یادداشت آرش شیخ زاده مدیر دیجیتال مارکتینگ مجموعه فوتبالی در خصوص گزارش سال کافه بازار

0

۴۱ میلیون نصب فعال از کافه بازار، ۱.۸۵ میلیارد بار آپدیت و دانلود، ۳.۷ میلیون خریدار، ۲۴ میلیون تراکنش موفق، ۱۸۹ میلیارد درآمد توسعه دهنده – ۸۳ درصد افزایش، در سال ۹۷ حدود ۱۰۷ میلیارد درآمد توسعه دهنده، در سال ۹۷ ۱.۶۰ میلیارد نصب و آپدیت، جامعه آماری کافه بازار از سال ۸۹ – ۹۸، ۴۳ میلیون کاربر ثبت نامی، ۶۷ هزار توسعه دهنده – ۲۹ هزار فعال – ۳۲ در صد رشد نسبت به ؟، ۱۲ میلیون خریدار، ۹۰ میلیون تراکنش ۴۷۷ میلیارد ، تعداد کل برنامه در سال ۹۸ – ۱۲۷ هزار – ۲۲ درصد کاهش نسبت به ؟

نمودار بازار در ۵ سال اخیر نشان می‎دهد که رشد ۱۱ درصدی کافه بازار به سه درصد رسیده است. موراد زیر ۲۲ درصد افت برنامه فعال و عملکرد توسعه‎دهندگان را توجیه می‎کند. شرایط اقتصادی و عدم ایجاد بستر مناسب برای توسعه‎دهندگان جدید توام با شکست برنامه‎های بزرگ و عدم توانایی رقابت با برنامه‎های بزرگ برای جذب مشتری توام با توسعه بیشتر برای رقابت ایجاد «سرچ ادز» کافه بازار و بزرگ‎تر شدن قطبیت مالی برنامه‎ها شرایط غیر قابل پیش‎بینی مثل قطعی اینترنت یا کرونا و عدم آمادگی برنامه‎ها برای مدیریت شرایط پیش و پس از اتفاق، افت ۸٪ نصب فعال بازار و کاهش بازار جدید نسبت به سال‌های گذشته، تفییر میزان خرید در سال ۹۸ نسبت به ۹۷ سنجیده شده که با توجه به فیلترینگ تلگرام و افت ناگهانی بازار، قابل چشم‎پوشی بوده و چنانچه با سال ۹۶ مقایسه شود رشد کمی حدود ۲.۵ درصد داشته است و رشد تراکنش ها نیز با تاثیر قابل توجه دو عامل قطعی اینترنت و کرونا قابل توجیه است و احتمالا حباب فروش قابل توجهی ایجاد کرده است. افزایش میانگین تراکنش ها نیز با توجه به افزایش شدید قیمت دلار و گران شدن محصولات درون برنامه‎ای برای جبران هزینه‎های جاری توسعه‎دهنده نیز شامل حباب است.

۱- بر اساس گزارش سال ۹۸ کافه‌بازار، تعداد برنامه‌های فروشنده در سال ۹۸ کاهش یافته در حالی که تعداد خریداران و همینطور تکرار خرید آنها افزایش یافته است. با توجه به این دو روند معکوس در سمت عرضه (رقابت) و تقاضا (خریدار)، استراتژی درست برای موفقیت در مارکتینگ چیست؟ این روند چه تاثیراتی در برنامه‌ریزی، بودجه‌بندی، اقدامات و در نهایت کارایی کمپین‌های مارکتینگ می‌گذارد؟

با توجه به توضیحات فوق، برنامه‎های باقی مانده در عرصه رقابت از سه دسته خارج نیستند: برنامه‎هایی که پشتوانه مالی قوی دارند، برنامه‎هایی که در شرایط محیطی (مثل قطعی اینترنت) زیرساخت قابل قبولی داشته‎اند و در قطب مثبت اتفاق قرار گرفته‎اند و برنامه‎هایی که هزینه خروجی اپ نسبت به ورودی قابل چشم‎پوشی است. استراتژی صحیح برای مارکتینگ، پیدا کردن شکاف‎های مالی ایجاد شده و تمرکز روی بازار رها شده جذب مشتری‎های غیرفعال، تعیین بودجه برای مارکتینگ با پیش‎بینی اولیه زمان بازگشت و شروع سود با توجه به دسته‎بندی بالاست.

۲- در بخشی از این گزارش، درصد خریداران مشترک بین رقبای هر دسته از برنامه‌ها و بازی‌ها منتشر شده است. بر این اساس، بخش قابل توجهی از خریداران محصولات دیجیتال در حوزه‌های مختلف، تمام خریدهای خود را تنها از یکی از رقبای آن بازار انجام می‌دهد. اطلاع از این شاخص رفتاری چه بینشی به تیم‌های مارکتینگ می‌دهد؟ و چه فرصت یا تهدیدی در این موضوع می‌بینید؟

با توجه به توضیحات فوق، استفاده از سایر بازارها برای جذب مشتری است. عموما در بازارهای قطبی، رقابت عادلانه نخواهد بود و ارزش سرمایه‌گذاری مگر در شرایط خاص را ندارد.

۳- در این گزارش روند دانلود و خرید از برنامه‌های بازار در طول ماه‌های سال ۹۸ نمایش داده شده است. علاوه بر روندهای فصلی، برخی رویدادهای اجتماعی مانند قطعی اینترنت و یا کرونا تاثیرات مشهودی روی رفتار کاربران گذاشته‌اند. بهترین رویکرد در مقابله با چنین رویدادهای خارج از کنترل یک کسب‌وکار در زمینه مارکتینگ چیست؟ تیم‌های مارکتینگ چه ویژگی‌ها و مهارت‌هایی را برای مدیریت چنین شرایطی باید کسب کنند؟

بهترین رویکرد مارکتینگ، ایجاد شرایط بومی در طرح کلی برنامه یا طرح پشتیبان است. در نهایت هیچ کشوری راه داخلی را، مگر در شرایط خاص که مساوات برای همه خواهد بود، نمی‎بندد. عدم پس زدن کاربر حتی در شرایط عدم کشش پلتفرم، مگر در شرایط بحرانی کاربران به خاطر حجم مصرفی اینترنت معمولا فرصت دومی خواهند داد.

۴- در این گزارش، اندازه بازار در دسته‌های مختلف با شاخص‌های مختلفی مانند تعداد نصب فعال، تعداد تراکنش، دانلود و… گفته شده است. چگونه می‌توان از این اطلاعات برای بهینه‌سازی کمپین‌های تبلیغاتی و افزایش ROI آنها استفاده کرد؟

مقایسه آمارها عموما در شرایط برابر قابل اتکا است لذا مفیدترین عناصر شناخت حباب و ایجاد شرایط مناسب و آماده‎سازی بستر، پیش از ترکیدن است.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.