه حضور داشتند. 48 غرفه برای استارتاپهای محیط زیستی و 23 غرفه هم برای شرکتهای فناور و خلاق در این حوزه وجود داشت.
همچنین در بخش کشاورزی و صنایعغذایی و تبدیلی هم 321غرفه در رویداد عصر امید حضور داشتند. 204غرفه مربوط به ایده و استارتاپها و 117غرفه هم در اختیار شرکتهای فناور و خلاق بود. در حوزه ماشینآلات و تجهیزات فناورانه 398غرفه در اختیار شرکتهای این حوزه قرار گرفته بود و 212غرفه در اختیار استارتاپها و 186غرفه هم در اختیار شرکتهای فناور و خلاق بود.
رویداد بزرگ «عصر امید»، از تاریخ 8 تا 11خردادماه 1401 در محل مصلای تهران برگزار شد. این رویداد قرار است بهصورت مداوم و هرسال در تاریخی مشخص برگزار شود.